NEC N341i review

De allereerste echte officiële review op Nieuwemobiel.NL is van de NEC N341i. Het toestel dat tot voor kort het top model qua I-mode en in de vorm van een flip model was van KPN Mobile, maar met de komst van de Trium M341i is die plek afgestaan.

Dit toestel met opvallende eigenschappen als de kwaliteit van het externe en interne scherm en de redelijk goede camera is al sinds de zomer van 2003 op de markt en werd in de afgelopen maanden aangeboden met diverse kortingen en aanbiedingen via het netwerk van alleen KPN en dan ook nog samen met een I-mode pakket.

De handleiding bestaat uit een volledige beschrijving van het toestel inclusief de I-mode menu's en dit is zeer netjes geregeld. Geen extra boekjes over “Hoe werkt I-mode op de N341i?” naast de standaard KPN/I-mode handleiding. Hier zijn onduidelijkheden voorkomen en dat heeft KPN netjes geregeld.

Verder is de handleiding goed leesbaar alleen zijn de letters aan de kleine kant. De opmaak van de handleiding is vrij simpel met simpele blauwe kleuren. De overzichtelijkheid van het geheel kan helaas nog niet tippen aan de superieure leesbaarheid en overzichtelijkheid van de handleidingen van Nokia. Het formaat van de handleiding is A5 en voelt lekker in de hand bij het lezen van de uitleg van het toestel. Fouten komen niet terug in de handleiding. Er is dus zeker aandacht aan besteedt.

Plus- en minpunten NEC N341i

  • Kwaliteit externe scherm
  • Kwaliteit interne scherm
  • Overzichtelijkheid van het menu en het totale toestel
  • Batterij uithoudingsvermogen
  • Afmeting
  • Bepaalde menuonderdelen erg onhandig uitgewerkt
  • Enkele cameraresolutie, die daarnaast erg klein is

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel wordt geleverd met een redelijk aantal accessoires dat normaal is momenteel in de mobiele markt. De N341i krijgt de volgende dingen mee:

• Lithium-Ion batterij (800 mAh)
• Oplader (die ook op 110V kan. Men kan dan gewoon een andere eindstekker gebruiken)
• Handleiding in de talen Engels, Duits, Nederlands en Frans
• Nederlandse KPN & I-mode handleiding
• SAR verklaring, waarin gewezen wordt op de blootstelling aan radiofrequenties in relatie tot dit toestel.

Uiterlijk

Het uiterlijk van een toestel is in de huidige tijd in van de belangrijkste punten voor de aanschaf van een bepaald toestel. Men kijkt snel naar het toestel en kiest ervoor zonder er eerst mee gebeld te hebben. Dat is toch vreemd, want men maakt ook eerst een proefrit in een auto voordat men deze koopt.

Voor de NEC zou dit echt een voordeel gehad hebben in de mening van de bepaalde personen, want zonder het toestel gezien te hebben zijn de eigenschappen bij voorbaat zeer goed. Het uiterlijk zal diverse personen juist doen afschrikken om tot koop over te gaan. De N341i is namelijk groot (101 x 48 x 24 mm, 90 cc), vooral voor een flip model. Wanneer men de klep opent merkt men pas echt goed hoe groot het toestel is. In uitgeklapte vorm komt het toestel langgerekt over. In gesloten stand heeft het toestel iets speciaals. Geen standaard gesloten klep, maar een iets doorlopende onderkant, die het toestel iets extra's geeft.

Het toestel is verder vrij zwaar en dat is jammer. De batterij heeft daar eigenlijk niet zo heel veel mee te maken en dat geeft alleen maar aan dat de gebruikte techniek toch vrij zwaar is. Momenteel is deze techniek in lichtere toestellen ook al toegepast dus het kan momenteel wel, maar blijkbaar een half jaar geleden nog niet. Het geeft aan dat het toestel helaas niet meer van deze tijd is als men alleen naar het gewicht kijkt. Het kan lichter.

Verder voelt het toestel goed aan al heeft men wel te maken met wat kleine kraakjes als men het toestel gebruikt. Dat is jammer. Verder is het simpel te bedienen toetsenbord uitgevoerd met een vier-richtings bedieningstoets en een centrale blauwe toets van redelijk niveau. Voor mensen met grote vingertoppen is wat lastiger om snel de toetsen snel te kunnen raken, maar men went daar wel redelijk snel aan.

Aan de buitenzijde van het toestel zitten aan de rechterzijde een infraroodpoort voor communicatie en een aansluiting voor de headset afgedekt met een beschermingskap en een aansluiting voor een koort. Aan de linkerzijde zet de aansluiting voor de oplader ook afgedekt met een beschermingskap en onderzijde bevindt zich een opening waarachter de speaker voor de beltoon en andere geluiden zit. Een carkit of datakabel aansluiting is op dit toestel helaas nergens terug te vinden.

