Nokia 5800 XpressMusic review
Eindelijk is die daar dan! Nokia’s eerste touchscreen toestel, de 5800 XpressMusic is een feit. Waar concurrenten als LG, Samsung en Apple al aan hun 3e generatie touchscreen toestellen bezig zijn, liet Nokia even op zich wachten.
Maar dit mag de pret niet drukken en we hebben hoge verwachtingen van dit toestel. Want met een 3.2 inch beeldscherm, Wi-Fi, 3G en 8 GB aan opslagruimte is hij van alle technische snufjes voorzien.
Ook al zijn de verwachting hoog, in ons achterhoofd houden we wel dat de 5800 XpressMusic Nokia’s (en Symbians) eerste poging is op de overvolle touchscreenmarkt. Maar omdat we hier te maken hebben met twee ervaren fabrikanten, zak de concurrentie toch niet allemaal even blij zijn met Nokia’s intrede op de markt. Enkele concurrenten van de 5800 XpressMusic zijn de HTC Touch HD, Samsung F480 TouchWiz en of ze het willen of niet de Apple iPhone.
Plus- en minpunten Nokia 5800 XpressMusic
- Design
- Beeldscherm
- Opslagruimte
- Camera
Wat zit er bij het toestel?
De Nokia 5800 XpressMusic komt met een doos vol hebbedingetjes en we hebben nog niet vaak zo’n compleet pakket gezien. Naast het toestel komt de 5800 met een 8 GB microSD geheugenkaart, een microUSB kabel, een TV-Out kabel, koptelefoon met afstandbediening, oplader, een 1320 mAh batterij, een rubberen case voor om de telefoon, een statief, een extra stylus en een plectrum waarmee het toestel ook kan worden bediend. Verder zitten er nog een dozijn gebruikershandleidingen en software CD’s in het pakket.
Het is alleen al knap hoe ze dit allemaal in het compacte doosje hebben gekregen. Op de kwaliteit van de geleverde accessoires is niets aan te merken. Het geluid van de stereo koptelefoon is gemiddeld en zit lekker in je oor. Mocht dit toch niet voldoen kan door de aanwezigheid van een 3.5mm audio jack ook een koptelefoon naar keuze worden aangesloten.
Uiterlijk
Met de 5800 heeft Nokia een prachtige telefoon afgeleverd. Door de ratio van 16:9 van het beeldscherm is het toestel wat uitgerekt. Dit geeft de 5800 XpressMusic een opvallend uiterlijk en in één oogopslag zie je dat het om een telefoon van Nokia gaat. Maar dit wat aparte formaat ligt wel lekker in de hand. Verder bestaat het toestel voornamelijk uit een glad soort plastic, wat de telefoon wel een hip uiterlijk geeft. Naast de door ons geteste Black Red XpressMusic is er ook een Black Blue versie.
De voorkant bestaat voor het grootste gedeelte uit het touchscreen. Boven het beeldscherm is er een secundaire camera. Onder deze camera zit het XpressMusic logo, welke touchgevoelig is. Dit opent de zogenaamde mediabalk, hier volgt verder op in de review meer over. Onder het touchscreen bevinden zich nog drie toetsen: de opneem en ophang toets. Hiertussen zit de menutoets. De buitenkant heeft een opstaande rand waardoor het beeldscherm iets verzonken in het toestel komt te liggen. Dit is erg slim gedaan want hierdoor kan de telefoon ook zonder angst voor krassen met het scherm naar beneden op een tafel of iets dergelijks worden gelegd. Het scherm lijkt sowieso erg krasbestendig, want we zijn met een sleutel over het scherm geweest en dit levert geen krassen op.
De zijkanten lopen iets naar binnen toe waardoor de achterkant minder breed is dan de voorkant. Dit zorgt er voor dat het toestel erg prettig in de hand ligt en bovendien geeft dit een stijlvolle look aan de 5800 XpressMusic. De bovenzijde is het enige aan het uiterlijk van de telefoon wat een beetje uit de toon valt. Omdat hier een plug-in voor microUSB, een 3.5mm audiojack, een plug in voor de oplader én de Aan/Uit knop zit is deze zijde te vol. Ook zit hier weer een opstaand randje wat had design niet ten goede komt. Aangezien de onderkant helemaal geen knoppen of ingangen bevat, was het misschien beter geweest om de ingangen over de bovenzijde en de onderzijde te verdelen. De rechterzijde heeft twee knoppen om het volume aan te passen (hiermee kan ook worden in- en uitgezoomd), een cameraknop en een schuifknop die het scherm ver- en ontgrendeld. De stereo luidsprekers, waar ontzettend mooi geluid uitkomt, zitten aan de linkerzijde. Net als twee sleufjes voor de microSD geheugenkaart en de SIM-kaart. Maar wat wij niet begrijpen is dat het nog steeds nodig is om de batterij te verwijderen voor het in en uitpluggen van de kaarten. Graag hadden we gezien dat dit niet nodig was, want dit komt het gebruiksgemak niet ten goede.
