Orange SPV e200 review
De tweede review nieuwe stijl op NieuweMobiel.NL gaat over de Orange SPV e200, een smartphone. Het toestel wordt speciaal door alleen Orange geleverd in Nederland.
Het toestel wordt daarnaast wel onder andere namen aangeboden zoals Qtek 8080, maar dan is het zo dat men niet de diverse Orange instellingen in het toestel heeft staan.
Het toestel is eind vorig jaar op de markt gekomen als vervanging van de SPV e100, die zelf de vervanger was van de standaard SPV. De historie leert ons nu al dat de SPV toestellen problemen hadden met de batterijtijd en het energieverbruik. Daarnaast is het zo dat op vorige modellen externe camera's moesten worden gemonteerd, dat er geen Bluetooth op de toestellen aanwezig was en dat de besturingssoftware die op het toestel draaide anders was.
In relatie tot de huidige SPV, dat trouwens staat voor Sound Picture Video, zullen deze punten goed bekeken worden zodat bepaald kan worden hoe het toestel is vooruit gegaan ten opzichte van de oude SPV toestellen.
Het toestel dat aangeleverd is door Orange voor deze review is voorzien van Orange world. In de review zal daar ook kort over worden gesproken.
Om ff aan te geven wat een smartphone is, geven we hieronder een kleine uitleg. Een smartphone is qua formaat een wat grotere GSM met meer functies dan alleen bel en SMS functies. Deze toestellen hebben meestal als extra een camera, uitgebreide agendamogelijkheden, grotere hoeveelheden intern geheugen, mogelijkheden tot extern geheugen en een Windows Mobile of Symbian operating systeem. Daarnaast zijn het meestal toestellen die een kruising zijn tussen een PDA (Personal Digital Assistant) en een GSM. Synchronisatie met een PC en emailprogramma's zoals Outlook en Lotus is dan ook meestal mogelijk.
• Batterij (1000 mAh)
• Oplader met verwisselbare aansluiting (Engelse of Europese stekker) voor in de wandcontactdoos.
• Speciale verloopstekker zodat de oplader kan worden aangesloten op het toestel. Normaal niet gebruikt omdat men de oplader aansluit op de cradle/houder.
• Cradle/houder waar de SPV e200 in geplaatst kan worden en waarmee het toestel op de PC wordt aangesloten en kan worden opgeladen.
• Stereo headset met opnameknop
• Extra SD stick van 8 MB met daarop een aantal programma's, die kunnen worden geprobeerd voor een bepaalde periode.
• Handleiding in alleen de Nederlandse taal
• Installatie CD met synchronisatie software Microsoft Active sync en emailprogramma Microsoft Outlook 2002.
Plus- en minpunten Orange SPV e200
- Complete pakket met accessoires dat wordt meegeleverd
- Grote hoeveelheid programma's die verkrijgbaar zijn voor het toestel
- Smartphone concept zeker een aanwinst voor de Nederlandse markt
- Enorme verbetering ten opzichte van de oudere modellen (SPV en SPV e100)
- Batterij uithoudingsvermogen
- Windows Smartphone software op het gebied van de indeling van het menu en de snelheid van het menu
- (Niet) leverbaarheid van reserveonderdelen en extra accessoires
- Zoomfunctie bij de diverse cameraresoluties
Wat zit er bij het toestel?
Orange levert de smartphone, zoals het behoort te zijn bij een Smartphone met alle extra's die maar mogelijk zijn. De SPV e200 heeft de volgende accessoires in het pakket:
De handleiding die Orange bij het toestel levert, is een goede handleiding waar alles in beschreven wordt wat men zou zoeken qua instellingen en mogelijkheden van het toestel. Helaas is niet alles terug te vinden over alle programma's die standaard op het toestel aanwezig zijn.
Daarnaast zit de handleiding vol met fouten en onwaarheden. Dit komt door onder andere het feit dat er constant updates voor de software van het toestel zijn en daarbij wordt de handleiding die van papier is natuurlijk niet vernieuwd.
Een voorbeeld daarvan is het feit dat er gesproken wordt in de handleiding dat er data over de Bluetooth van de SPV e200 (Ja, de e200 heeft Bluetooth) en de infraroodpoort verstuurd kan worden, maar naar heel veel proberen is er geen mogelijkheid gevonden ook maar iets te ontvangen op de SPV of iets te versturen.
