Motorola Moto G5 Plus review

Is het G5 Plus-model een supermodel?


Motorola Moto G5 Plus review

De Moto G-toestellen staan al jaren bekend om hun goede prijs/kwaliteitsverhouding en dus is het niet verwonderlijk dat we inmiddels toe zijn aan de vijfde generatie.

In de tussentijd hebben andere fabrikanten niet stil gezeten en is de concurrentie flink toegenomen. Motorola probeert ze te slim af te zijn door twee versies van G5 uit te brengen. Daarvan hebben wij de G5 Plus aan de tand gevoeld. Motorola gebruikt de Plus-toevoeging vooral om aan te duiden dat we hier te maken hebben met een uitgebreider model, veel groter is dit model namelijk niet.

Inhoud van de doos
TurboPower lader (SSW-2680EU)
MicroUSB-kabel (SKN6461A)
SIM-slot verwijdertool
Snelstartgids

Motorola's G-reeks stond lang bekend als compact vormgegeven toestellen met degelijke specificaties. Bij de Moto G4 was de hardware nog steeds dik in orde maar de compactheid was vanwege een 5,5 inch scherm ver te zoeken. Voor de G5 is Motorola weer teruggekeerd naar een bescheidener formaat met een 5 en 5.2 inch scherm voor respectievelijk de G5 en G5 Plus. Verder beschikt de Plus onder andere over een 12 megapixel camera, 2.0 GHz octacore processor en vingerafdrukscanner.

8,5 / 10

Plus- en minpunten Motorola Moto G5 Plus

  • Keurig uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • Puur Android
  • Camera en eenvoud bediening
  • Screen-to-body ratio
  • Niet volledig metalen behuizing

Ontwerp

Ondanks zijn grotere scherm is de Plus maar een halve centimeter groter dan de gewone G5. Toch is de G5 Plus niet echt compact. Dit komt door de vrij aanzienlijke ruimte die rondom het scherm zit. Met name boven en onder het scherm is dat het geval. Dat zien we terug in een screen-to-body ratio van 67,2%. Al kan onze indruk hiervan een beetje vertekend zijn door het onlangs testen van de Samsung Galaxy S8 en LG G6. Boven het scherm zien we een Moto-logo en een uitsparing in het glas voor de oorluidspreker die tevens dienstdoet als speaker. De selfiecamera zit in de rechter bovenhoek. Er is geen notificatielampje. Onder het scherm ligt de ovale vingerafdrukscanner een klein beetje verzonken in het toestel.

Motorola Moto G5 Plus voorkant
Snelle vingerafdrukscanner met flink wat extra functies
Ingang voor dubbele simkaart 贸f geheugenkaart tot 128 GB
Vrijwel stock Android, dus razendsnel en snelle updates

De overgang van het glas naar de zijkanten is niet helemaal vlak. Het glanzende deel van de zijkant vormt een klein richeltje die rondom niet helemaal gelijk is. Tussen het glas en de zijkant zit ook een klein beetje ruimte waar vuil zich in kan verzamelen. De zijkanten hebben een lichte bolling en lopen schuin naar achteren af. De knoppen van de G5 Plus zitten op een prettige plek rechts op het toestel. Bovenaan is de SIM-lade te vinden waarin ook plek is voor een tweede SIM 茅n een microSD-kaartje. Onderaan kunnen een headset en microUSB-stekker worden ingeplugd.

Motorola Moto G5 Plus achterkant
Grotendeels aluminium behuizing met spatwaterdichte coating
12 megapixel Dual Autofocus Pixel-camera met zeer lichtsterke f/1.7 lens

De G5 Plus wordt gepromoot als metalen toestel maar dat ligt iets genuanceerder. Rondom is het toestel van plastic. Dit loop aan de boven- en onderkant ook nog wat door naar de achterkant De achterkant is verder wel van metaal maar dan uitgevoerd als een soort metalen klepje. Deze kan echter niet verwijderd worden en dat geldt dus ook voor de batterij. Tussen het metaal en het plastic zit aan 茅茅n kant een vrij forse kier. Dit illustreert gelijk dat de G5 Plus niet waterdicht is. In plaats daarvan blijft het bij waterafstotend dankzij een speciale coating.

Motorola Moto G5 Plus cameramodule

Aan de achterkant zit een vrij grote ronde, zwarte uitstulping met chroomkleurige rand. Dit is overgenomen van de Moto Z. Echter, daar had de uitstulping nog een functie om aanvullende modules op hun plek te houden en dat is op de G5 Plus niet het geval. Behalve de camera en dubbele LED-flitser zitten er ook een aantal sensoren in deze bobbel. Door zijn stompe hoeken en bolle zijkanten ligt de G5 Plus erg prettig in de hand. Ondanks dat het toestel wat groot is uitgevallen in vergelijking met het schermformaat laat het zich nog aardig makkelijk hanteren.