De achterkant bestaat volledig uit een harder soort plastic. De 3.2 megapixel camera met dual LED-flits en de stylus is het enige wat hier te vinden is. De volledige achterkant is de batterijklep en deze is vrij lastig te verwijderen. Maar omdat de SIM-kaart zich niet zoals gewoonlijk onder of naast de batterij bevindt, is het eigenlijk nooit nodig om de klep te verwijderen.
Uithoudingsvermogen
De batterij van de Nokia 5800 XpressMusic heeft een standbytijd van 400 uur en een beltijd van 300 minuten. Toen we dit zagen beloofde dit veel goeds, maar echt uitzonderlijk is het uithoudingsvermogen niet. De batterij gaat bij normaal gebruik een dag of 3 à 4 mee. Bij intensief gebruik van de muziekspeler, internetmogelijkheden en bellen en smsen, houdt de telefoon het zo’n 2 dagen vol. Ook is er nog een energiespaarstand die kan worden ingeschakeld om het uithoudingsvermogen te verlengen.
Belkwaliteit
De belkwaliteit is zoals we van Nokia mogen verwachten. Er is geen ruis of onderbreking en de persoon aan de andere kant van de lijn komt helder door de luidspreker. Ook het ontvangst van de Nokia 5800 is prima. Het volume tijdens een gesprek kan worden aangepast en is in elke situatie of omgeving luid genoeg. Verder kan tijdens het bellen gewoon het menu worden benaderd. Kortom, de belkwaliteit en mogelijkheden zijn weer tip top in orde.
Beeldscherm
Het beeldscherm van de Nokia 5800 XpressMusic is buitengewoon goed. Het 3.2 inch TFT scherm met een contrastratio van 16:9 heeft een resolutie van 340 x 640 pixels en geeft 16.777.216 kleuren (24 bits) weer. Vooral het aantal pixels is opvallend. De iPhone 3G heeft bijvoorbeeld een groter beeldscherm (3.5 inch) met minder pixels (480 x 320 pixels). De hoge resolutie in combinatie met de 16 miljoen kleuren zorgt voor een ontzettend helder en scherp beeld, ook is het contrast zeer goed. Zwart is ook echt zwart. Helaas blijft er in direct zonlicht niet veel over van de helderheid en het contrast. In de buitenlucht worden de kleuren dof en is het over het algemeen lastig om met de telefoon te werken. Ook is het scherm een magneet voor vingerafdrukken, binnen de kortste zitten er vegen en vingers op. Het is dus wel aan te raden om een doekje bij je te hebben aangezien dit ongeveer het enige is wat mist aan accessoires uit de doos.
Het touchscreen is een drukgevoelig scherm, waardoor elk object gebruikt kan worden om te iets aan te klikken. Hoewel het niet zo secuur is als bijvoorbeeld het scherm van een iPhone, zijn we blij verrast. Het scherm is zeer precies en de gebruiker heeft in het menu eigenlijk nooit de neiging om een stylus te gebruiken. Overigens is auto-rotate ook mogelijk, door de hele telefoon behalve bij het beginscherm kan de gebruiker de telefoon kantelen en in landscape mode verder gaan waar hij/zij mee bezig was. Wel werkt dit maar één kant op.
Menu
Voor het besturingssysteem heeft Nokia geen geheel nieuwe bedacht, zoals bijvoorbeeld Apple of Palm. Het enige wat de fabrikant heeft gedaan is het succesvolle Symbian S60 aanpassen zodat de bediening zonder D-pad maar met touchscreen kan worden bediend. Het omzetten van de S60 interface naar het touchscreen platform is met de 5800 een feit. De vraag is of dit gelukt is?
