Nokia C3 review

De Nokia C3 is één van de toestellen die Nokia lanceert in de C-serie. Nokia's Cserie bestaat uit telefoons die vooral goed zijn in 'communiceren', waarmee de letter C direct verklaard is.

De Nokia C3 is daarin geen uitzondering en is daarom uitgerust met een QWERTY toetsenbord waardoor Nokia vooral het sms’en en mailen wil vergemakkelijken. Andere toestellen in de C-serie zijn onder andere de Nokia C3-01 Touch and Type die uitgerust is met een touchscreen, de Nokia C6, een high-end smartphone, en de Nokia C5 een mid-range candybar met touchscreen.

Aangezien Nokia met het QWERTY-toetsenbord het gebruik van onder andere internet wil vergemakkelijken, zijn wij benieuwd of dit ook het geval is. De Nokia C3 is goed te vergelijken met de Samsung C3222 Ch@t 322 en de LG C310 die daarmee gelijk de belangrijkste concurrenten zijn.

Plus- en minpunten Nokia C3

  • Uithoudingsvermogen
  • Snelle koppeling sociale netwerken
  • Overzichtelijk menu
  • QWERTY-toetsenbord
  • Kwaliteit camera
  • Geen snelle scrol-functie

Wat zit er bij het toestel?

De Nokia C3 is bij ons afgeleverd in de originele verpakking. In de doos troffen wij een Nokia Stereo hoofdtelefoon WH-102 aan, een gebruiksaanwijzing en informatie over het gebruik van Ovi mail, chat en sociale netwerken op de Nokia C3. Het toestel is uitgerust met een 1320 mAh batterij en ook de Nokia Compacte lader AC-3 is in de verpakking te vinden. De Nokia C3 is geschikt voor microSD-geheugenkaarten met een capaciteit tot 8 GB.

Uiterlijk

De Nokia C3 is een van plastic gemaakte smartphone met een volledig QWERTY toetsenbord. Onder het scherm zitten 7 fysieke toetsen waarvan de middelste groter is dan de overige toetsen. Deze toets is de selecteer- en menutoets. Met de toetsen direct onder het scherm kan er meteen naar de contactenlijst worden gegaan of kunnen favorieten worden geselecteerd. Met de middelste twee toetsen, die zilverkleurig zijn, kan men met de linkertoets direct door naar Community’s zoals Facebook en Twitter. De rechtertoets kan zelf ingesteld worden als sneltoets.

Met de groene knop kan een contactpersoon worden gebeld en met de rode knop kan het gesprek worden beëindigd of kan de huidige applicatie worden afgesloten en wordt er teruggekeerd naar het hoofdmenu.

Door zijn ovale vorm krijgt de Nokia C3 een stoere uitstraling. Aan de bovenkant van het toestel zit een audio jack-aansluiting en bevindt zich de ingang voor de oplader. Aan de linkerzijkant van het toestel bevindt zich de USB-poort en de sleuf voor de geheugenkaart. De menutoets is omringd door een zilveren rand. Ook de sneltoetsen in het midden van het toestel zijn zilverkleurig. Aan de rechteronderkant van het toestel kan een polsband worden bevestigd.

De batterijcover bevindt zich net onder de camera. De batterijcover onderscheidt zich van de rest van de achterkant van de Nokia C3 omdat het een andere kleur heeft dan de achterkant van het toestel. De voorkant van het toestel bevat een glans die aan de achterkant ontbreekt. Hierdoor is het toestel minder glad en valt dus minder snel uit de hand. Ook vingerafdrukken blijven hierdoor achterwege. De Nokia C3 is met een gewicht van 114 gram niet zwaar te noemen.

Voor het verwijderen van de SIM-kaart moet de cover en de batterij worden verwijderd. De cover is gemakkelijk te verwijderen door de ontgrendelingsknoppen aan zowel de linker- als de rechterkant van het toestel. De SIM-kaart kan geplaatst worden aan de linkerbovenkant door de beveiliging van de SIM-kaart omhoog te trekken. De cover kan gemakkelijk weer op de batterij worden gedrukt.
Het toestel is in de kleuren ‘Golden White’, ‘Slate Grey’en ‘Hot Pink’ verkrijgbaar.

Uithoudingsvermogen

De 1320 mAh batterij van de Nokia C3 zorgt voor een redelijk uithoudingsvermogen. Het toestel houdt het gemakkelijk drie dagen vol. Als er redelijk gebruik wordt gemaakt van internet, houdt de Nokia C3 het twee dagen vol. Voor een smartphone zou dat redelijk zijn, maar dat is deze Nokia helaas niet. Van een toestel dat draait op S40 hadden wij meer verwacht. Niet-noodzakelijke geluiden zoals toetstonen kunnen worden uitgeschakeld evenals toepassingen en gegevensverbindingen, zoals de bluetooth-verbinding.

Belkwaliteit

Met de Nokia C3 komt elk gesprek goed over. Het volume van de telefoon kan tijdens het gesprek harder of zachter worden ingesteld door de functietoets in het midden omhoog of omlaag te bewegen. Als er wordt gebeld, kan het geluid ook op stil worden gezet zonder dat er wordt opgenomen. Dit kan door middel van de linkerfunctietoets bovenaan het toestel.