Prestaties

De batterij van de G5 Plus heeft een capaciteit van 3000 mAh. Dat is tegenwoordig zo'n beetje het minimum voor toestellen met aanzienlijk grotere schermen en dus waren wij extra benieuwd wat dit voor de G5 Plus betekende. Na een gebruikstijd van ruim 48 uur was de batterij onder de 5% resterende capaciteit gedaald. Toen we vervolgens een scherm aan-tijd van bijna acht uur zagen waren we daar toch wel van onder de indruk. Dit lukte niet altijd maar een scherm-aan-tijd van dik 7 uur is wel vrij gebruikelijk.

De G5 Plus heeft de standaard accubesparingsfunctie van Android. Deze beperkt de prestaties van het toestel, trilstand, locatieservices en de meeste achtergrondgegevens om de gebruiksduur te verlengen. Het is wat veel van het goed om deze voortdurend aan te hebben staan maar hij kan ook automatisch inschakelen bij 15% of 5% resterende acculading.

Motorola TurboPower oplader
De meegeleverde TurboPower-oplader

In tegenstelling tot zijn voorgangers wordt de G5 Plus nu wel standaard geleverd met een TurboPower-oplader. Dit is een behoorlijk groot uitgevallen stekker die gebruik maakt van Qualcomm's Quick Charge 2.0 technologie. Hierbij wordt alleen in het begin het maximale oplaadvermogen gebruikt. Als de batterij na een kwartier voor ongeveer 20% is opgeladen wordt er teruggeschakeld naar minder vermogen. Dat moet de conditie van de batterij ten goede komen waardoor hij langer meegaat.

De G5 Plus is uitgerust met een krachtiger processor dan zijn kleinere broertje. Deze presteert stabiel en bleek in combinatie met 3 GB werkgeheugen in de praktijk prima zijn mannetje te staan. Apps starten snel op en draaien moeiteloos naast elkaar.

Scherm

Het beeldscherm heeft een resolutie van 1920 脳 1080 pixels. Tussen al het hedendaagse pixelgeweld sla je met een dergelijke resolutie op een 5,2 inch beeldscherm nog zeker geen modderfiguur. Detailweergave is dik in orde en kleuren zijn sprankelend. Dit komt vooral doordat het IPS-scherm een mooi helder beeld geeft en wit ook echt wit is. Ondanks dat het hier dus niet gaat om een AMOLED-scherm met mogelijk enigszins overdadige kleurweergave is de kleurenmodus wel te wijzigen. Daarbij heb je de keuze tussen standaard en levendig. Overigens staat hij standaard op levendig.

Toestellen van Motorola hebben al lange tijd een always on-functie voor het scherm wanneer het toestel vergrendeld. De getoonde informatie en meldingen zijn erg handig. Om het LCD-scherm niet altijd volledig aan te hebben wordt de informatie alleen getoond wanneer een melding binnenkomt of als je het toestel oppakt. Vreemd genoeg kan deze functie niet ingesteld worden in de instellingen maar moet je daarvoor zijn bij de Moto-applicatie.

Software

Het mooie van Moto-toestellen is dat ze draaien op een bijna pure versie van Android. De fabrikant voegt er nauwelijks eigen aanpassingen aan toe en daardoor kunnen telefoons snel ge眉pdatet worden. Desondanks draait de G5 Plus op Android 7.0 en niet op de allernieuwste versie 7.1.2. Dit heeft niet direct invloed op het uiterlijk van de interface maar zorgt er wel voor dat je geen speciale applicatiesnelkoppelingen kunt gebruiken. Met puur Android worden zo min mogelijk apps standaard ge茂nstalleerd en het aantal extra toegevoegde apps blijft beperkt tot twee. Je kunt dus zelf voor het grootste deel bepalen welke apps je ge茂nstalleerd wil hebben.

De launcher is wel enigszins aangepast door Motorola en is nu een soort tussenweg van de twee launchers van Android die op de Nexus- en Pixel-toestellen zitten. Al lijkt hij nog het meest op die van de Pixels. Er is geen speciale knop om het appmenu te openen. In plaats daarvan moet je de onderste regel van het startscherm, waar plek is voor vijf snelkoppelingen, omhoog slepen.

Het menu heeft een zwarte achtergrond met vier pictogrammen per regel. Bovenaan staat een regel met vier wisselende app pictogrammen. Dit lijken apps te zijn die veel gebruikt worden maar waarvoor geen snelkoppeling op een startscherm staat. Dit kan in tegenstelling tot standaard Android niet uitgezet worden.

De functionaliteit van het always-on display is iets verder uitgebreid en opgeleukt. Onder de klok staan icoontjes van apps waarvoor notificaties zijn binnengekomen. Komt er een nieuwe melding binnen dan wordt het icoontje van de app vergroot met eronder een preview van de inhoud. Met een geleidelijk verdwijnende cirkel om dit geheel wordt extra ge茂llustreerd hoe vol de accu nog zit.

