Favorieten

Je hebt nog geen favoriete producten gevonden!

Ontdek de producten op onze website en klik op het hart-icoontje om producten aan deze favorieten-lijst toe te voegen.

Begin met ontdekken

Nokia X6 review

Awards zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Bij awards hoort ook een gala. Waarom dan ook niet voor mobiele telefoons moet iemand gedacht hebben. Daarom werd op 18 maart 2010 het TelecomGala georganiseerd.

Nokia X6 review
  • Pluspunten: Design, ‘Comes with Music’, batterijvermogen, opslagcapaciteit
  • Minpunten: Besturingssysteem, matige browser

De Graham Awards, vernoemd naar de uitvinder van de telefoon William Graham Bell, werden in een aantal categorieën uitgereikt. Wij reviewen vandaag uitgebreid de winnaar van de Best Music Phone 2010 award; de Nokia X6.

Awards uitreiken voor een jaar dat nog maar net onderweg is lijkt misschien een beetje voorbarig. Maar de X6 heeft wel een aantal bijzonderheden, die zeker in het oog springen. Zo is het de eerste telefoon van Nokia met een capacitief touchscreen, het toestel heeft 32GB geheugen aan boord en dankzij de ‘Comes with Music’ actie kan je een jaar lang gratis muziek uit Nokia’s eigen muziekwinkel downloaden. Concurrenten van de Nokia X6 zijn: de HTC Hero, Sony Ericsson Satio en toch ook van haar eigen XpressMusic lijn (de 5800, en de 5530).

Wat zit er bij het toestel?

De Nokia X6 zit in een redelijk grote doos, en het is meteen duidelijk dat het toestel ‘Comes with Music’. Want de 32GB versie heeft de Nokia WH-500 koptelefoon in de doos, die in stereo de muziek uit de speakers blaast. We waren eigenlijk best gecharmeerd van dit stukje hardware, want wanneer je de koptelefoon op hebt, hoor je geen omgevingsgeluid en alleen de muziek. Ook zit er aan het draad van de koptelefoon een afstandsbediening, zodat je op de fiets makkelijk een nieuw nummer kan opzetten. Natuurlijk, er zijn vast betere en duurdere koptelefoons op de markt, maar de WH-500 koptelefoon is beter dan hetgeen je normaal gesproken bij een telefoon krijgt. Verder zit er in de doos de 1320 mAh standaardbatterij, een oplader, een microUSB kabel, gebruiksaanwijzingen en -cd’s. Als laatste is er een boekje waar de ‘Comes with Music’ actie wordt uitgelegd en een code om de gebruik te kunnen maken van de actie.

Uiterlijk

De Nokia X6 bestaat volledig uit zwart en rood plastic, aangezien wij de Black/Red versie testten. Er is ook nog een White/Blue versie. Omdat de X6 veel vergelijking toont met de 5800 XpressMusic, leggen we de uiterlijke verschillen even naast elkaar. Zo is het toestel ‘vierkanter’ en de opstaande rand aan de zijkant is bij de X6 achterwege gelaten. Ook is het toestel qua afmetingen iets compacter met 111 x 51 x 14 mm tegenover de 111 x 52 x 16 mm van de 5800 XpressMusic, hiertegenover staat dat de X6 met zijn 122 gram iets zwaarder is dan de Nokia 5800 XpressMusic. Nog een groot verschil tussen de twee is dat het toestel nu een capacitief scherm heeft. Dus je zou kunnen zeggen dat de Nokia X6 een geëvolueerde versie van de Nokia 5800 XpressMusic is.

De voorkant bestaat voor het grootste gedeelte uit het 3.2 inch touchscreen met de 16:9 beeldverhouding. Onder dit scherm zitten de 3 knoppen die je verwacht bij een toestel van Nokia: de bel-toets, de menu-toets en de ophang-toets. Ook al lijken deze toetsen ‘touchsensitive’, toch moet je de toetsen indrukken om ze te gebruiken. De media-toets boven het scherm is wel ‘touchsensitive’, verder is hier nog de secundaire camera om te videobellen. De onderkant heeft geen knoppen, terwijl de bovenkant juist tjokvol met toetsen en plug-ins zit. Dit had wat ons betreft wel wat beter verdeeld kunnen worden. De bovenkant heeft een microUSB plug-in, de 3.5mm audio jack plug-in, de plug-in waar de oplader in moet (dus nog steeds geen microUSB oplaad functionaliteit). Als laatste is er de aan/uit toets die ook gebruikt kan worden om te schakelen tussen verschillende profielen

De linkerzijde behuisd de twee stereospeakers en de SIM-kaartsleuf. Het is niet nodig om bij het plaatsen van de SIM-kaart de batterij te verwijderen, maar om gebruik te kunnen van de kaart moet je alsnog de telefoon opnieuw starten. Om de SIM-kaart te verwijderen moet de batterij wel verwijderd worden. De rechterzijde is opgezadeld met de volumetoetsen, de schuiftoets om het scherm mee te vergrendelen, en de cameratoets.