Met de rechterfunctietoets kan tijdens het bellen de contactenlijst worden weergeven of het menu zichtbaar worden gemaakt om bijvoorbeeld de agenda te tonen. Ook toetsenblokkering en de standby-functie zijn zichtbaar. De Nokia C3 heeft geen voice dailling.

Beeldscherm

Het 2.4-inch TFT-beeldscherm van de Nokia C3 heeft een resolutie van 320 x 240 pixels (QVGA). Over het algemeen zijn de kleuren helder, maar in fel zonlicht zou het aflezen van het scherm problemen kunnen opleveren. Het scherm is groot genoeg, ook voor het bekijken van internetpagina’s. Deze worden automatisch aangepast aan de grootte van het beeldscherm.

Overige instellingen zijn de standaardopties zoals het veranderen van de achtergrond van het startscherm.

Menu

Door middel van de middelste functietoets wordt het menu getoond. De verschillende functies zijn in willekeurige volgorde naast elkaar geplaatst. Door de functietoets naar onder, boven, links of rechts te bewegen kan er naar het gewenste onderwerp worden gegaan. Door op de functietoets in het midden te drukken, wordt het geselecteerde onderwerp aangeklikt.

De linkerfunctietoets bevat de opties. Hiermee kan het hoofdmenu in een andere vorm worden weergegeven, bijvoorbeeld in een lijst, roosterweergave of rooster met labels. Ook kan hier de indeling van het menu worden veranderd. Met de rechterfunctietoets kan het menu afgesloten worden en wordt er teruggekeerd naar het beginscherm. Het menu oogt overzichtelijk.

Telefoonboek

Door op de rechterfunctietoets onder ‘namen’ te drukken verschijnt de contactenlijst in alfabetische vorm. De eerste vier contactpersonen uit de lijst worden getoond en daaronder verschijnt een zoekvenster waarin de naam van de gewenste contactpersoon ingetypt kan worden. De linkerfunctietoets bevat de opties en daarmee kan gezocht worden naar een contactpersoon, kan een nieuwe contactpersoon aan de lijst worden toegevoegd of de gegevens van een bestaande contactpersoon kunnen worden bijgewerkt of verwijderd. Ook kan men hier een bericht verzenden, een visitekaartje versturen via multimedia, sms of bluetooth. Daarnaast kunnen contactgegevens worden gekopieerd en zijn er markeeropties.

Als het beginscherm verschijnt kan ook een desgewenst nummer ingetoetst worden op het QWERTY toetsenbord. Dit nummer kan worden opgeslagen, kan toegevoegd worden aan een contact, of een bericht kan worden verstuurd.

Voor een nieuw contact kan de naam, het telefoonnummer, e-mailadres en webadres worden toegevoegd. Ook multimedia zoals een toon, afbeelding of video kunnen aan de contactpersoon worden verbonden. Persoonlijke informatie over de contactpersoon zoals het postadres, verjaardag, officiële naam, bijnaam, bedrijf, functie en notities kunnen tevens worden toegevoegd. Maximaal 1.000 contacten kunnen worden opgeslagen in de contactenlijst.

Messaging

Het versturen van sms’jes is snel en gemakkelijk door het volledige QWERTY-toetsenbord van de Nokia C3. In het berichtenmenu kan er voor worden gekozen om een bericht te maken, naar de inbox te gaan, conversaties weer te geven of om verzonden items te bekijken. Vooral het onderdeel conversaties is erg makkelijk, want op deze wijze wordt overzichtelijk getoond wat er precies gestuurd is en wanneer.

De Nokia C3 ondersteunt XT9-tekstvoorspelling. Onbekende woorden kunnen eenvoudig aan het woordenboek worden toegevoegd. Emoticons worden getoond bij een ontvangen bericht en kunnen zelf ook eenvoudig ingevoerd worden door de symbool-toets naast de spatiebalk. Emoticons en interpunctietekens kunnen eenvoudig worden geselecteerd door de functietoets te bewegen naar het gewenste teken.

Ook kunnen er audioberichten en flitsberichten worden verstuurd en ontvangen.
Naast SMS’en kan dit toestel ook uitstekend MMS’en en e-mails versturen en ontvangen. Er is ondersteuning voor Yahoo! Mail, Gmail, Windows Live, Hotmail en andere populaire POP/IMAP-diensten. Met Ovi kan er vanaf één plek toegang worden verkregen tot alle e-mail- en chataccounts, maar ook tot de sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Ook het gebruik van Google Talk wordt ondersteund door de Nokia C3.

Connectivity

Door onder instellingen in het menu naar connectiviteit te gaan, kunnen er gegevens worden overgedragen. Zo kan er een WLAN-verbinding worden gemaakt, kunnen gegevens uitgewisseld worden via bluetooth en kan er via de USB-poort gegevens overgedragen worden naar andere hardware. De WLAN-gegevens worden opgeslagen op de telefoon. Als een netwerk wordt geselecteerd, wordt aangegeven wat de sterkte van het netwerk is en of het beveiligd is of niet.

