Nokia E7 review

· 1 reactie

De eerste keer dat wij van de E7 hoorden, was in augustus 2010. Via een Franse site lekten toen de eerste afbeeldingen uit, van naar nu blijkt de E7-00. En die stelden niet teleur. Met de E7 zet Nokia de nieuwe vormgeving voort dat begon met de N8.

Dit is geen toeval, omdat de E7 het meer zakelijke broertje is van de N8. Spelen doe je met de N8, werken met de E7.

Als we de E7 meekrijgen voor een test zijn we vooral benieuwd naar het toetsenbord. Stelde de N8 nog teleur op het gebied van tekstinvoer, bij de E7 moet dit logischerwijs geen probleem zijn. Maar is dat echt zo? Hoe goed is dit toetsenbord werkelijk en hoe goed gaat Symbian^3 ermee om? Hoeveel beter is het ClearBlack-scherm ten opzichte van het toch al uitstekende scherm van de N8? En verslaat de E7 zijn belangrijkste directe concurrenten de BlackBerry Torch 9800 en de HTC Desire Z? Het is duidelijk; we zitten vol vragen. Hoogtijd voor antwoorden!

Wij testten de E7 in het donkergrijs met de PR1.1 software (014.002).

Plus- en minpunten Nokia E7

  • Bouwkwaliteit
  • Toetsenbord
  • Beeldscherm
  • Gratis navigatie
  • Standaard internetbrowser
  • Matige Exchange-ondersteuning
  • Verbindingsproblemen

Wat zit er bij het toestel?

Wie zichzelf op een E7 trakteert krijgt een compacte blauwe doos met daarin naast de E7 een High Efficiency microUSB-oplader (AC-10E), datakabel (CA-179), USB-adapterkabel (CA-157), HDMI-adapter (CA-156), stereo hoofdtelefoon (WH-205) en een gebruikershandleiding in de Nederlandse taal.

We kunnen dus stellen dat de E7 erg compleet geleverd wordt, met diverse accessoires. De kwaliteit ervan is bovengemiddeld.

Uiterlijk

Goed nieuws voor mensen die allergisch zijn voor plastic; de E7 is er vrijwel niet van vervaardigd. Het apparaat bestaat voornamelijk uit metaal en glas. Alleen aan de uiteinden treffen we plastic aan. Je krijgt qua materialen dus volledig waar voor je geld, iets wat we graag zien!

Wij hebben de Dark Grey-uitvoering binnengekregen, maar de E7 is ook in 'Silver White' verkrijgbaar. De voorzijde bestaat vooral uit Gorilla Glass, doordat dit vrij donker is, vallen de aanwezigheids- en lichtsensor nauwelijks op. Onderaan het scherm zit een bedieningstoets. Deze lijkt iets te klein voor het gat waar het in zit, want er zit behoorlijk wat speling in. In dit knopje zit trouwens een notificatielampje verwerkt, dat voor verschillende doeleinden is te gebruiken.

Het toestel loopt naar de zijkanten wat bol af. Links treffen we de vergrendelingsknop aan terwijl rechts ruimte is gemaakt voor de camera- en volumeknop. Die laatste heeft veel weg van de vergrendelingstoets; hij schuift omhoog of omlaag. Het is dus geen indrukknop, zoals bij de N8 het geval was. Net daarboven zit trouwens de simkaart-slot. Dit gaat via een metalen schuifje waarin de simkaart zit. Wie een simkaart vervangt moet trouwens rekenen op een reboot.

De achterzijde is in tegenstelling tot de N8 volledig vlak, en biedt plaats aan de cameramodule en de externe luidspreker. Wat tevens opvalt, is dat de E7 voor een QWERTY-slider behoorlijk dun is. Hij is slechts 0,7 millimeter dikker dan de N8, die ook al niet bepaald dik te noemen is. Bovendien voelt de E7 door z'n rondingen niet zo groot aan als bijvoorbeeld de HTC Desire Z.

Boven- en onderkant zien er bijna hetzelfde uit als bij de N8, en laten de nieuwe ontwerpfilosofie van Nokia goed zien. Zit aan de onderzijde alleen een microfoon, de bovenkant biedt plaats voor de microUSB- en HDMI-ingang. Die laatste is trouwens voorzien van een plastic klepje. Ook zit hier een 3.5 mm audio-jack-aansluiting met daartussen de aan- en uitknop. Deze is overigens ook te gebruiken om van profiel te wijzigen.