Het beginscherm is nog precies zoals we gewend zijn van de andere edities van Symbian S60. Indicators als tijd en het gekozen profiel zitten nog gewoon bovenaan het scherm. Een tik op bijvoorbeeld de klok opent dit menu, waardoor je een alarm in kan stellen. Ook kan de gebruiker weer kiezen tussen 4 snelkoppelingen naar veel gebruikte applicaties. Naast applicaties kunnen ook 4 contacten op deze plaats gezet worden. De iconen die hiervoor worden gebruikt zijn zeer groot en dus makkelijk te openen met de tik van een vinger. Verder kan de gebruiker kiezen voor een leeg scherm. Onder aan het beginscherm zijn nog twee touchknoppen waarvan de linker het toetsenbord om een nummer te draaien tevoorschijn haalt en bij de rechter de contacten lijst wordt geopend. We hebben het idee dat de Finnen wat meer uit het beginscherm konden halen. Er is veel ruimte over. Waarom dan niet kiezen voor meer contacten of meer snelkoppelingen of een combinatie van contacten en snelkoppelingen, in plaats van of de één of de ander?
Het menu is benaderbaar door de menuknop in te drukken die eerder in de review is besproken. Om een menuonderdeel te openen, zijn twee handelingen nodig. De eerste is een tik om het menuonderdeel te selecteren, de tweede is om het menu ook daadwerkelijk te openen. Niet echt vervelend, maar wel een beetje omslachtig. Gelukkig wen je hier wel snel aan. Het heeft ook te maken met de manier waarop er door het menu wordt gescrold. Dit kan namelijk op twee manieren, door je vinger over het scherm te slepen en door de scrollbar aan de zijkant van het scherm te gebruiken. Het feit dat je twee keer moet tikken om een menuonderdeel te openen heeft maken met het slepen van je vinger om te scrollen. Wanneer de gebruiker zijn/haar vinger van het scherm haalt, blijft het menuonderdeel wat als laatste is aangeraakt geselecteerd. Maar de handigste manier om te scrollen is in onze ogen de scrollbar aan de zijkant van het scherm.
Het standaardthema van de 5800 XpressMusic is erg kleurrijk en speels, misschien zelfs tegen het kinderachtige aan. Maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om dit te wijzigen aangezien er talloze thema’s zijn te downloaden voor Symbian S60 Fifth Edition Taco 5.
De snelheid van het menu is zeer respectabel. Het openen van het menu en de verschillende menuonderdelen gaat vlot. Het staat eigenlijk meteen voor je neus. Overigens is de taakmanager ook weer te openen door de menuknop ingedrukt te houden.
Als laatste is er nog de mediabalk, die geopend wordt zoals eerder beschreven. Deze mediabalk geeft toegang tot de, je raadt het al, multimedia toepassingen die er op het toestel aanwezig zijn. Van onder naar boven kunnen de volgende toepassing snel worden geopend: web, videocentrum, online delen, afbeeldingen en videoclips, muziek. De mediabalk is ten alle tijde te openen, maar helaas niet aan te passen naar de wensen van de gebruiker.
Is het menu van het eerste touchscreen toestel een succes? Ja en nee, de vraag die aan het begin van dit onderdeel is gesteld (is het omzetten van S60 naar touchscreen gelukt) kunnen we antwoorden met een ja. Want dit is precies wat er is gedaan. En stiekem hadden we wel wat andere of extra features verwacht. Deze hebben we helaas niet kunnen bespeuren. Ook de manier waarop de Nokia 5800 omgaat met het beginscherm had beter gekund. Waar andere fabrikanten zoveel mogelijk uit het beginscherm proberen te halen, is dit bij Nokia niet gedaan. Toch is het voor een eerste poging helemaal niet slecht, het menu is zeer stabiel en snel genoeg. Nokia ontstijgt hier al touchscreens telefoons van LG en Samsung mee. Kortom, de S60 5th edition heeft veel potentie en we kijken al reikhalzend uit naar de volgende touchscreen telefoon van Nokia.
Telefoonboek
Het telefoonboek is zoals we gewend zijn van eerdere Symbian telefoons. Het aantal contacten dat de gebruiker kan opslaan kent geen limiet en het telefoonboek is van ouds functioneel. Contacten rangschikken kan via de voor- of achternaam en kunnen zeer makkelijk worden gezocht. Onder in het scherm is een zoekbalk en deze werkt eigenlijk net zoals het kopen van een kaartje op het station. Bij elke letter die je intypt geeft de telefoon zelf de volgende letters aan die corresponderen met de namen van contacten die nog matchen. Dit vergemakkelijkt het zoeken en zorgt ervoor dat je net iets sneller resultaat hebt.