De handleiding is verder goed leesbaar en lekker door te nemen. Helaas zijn de plaatjes soms gedateerd en kloppen de stappen van bepaalde delen van de uitleg niet met wat men moet doen in het toestel. De bepaalde punten in de handleiding staan op andere plekken in het toestel. Dit kan natuurlijk alleen voor deze handleiding zijn en het zou beter kunnen zijn voor nieuwe toestellen, die een nieuwere handleiding meegeleverd krijgen, maar toch is het niet netjes dat de klanten een dergelijke handleiding krijgen.
Uiterlijk
De SPV e200 is een opvolger van de SPV e100 en SPV en is wel het mooiste toestel van alle drie. Het uiterlijk van de SPV range is in de historie zeker vooruitgegaan. De e200 mag dan ook wel als mooiste SPV betiteld worden tot het moment dat er een opvolger voor de e200 komt. Niet iedereen zal het toestel fantastisch qua uiterlijk vinden. Reacties als dat het op een standaard huistelefoon lijkt en dat het een vreemde vorm heeft, zijn in de afgelopen weken toch te horen geweest van mensen die het toestel in handen kregen.
De SPV is redelijk groot (120 x 50 x 24 mm), maar voor een Smartphone toch redelijk te noemen. De voorzijde is zilver en de achterzijde zwart. Het gewicht van de Smartphone is met 130 gram zwaar te noemen, maar de concurrenten van de SPV (Sony Ericsson P900, Siemens SX1, Nokia 6600) zitten daar niet ver omheen al dan niet hoger of lager qua gewicht. De batterij is vrij licht en dit geeft aan dat het toestel van zichzelf erg zwaar is.
Kraakjes komt men niet tegen in het toetsenbord of in relatie tot de beschermcovers die het toestel bij elkaar houden. Het toestel zit goed en erg degelijk in elkaar. Vandaar misschien ook het hogere gewicht, want de materialen die gebruikt zijn voor het toestel zijn erg netjes en niet enorm krasgevoelig.
Het toetsenbord met de twee sneltoetsen en 5-richtings bedieningstoets is goed te bedienen, alleen er is een maar. De 5-richtings bedieningstoets zit te los. Tijdens het testen van het toestel kwam het te vaak voor dat men door de te losse toets net het verkeerde menu item aanklikte. Dit was enorm onhandig. Een iets stuggere toets had die allemaal opgelost. De speling in de toets in de 4 richtingen is nu gewoon te groot en lijdt tot irritaties wanneer men snel door het menu moet. Men zit te vaak net even mis in het menu.
Het toestel heeft verder aan de buitenzijde nog een aantal toetsen voor het harder en zachter zetten van de audio, het aanschakelen van de camera (en bij langer vasthouden de voicememo) en het in- of uitschakelen van het toestel. De in- of uitschakeltoets heeft ook de functie voor het instellen van de flight mode (Gebruik van het toestel zonder dat er een signaal wordt ontvangen of verstuurd. Het toestel is niet aangesloten op het netwerk.) en de acht individualiseerbare profielen.
De datakabelaansluiting bevindt zicht onder het toestel en de infraroodpoort bevindt zich aan de bovenzijde van het toestel. Het toestel beschikt ook over een SD geheugenkaart slot, die zich aan de linkerzijde van het toestel bevindt. De meegeleverde 8 MB SD kaart is simpel te verwijderen door erop te drukken met een vinger of nagel. Helaas is er geen afdekkapje voor het geval er geen SD kaart in het slot aanwezig is. Aan de rechterzijde zit de aansluiting voor de stereo headset. In het normale pakket wordt daar een afdekkapje voor geleverd, maar helaas was deze in dit pakket niet meer aanwezig.
Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen van de SPV serie is wel het grootste hekelpunt van de hele serie. Ook de SPV heeft problemen met de batterijtijd. Het is wel beter geworden in vergelijking tot de oudere modellen, maar nog steeds is de SPV na het opladen maar 24 uur aan. Wat men ook doet, het toestel kan maximaal maar zo lang aan blijven. Ook als men af en toe belt en eens een keer wat SMS berichten verstuurd. Andere programma's of het maken van foto's en video's zorgen ervoor dat de batterij veel sneller leeg is. Dan haalt men zelfs het einde van de dag niet.