De volledige achterkant is tevens de batterijcover en moet met een klein beetje geweld verwijderd worden. Ook is hier de 5 megapixel camera met dual LED-flits geplaatst. Zoals eerder gezegd, moet de batterij verwijderd worden om de SIM-kaart te verwijderen. Onder het volgende kopje zullen we de prestaties van de batterij

Ondanks al het plastic ziet de Nokia X6 er niet goedkoop uit, en voelt hij ook niet goedkoop aan. Dit komt voornamelijk door het gewicht en het algehele design van de telefoon, want het toestel ligt lekker in de hand. Kieren heeft de telefoon ook niet, maar wel zijn we een beetje bang dat de batterijcover na een tijdje niet zo goed meer sluit. Mits je hem veel verwijderd natuurlijk, wat over het algemeen niet zal voorkomen. Ook past de telefoon goed in je broekzak zonder dat je het de hele tijd voelt. Kortom, de Nokia X6 zit goed in elkaar.

Uithoudingsvermogen

Nokia belooft bij de X6 een indrukwekkende standbytijd van 401 uur en een gesprekstijd van 8.5 uur. In de praktijk moest de Nokia X6 zich nog bewijzen, maar we waren onder de indruk van het uithoudingsvermogen. Verder zou het toestel 35 uur muziek moeten kunnen afspelen. Ook al is dit in offlinemodus, toch vonden we dit imponerend. In onze intensieve testperiode, waar we veelvuldig gebruik maken van de functies van de X6 moest het toestel om de 3 dagen aan de lader. Met veelvuldig gebruik bedoelen we ongeveer een uur muziek luisteren, half uurtje web-browsen, 10 minuutjes bellen en ongeveer een tiental sms’jes per dag.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is zoals we van Nokia gewend zijn. Er is geen ruis of onderbreking en de persoon aan de andere kant van de lijn komt helder door de luidspreker. Ook het ontvangst van de Nokia X6 is prima. Het volume tijdens een gesprek kan worden aangepast en is in elke situatie of omgeving luid genoeg.

Tijdens het bellen zijn direct op het scherm 4 snelkoppelingen te vinden en onder opties zijn nog meer mogelijkheden te vinden. Zo kan de microfoon uitgeschakeld worden, een gesprek in de wacht worden gezet of de luidspreker worden geactiveerd. Een leuke extra is dat de telefoon bij een inkomend gesprek op stil kan worden gezet door het toestel om te draaien.

Het logboek houdt netjes alle recente activiteit omtrent bellen, sms’en en datagebruik bij. Ingekomen gesprekken, gemiste gesprekken en gebelde gesprekken worden allemaal bijgehouden. Er zijn overigens twee verschillende manieren om het logboek te benaderen, met een klein verschil. Wanneer je het logboek benadert via de bel-toets, zie je alleen de activiteit met betrekking tot bellen. Als je het logboek via het menu benadert, zal je ook informatie van de sms’jes en dataverbruik te zien krijgen. Verder kan tijdens het bellen het gehele menu worden benaderd. Kortom, de belkwaliteit en mogelijkheden zijn weer tip top in orde.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Nokia X6 is 3.2 inch met een resolutie van 360 x 640 pixels. De beeldverhouding is breedbeeld (16:9) en het scherm geeft tot 16.7 miljoen kleuren. We hoopten eerlijk gezegd op een wat hogere resolutie, maar het scherm kan nog goed mee komen met het gros van de telefoons op dit moment verkrijgbaar. Het enige waar het beeldscherm van de X6 met de 5800 in verschilt, is de technologie van het touchscreen. Er wordt bij de X6 gebruik gemaakt van de capacitieve technologie. Hierdoor hoeft het scherm niet ingedrukt te worden, maar hoeft het alleen aangeraakt te worden. Verder kan je door deze technologie niet gebruik maken van een stylus of ander voorwerp, maar dat vinden wij eerder een voordeel dan een nadeel. De nauwkeurigheid van het scherm is prima, bovendien wordt een lichte aanraking al door het toestel geregistreerd. Helaas is het scherm in direct zonlicht niet goed af te lezen, wat ook al een probleem was bij de 5800 XpressMusic.