Waar het bij de E7 echter om draait is z'n toetsenbord. De E7 is aan de linkerzijde te openen. Hier is wat handigheid voor nodig, maar na een aantal pogingen moet dit zeker lukken. Een echte slider is de E7 niet, want er wordt een scharnier gebruikt. Eenmaal geopend zit het scherm in een hoek ten opzichte van het toetsenbord. We betrapten onszelf er vaak op dat we hem geopend op het bureau lieten staan. Een standaard is dan niet nodig.

We kunnen geen genoeg krijgen van het geluid wat de E7 maakt bij het openen en sluiten. Het doet denken aan het sluiten van een deur van een dure auto. Dat klinkt ook altijd vele malen beter dan een goedkoop koekblik. De bouwkwaliteit is simpelweg onovertroffen. De toetsen zijn goed gepositioneerd, drukken lekker en zijn verlicht. Het is het beste toetsenbord dat verkrijgbaar is op een mobiele telefoon. Er zijn momenteel geen QWERTY-sliders verkrijgbaar die kwalitatief beter zijn dan de E7.

Uithoudingsvermogen

In de E7 zit een niet-zelfverwisselbare BL4D-batterij van 1.200 mAh groot. Dit is voor smartphone-maatstaven niet erg groot. Toch gaat de E7 keurig met z'n lading om, mits je toepassingen zelf afsluit. Symbian^3 staat namelijk multitasking toe en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen; telefoons hebben dat helemaal niet nodig. Door toepassingen zo te programmeren dat ze opslaan waar je mee bezig was als je naar een andere programma switch bereik je precies hetzelfde. Bij de E7 is het absoluut noodzakelijk toepassingen regelmatig zelf af te sluiten en daarvoor raden we het gratis App Stop aan die in één klap alle openstaande toepassingen voor je afsluit. Dit is vooral nodig voor het slapen gaan. Zo voorkom je dat je met een volle batterij gaat slapen en met een lege weer wakker wordt.

Maar er is ook een speciale energiespaarstand en er is een lichtsensor. Die laatste lijkt overigens slechts vier standen te hebben waarvan de laagste nog steeds vrij fel is. Het nachtelijk aflezen van het scherm is hierdoor wel wat pijnlijk. Een volle batterij is doorgaans goed voor anderhalve dag belplezier.

Belkwaliteit

Bellen met de E7 is dik in orde. Er zijn twee microfoons waardoor omgevingsgeluid zo goed als zeker wordt weggefilterd. Tijdens het telefoneren heb je de volgende mogelijkheden; in wacht, luidspreker, dempen en contactlijst openen. Onder 'opties' vind je overigens nog veel meer mogelijkheden.

Een nummer opzoeken is kinderspel; begin een nummer of naam op te geven en de E7 maakt hem voor je af. Er zijn daarnaast chronologische overzichten voor gekozen, gemiste en ontvangen nummers. Deze overzichten kunnen 1 dag, 10 of 30 dagen worden onthouden. Het logboek is echter ook uit te schakelen.

Wat we handig blijven vinden van Nokia-telefoons is dat je een oproep kunt afwijzen via een vooraf ingesteld sms-bericht.

Beeldscherm

De Nokia E7 is voorzien van een 4-inch AMOLED-scherm met ClearBlack-technologie. Dit moet zwart en zwarttinten nog donkerder maken. In de praktijk lukt dit aardig! Het glazen paneel wat het toestel afdekt is ook donkerder van kleur, zodat je het onderliggende scherm minder snel kunt onderscheiden. Overigens is dat niet zomaar glas, maar is het het duurzame Gorilla Glass. Krassen zullen zich daardoor minder snel nestelen.

Het scherm is ondanks z'n magere resolutie van 640 x 360 pixels (16:9 nHD) wel één van de betere op de markt. Vooral het AMOLED-scherm levert een belachelijk goede contrastverhouding op. Enig minpuntje is dat er een blauwige/groenige gloed zichtbaar is wanneer je het scherm in een hoek houdt. Overigens valt dit in de praktijk alleen bij witte achtergronden op, veelal dus bij het browsen. Echt storend is het echter niet. Je zou kunnen stellen dat het Nokia gelukt is om een nog beter scherm te leveren dan waar de N8 mee is uitgerust. En die is al erg goed!

Menu

Hier weinig verrassingen te melden. Een enkele druk op de bedieningstoets tovert het menu tevoorschijn dat we kennen van Symbian^3. Het opent met een kleine animatie en is razendsnel. Als een toepassing al draait wordt er bij het icoontje rechtsbovenin een cirkeltje getekend om dit te illustreren. In portraitmodus krijg je een raster van 3 bij 4 icoontjes, terwijl in landscape er 6 x 2 getoond worden. Echt veel instellingen heb je niet maar daarvoor kun je eventueel N-Desk gratis downloaden. Dat biedt net wat meer mogelijkheden.

