Nokia C6-01 review
In september van dit jaar bracht Nokia de C6-01 op de markt. Een hele verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de C6, als we de marketing mogen geloven.
Het paradepaardje hierbij is ClearBlack Display, waarmee uitgebreid geadverteerd is in de aanloop naar de lancering. Deze techniek zou voor perfect heldere kleuren en een beter uithoudingsvermogen moeten zorgen. Vooral de intense zwarttinten worden in de advertenties uitgebreid geprezen. Zoals de Finnen het zelf verwoorden: ‘Wouldn’t you want…the blackest black?’
Met zijn iets hogere prijs en uitgebreidere functies past de C6-01 in een wat hoger segment dan de C6. NieuweMobiel.nl testte het oudere toestel enkele maanden geleden en wij concludeerden toen dat er nog wel het een en ander te verbeteren viel, vooral op het gebied van het touchscreen en het besturingssysteem. De vraag is natuurlijk of de C6-01 met Symbian^3 zijn voorganger overtreft in gebruiksvriendelijkheid. Als dat inderdaad zo is, kan Nokia met dit toestel een goede troef in handen hebben. Maakt de C6-01 de verwachtingen waar?
Plus- en minpunten Nokia C6-01
- Touchscreen
- Uitstraling
- Messaging
- Onoverzichtelijke menu's
- Matige fotocamera
- Eenvoudige browser
Wat zit er bij het toestel?
De Nokia C6-01 wordt in een compacte doos geleverd. De bijgeleverde elektronica ziet er op het eerste gezicht prima uit, al is het aanbod niet opzienbarend. Naast het toestel vinden we een BL-5CT-batterij met een vermogen van 1050 mAh, een MicroSD-geheugenkaartje van 2 GB, een USB-kabel (CA-179) en een headset (WH-102), die aan te sluiten is via de 3.5mm audio jack adapter. De papieren gebruikershandleiding is beknopt. Op het toestel zelf is een uitgebreidere versie op te vragen.
Uiterlijk
Het eerste wat opvalt aan de monoblock C6-01 is het stijlvolle uiterlijk. Nokia heeft duidelijk veel aandacht besteed aan het design. De voorkant van de telefoon is bijna helemaal van glas omdat het glazen scherm de meeste ruimte inneemt. Om het scherm heen zit een metalen zilverkleurige rand. Het gebruik van deze materialen draagt bij aan de hoogwaardige uitstraling van het toestel. Ook de achterkant van het toestel is van metaal. Bij Silver Grey-uitvoering die wij getest hebben is de achterkant zilvergrijs. Niet iedereen zal dit verschil in kleur van voor- en achterkant waarderen. Er is ook een Black-uitvoering op de markt, waarbij zowel de metalen rand om de voorkant als de achterkant zwart zijn.
Aan de voorkant van het toestel bevinden zich het oorstukje, lichtsensor en nabijheidssensor. Onder het scherm zit een smal randje van plastic, waarin drie toetsen zijn geplaatst. De menutoets zit in het midden en is van metaal. De beltoets en de aan/uit-toets zitten aan weerszijden hiervan. Alleen de aan/uit-toets, die aan de rechterkant zit, is voorzien van een symbooltje. Als de telefoon gebruikt wordt lichten beide toetsen op en worden een rood en een groen telefoonsymbool zichtbaar.
De knoppen en ingangen aan de zijkanten van de telefoon zijn geïncorporeerd in de metalen rand. Aan de rechterzijde vinden we achtereenvolgens de volume- en zoomtoets, de vergrendelingsschakelaar en de cameratoets. De linkerzijde is vrij van knoppen. Aan de onderzijde van het toestel zit een rijtje ingangen: voor een polsbandpin, de oplader, de USB-datakabel, headset en microfoon. Aan de achterkant bevindt zich uiteraard de camera en de cameraflitser. Daarnaast zit de luidspreker.