Uithoudingsvermogen

Het toestel is qua uithoudingsvermogen door het grote kleurenscherm aan buiten- en binnenkant vrij snel leeg. Wat is dan vrij snel! Nou één dag redelijk veel bellen (rond een kwartier per dag), een aantal SMS berichten versturen, af en toe een foto maken met de camera en op I-mode rond surfen is voor het toestel echt te veel. Doet men het wat rustiger aan dan is anderhalf tot twee dagen haalbaar. Daarnaast zorgen ook Java spelletjes voor veel gebruik van de batterij.

Opnieuw opladen van het toestel kost rond de twee uur en dit is normaal voor een GSM.

Wat wel op valt is dat de batterij-indicator op het scherm van het toestel een vreemde manier van weergeven heeft. Heel lang heeft men het gevoel dat de batterij niet leeg lijkt te lopen tot het moment dat het eerste balkje verdwijnt uit de indicator. Dan gaat het ineens heel hard en is de batterij binnen een vloek en een zucht leeg. Dit kan zijn voor- en nadelen hebben, maar echt handig is het niet.

Belkwaliteit

De belangrijkste eigenschap van het toestel is natuurlijk het bellen en gebeld worden. De belkwaliteit van dit toestel is zeker niet slecht. De gesprekken komen duidelijk door en geven geen problemen. Wat wel opvalt is dat elk gesprek een ander geluidsniveau heeft. Bij andere toestellen komt dit niet zo snel voor als bij deze NEC. Het kan natuurlijk een fout van het toestel zijn, maar vreemd is het zeker. Men moet erg vaak het geluidsniveau van het gesprek variëren aan het begin van het gesprek. Als het eenmaal goed staat dan hoeft men niet meer te wijzigen, maar als men later dezelfde persoon opnieuw belt moet men meestal het niveau weer aanpassen.

Het terugvinden van de gespreksduur is mogelijk via het standaardmenu. Helaas is het niet mogelijk om de gespreksduur van uitgaande gesprekken terugvinden. Alleen het laatste gesprek is terug te vinden, maar dat kan ook een inkomend gesprek zijn. Er is een manier om het op te lossen en dat is om ontvangen gesprekken van de totale gesprekken af te trekken. Dan komt men redelijk in de buurt, maar onhandig blijft het wel.

Het toestel wordt altijd standaard geleverd met het netwerk van KPN en dat geeft met dit toestel geen grote problemen. De dekking laat helaas soms wel de wensen over en dat voor KPN en echt jammer. Een treinrit tussen Amsterdam en Utrecht of tussen Utrecht en Den Bosch zal zeker één keer een dip in het netwerk voorkomen waardoor men niet meer kan bellen en het gesprek moet stoppen.

De gebruikte beltonen zijn erg mooi en zijn 16 polyfone beltonen. In totaal worden er 16 stuks meegeleverd op het toestel, die men kan instellen voor berichten, maar ook voor alleen bepaalde personen uit het telefoonboek.
De trilfunctie van het toestel is redelijk, maar meestal te zacht om te voelen in de zak van je jas. Trilfuncties van andere merken zijn beter voelbaar. Het omzetten naar één van vier aanpasbare profielen die aanwezig zijn in het toestel gaat ook gepaard met een tril van de trilfunctie. Dat had niet echt gehoeven.

Beeldscherm

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een toestel is natuurlijk het beeldscherm. In het geval van de NEC N341i zijn het er zelfs twee en van een kwaliteit die in de zomer van 2003 zeker tot de top behoorde. Nu is dat wat minder met de komst van de Sharp GX-20 en de Samsung E700/E710, maar beide TFT schermen op de NEC zijn zeker van een goed tot zeer goed niveau.

Het binnenste scherm is een 65536 kleuren TFT kleurenscherm en het externe scherm is een 4096 kleuren TFT kleurenscherm. De schermen zijn zeer goed af te lezen bij fel zonlicht en hebben beide de mogelijkheid om wallpapers op de achtergrond weer te geven. De schermen hebben een resolutie van 162 x 216 pixels voor het binnenste scherm en 80 x 108 pixels voor het buitenste scherm. Voor het binnenste scherm is dit toch vrij groot, maar dit heeft uiteindelijk geen consequenties voor de kwaliteit.