In de Moto-app zijn nog wat extra functies te vinden voor de bediening van het toestel. Zo kun je twee keer schudden om de zaklamp aan te zetten, twee keer met je pols draaien om de camera te starten en het toestel met het scherm op tafel leggen om de 'niet storen'-functie aan te zetten.

Hardware

Motorola begon vrij laat met hun toestellen te voorzien van een vingerafdrukscanner maar inmiddels is de techniek ook doorgedrongen tot de G-modellen in het middensegment. De ovale scanner onder het scherm heeft een aanzienlijk formaat en is gemakkelijk op de tast te gebruiken. De sensor is snel en niet al te kieskeurig bij het herkennen van een vingerafdruk. Ook een gedeeltelijke afdekking brengt de scanner niet van zijn stuk. Met een kort trilsignaal wordt aangegeven dat het toestel ontgrendeld is.

De vingerafdrukscanner kan ook gebruikt worden om het toestel te bedienen. Dit kan ingeschakeld worden in de Moto-app en zorgt ervoor dat de virtuele bedieningstoetsen uit beeld verdwijnen. Door over de sensor te vegen kun je teruggaan naar een vorig venster of het overzicht met recente apps openen. Een korte tik brengt je terug naar het startscherm. Het toestel kan ook weer vergrendeld worden door de vingerafdrukscanner iets langer te bedekken met een vinger. Deze vinger hoeft niet opgeslagen te zijn. Dit werkt erg fijn en zo heb je de powerknop haast niet meer nodig. Bovendien krijg je er door het wegvallen van de virtuele bedieningsknoppen meer scherm voor terug.

In tegenstelling tot zijn kleinere broertje heeft de G5 Plus wel de beschikking over een NFC-sensor.

Camera

In vergelijking met zijn voorganger en ook zijn kleine broertje moet de camera van de Plus het opvallend genoeg doen met minder megapixels, namelijk 12. Toch is de term 'plus' wel van toepassing op de camera want deze heeft grotere pixels en een grotere diafragmaopening van f/1.7. Hierdoor kan de sensor meer licht opvangen en moet er 's avonds minder ruis zichtbaar zijn.

Motorola's camera-interface werd lange tijd gekenmerkt door extreme eenvoud. Het was zelfs zo kaal dat het het gebruiksgemak in de weg zat. Inmiddels is dat sterk verbeterd en lijkt de interface weer meer op de algemeen gebruikte standaard. De HDR-functie kan op automatisch ingesteld worden.

Om over te schakelen naar video moet een keuzemenu in de rechterhoek worden geopend. Hier heb je verder nog de keuze uit panorama, slowmotion en professionele fotomodus. Gewoon video opnemen kan de G5 Plus in 4K met 30 frames per seconde. Slowmotion in 720p met 120fps. In de professionele modus kunnen focus, witbalans, sluitertijd, ISO en helderheid worden aangepast.

Zoomen gebeurt door van onder naar boven over het scherm te slepen. Instellingen kunnen van links het beeld in gesleept worden en de galerij opent met een beweging in de tegengestelde richting. De selfiecamera is niet gewijzigd en blijft steken op 5 megapixel. Voor de bediening is een handmatig of automatisch schoonheidsfilter beschikbaar.

Uit een korte vergelijking bleek dat vooral detail- en contrastweergave van de camera in de Plus een stuk beter is dan bij de gewone G5. Bij weinig licht is capaciteit om extra licht op te vangen niet altijd even goed te merken en kan, net als bij het filmen, het ontbreken van optische beeldstabilisatie wel een beetje een gemis zijn. Voor een toestel in deze prijsklasse is dat de G5 Plus echter niet direct heel zwaar aan te rekenen. Bij daglicht zijn de resultaten over de hele breedte zeer netjes met goede kleurweergave en belichting.

Conclusie

Inmiddels is de losse aanschafprijs voor een G5 Plus dicht naar de grens van 250 euro gezakt. Dat is toch een soort psychologische grens en tegenwoordig ook niet onbelangrijk in het kader van de BKR-registratie bij een abonnement. Echter, het feit dat de G5 Plus betaalbaar geprijsd is merk je in het dagelijkse praktijk vrijwel niet. Aan de buitenkant zie je het een beetje aan de afwerking die iets strakker zou mogen maar het toestel voelt solide aan. In verhouding tot het schermformaat is de G5 Plus vrij groot maar dit staat het dagelijkse gebruiksgemak niet in de weg. Mede geholpen door een prima beeldscherm en uithoudingsvermogen en hardware waarop puur Android vlot draait.

De camera van de G5 Plus heeft weliswaar geen optische beeldstabilisatie en er zou misschien meer van verwacht mogen worden op basis van wat Samsung eruit haalde in de Galaxy S7 maar het is desalniettemin 茅茅n van de beste, zo niet de beste, in deze prijsklasse.


Vermelde toestellen