Menu

De Nokia X6 draait op Symbian S60 5th edition en voor wie bekend is met Symbian S60 zijn er (helaas) geen grote verrassingen. Het homescreen is zoals we die al kennen van eerder toestellen, er kan een rij met favoriete contacten en er kunnen 4 snelkoppelingen naar een programma naar keuze op het scherm geplaatst worden. Bij de contactenbalk kunnen er trouwens meer dan 4 contacten worden geplaatst, aangezien je de rij horizontaal kunt scrollen. Bij het selecteren van een contact uit de contactenbalk, komt er info over het contact te voorschijn. Onder het getoonde contact zitten 4 opties: bellen, bericht opstellen, update feed en opties. Overigens kun je er ook voor kiezen om maar één of zelfs geen één van de hiervoor genoemde opties op het scherm te plaatsen.

Wanneer je op de klok drukt, opent de klok toepassing waar er bijvoorbeeld een alarm ingesteld kan worden. Als er op de datum wordt gedrukt kan je een profiel instellen of de kalender openen. Verder kan je wanneer je op de batterij drukt het connectivity menu benaderen. Hier kunnen dan de WiFi of Bluetooth instellingen aangepast worden. De mediatoets toont snelkoppelingen naar de mediatoepassingen aanwezig op de X6. Dit kenden we al van eerdere XpressMusic telefoons, maar blijft nog steeds fijn alternatief om bijvoorbeeld de muziekspeler te openen.

De menuknop opent het menu en dit is het typische Symbian wat we al van zoveel andere toestellen kennen. Wel zijn er een aantal dingen verbetert, maar eigenlijk zijn de verbetering maar half doorgevoerd. Het hoofdmenu bestaat uit een grid met 4 x 3 iconen en het is niet meer nodig om eerst een menuonderdeel te selecteren en dan te openen. Simpelweg een keer tikken is genoeg. Helaas is dit bij submenu’s niet meer van toepassing en moet je dan twee keer tikken, één keer om te selecteren en één keer om te openen. Gek genoeg is bij een lijstje één keer tikken weer genoeg om het te openen. Dus de logica is ver te zoeken.

Wat ook half in het menu is verwerkt is ‘kinetisch scrollen’, dit is scrollen door middel van een veeg met een vinger over het scherm. Dit kan niet in (sub)menu’s met iconen, maar wel in menu’s die bestaan uit lijstjes (dus bijvoorbeeld het telefoonboek). Waar je niet kan kinetisch kan scrollen ben je afhankelijk van de scrollbar aan de zijkant. Dit is dus ook weer niet helemaal logisch.

Het grootste mankement aan Symbian S60 is dat het niet speciaal voor touchscreens is ontwikkeld. Het is aangepast aan touchscreens, en daar zit nou juist het probleem. Een touchscreen vraagt om een andere benadering, wat bijvoorbeeld Apple en Google meteen doorhadden. Nokia probeert nu nog wat van Symbian te maken, maar heeft in onze ogen goed gezien dat Symbian de achterstand die het op Android en iPhone OS heeft opgelopen niet meer goed kan maken. Door Maemo op high-end toestellen en Symbian S60 5th edition op mid-range en low-end touchscreen toestellen te zetten maakt het bedrijf in onze ogen een goede stap.

Nu is het besturingssysteem nog weinig intuïtief en ook mist hier en daar de logica. Maar Nokia probeert dit wel te verbeteren, door functionaliteit als kinetisch scrollen en intuïtiever selecteren toe te voegen blijft het besturingssysteem in ontwikkeling. Als dit door het hele toestel te gebruiken is en je ook extra snelkoppelingen naar toepassingen op het homescreen toe kan voegen in plaats van de schamele 4 op dit moment. Kan het besturingssysteem voor telefoons in het middensegment het beste worden wat er op dit moment aanwezig is.

Telefoonboek

De Nokia X6 kan nagenoeg een oneindige hoeveelheid aan contacten opslaan en zoals eerder al gemeld is er in de contactenlijst nu de mogelijkheid om kinetisch te scrollen. Dit is een verademing voor de mensen die een enorme contactenlijst hebben. Verder kun je scrollen door de scrollbalk aan de rechterkant of door de letters van de contactpersoon die je zoekt in het zoekveld te typen.


Het aantal velden dat je voor een contact in kan vullen is net als de hoeveelheid contact nagenoeg oneindig. Standaard kunnen voor een contact de naam, mobiele en vaste telefoonnummer, e-mail, video-oproep, internettelefoon, push to talk, bedrijf en functie aan het contact worden toegevoegd. Mocht dit niet genoeg zijn dan kunnen er nog talloze andere details worden toegevoegd. Verder kan je een contact een persoonlijke ringtone of afbeelding toewijzen.