Op beide schermen kan de camera worden weergegeven, waardoor men ook met de klep gesloten foto's kan maken. Het weergegeven van deze camera functie doet het toestel goed op beide schermen. Het externe scherm doet dit zelfs beter dan bijvoorbeeld de Samsung E700/E710, maar dit komt ook doordat de E700 een minder extern scherm heeft.

Het nadeel van beide schermen is wel dat ze enorm veel van de batterij vragen. Men kan wel de intensiteit en de tijdsduur van het uitschakelen van het kleurenscherm variëren, maar of dit veel helpt bij veel gebruik is de vraag. De intensiteitinstelling zal daarin een grotere rol spelen dan de genoemde tijdsduur.
Naast dit punt is er de vreemde manier waarop het externe scherm de gegevens weergeeft. Het scherm geeft het niet weer zoals men zou verwachten, maar een kwartslag gedraaid en dit is heel onnatuurlijk wanneer men andere toestellen met het externe scherm gewend is. De weergave kan wel gedraaid worden, maar dan alleen 180 graden.

Menu

De menustructuur van de N341i is zeker niet verkeerd, maar in combinatie met het menu van I-mode is het af en toe wat onduidelijk. De twee standaardtoetsen die in relatie staan tot de knoppen onderaan in het scherm zijn nu gebruikt voor de I-mode contentdienst, maar eigenlijk is dit dubbel op! Daar komen we nog op terug.

Eigenlijk zijn er twee menu's in dit toestel en dat is het I-mode menu en het standaardmenu van het toestel. Het I-mode menu komt men binnen via de twee standaardtoetsen en het standaardmenu via de menubutton. Het standaardmenu heeft bewegende icoons en bestaat uit negen onderdelen, die naast de bedieningstoets ook via het numerieke toetsenbord kunnen worden bediend.

In het standaardmenu vindt men alles aangaande de instellingen van het toestel en I-mode, gespreksoverzichten, het telefoonboek, opgehaalde downloads, JAVA toepassingen, Accessoires en SMS berichten.

Vaak is het zo dat wanneer men gebruik maakt van beide menu's dat men al snel de menubutton opnieuw nodig heeft om eigenschappen en extra's van een bepaald onderdeel van het menu te wijzigen. Dit is in het begin van het gebruik van het toestel niet echt logisch, omdat men ook te maken heeft met de twee standaardtoetsen en men verwacht dat daaronder de mogelijkheid van het wijzigen zit. Dit is meestal niet zo. De menubutton kan alleen worden aangeklikt wanneer de icoon daarvoor in het beeld tussen beide standaardtoetsen staat.

Verder is het menu duidelijk en goed afleesbaar op het TFT scherm en aan de onhebbelijkheden kan men wennen in de loop van de tijd. Het had alleen niet gehoeven, want een oplossing ervoor was simpel genoeg geweest.

Telefoonboek

Het telefoonboek kan worden gevonden via de telefoonboekbutton en via het standaardmenu en is simpel, maar uitgebreid. Er kunnen namelijk 500 namen in opgeslagen worden en aan een contact kan men een naam, zeven soorten telefoonnummers, twee emailadressen, twee notities, de keuze van een bellergroep, spraaknummer, afbeelding en een beltoon worden toegekend. Naast deze instellingen kan men ook aangeven welke kleur de externe LED moet krijgen voor deze contactpersoon. Men heeft de keuze uit 7 kleuren en de LED geeft de gekozen kleur aan wanneer de contactpersoon de gebruiker belt.

Naast deze uitgebreide functie kan men aan tien personen een spraaknummer toevoegen via de functie voice dailling. Men moet de naam twee keer inspreken en dan is de spraakfunctie ingevuld. Wanneer men dan via de spraakfunctie een contactpersoon wil gaan bellen kan men de bedieningstoets omlaag vasthouden en het toestel vraagt om de naam. Helaas zal het toestel na het goed inspreken niet uit zich zelf gaan bellen, maar geeft het toestel de (ingesproken) naam in het telefoonboek weer. Men zal helaas nog altijd zelf op beltoets moeten drukken.

Het telefoonboek kan op twee manieren worden gesorteerd, namelijk op alfabetische volgorde en op locatie. Verder zitten er 10 bellergroepen in het toestel, maar deze kunnen niet worden aangepast, alleen gevuld met namen uit de lijst en er is de mogelijkheid tot het kopieren van data van de SIMkaart naar de telefoon en vice versa.

Messaging

De NEC N341i beschikt standaard niet over een groot aantal messaging onderdelen, maar door het inbouwen van I-mode kan het toestel extra MMS-berichten en emailberichten versturen. Email via I-mode, ook genaamd I-mail, is zeker een vooruitgang voor het toestel. Het emailbericht dat naar het door KPN geleverde I-mail account wordt gestuurd zal direct binnen komen op het toestel net zoals een SMS of MMS bericht.