Men blijft dus constant opladen en dat is hoogstens irritant ook omdat er volgens de informatie geen extra's zoals een autokabel of carkit verkrijgbaar zijn voor dit toestel. Tevens zijn reserveonderdelen of extra onderdelen uit het pakket zoals een cradle/houder of batterij niet leverbaar en dat is natuurlijk niet netjes.
Opnieuw opladen van de SPV kost 2.5 uur en de indicator op de voorzijde van het toestel geeft aan wanneer de batterij vol is.
Belkwaliteit
Deze smartphone moet natuurlijk ook kunnen bellen en gebeld worden. Op het netwerk van Orange geeft dat geen enorme problemen. De gesprekken komen netjes door op de SPV, dit in tegenstelling tot het feit dat personen aan de andere kant van de lijn klagen over de kwaliteit van het gesprek. Helaas lag het niet aan deze SPV, want andere toestellen hadden dit probleem ook.
Tevens klinkt de handsfree functie redelijk door, maar wanneer men de handsfree te hard zet dan horen de personen aan de andere kant zichzelf terug en dat kan enorm irritant zijn. In de auto is men amper verstaanbaar via de handsfree functie.
Het gespreksoverzicht van alle in- en uitgaande gesprekken is te vinden in het menu. Men moet toch redelijk zoeken, maar uiteindelijk is het logisch te vinden onder het kopje oproepen en dan als onderdeel van het menu van oproepen, genaamd timers weergeven. De oproeptimers geven enorm veel weer. Van laatste oproep tot totale oproepen en van zwevende oproepen tot data oproepen en dat is ronduit netjes. De timers kunnen via de menubutton opnieuw worden ingesteld.
De beltonen die gebruikt worden in het toestel zijn 40-polyphonic beltonen en klinken netjes. In totaal worden er 28 beltonen meegeleverd met het toestel, die kunnen worden ingesteld voor allerlei alarmeringen van de standaard beltoon tot aan de alarmering voor een foutmelding, daarnaast ook nog bij bepaalde personen & groepen en zelf voor de acht standaard profielen zijn diverse beltoon mogelijkheden aanwezig. Eigen beltonen kunnen worden download wanneer het toestel in de cradle/houder staat of wanneer men via de SD kaart beltonen aanlevert. Het toestel kan in de cradle via de software worden bekeken en de beltonen kunnen op het toestel geplaatst worden, zodat men een eigen tint aan het toestel kan geven.
De trilfunctie voelt men aardig, maar kan niet tippen aan die van de Nokia 6600 en Sony Ericsson P900. De trilfuncties van deze toestellen zijn een stuk beter en duidelijker aanwezig in de zak van een jas.
Beeldscherm
Naast het feit dat een toestel moet kunnen bellen, is een beeldscherm ook erg handig. De SPV e200 heeft een 65536 TFT kleurenscherm met een resolutie van 176 x 220 pixels. Dat is best een redelijke grootte. Het scherm is verder goed afleesbaar vanuit alle hoeken en het zonlicht heeft geen grote invloed op de afleesbaarheid van het scherm. Het scherm spiegelt echter wel redelijk veel. Dat is ook goed zichtbaar op de foto's in deze review.
Het is wel zo dat het scherm van de SPV e200 veel vraagt van de batterij. Dus vaak aan en uitzetten van het scherm heeft tot gevoel dat het toestel ook sneller leeg gaat. Dat is ook de reden waarom tijdens het bellen het scherm helemaal uitgeschakeld wordt, zodat er batterijtijd bespaard wordt.
Menu
De menustructuur is helemaal gerelateerd aan het besturingssysteem dat op het toestel draait. Dit is het Windows Mobile Smartphone 2003 edition pakket en voor mensen die hier niet in mee gewend zijn is het een flinke stap. Naast het feit dat het toestel langzaam is wanneer men door het menu gaat, is de opzet compleet nieuw voor diverse mensen die gewend zijn aan normale GSM toestellen.
Het eerste wat men ziet is het begin scherm dat opgestart wordt wanneer het toestel wordt aangezet. Op dat scherm zitten een aantal snelbuttons, die men kan gebruiken voor een aantal essentiële taken binnen het toestel. Dit begin scherm kan gewijzigd worden in het menu van het toestel. Een aantal begin schermen zijn meegeleverd en geven een heel ander overzicht wanneer men deze kiest. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld een overzicht van al de afspraken, taken en ingekomen mails en andere berichten op het begin scherm te tonen.