Messaging

Het is betrekkelijk eenvoudig om iemand een sms’je te sturen en te antwoorden. In het menu onderdeel Berichten is het een kwestie van ‘Nieuw Bericht’ selecteren. Hierna kan een bericht worden ingevoerd. Je hebt verschillende mogelijkheden om tekst in te voeren. Dit kan door middel van een alfanumeriek toetsenbord of met een QWERTY toetsenbord. Overigens wordt het laatst genoemde toetsenbord bij het kantelen van de telefoon automatisch geactiveerd.

Ook kan je met de Nokia X6 email versturen en ontvangen. En de email toepassing op het toestel is een waardige vervanger van je PC. Ook nu is bij de meest voorkomende emailproviders alleen het invoeren van het emailadres plus wachtwoord genoeg. Hierna download de telefoon de juiste instellingen en ben je klaar om te emailen.

Instant Messaging is afgezien van Google Talk en Ovi-chat niet van te voren geïnstalleerd op de Nokia X6. Maar hier biedt de Ovi Store en het Symbian Platform wel uitkomsten in.

Connectivity

Het toestel beschikt uiteraard ook over Bluetooth, WiFi en 3G (HSDPA), dus is van alle gemakken voorzien. Bestanden verzenden met Bluetooth kan zonder enkele problemen. Ook een verbinding leggen met een draadloos netwerk is geen probleem. Het apparaat onthoudt netwerken en de bijbehorende wachtwoorden, dus een wachtwoord hoeft maar één keer ingevoerd te worden.

De browser op de Nokia X6 is redelijk, en een groot pluspunt is kinetisch scrollen. Dit komt de gebruikservaring ten goede, maar de browser heeft nog veel werk nodig voordat het zich kan meten met die van Android en iPhone. Dit geld zeker ook voor het kinetisch scrollen aangezien dit nog niet al te soepel verloopt. Ook het zoomen heeft nog wat werk nodig, want een dubbele tik zorgt er wel voor dat er wordt ingezoomd op een object of lap tekst, maar het komt vaak voor dat dit niet in het ingezoomde gedeelte past. Hierdoor moet je de hele tijd heen en weer scrollen, wat verre van gebruiksvriendelijk is.

Ook wordt Flash ondersteunt door de Nokia X6. Maar net als het hiervoor opgemerkte werkt dit alles nog verre van vlekkeloos. Regelmatig worden bijvoorbeeld YouTube filmpjes embedded in websites niet geladen of loopt de browser vast. Ook hier is dus nog werk aan de winkel. Al met al kunnen we concluderen dat de S60 5th edition browser ergens op begint te lijken, maar nog verre van ‘af’ is.

Camera

De Nokia X6 is uitgerust met een 5 megapixel camera en dual LED flits. De maximale resolutie is 2592 x 1944 pixels en met een lens van Carl Zeiss zou de camera kwaliteit moeten leveren. De User Interface is gelijk aan de UI van de 5800 XpressMusic of de N97 mini. Alle instellingen zijn de vinden onder opties. Zo zijn er verschillende scènemodi, kleurtonen en isoinstellingen. Ook kan je een raster over de zoeker heen leggen en een zelfontspanner inschakelen. De witbalans, belichting en het contrast kunnen ook aangepast worden.

De kwaliteit van de foto’s is boven gemiddeld. De mate van detail is prima en ook is er op de foto’s weinig ruis te bespeuren. Verder schiet de camera foto’s met warme realistische kleuren, met een goede contrastverhouding. Ook maakt de camera redelijk bruikbare foto’s bij mindere lichtomstandigheden, dankzij de dual LED flits. Helaas heb je in echt donkere omgevingen ook niet echt veel aan deze flits.

Verder kun je natuurlijk ook video’s maken met de Nokia X6. Dit kan met een VGA (640 x 480 pixels) resolutie met 30 fps. De videocamera UI verschilt niet veel van de fotocamera, zij het dat er minder instellingen zijn. Bij video’s kunnen de scènemodi en de kleurtoon aangepast worden. De kwaliteit van de filmpjes is de kwaliteit die we inmiddels van videocamera’s verwachten. Gemiddeld dus.