Het invoeren van berichten werkt voor alle soorten van berichten ongeveer exact hetzelfde. De diverse soorten verschillen alleen in het aantal invoervelden. Eén van de nadelen tijdens het invoeren is het toewijzen van een persoon, adres of nummer aan het bericht. Normaal gesproken gaat men op het veld staan bij een nieuw bericht en klikt men op het veld en voert de persoon, adres of nummer in. Een persoon vinden in het telefoonboek gaat helaas dan niet. Men moet daarvoor niet doorklikken tot in het invoerveld, maar alleen op het veld in het nieuwe bericht gaan staan en dan op het menu klikken. Helaas is deze wijze niet altijd logisch. Men zou verwachten dat men op het menu klikt in het invoerveld zelf.

Naast het invoeren van de persoon, adres of nummer zit er nog een vreemd punt in. Het toestel lijkt de laatste stand van de invoermodus te onthouden. Dus als men net een telefoonnummer heef ingevoerd en dan daarna in het SMS-bericht de tekst wil invoeren blijft de invoermodus op cijfers staan, terwijl men begint met het typen van een tekstbericht.

Deze punten zijn toch wel erg wennen en vrij onlogisch. Men zou verwachten van een toestel dat vooral gebruikt wordt voor messaging dat dit soort punten goed voor elkaar zouden zijn.

Connectivity

Het toestel is qua connectivity niet echt goed bedeeld. Het toestel heeft geen Bluetooth, geen aansluiting voor datakabels en kan niet aangesloten worden op een carkit. Het toestel beschikt wel over een infraroodpoort, maar het is niet gelukt om data over te zenden via de poort. Data versturen vanaf een ander toestel wordt niet aangenomen op de NEC N341i. Er wordt wel over deze functie gesproken in de handleiding, maar het is niet gelukt het werkend te krijgen.

Geheugen

Het geheugen van de NEC N341i is niet veel, maar ook niet weinig. Het toestel heeft 2 MB dynamisch geheugen dat verdeeld wordt onder de afbeeldingen van de camera, standaard aanwezige wallpapers, Java toepassingen, voice memo opnames en de beltonen. Het geheugen zit standaard redelijk vol met diverse toepassingen en met groot aantal wallpapers en ringtones.

Het opvragen van het geheugen kan alleen onder het Java toepassingen gedeelte en niet bijvoorbeeld onder mijn downloads, maar het geheugen van alle afzonderlijke Java toepassingen worden wel weergegeven.

Helaas kan het geheugen niet meer tippen aan gelijkwaardige toestellen, die momenteel in de markt verkrijgbaar zijn.

Camera

De camera van deze NEC is een 110 K pixel camera en zeker niet slecht. Er zit een zoom functie en 5-stapshelderheids functie op. De zoomfunctie bestaat alleen uit 2 stappen, ingezoomd of niet ingezoomd. Tevens kan men uit drie verschillende kwaliteitsopties kiezen (Superfijn, Normaal, Fijn), zit er een anti-flikkeringsfunctie op, kan men kiezen uit drie effecten (Standaard, Monochroom, Sepia), is er een zelfontspanner en zijn er 5 verschillende fotolijsten beschikbaar om een foto te maken met een extra tintje. Helaas is er geen functie terug te vinden dat de mogelijkheid geeft om op verschillende resoluties een foto te maken. Dit is enorm jammer, want de standaard resolutie is maar 160 x 144 pixels en dat is ronduit klein. Het is wel mogelijk de foto's te wijzigen tot de grootte van het externe scherm. De foto's gemaakt met de camera in NEC N341i hebben gemiddeld een grootte van 10 kb.

Men moet eerst de fotofunctie opstarten via de centrale blauwe toets. Daarna kan men via het interne scherm of externe scherm een foto maken. Het interne scherm heeft als voordeel dat deze erg groot en overzichtelijk is.
Een nadeel van het externe scherm is dat men daarin het cameramenu dat de helderheid en kwaliteitsoptie weergeeft omgekeerd heeft weergegeven. Dit is redelijk vreemd vooral wanneer men het toestel dichtklapt en dan gelijk op het externe scherm kijkt. Het weergegeven cameramenu zit dan verkeerd om. Men moet dus het toestel 180 graden draaien om aangegeven cameraicoons te lezen. Dit had anders gekund. Het beeld van het externe scherm is van goed niveau en geeft alles duidelijk weer wat de camera ziet.