Het homescreen van Symbian kent de mogelijkheid om widgets te plaatsen. Er is ruimte voor zes en Nokia levert er standaard een aantal mee, al kunnen er via de Ovi Store meer gedownload worden. Widgets plaatsen, verwijderen of verplaatsen kan door het scherm lang in te drukken. Er zijn in totaal drie schermen die gebruikt kunnen worden voor widgets. Heb je niet zoveel schermen nodig, dan zijn deze ook te verwijderen. Er is een optie om widgets offline te halen zodat ze niet ongemerkt data verbruiken.

Nog steeds is het menu niet Symbian's sterkste eigenschap. Sommige opties zijn zover weggestopt dat ze haast niet te vinden zijn. Echt gebruiksvriendelijk is dit natuurlijk niet. Verbetering is echter onderweg, al moeten we daar nog wel tot na de zomer op wachten.

Telefoonboek

Het meegeleverde telefoonboek is vrij standaard en nagenoeg gelijk aan de N8. Wie Contacten opent krijgt een lijst met contactpersonen en indien aanwezig een foto. De lijst kan op verschillende opties gesorteerd worden en contacten zijn ook in te delen per groep.

Er kan per contactpersoon vrijwel alle denkbare informatie opgeslagen worden. Standaardopties zoals bellen, sms'en, mailen en navigeren zijn goed geïntegreerd. Helaas blijft de integratie met sociale netwerken ver achter. Je kunt wel een contact opzoeken in je sociale netwerken, maar statusberichten of beschikbaarheid worden niet direct weergegeven in het telefoonboek.

Wie zijn contacten in de Google-cloud bewaart en al een Exchange-account heeft toegevoegd kan zijn telefoonboek ook via SyncML-syncroniseren. Kies daarvoor Menu > Syncr. Klik op Opties en kies voor "Nieuw synchron.profiel". Voer vervolgens de volgende gegevens in;

* Profielnaam: Google
* Serverversie: 1.2
* Databasenaam: contacts
* Gegevensdrager: Internet
* Hostadres: https://m.google.com/syncml
* Server-ID: Google

Sluit vervolgens af door je gebruikersnaam en wachtwoord van het te gebruiken Google-account in te voeren. Zorg dat je precies de hoofdletters (of juist niet) gebruikt zoals hierboven is weergegeven.

Messaging

We komen aan bij waar de E7 goed in is; tekstinvoer. Wil je bij de N8 af en toe nog de haren uit je hoofd trekken, bij de E7 is het een heel ander verhaal. Het invoeren van tekst is namelijk een fluitje van een cent. Niet alleen omdat het toetsenbord zo ontzettend fijn werkt, maar ook omdat Symbian je niet een volledig-schermvullend tekstinvoerscherm laat zien. Zo blijf je zien waar je mee bezig bent en kun je toch tekst invoeren. Hiermee vervalt de grootste klacht die we hadden met de N8. Bovendien is er tekstvoorspelling, kunnen woorden automatisch worden voltooid en is er tekstcorrectie. Iets wat vergelijkbaar is met de oudere E72. Resultaat is dat met enige oefening er ongelooflijk snel tekst ingevoerd kan worden.

Sms-berichten kunnen los of als conversatie worden weergeven. Vooral dat laatste is handig, om te zien waarop iemand antwoordt. In conversatiemodus worden emoticons als afbeelding weergegeven en kunnen eenvoudig afbeeldingen of geluidsclips toegevoegd worden. Wat ons betreft mag de oude manier van sms'en volledig uit Symbian verwijderd worden. Scheelt ook weer een optie in het menu.

Naast sms'en kan er met de E7 ook gemaild worden. De ingebouwde mailclient biedt standaard ondersteuning voor Ovi Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Hotmail, Ziggo, POP3/IMAP en Microsoft Exchange. Er kan overigens slechts één Exchange-account ingesteld worden. Vreemder is dat de mailclient in ons geval geen mappen/folders van je Exchange-account ziet. Dit zou niet de bedoeling moeten zijn en Nokia is momenteel aan het uitzoeken waarom dat in ons geval zo is. Hopelijk hebben andere consumenten hier geen last van.

Connectivity

Het werken met Bluetooth is een rechttoe-rechtaanhandeling. Er is een lijst met gekoppelde apparaten, maar er is ook een lijst met appraten waartoe de toegang ontzegd is. In de praktijk werkt dit zoals het hoort; gewoon goed. Overigens ondersteunt het toestel als één van de weinigen de nieuwere Bluetooth versie 3.0.