Behalve de standaardgegevens kan de gebruiker huisadressen, e-mailadressen, privé-nummers, bedrijfsnummers en nog veel meer gegevens toevoegen. De opties zijn eindeloos. Het is mogelijk om de contacten te groeperen en voor deze groep een eigen ringtone (geluid of video) in te stellen. Ook kan dit voor elk contact individueel gedaan worden. Het enige wat mist is de voice dailing.
Messaging
Ook het messaging menu is zoals we al kennen van eerdere S60 edities. Er is ondersteuning voor de meest gebruikelijke bericht types, sms, MMS, audioberichten en e-mail. Het schrijven van een bericht is heel eenvoudig, open de editor en je kan je bericht typen. Het invoeren van tekst kan op een aantal manieren worden gedaan. Op de ‘normale’ manier, met het nummerieke toetsenbord, een (klein) QWERTY toetsenbord, een QWERTY toetsenbord in landscape mode en handschriftherkenning.
Wij vonden het QWERY toetsenbord in landscape mode het fijnst in gebruik. De letters zijn groot genoeg om zoveel mogelijk typefouten te voorkomen en typen kan over het algemeen heel snel. Wel hadden wij graag gezien dat draaien van de telefoon automatisch het QWERTY toetsenbord zou openen. Dit is niet het geval en het QWERTY toetsenbord moet geselecteerd worden als standaard toetsenbord.
De wizard voor e-mail is ook weer aanwezig op de 5800 XpressMusic. Bij het instellen van een account van een van de 1000 ondersteunde publieke e-mailservers is alleen het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord genoeg. Nadat de instellingen zijn verwerkt komt er een extra map in het berichten menu die de inbox van het e-mailadres voorstelt. De telefoon kan zo worden ingesteld dat het op vaste momenten e-mail ophaalt en er is ook ondersteuning voor attachments, handtekeningen en eigenlijk alles wat je maar kan bedenken. Tevens heeft het toestel ondersteuning voor Windows Live Messenger.
Connectivity
Op het gebied van connectivity doet de 5800 XpressMusic niet onder voor andere smartphones. Er is ondersteuning voor USB en Bluetooth 2.0, Wi-Fi en 3G HDSPA. Met Bluetooth is het zeer eenvoudig om bestanden te verzenden en te ontvangen. Met de 5800 loop je hier niet tegen problemen op. Verder is een WiFi verbinding binnen enkele seconden gemaakt en dit netwerk wordt onthouden zodat het niet nodig is om de instellingen weer in te voeren.
De aanwezige internet browser heeft ons niet helemaal kunnen overtuigen. Het is de zelfde als eerdere edities van S60, wat op zich een goede browser is. Op de 5800 komt hij helaas niet helemaal uit de verf. Een touchscreen vereist wel wat aanpassingen die het makkelijker maken om te surfen. Deze zijn echter niet gemaakt. Vooral het zoomen in landscape mode is een ramp. Want tijdens het inzoomen wordt de tekst niet in het scherm gepast, dus de gebruiker zal veel moeten scrollen om een artikel te kunnen lezen. Dit kan nogal frustrerend zijn. Het laden van webpagina’s gaat snel en de hoge schermresolutie zorgt ervoor dat een webpagina bijna in zijn geheel op het scherm past. Voorlopig is het verstandiger om bijvoorbeeld Opera Mini als internet browser te gebruiken.
Camera
De camera van de XpressMusic 5800 is een 3.2 megapixel met een Carl Zeiss lens. Foto’s kunnen met een resolutie van 2048 x 1536, 1600 x 1200, 1024 x 768 en 640 x 480 pixels geschoten worden. Verder zijn er een aantal instelmogelijkheden zoals foto’s maken in het zwart-wit of sepia. Een portret modus, nachmodus, multishot, zelfontspanner, witbalans, contrast en ISO instellingen kunnen ook worden aangepast. De dual-LED flitser moet voor voldoende licht bij donkere foto’s zorgen.