Nadat de foto is gemaakt, moet men zelf de foto opslaan. Dit doet het toestel niet uit zichzelf. Dit betekent dus dat men niet snel achter elkaar foto's kan maken, omdat deze steeds moet worden opslagen. De opgeslagen foto krijgt een speciaal nummer waar de datum en tijd in is opgenomen. Men kan zelf ook een naam geven aan de gemaakte foto.

Wanneer de foto's gemaakt zijn kan men ze weergeven via de afbeeldingen afdeling. De foto kan dan op het volledige screen worden weergeven en kan worden verkleind, gedraaid en er kan een deel uitgeknipt worden. Tevens kan men de afbeeldingen allemaal wissen en de standaard meegeleverde wallpapers blijven dan staan. Men wist dan dus alleen de gemaakte foto's.

Aanwezige programma's

Een redelijk aantal extra programma's zijn aanwezig op het toestel. Deze programma's staan genoemd onder accessoires. Eigenlijk een vreemde naam, want onder accessoires verwacht men natuurlijk instellingen voor headsets, bureauladers en andere extra's.

Er zijn in totaal vijf extra programma's (Calculator, Agenda, Takenlijst, Kladblok en Valutaomzetter). Deze programma's zijn allemaal vrij simpel uitgevoerd en handig te gebruiken. Tevens zijn de agenda en de takenlijst te synchroniseren, alleen is dat niet gelukt tijdens het gebruik van het toestel.

Naast deze programma's is er ook de voicememo functie die via een andere menu te gebruiken is. De voicememo duurt maximaal rond de 20 seconden en men kan 20 voicememo's opnemen. Deze voicememo's kan men meesturen met MMS of emailberichten., dit in tegenstelling tot de standaard meegeleverde beltonen.

Games

Aangaande games kan gezegd worden dat de spelletjes die er standaard opstaan vrij simpel zijn. Twee van de spelletjes zijn onder andere Space Invaders en Arkanoid. Het zijn wel leuke spelletjes en vooral de hoeveelheid spelletjes zijn erg netjes. Er staan ongeveer een stuk of 10 standaard op het toestel.

Via I-mode zijn meerdere spelletjes te downloaden en te installeren.

Een nadeel is dat als men veel spelletjes speelt dat dan de batterij erg snel leeg gaat.

Extra's

Vele extra's zitten er niet op het toestel. Het belangrijkste is het feit dat het toestel alleen met I-mode verkocht wordt. Het toestel beschikt dus over een contentdienst die eigenlijk de grootste extra is die op het toestel zit.

De I-mode contentdienst werkt goed, maar doordat het menu onderverdeelt is onder de twee standaardbuttons is het wat onlogisch. De linker button wordt gebruikt voor een mailmenu en de rechter voor het I-mode menu. Het vreemde is wel dat het SMS onderdeel onder het I-mode menu staat en niet onder het mail menu waar men het zou verwachten, want daar staan juist wel het MMS en emailonderdeel. Alle messaging onderdelen staan dus niet onder één menu genoemd.
Onder het I-mode menu vindt men tevens een mail onderdeel. Dit is hetzelfde gedeelte dat men onder de linker standaardbutton vindt, eigenlijk dubbelop! Men had dus eigenlijk die linker standaardbutton en de functie eronder niet nodig. Men had daar dus een andere functie onder kunnen zetten, bijvoorbeeld een functie met daarin snelkeuzes voor programma's of andere speciale functies.

Conclusie

Aan het einde van deze review kan geconcludeerd worden dat de NEC N341i een degelijk maar redelijk groot en zwaar toestel is dat in de wereld van I-mode de afgelopen maanden echt het toptoestel was onder de flipmodellen, maar die naam nu echt niet meer waard is.

Helaas zitten er teveel onhandigheden in het menu waar je na een tijd wel aan kan wennen en is de batterij te snel leeg. Beide schermen maken veel goed, maar zijn voor mensen die een toestel kopen niet één van de grootste punten waaruit men een keuze zou maken. Men kijkt snel naar het gewicht en de omvang van het toestel.

In de camera en extra's is het toestel redelijk voorzien. De camera is niet slecht alleen heeft geen functie om meerdere resoluties aan te kunnen en de standaardresolutie is gewoon te klein en de extra's die het toestel meekrijgt met onder andere wallpapers, beltonen en Java toepassingen zijn van een hoog niveau qua hoeveelheid.

Uiteindelijk kan gezegd worden dat het een redelijk toestel is voor een redelijke prijs. Momenteel zijn er betere toestellen op de markt verkrijgbaar (ook met een contentdienst), maar wil je niet zoveel uitgeven en maakt het je niet uit of het toestel veel weegt of erg groot is dan is dit een goede keuze voor je.


Vermelde toestellen