De achtercover van de telefoon is te openen via een schuifsysteem. De SIM-kaart wordt bedekt door de batterij. Om de SIM-kaart te plaatsen moet deze eerst in een kaarthouder met een schuifje gedaan worden. De gleuf voor de geheugenkaart wordt ook bedekt door de achtercover.
Door de gebruikte materialen voelt het toestel degelijk aan, al moet gezegd worden dat de metalen achterkant wat krasserig is. De telefoon heeft een prettig formaat. Verder sluiten alle onderdelen goed op elkaar aan. Er zijn berichten bekend dat de metalen rand om het scherm snel loslaat, maar hier hebben wij niets van gemerkt. Er zitten geen kieren tussen de knoppen. Al met al heeft de C6-01 een solide uitstraling.
Uithoudingsvermogen
De BL-5CT-batterij heeft zoals gezegd een vermogen van 1050 mAh en belooft een standbytijd tot 400 uur en een beltijd van 11.4 uur. Wij hebben de telefoon gedurende een week intensief gebruikt. Na drie dagen moest hij voor het eerst opgeladen worden. Dit is een prima resultaat voor een telefoon met een touchscreen. Als de batterij bijna leeg is, schakelt de telefoon automatisch een energiebesparende modus in. Op het uithoudingsvermogen van de C6-01 is niets aan te merken.
Belkwaliteit
De belkwaliteit van het toestel is prima. Er zijn geen problemen opgetreden bij het bellen: de gesprekspartner was steeds goed te verstaan. In een luidruchtige omgeving kan het volume aangepast worden. Tijdens een telefoongesprek geeft het scherm, naast de optie voor het beëindigen voor het gesprek, nog vier andere snelkoppelingen: je kan de microfoon dempen, de luidspreker inschakelen, je gesprekspartner in de wacht zetten, of door je contacten navigeren. Onder ‘opties’ zijn nog meer mogelijkheden te vinden. Zo kun je teruggaan naar het startscherm en alle andere functies gebruiken tijdens het gesprek.
De gespreksgeschiedenis is op te vragen via de beltoets. Hier worden de gebelde nummers in chronologische volgorde weergegeven. Ook de inkomende gesprekken worden in dit menu weergegeven, evenals de gemiste oproepen. De periode waarvoor dit logboek wordt bijgehouden, kan de gebruiker zelf instellen. De gespreksgegevens kunnen ook opgevraagd worden via het hoofdmenu, onder ‘toepassingen’. Dit logboek is iets uitgebreider: ook de duur van de oproepen afzonderlijk en gezamenlijk kunnen opgevraagd worden. Daarnaast geeft de volledige lijst in dit menu sms’jes en dataverbruik weer.
De voice dialling-functie werkt naar behoren, al moet er zoals gebruikelijk bij deze functie zeer duidelijk ingesproken worden.
Beeldscherm
Het AMOLED-beeldscherm van de Nokia C6-10 heeft een diagonaal van 3.2 inch en kan 16.777.216 kleuren weergeven, bij een resolutie van 640 x 360 pixels. We kunnen wel stellen dat Nokia zijn belofte over de hoge schermhelderheid en kleurenweergave inlost. Het zwart op het scherm is inderdaad diepzwart: er is zelfs nauwelijks verschil te zien tussen het zwart van de toetsen en het scherm. Ook de andere kleuren in de menu’s zien er zeer goed uit. Het scherm is groot genoeg en handig in gebruik. Dankzij ClearBlack Display is het zicht op de telefoon in het zonlicht veel beter dan bij andere telefoons. De schermhelderheid is overigens aan te passen via het menu, evenals de tekengrootte.
Bij de Nokia C6 viel de kwaliteit van het touchscreen wat tegen. De C6-01 heeft dit nadeel niet, omdat dit toestel is uitgerust met een capacitief touchscreen. Het scherm reageert snel en ook de auto-rotate-functie functioneert goed.