Aanwezige programma's

De Nokia’s met Symbian S60 zijn over het algemeen vrij goed voorzien in het aantal aanwezige programma’s. Naast de eerder genoemde programma’s moeten deze nog genoemd worden: de agenda, alarm, Ovi Winkel, Ovi Maps, Naast deze programma’s is er in het submenu Internet nog het volgende te vinden: MySpace, YouTube, Facebook, Friendster, Hi5, Amazon en AccuWeather. In het mapje Kantoor kan je de Bestandsbeheer, Files on Ovi, Woordenboek, Omrekenen, Rekenmachine en Notities vinden. Andere toepassingen ook nog op de X6 te vinden zijn: e-mailconfiguratie, Inst. Wizard, Ovi Contacten, RealPlayer, My Nokia, muziekspeler, Radio, Muziekwinkel, Podcasting, Recorder en Playlist DJ.

Playlist DJ is nog wel een leuke toepassing om er even uit te pakken. Dit is een applicatie die zelf een muzieklijst maakt, die past bij de stemming van die dag. Je kunt je stemming aangeven door middel van 4 schuifmechanismen op het scherm, die staan voor blij, boos, passie en langzaam. De nummers worden gehaald uit je eigen bibliotheek, maar deze nummers moeten eerst wel geanalyseerd worden. Dit zogenaamde Music Profiling wordt via een server op het internet gedaan.

Overigens kun je voor al je muziek een jaar lang gratis muziek downloaden uit de Nokia Music Store. De ‘Comes With Music’ dienst laat je onbeperkt alle muziek die je wilt downloaden. Bovendien mag je alle nummers die je hebt gedownload na een jaar behouden en op je ‘Comes With Music’ mobiel laten staan.

Games

Er zijn 3 games op de Nokia X6 aanwezig. Het eerste spel is Asphalt 4: Elite Racing. Zoals de naam al weggeeft gaat het hier om een racespel. Het is ongetwijfeld niet de bedoeling maar dit spel geeft weer het gevoel als of je op de NES aan het gamen bent. De slechte graphics en gameplay maken van Asphalt 4 niet echt een hoogstaande game.

Als tweede game zit er DJ Mix Tour op het spel. De mobiele variant van Guitar Hero.

De laatste game is de mobiele variant van Spore. In dit spel moet je DNA punten verzamelen om te evolueren. Naarmate je verder in het spel komt kan je het wezen dat jij bestuurt andere ogen, bek, huid etc. geven. Overleven is je taak.

Extra's

Voor verdere uitbreiding van het aantal programma’s of spelletjes heeft de Finse fabrikant de Ovi Store in het leven geroepen. Het nog niet zo uitgebreide aanbod wordt vrij overzichtelijk weergegeven met screenshots, een beschrijving bij de applicaties en het aantal mb’s. Navigeren door de store is met de X6 vrij traag, wat af en toe vrij frustrerend is. Verder kunnen gebruikers de applicaties een rating van 1 - 3 sterren geven. Wel is opvallend dat de prijs van de applicaties iets hoger ligt dan bij de Android Market en de AppStore.

Verder is er dankzij de GPS ontvanger en Ovi Maps gratis navigatiesoftware op de X6 aanwezig. Binnen een minuut had was er een GPS lock en de algehele indruk van de gratis software is goed. Er is gesproken navigatie voor de voetganger en automobilist.

Conclusie

Nokia houdt de primeurs voor haar muziektelefoons. Waar de Nokia 5800 XpressMusic een primeur had door het eerste touchscreen toestel van Nokia te zijn, heeft de X6 de primeur met het eerste capacitieve touchscreen van de fabrikant. Ook al zijn we voorstander van de capacitieve boven de resistieve touchscreens, bij de nauwkeurigheid en gevoeligheid van het scherm van Nokia’s touchscreen toestellen lag en ligt het probleem niet.

Het probleem ligt bij het besturingssysteem, want Symbian S60 5th edition ligt qua gebruiksvriendelijkheid en ‘eyecandy’ ver achter op de concurrentie. En daarom zou de aandacht in eerste instantie naar de software uit moeten gaan. Maar met de komst van Symbian^3 lijken de problemen voor S60 5th edition voor altijd te blijven bestaan. Symbian^3 wordt in het derde kwartaal van dit jaar verwacht. En lijkt met al de kritiek af te rekenen, zie hiervoor onderstaand filmpje.

Maar ondanks het besturingssysteem is de Nokia X6 toch een prima telefoon. Het is wel te merken dat de fabrikant wat met eerdere kritiek heeft proberen te doen, maar helaas is dit nog niet helemaal vlekkeloos gedaan. Met de enorme opslagcapaciteit, prima uithoudingsvermogen en onbeperkte hoeveelheid muziek downloads is het inderdaad een goede muziektelefoon. Maar de ‘Comes with Music’ actie zit ook bij de XpressMusic telefoons van Nokia. En verschilt de X6 niet enorm van deze telefoons. Dus is het de vraag of het wel de moeite waard is om meer te betalen voor de X6.

Delen:
Top