Zover het bekend is, is het mogelijk zelf ook een begin scherm of theme te downloaden en op het toestel te plaatsen. De standaard ingestelde theme van Orange had wat gewenning nodig, maar na een bepaalde periode was het wel handig om zo snel programma's te starten en standaard taken zoals het maken van een SMS bericht of bekijken van de agenda op te roepen.
Men betreedt het menu door op de linker sneltoets, oftewel Begin te drukken. Zeer vreemd dat het zo heet, want Start (als men dan toch bij Windows blijft) of Menu was logischer geweest. Zodra men in het menu is komt men een enorme lijst tegen van allerlei programma's en andere toepassingen of instelmogelijkheden. De logica ontbreekt ook hier weer. Het staat kris kras door elkaar. Daarnaast is het ook zo dat wanneer men een aantal instellingen wil wijzigen men diverse plekken in het menu heeft waar men iets kan wijzigen. Alles op 1 plek samenbrengen zou een uitkomst zijn.
Het is niet mogelijk om de lijst van het menu om te zetten naar icoontjes. Er is maar 1 weergave en dat is de hier getoonde weergave. Tevens is het of nauwelijks mogelijk om de volgorde van de programma's te wijzigen. Misschien dat daar een extra programma voor verkrijgbaar is, maar standaard zit het niet op het toestel.
Telefoonboek
Het telefoonboek is een onderdeel van het menu en kan gevonden worden via de rechter sneltoets of in het menu via contactpersonen. In de afdeling contactpersonen vind men alle contactpersonen, zelfs webadressen worden er weergegeven, dat niet gehoeven. Zoiets hoort bij de Internet Explorer en de daar genoemde favorieten en niet bij de contactpersoon.
Het is mogelijk om een filter in te stellen, zodat men de zakelijke, persoonlijke en overige contactpersonen kan scheiden. Alleen zal men deze instelling niet vaak gebruiken, omdat men in het menu van de contactpersonen moet duiken om de weergave te wijzigen. Dat constant doen, is te veel werk.
Per contactpersoon kan men enorm veel informatie invoeren: Voornaam, Achternaam, Telefoon werk, Mobiele telefoon, Telefoon thuis, Email, Telefoon werk 2, Telefoon thuis 2, Categorieën (zakelijk, persoonlijk of overig), Pager nummer, Autotelefoon, Fax werk, Fax thuis, Telefoon assistent, Radiotelefoon, Email 2, Email 3, Webpagina, Aangepaste beltoon, Opslaan als (volgorde naam achternaam => voornaam of andersom), Functie, Afdeling, Bedrijf, Werkadres, Priveadres, Ander adres, Notities, Verjaardag, Jubileum, Naam partner, Naam kinderen en de Naam van zijn of haar assistent.
Zoals het hierboven genoemd is staat het ook in het toestel. Dezelfde volgorde, die toch een beetje vreemd overkomt. Waarom niet alle emailadressen bij elkaar, waarom niet alle telefoon nummers bij elkaar? Kijkende naar deze lijst vraagt men zich dat toch af.
Het is ook mogelijk om een foto of speciale achtergrond aan een contactpersoon te geven. Wanneer deze persoon dan belt, krijgt men deze foto en/of achtergrond te zien. De functie zit niet standaard in het toestel en is toegevoegd als een programma op de 8 MB SD geheugenkaart. Het programma kan gewoon worden gevonden in het menu en men kan dan daar de achtergronden en/of foto's toevoegen aan een contactpersoon.
Helaas is er geen voice dailling op het toestel aanwezig of het is niet terug gevonden in de functies. Volgens informatie is dit alleen toe te voegen via een extra programma, maar dit is niet getest bij deze review.
Messaging
De SPV e200 is uitgevoerd met alle messaging functies die momenteel mogelijk zijn op de markt (SMS, MMS, Email). MMS is sinds november vorig jaar nu ook mogelijk bij Orange en dit toestel ondersteunt dit dan ook. Volgens de handleiding is video MMS niet mogelijk, maar in het toestel is het wel mogelijk om een MMS bericht met video op te sturen.