Uiteraard is er ondersteuning voor WiFi inclusief het snellere 802.11n-protocol. Mocht je thuis dus zo'n snel netwerk hebben, dan kun je in principe razendsnel internetten. De E7 werkt met zogenaamde toegangspunten; een groep of verzameling van WiFi-netwerken en packetgegevens waaraan een prioriteit kan worden toegekend. In theorie een goed idee dat in de praktijk een oplossing is voor een niet-bestaand probleem. Ieder normaal denkend mens wil van het snelst beschikbare netwerk gebruik maken, dus eerst WiFi en buiten bereik omschakelen naar 3G. Die enkele persoon die dat niet wil kan altijd nog WiFi of 3G uitschakelen om hetzelfde te bereiken.

Bovendien wordt deze manier van netwerktoegang bijzonder slecht ondersteund door andere toepassingen. Zo zien veel toepassingen van derden deze toegangspunten niet waardoor je verplicht bent te kiezen voor het altijd beschikbare 3G om geen foutmeldingen te krijgen als je buiten bereik bent van WiFi. Gevolg is dat je vaak op het "langzamere" 3G zit. Het is wat makkelijk Nokia hiervan de schuld te geven, want ontwikkelaars kunnen in principe gewoon gebruik van maken van de mogelijkheid van toegangspunten. Maar ook Nokia betrapten we op een slechte implementatie. Zo gebruikte de ingebouwde browser vaak het 3G-netwerk terwijl we toch echt in bereik waren van een bekend WiFi-netwerk. Rebooten bleek dan de enige oplossing.

Maar er is in de browser meer om je aan te ergeren; hij rendert een pagina langzaam, reageert soms niet op touchinvoer, scoort een ondankbare 47/100 in de Acid3-test en veelvoorkomende handelingen zoals refreshen zijn onnodig ver weggemoffeld. Het moge duidelijk zijn dat de browser hoognodig aan een update toe is. Gelukkig zit die er aan te komen, maar wordt versie PR2.0 pas ergens rond de zomer verwacht. Tot die tijd raden we je vooral Opera Mobile aan om je de nodige ergernis te besparen. Sinds versie 6 beschikt die zelfs over pinch-to-zoom!

Blijer worden we van de aanwezige HDMI-uitgang. Hiermee koppel je eenvoudig de E7 via de meegeleverde adapter aan je televisie. Dit werkt best goed, al zien we het ons in de praktijk niet erg vaak doen.

Camera

De Nokia E7 beschikt over een ingebouwde 8 megapixel camera. Deze is overigens 'fixed focus' en daardoor ontbreekt een macromodus. De maximale resolutie waarin foto's kunnen worden geschoten is 3264 bij 2448 pixels. Maar er kan ook gekozen worden voor 6M (3264 x 1832), 3M (2048 x 1536), 1.3M (1280 x 960) en 0.3M (640 x 480 pixels) die vooral bedoeld is voor gebruik in MMS-berichten. Er is ook een flitser aanwezig die beschikt over een speciale rode-ogen-instelling.

Er zijn diverse scenes waaruit gekozen kan worden, denk dan aan; portret, liggend, nacht en nachtportret. Automatisch of zelf kiezen kan ook. De E7 doet verder aan gezichtsherkenning, er is een zelfontspanner, de kleurtoon kan ingesteld worden (normaal, sepia, zwart-wit en levendig), ISO (automatisch, laag, normaal en hoog) en scherpte (hard, normaal en zacht). Tot slot kunnen belichting en contrast ingesteld worden. Via een apart optiemenu kan nog meer ingesteld worden zoals geotagging en de opnametoon. Allemaal erg uitgebreid dus.

Ook de videomodus is rijkelijk voorzien van functies. Zie valt er qua scene te kiezen uit automatisch, weinig licht en nacht. Is de witbalans in te stellen in zonnig, bewolkt, gloeilamp, TL-licht en automatisch, kleurtoon (normaal, sepia, zwart-wit en levendig) en is de LED-flitser te gebruiken om extra licht bij te schijnen. Video's zijn op te nemen in high definition (1280 x 720), TV-kwaliteit in 4:3 (640 x 480) en kwaliteit voor delen (176 x 144 pixels). Verder kun je onder opties ook geotagging en videostabilisatie aanzetten. Geschoten materiaal is te verzenden via Bluetooth maar is ook te delen met Facebook of Twitter. Het is bij die laatste echter niet mogelijk om tekst toe te voegen aan het bericht. Een vrij kale functionaliteit als je het ons vraagt dus.