Helaas, de fotocamera stelt enigszins teleur. Wanneer je de telefoon veelvuldig gebruikt als camera dan is het verstandiger om misschien een andere telefoon in overweging te nemen. De fotocamera van de 5800 is vooral een camera om af en toe een foto mee te nemen. Want voor foto’s in normaal daglicht is de telefoon prima, kleuren worden realistisch weergegeven en de foto’s zijn redelijk scherp. De mate van detailweergave is ook prima, tot dusver dus een voldoende. Maar hier houdt de positiviteit op. Foto’s genomen in schemer en laatst staan in het donker zijn ver onder de maat. Waar de dual-LED flits een hulpstuk zou moeten zijn, is juist het tegenovergestelde het geval. Door de flits hebben veel foto’s onder deze omstandigheden een blauwe gloed en verder is er sprake van veel ruis.
Uiteraard zit er ook een videofunctie op de telefoon deze neemt in het 16:9 ratio op (breedbeeld) en kan in resoluties van 640 x 480, 352 x 288, 176 x 144 pixels. En waar de fotocamera teleurstelt, is de videocamera juist een verrassing. De camera schiet met 30 fps en doet het gewoon erg goed. De hoge framerate zorgt voor soepele beelden en schokken zal dan ook niet voorkomen. De videobestanden worden opgeslagen in het MP4 formaat en er zijn instellingen voor nachtmodus en kleureffecten. Overigens kunnen zowel in de fotostand als in de videostand bestanden worden voorzien van de locatie, door middel van geotaggen.
Aanwezige programma's
Naast de eerder beschreven toepassing heeft de 5800 XpressMusic de volgende toepassingen aan boord: agenda, alarm, calculator, handschriftherkenning, herinneringen, image editor, Nokia Maps, java ondersteuning, kalender notities, movie editor, MP3 speler, remote printing, stopwatch & timer, klok, valutaomzetter, ondersteuning voor MPEG, C++, Excel, PowerPoint, Word, PDF en Youtube. Verder biedt het Symbian S60 besturingssysteem de mogelijkheid tot het installeren van software van derde partijen. Maar omdat het hier gaat om de 5th edition is het aanbod nog niet enorm. Echter dit zal niet lang op zich laten wachten.
Games
De Nokia 5800 ExpressMusic komt met een drietal vooraf geïnstalleerde games. N-Gage ondersteuning ontbreekt helaas wel, maar dat is iets speciaal voor de Nokia N-series. Het eerste spel is ‘Bounce’ waarbij je een balletje (Bounce) door levels moet helpen komen met behulp van de accelerometer. Het tweede is Guitar Rock Tour, wat eigenlijk Guitar Hero voor de mobiele telefoon is. Het grote scherm is ideaal voor het spelen van spelletjes, maar helaas werkt de accelerometer nog niet optimaal. En het derde spel is RT GR, een racespel die ook gebruikt maakt van de accelerometer.
Extra's
Ook is er een interne GPS-ontvanger. Met het vooraf geïnstalleerde Nokia Kaarten is navigatie geen probleem. Het is mogelijk de huidige locatie op de kaart te zien, kaarten voor verschillende plaatsen en landen te bekijken, adressen en verschillende interessante locaties zoeken, routes van de ene naar de andere locatie plannen, en locaties op te slaan. De toepassing start vrij snel op en binnen enkele minuten is de huidige locatie bepaald.
Conclusie
Met de 5800 ExpressMusic is Nokia dan toch bezweken. De eerste Symbian touchscreen is een feit. En om nou te zeggen dat we hier met twee beginners te maken hebben; nee. De bouwkwaliteit van het toestel is goed en ook is het touchscreen secuur genoeg om zonder frustaties door het menu te navigeren. Verder is de geluidskwaliteit van ongekende klasse en het beste wat we ooit in een telefoon zijn tegen gekomen. Geluidsboxen om aan de telefoon te hangen zijn niet nodig, want de telefoon gaat al luid genoeg van zichzelf. Wel is het jammer dat er in feite niet veel vernieuwingen zijn tussen het Symbian 3th en 5th edition besturingssysteem. Het is Symbian omgezet naar telefoons met touchscreens. Op zich is hier niets mee, maar eigenlijk hadden we hier wel wat meer verwacht van Nokia. Maar We wachten al met smart op de N97 die in het 2e kwartaal van 2009 uitkomt.
De manier waarop de telefoon in de markt wordt gezet is (vanzelfsprekend) goed over nagedacht. Voor zo’n 320 euro heb je al een simlock vrije Nokia 5800 en met de accessoires die erbij zit is dit een erg goede deal. Plus dat het de verwachting is dat de software van derde partijen binnen een aantal maanden exponentieel zal groeien, is in onze ogen de 5800 XpressMusic een koopje!