Het toestel ondersteunt daarnaast gewoon Email via IMAP en bij het toestel wordt een account geleverd van Orange zelf. Dit account staat in relatie tot een abonnement dat men heeft bij Orange en werkt goed. Het is niet zo dat de mails zo maar binnen komen, zoals SMS berichten. Instant email, zoals dat ook wel heet, wordt niet ondersteund op de SPV. Het is wel mogelijk het toestel manueel na een bepaalde periode van een aantal uur of minuten te laten checken op nieuwe mails. Men plant dan alsware zelf een tijd waarop het toestel zelf gaat zoeken naar nieuwe mails.
Het invoeren van de berichten gaat simpel en goed. Geen extra opmerkingen op dat vlak. Alles werkt zoals men het zou verwachten. Het versturen van een foto of meerdere foto's of video's is wel een probleem bij dit toestel, want het is alleen mogelijk een gesproken attachment toe te voegen aan de mail in het mailprogramma zelf. Deze gesproken attachment kan gemaakt worden terwijl men de mail of MMS maakt. Wanneer men een foto wil versturen via de email of MMS dan moet men naar het multimedia album gaan en het vanuit daar versturen. Dit is heel vreemd en onhandig. Daarnaast is het ook nog eens niet mogelijk om meerdere foto's te versturen. Men kan maar 1 foto aanklikken en dan deze versturen. Heeft men meerdere foto's dan is men toch vrij lang bezig voordat het klaar is.
Connectivity
Eén van de hoofddoelen van een smartphone is dat deze de mogelijkheid heeft om data te synchroniseren met een PC of Mac. Dit is essentieel, omdat agendapunten, contactpersonen, taken en andere data op het toestel die de gebruiker zelf in het toestel zet overgezet moeten kunnen worden. De data van de agenda, takenlijst en contactpersonen in het toestel kunnen worden overgezet en gesynchroniseerd met Outlook of Lotus via het programma Active sync.
Het programma Active Sync kan heel simpel op een PC worden geïnstalleerd en worden gebruikt. Het werkt erg goed en is door iedereen simpel in te stellen. De USB kabel die aan de cradle/houder van de SPV zit in de PC steken en de software installeren en men kan zo aan de slag. Het is in nog geen tien minuten helemaal voor elkaar. Active Sync geeft de gebruiker de mogelijk om het aangesloten apparaat toegang te verlenen als bezoeker of als vast toestel dat ook moet synchroniseren. Als men niet wilt synchroniseren met een PC dan kiest men gewoon de optie bezoeker. Men kan dan alleen op het toestel kijken. Dit is erg handig als men bijvoorbeeld data wil overzetten van een toestel naar een PC, zoals foto's of video's. De functie bezoeker is ook handig als men op bezoek is bij iemand anders met een SPV. Men hoeft dan niet de hele software te doorlopen en het toestel is dan alleen bezoeker voor de tijd dat men data wil overzetten.
Het toestel beschikt naast een cradle/houder, maar ook over Bluetooth en een infraroodpoort waarmee een connectie gemaakt zou moeten kunnen worden met een PC of andere toestellen via de handleiding. Niet is minder waar, want het is niet mogelijk gebleken een connectie aan te leggen met een ander toestel. De Bluetooth en infrarood functie zijn alleen voor het gebruik met een Bluetooth headset en voor een verbinding via Active Sync met een PC of Mac en dit is toch wel erg betreurswaardig. Dit is zeker een gemiste kans.
Geheugen
Het geheugen van de SPV e200 is een verhaal apart, omdat het geheugen opgedeeld is in twee delen, een ROM gedeelte en een RAM gedeelte. Beide delen zijn 32 MB groot, maar het ROM gedeelte (ook wel Read-Only Memory genoemd) wordt alleen gebruikt voor het draaien van programma's. Het andere deel de RAM (ook wel Random Accessible Memory) wordt gebruikt voor het installeren van programma's, opslaan van foto's, video's en beltonen.
Het geheugen is met 32 MB absoluut geen probleem meer. Men heeft altijd genoeg over. Mocht men meer nodig hebben dan is er de SD geheugenkaart slot aan de zijkant van het toestel. Het slot kan tot 512 MB aan extra geheugen aan. Er wordt standaard in het pakket 8 MB meegeleverd. De geheugenkaart die verkocht worden voor dit toestel zijn er in verschillende grootten namelijk 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512 MB. Genoeg uitbreidingsmogelijkheden zijn er voorradig op de markt. Waar wel op gelet moet worden is dat niet elk merk SD geheugenkaart werkt in de SPV e200. Wanneer men het toestel aanschaft moet men dan ook goed navraag doen of de geheugenkaart wel werkt in het toestel.