Menu
De Nokia C6-10 draait op Symbian^3. Dit besturingssysteem heeft naast het startscherm nog twee homescreens aan weerzijden hiervan, waar de gebruiker naartoe kan slepen. Symbian^3 heeft, zoals gebruikelijk bij smartphones, de mogelijkheid om deze schermen zelf in te richten met behulp van widgets. Dit maakt de telefoon efficiënter in gebruik. Zo kan je ervoor kiezen je favoriete contacten meteen op de eerste pagina te laten weergeven. Veel gebruikers zullen het ideaal vinden dat de updates van Twitter en Facebook meteen op het eerste scherm kunnen worden weergegeven: zo blijf je altijd perfect op de hoogte.
De menuknop onder het scherm opent het hoofdmenu van Symbian. Hier worden alle functies nog eens weergegeven. Er worden twaalf symbolen weergegeven in een raster. Het icoontje van de OVI-winkel valt meteen op. Hier kun je allerlei games, ringtones en andere extra’s voor je telefoon kopen. Hoewel het menu er op zich gestroomlijnd uitziet, is de indeling niet erg praktisch. Sommige onderdelen zitten erg ver weggestopt: om bij de notities te komen ga je eerst naar het hoofdmenu, dan naar ‘toepassingen’, en vervolgens naar ‘kantoor’. Hierdoor kan het soms veel tijd in beslag nemen om iets op te zoeken. Ook het logboek staat onder het nogal vage submenu ‘toepassingen’. De overzichtelijkheid laat dus te wensen over.
Alle menu’s worden via het touchscreen bediend, dat zoals gezegd goed functioneert. Ook het kinetisch scrollen (‘vegen’) door de menu’s gaat prima.
Telefoonboek
Het geheugen van de Nokia C6-01 beslaat 2GB en biedt dus genoeg ruimte voor een overvloed aan contacten. Om een bepaald contact te bereiken, kun je er snel naartoe scrollen. Zo kom je echter niet altijd precies bij het juiste contact uit: naar onze mening is het makkelijker om de eerste letter van het bedoelde contact in te typen. Het toestel geeft dan zelf aanvulopties weer. Bij de contacten kunnen ontzettend veel gegevens opgeslagen worden, van de meer standaard toevoegingen als foto, adres en e-mailadres, tot de naam van de partner en kinderen en de gegevens van bijna alle denkbare sociale netwerken.
Messaging
Het versturen van sms’jes gaat zeer eenvoudig met de Nokia C6-01. Omdat het touchscreen zo goed reageert, is het eenvoudig met één hand te bedienen. Naast het reguliere alfanumerieke toetsenbord is er ook de mogelijkheid een QWERTY-toetsenbord te gebruiken: hiervoor hoef je het toestel alleen maar even te kantelen.
In beide opties hebben de toetsen een prettig formaat. De toetsen zijn wel wat kleiner bij de horizontale optie, maar dit wordt opgelost doordat de telefoon spelfouten corrigeert. De T9-optie is aan en uit te schakelen, en natuurlijk kun je zelf woorden aan het woordenboek toevoegen. Emoticons, die eruit zien als afbeeldingen, kunnen gekozen worden uit een lijst.
Bij de sms’jes kunnen allerlei bijlagen toegevoegd worden, zoals video’s en afbeeldingen. Er is een standaard inbox, waarin alle sms’jes onder elkaar weergegeven worden. Een handiger optie voor het ordenen van de berichten staat onder ‘conversaties’: hier worden alle gesprekken met afzonderlijke contacten getoond.
Vanzelfsprekend is de telefoon ook uitgerust met MMS en e-mail. Het toestel ondersteunt de meest voorkomende e-mailproviders. Ook beschikt het toestel over een RSS-lezer.
Connectivity
Contact leggen met een netwerk via WiFi levert geen problemen op. De browser van het toestel werkt naar behoren. Door het grote scherm is het eenvoudig om langs sites te navigeren. Ook het in- en uitzoomen gaat prima. Het is wel een vrij eenvoudige browser, en een nadeel is dat het niet mogelijk is verschillende tabbladen te openen. Zowel het versturen als het ontvangen van bestanden via Bluetooth gaat soepel.
