Draadloos oplaadbare telefoons zoeken
Telefoon nodig die je draadloos kunt opladen? Wij hebben alle in Nederland verkrijgbare mobiele telefoons die draadloos opgeladen kunnen worden voor je op een rij. Nooit meer in het donker met draden stoeien als je naar bed wilt. Lees verder
Het draadloos opladen van je mobiel is een functie waarbij je zonder kabels in te pluggen je mobiel kunt opladen. Wel moet de lader waarop je de telefoon neerlegt een kabel ingeplugd hebben. Hieronder vind je alle voordelen en nadelen van draadloos opladen alsmede enkele technieken en een stukje geschiedenis.
Voordelen draadloos opladen
Het overgrote voordeel van draadloos opladen is dat je geen kabel meer in je telefoon hoeft te steken om hem op te laden. In plaats daarvan leg je het toestel op de lader. Dat is handig in het donker waarbij je geen licht hebt om de oplaadpoort te vinden. Ook houdt het je mobiel langer mooi omdat het telkens inpluggen van de connector je toestel kan beschadigen. In theorie zou het zelfs mogelijk kunnen zijn om een geheel poortvrije telefoon te maken waarbij er geen stof, vuil of water binnen kan dringen.
Nadelen draadloos opladen
Draadloos opladen heeft ook nadelen. Zo is draadloos opladen langzamer dan bedraad laden. Ook gaat er energie verloren in het laadproces waardoor het iets minder efficiënt is en daardoor duurder in gebruik. Een aantal van deze nadelen zijn de afgelopen jaren grotendeels aangepakt. Zo heb je tegenwoordig draadloze snelladers en dankzij nieuwere technieken is ook het energieverlies is geminimaliseerd. Ander punt wat als nadeel ervaren kan worden is dat de telefoon zich dicht bij de draadloze oplader moet bevinden. Het liefst raken ze elkaar aan. Het is dus niet mogelijk om vanaf de ene kant van de kamer je telefoon op te laden.
Standaarden
Net als oplaadkabels zijn er ook voor draadloze laders verschillende standaarden. Voor mobiele telefoons en andere consumentenelectronica zijn er momenteel twee belangrijke;
- Qi
- PMA
Het meest bekend is Qi (spreek uit als sjie). Deze techniek is ontwikkeld door het Wireless Power Consortium (WPC). De meeste telefoons die draadloos opgeladen kunnen worden ondersteunen deze standaard, denk aan Apple en Samsung. De andere standaard is PMA wat staat voor Power Matters Alliance. Alhoewel die organisatie in 2015 met de Alliance for Wireless Power (A4WP) is samengegaan in de AirFuel Allliance is de PMA-naam blijven plakken. De twee standaarden werken nagenoeg hetzelfde; via inductie. Om het voor fabrikanten makkelijk te maken ondersteunen de meeste mobiele telefoons zowel Qi als PMA. Check voordat je een draadloze oplader koopt vooraf of je mobiel hem echt ondersteunt; helemaal compatible zijn ze namelijk niet.
Huidige telefoon draadloos opladen
Als je huidige mobiele telefoon geen draadloos opladen ondersteunt is er toch nog een mogelijkheid om hem draadloos op te laden. Via een hoesje. Van sommige populaire modellen die niet met draadloos opladen zijn uitgekomen zijn dergelijke cases uitgekomen. Tik in Google de naam van je telefoon in gevolgd door 'wireless charging case'. Tegenwoordig zien we dat fabrikanten hun dure vlaggenschepen nu standaard met draadloos laden uitrusten.
Omgekeerd draadloos laden
Een relatief nieuwe functie in de wereld van draadloos opladen is omgekeerd draadloos laden. Hierbij is het mogelijk om in plaats van jouw telefoon een ander apparaat op te laden. Dat komt omdat het proces van draadloos opladen eenvoudig omgedraaid kan worden. Hierbij geeft jouw mobiel de energie weg in plaats van te ontvangen. Leg je AirPods bijvoorbeeld op je mobiel om ze op te laden. Ook kun je stroom weggeven aan andere telefoons door ze tegen elkaar aan te leggen. Niet iedere telefoon met draadloos opladen ondersteunt deze functie. Dat is dus iets om op te letten als je hier specifiek naar op zoek bent.
Draadloos snelladen
Draadloos opladen gaat langzamer dan via een kabel. Om dit probleem te verzachten zijn er methoden bedacht om dit te versnellen. Draadloze snelladers zijn te herkennen aan dat ze meer dan 5 Watt als uitvoer hebben. Snelladers van 10 Watt halveren grofweg de laadtijd. Wil je echter in 15 minuten of korter weer onderweg zijn dan ontkomt je niet aan de bedrade snelladers.
Werking
Draadloos opladen werkt op basis van resonante inductie. In de telefoon zit een spoel; een wikkel van koperdraad. Deze vangt een magnetisch veld op en zet dat om naar stroom waarmee de batterij opgeladen wordt. Het magnetisch veld wordt op zijn beurt opgewekt door stroom door een spoel te laten lopen. De draadloze oplader bevat meestal meerdere van deze spoelen om de oppervlakte waarop opgeladen kan worden te vergroten. Dit principe werkt alleen als zender en ontvanger redelijk dicht bij elkaar zitten (maximaal 4 centimeter) en niet onderbroken wordt. Dit is dan ook de reden waarom draadloos oplaadbare telefoons geen metalen achterkant hebben maar juist glas of plastic.
Er zijn andere manieren om draadloos stroom over te brengen. Denk aan gewone inductie (tandenborstel en waterkoker), capacitief laden (smartcards), dynamisch laden (elektrische auto's), microgolven (satellieten) en lichtgolven.
Geschiedenis draadloos opladen
Al in 1831 werd het principe van draadloos overbrengen van stroom ontdekt. Het ontbrak echter aan middelen om dit in de praktijk te brengen. Het was Nikola Tesla die tussen 1890 en 1906 de eerste experimenten uitvoerde met draadloze stroom. Tot een daadwerkelijk verkoopbaar product kwam het echter nooit. Intussen gingen ontdekkingen en experimenten op het gebied van inductie verder. De noodzaak van draadloos laden werd duidelijk voor consumentenelectronica in natte ruimten zoals de badkamer.
Ook mobiele telefoons bleken zeer geschikt om draadloos op te laden, vooral omdat ze zo vaak opgeladen moeten worden en rommelen met kabels maar vervelend is. In 2008 werd de Wireless Power Consortium opgericht. Doel daarvan was om een standaard te verzinnen waar iedere fabrikant zich aan zou houden. Dit werd Qi dat in augustus 2009 uitkwam. Het was Palm die de eer had om de eerste mobiel met draadloos opladen aan te kondigen; de Palm Pre. Andere fabrikanten volgende pas jaren later. Nokia bracht in 2012 de Lumia 920 uit terwijl Samsung pas in 2016 haar eerste mobiel uitbracht; de Galaxy S6. Tegenwoordig hoor je er als fabrikant niet meer bij als tenminste je vlaggenschip niet met draadloos opladen is uitgerust.