De bluetooth-functie werkt overigens erg gemakkelijk en het menu om de Nokia C3 te koppelen aan andere apparaten is gebruiksvriendelijk. De gegevensoverdracht verloopt prima.

Nokia installeerde Opera Mini als standaard browser van de Nokia C3. Deze werkt snel en het webadres kan snel worden ingetypt door middel van het QWERTY-toetsenbord. De adresbalk zit bovenaan in beeld, daaronder bevindt zich de zoekfunctie van Google. De geschiedenis van de bezochte webpagina’s is vervolgens onder de bladwijzers zichtbaar.

Een nadeel aan de Nokia C3 is toch wel dat er niet snel gescrold kan worden door een webpagina. De functietoets moet meerdere malen naar beneden worden bewogen om een pagina te kunnen lezen, vooral als de pagina bovenaan veel links heeft staan.

Camera

De Nokia C3 heeft een 2.0 megapixel-camera. De camera is dus niet fantastisch en de functies zijn beperkt. De camera heeft 4x digitale zoomfunctie. Daarnaast beschikt de camera over een zelfontspanner, zoeker op volledig scherm en kunnen er effecten aangebracht worden op de foto. Zo kunnen er foto’s in het grijs worden gemaakt, sepia of negatief. Ook de witbalans van de foto kan worden aangepast. De camera beschikt niet over een flitser.

Om te switchen van camera naar video hoeft enkel de functietoets naar rechts ingedrukt te worden. Omdat de camera niet voorzien is van een flitser en de Nokia C3 slechts een camera van 2.0 megapixel bevat, is het gefilmde materiaal niet van uitstekende kwaliteit. In het beeld zijn de pixels zichtbaar en op het beeld verschijnen strepen. Vooral tijdens het filmen in een wat donkere ruimte is dit het geval. Filmen tijdens het daglicht wil aardig, maar overbelichting is snel mogelijk.

De geschoten foto’s en video’s kunnen worden bekeken door naar het onderdeel camera te gaan en aldaar 'mijn foto’s', of 'video’s' aan te klikken. De foto’s en video’s worden overzichtelijk gepresenteerd en er bestaat de mogelijkheid om een diavoorstelling te maken. Het overgangseffect zoals draaien en invliegen, maar ook de weergavetijd kunnen zelf worden ingesteld. Daarnaast kunnen de foto’s en video’s verstuurd worden via e-mail of via bluetooth of kan het bestand geüpload worden naar het web. De foto kan tevens ingesteld worden als achtergrondfoto, contactfoto of als groepsfoto. De foto’s kunnen ook worden bewerkt. Zo kan de foto gedraaid, omgekeerd en bijgesneden worden en effecten, lijsten en vervormingen kunnen worden toegevoegd. Ook kan Clipart en tekst worden toegevoegd. Automatische verbeteringen, helderheid, contrast en de kleur van de beelden kunnen als laatste nog worden veranderd.

De videoclips kunnen in willekeurige volgorde worden afgespeeld. Daarnaast is het mogelijk om het geluid tijdens het filmen te dempen en kunnen er effecten aangebracht worden op het filmmateriaal, en kan er witbalans worden aangebracht.

Aanwezige programma's

Op de Nokia C3 staan de toepassingen agenda, contacten, muziek, e-mail, internet, berichten, foto’s, Ovi winkel, wekker, rekenmachine, recorder, takenlijst, notities, timer, stopwatch, galerij en community’s standaard geïnstalleerd.

Met de applicatie community’s kan er snel worden overgegaan naar een sociaal netwerk van keuze, bijvoorbeeld Facebook.

Het programma Nimbuzz is echter uitgebreider. Dit programma verbindt alle sociale netwerken met elkaar en hierdoor kan er makkelijk gewisseld worden van bijvoorbeeld Hyves naar Twitter. Ideaal voor mensen die hier veelvuldig gebruik van maken.

Games

De Nokia C3 bevat standaard 3 games: Block’d, Bounce Tales en Soduko. Via Nokia.mobi kunnen er extra games worden verkregen. Het doel van Block’d is om zoveel mogelijk punten te verdienen door groepen met gelijk gekleurde blokken weg te spelen.

Bij Bounce Tales moet er geprobeerd worden om zoveel mogelijk ballen te verzamelen. Het doel van Soduko is om in elke cel van het raster het cijfer van 1 tot 9 in te vullen. In elke rij, kolom en elk subraster mag een getal slechts één keer voorkomen.

Conclusie

De Nokia C3 is een makkelijk bruikbaar toestel, vooral dankzij het QWERTY-toetsenbord. Dit zorgt voor een plezierig gebruik bij het versturen van sms’jes en het bezoeken van webpagina's. De social media-integratie van het toestel is in orde. Op dat gebied biedt het toestel aardig waar voor z'n geld.

Een nadeel van de Nokia C3 is dat er geen mogelijkheid tot snel scrollen is. Dit kan irritatie opleveren bij veelvuldig gebruik van internet. Toch heeft Nokia door middel van de C3 laten zien dat het een goede messagingtelefoon kan maken die gebruiksvriendelijk is.


Vermelde toestellen