Aanwezige programma's

Voor wat betreft de voorgeïnstalleerde toepassingen verwijzen we je graag naar onze eerdere N8-review. Er zijn namelijk weinig verschillen te bespeuren. Toch willen we de Ovi Store nog los behandelen. Deze is namelijk verrassend goed te noemen. Hij reageert snel en het installeren van toepassingen/games/widgets/etc gaat snel, goed en bovendien in de achtergrond gewoon door.

Enig nadeel is de zoekfunctie. Zoeken op bijvoorbeeld "Opera Mini" levert vreemde resultaten op. Zo zou je "Opera Mini" bovenaan de lijst verwachten maar komt het pas op pagina 2 voor. Hier moet nog naar gekeken worden. Overigens werkt de desktop-versie van de Ovi Store beter. Ons advies is dan ook om daar te zoeken naar toepassingen en de deeplink naar je toestel te sturen.

Games

De Nokia E7 komt niet met voorgeïnstalleerde games. Je kunt via de eerder beschreven Ovi Store deze in overvloed en veelal gratis downloaden.

Extra's

Symbian biedt tot op heden geen integratie met sociale netwerken als Facebook en Twitter. Nokia heeft hiervoor een aparte toepassing gemaakt; Social App. Het is een aardig idee wat nog wat extra werk nodig heeft. Zo is er een Twitter- en/of Facebook-account toe te voegen. Het Facebook-gedeelte is dik in orde. Het oogt als een native Facebook-app met newsfeed-overzicht en vrijwel alle functionaliteit. Je kunt reageren op berichten en ze 'liken'. Foto's worden ook gewoon weergegeven.

Anders is het met de Twitter-implementatie. Deze is ronduit slecht. De timeline is verdeeld over meerdere pagina's waarvan er slechts twee op te vragen zijn. Een reply wordt niet als zodanig door Twitter herkend, waardoor de handige "In Reply To"-functie niet werkt. En klik je op een link dan krijg je eerst een onnodig optiemenu voordat je de achterliggende pagina kunt openen in - jawel - de native browser. Ook hiervoor geldt trouwens dat verbetering om de hoek is. Zo maakt versie 1.3 van Social App, die momenteel alleen nog via Nokia's Beta Labs verkrijgbaar is, korte metten met veel hinderlijke ergernissen. Ons advies in de tussentijd is om Gravity te downloaden, enig nadeel is de hoge prijs: 9 EURO. Maar dan heb je wel een fatsoenlijke Twitterclient op je telefoon.

We sluiten af met een positieve noot; Ovi Maps oftewel gesproken navigatie. Het is moeilijk te geloven dat deze app gratis is, gelet op de kwaliteit ervan. Gesproken instructies zijn helder, duidelijk en goed verstaanbaar. De voorgestelde routes zijn prima, de kennis van wegen dik in orde en de mogelijkheden uitgebreid.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om kaarten vooraf te downloaden. Handig om hoge roaming-tarieven te voorkomen bij een trip naar het buitenland. Al met al is het een ontzettend kwalitatief navigatieprogramma waarmee iedere leek overweg kan. Stukken beter dan Google Map Navigatie wat we op Android-telefoons aantreffen.

Conclusie

We komen aan bij het eindoordeel van de E7. En wie na dit alles denkt dat we een uiterst kritisch oordeel vellen komt bedrogen uit. Natuurlijk zijn er problemen en ergernissen. Sommige zaken kunnen beter en daar wordt momenteel hard aan gewerkt. Tot die tijd zijn er tal van alternatieven te bedenken. De out-of-the-box-expierence is daarom voor verbetering vatbaar. Hij of zij die onze instructie opvolgt zal echter méér dan tevreden zijn met de Nokia E7.

Zelfs jongeren die verslaafd zijn aan Twitter of Facebook kunnen met een kleine omweg prima overleven met een E7 op zak. Voor de zakelijke gebruiker die sterk afhankelijk is van z'n Exchange-mail is het een ander verhaal. We hopen dat ons probleem met Exchange een incident is maar als het structureel is kan het een deal-breaker zijn.

Wat overblijft is een telefoon met een hedendaags design, een ongekend goede bouwkwaliteit en voorzien van de modernste technieken. Natuurlijk had een gigahertz-processor niet misstaan maar, in de praktijk is daar niets van te merken. Het toestel is snel genoeg. Qua gebruiksvriendelijkheid is er ruimte voor verbetering maar tot Nokia met langverwachte updates komt kan menigeen zich prima redden met de E7.


Vermelde toestellen