Camera
De 8.0 Mpixel-camera van de Nokia C6-01 beschikt over een LED-flits, rode-ogen-reductie, een scènemodus, gezichtsherkenning, en rasteroptie. Daarnaast kunnen kleurtoon, witbalans, belichting, lichtgevoel, contrast en scherpte ingesteld worden. De maximale resolutie is 3264 x 2448.De kwaliteit van de foto’s is voldoende, maar niet meer dan dat.
De scherpte laat wat te wensen over en de flitser is ontzettend fel: als je een foto van jezelf maakt met flitser, loop je nog minutenlang met vlekjes voor je ogen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat foto’s die ’s avonds worden gemaakt er wat hard uit zien. Wel valt op dat de kleuren bij daglicht van goede kwaliteit zijn. Leuk detail is dat de foto’s bewerkt kunnen worden met afbeeldingen, stempels en allerlei andere opties. De foto’s kunnen in aparte mappen worden opgeslagen, gelabeld worden, en er is een diashow-optie. Ze kunnen verzonden worden via Bluetooth en MMS.
De video-optie van de telefoon heeft een maximale resolutie van 1280 x 720. Het afspelen van filmpjes verloopt soepel. Ook hier vallen de scherpe kleuren op.
Aanwezige programma's
De Nokia C6-01 is toegerust met ontzettend veel programma’s. In het hoofdmenu vinden we achtereenvolgens de agenda, contacten, muziek, de webbrowser, berichten, foto’s, de OVI-winkel, en kaarten (met toegang tot de GPS-functie, die onder de noemer ‘OVI kaarten’ valt). De muziekspeler functioneert goed: het programma is praktisch ingedeeld. Natuurlijk is het geluid niet zo goed als bij een iPod, maar de telefoon biedt een redelijk alternatief.
Opvallend is het submenu ‘Video’s en tv’. Hier zijn links naar YouTube, CNN Video en E! ondergebracht. Daarnaast vinden we ‘instellingen’ en ‘sociale netwerken’. Onder dit laatste menu kunnen alle sociale netwerken via OVI bereikt worden. Onder ‘toepassingen’ vinden we e-mail, de klok, het logboek, instrumenten, camera, en nog meer toepassingen. Hier staat ook het kopje ‘kantoor’: via dit icoontje kom je bij bestandenbeheer, het woordenboek, voice- recorder, notities, Quickoffice, Zip, rekenmachine, Adobe Pdf, F-secure en World Traveler. Daarnaast biedt het menu ‘toepassingen’ een (omzichtige) manier om de camera te bereiken, evenals spelletjes en de foto-editor.
Games
Er worden twee games standaard bij de Nokia C6-01 geleverd. Ten eerste is er Ovi Maps Challenge, een quizspelletje over topografie. Daarnaast kun je bij Climate Mission een poging doen om klimaatverandering tegen te gaan. Verdere games kunnen aangeschaft worden in de Ovi-winkel.
Conclusie
We kunnen niet anders dan concluderen, dat Nokia met dit de C6-01 een inhaalslag maakt ten opzichte van de C6. Het smooth uiterlijk in combinatie met het haarscherpe display, maakt van deze telefoon een mooi toestel dat zeker grote doelgroepen zal aanspreken. Net als bij zijn voorganger zijn de primaire functies dik in orde. Daarnaast zijn de uitbreidingen functioneel.
Het is een goede zet van Nokia om met OVI een grote nadruk te leggen op sociale netwerken.
Symbian^3 is ook zeker een verbetering, al is het jammer dat er weinig is gedaan om de gebruiksvriendelijkheid van de menu’s te vergroten. Ook de browser zou wat dynamischer kunnen.
Alles bij elkaar is de Nokia C6-01 zowel voor mensen die hun telefoon vooral gebruiken om te bellen en te sms’en, als voor mensen die op zoek zijn naar een high-tech smartphone, een goede optie. De Nokia C6-01 zou Nokia een stevige positie in het hogere segment kunnen bezorgen.