Mobiele telefoons met snellaadfunctie zoeken
Mobiele telefoon nodig die je snel kunt opladen? Hier tref je een overzicht aan van alle telefoons die je kunt snelladen. Zo hoef je geen uren te wachten op een volle batterij. En ook kort even bijtanken is vaak voldoende om de rest van de dag vol te maken. Lees verder
Laat een ervaring achter en maak kans op € 50
Afbeeldingen zijn op schaal, zo kun je het formaat eenvoudig vergelijken
Inmiddels hoef je bij vele mobiele telefoons allang niet meer uren te wachten voor een volledig opgeladen batterij. Zij beschikken over snelladen. Dat werkt alleen met een bijbehorende snellader. Die wordt niet altijd meegeleverd dus dat is iets om op te letten bij aanschaf. Er bestaan inmiddels verschillende snellaad-methoden, ieder met een eigen naam. De meest voorkomende is 'Quick Charge' van Qualcomm. Maar fabrikanten hebben soms ook eigen technieken bedacht, waaronder:
- Adaptive Fast Charge (Samsung)
- SuperCharge (Huawei)
- TurboPower (Motorola)
- Dash Charge en Warp Charge (OnePlus)
- (Super)VOOC (Oppo)
- PumpExpress (MediaTek)
Het is sterk aan te raden altijd de originele oplader en kabel te gebruiken bij je telefoon. De meeste oplaadproblemen met zelfs brand tot gevolg komen omdat niet de originele lader en kabel zijn gebruikt. Snel draadloos kunnen opladen kan tegenwoordig ook maar daarmee haal je de snelheid (nog) niet van bedraad opladen. Wil je in een zo kort mogelijke tijd snel opladen? Zet dan je telefoon tijdens het laden uit. Daarmee gaat het zelfs nog sneller.
Vermogen
De ene snellader is de andere niet. Dat komt omdat iedere snellader met een ander vermogen werkt, ook wel uitgedrukt in Watt. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller het laden. Officieel is er geen minimum om aangeduid te mogen worden als snellader maar in de praktijk zien we dat laders vanaf 18 Watt en hoger als snellader worden aangemerkt. Dat is al een hele verbetering ten opzichte van de standaard 5 Watt van vroeger. In de regel geldt; hoe hoger het vermogen (uitgedrukt in Watt of W) hoe sneller je batterij is opgeladen.
Is snelladen schadelijk voor je batterij?
Er bestaan wat onduidelijkheden over snelladen en het effect wat dit heeft op de batterij. Sommige problemen van vroeger zoals overladen, oververhitting en degradatie zijn grotendeels verholpen. Je telefoon zal het oplaadproces automatisch onderbreken zodra hij vol is. Sommige telefoons bouwen het vermogen af zodra de batterij voller raakt. En dankzij sensoren wordt de temperatuur in de gaten gehouden. Degradatie van snelladen is daarmee niet erger dan 'normaal' opladen.