Het geheugen van het toestel is netjes en goed voor elkaar en staat in de markt als niet veel, maar ook niet te weinig te boek. Gewoon netjes geregeld.
Camera
De camera in de SPV is een redelijke camera in vergelijking tot toestellen op de markt. Er zijn momenteel toestellen op de markt die een betere camera hebben. Helaas zijn dit geen smartphones. De beste camera in een smartphone is toch wel degelijk de Nokia 6600 en daar kan de SPV e200 dan ook niet aan tippen, maar de Nokia 6600 blijft niet aan die top. In de komende periode zullen vele toestellen op de markt verschijnen die een vele betere camera krijgen.
De camera op de SPV heeft naast een camera functie ook een video functie en is nu geïntegreerd in het toestel. Dit in tegenstelling tot de oudere SPV toestellen die een extra losse camera hadden, die onderaan het toestel moesten worden bevestigd.
De camera is zeker niet slecht, maar heeft wel een paar kleine puntjes van kritiek aangaande de instelmogelijkheden en de zoomfunctie. Laat men met het laatste beginnen. De drie resoluties die het toestel heeft voor de camera zijn 640 x 480, 320 x 240 en 160 x 120 pixels. Voor de video functie zijn er twee resoluties 358 x 288 en 176 x 144 pixels. Het is alleen mogelijk in te zoomen bij de twee kleinste cameraresoluties en de kleinste videoresolutie. Bij 320 x 240 is er een inzoommogelijkheid van 2x zoom en bij 160 x 120 pixels 2x zoom en 3x zoom. Het is niet mogelijk om in te zoomen bij 640 x 480 pixels (helemaal niet) en bij 320 x 240 pixels (alleen 2x zoom en niet 3x zoom). Bij de kleinste videoresolutie is het alleen 2x zoom mogelijk. Dit is uiterst vreemd en vraagt de eerste keer veel gewenning, omdat men graag wilt inzoomen.
De instelmogelijkheden aangaande de keuze uit resoluties zit helemaal in de opties van de camera gebouwd. Dit in tegenstelling tot de keuze van de zoom, de keuze van de ambiance en de keuze uit filmen of maken van foto's. Dit had ook niet gemogen, want men zal natuurlijk redelijk vaak wisselen van resolutie wanneer men bijvoorbeeld alleen een foto maakt voor de fototelefoonboek functie.
Wat netjes geregeld is de keuze uit de soorten ambiance. Er zijn in totaal 6 soorten effecten: Automatisch, Daglicht, Fonkelend, Fluorescerend, Vaag en Effecten. Het is ook mogelijk om zelf een weergave te realiseren. Men kan dan de helderheid, Gamma, Tint en Verzadiging instellen.
De foto's zijn van een redelijke grootte. De 640 x 480 foto's zijn rond de 45 kb, de 320 x 240 foto's zijn rond de 12 kb en de 160 x 120 zijn rond de 5 kb. De video's hebben een grootte die afhankelijk is van de lengte van de video en van de ingestelde resolutie.
Verder is de kwaliteit van de foto's en de video's redelijk, maar meer ook niet. Men moet niet veel verwachten. Het zijn nette foto's en video's en niet meer dan dat voor deze soort camera.
De foto's worden opgeslagen in het multimedia album naast de acht standaard meegeleverde afbeeldingen en kunnen daar worden gedraaid, verstuurd via MMS of Email, opslagen als achtergrond en er kan worden ingezoomd op de foto's en video's.
Aanwezige programma's
Omdat de SPV een Windows operating systeem heeft zijn er veel Windows georiënteerde programma's meegeleverd, waaronder een Internet Explorer, waarmee men een groot aantal internet pagina's gewoon mee kan oproepen, MSN messenger, die niet zo werkt als op een normale PC, een agenda, die zeer uitgebreid is, Windows Media speler, voicememo, takenlijst en calculator.
De voicememo kan snel gestart worden door de cameraknop op de zijkant van het toestel vast te houden. De voicememo opent dan en er hoeft alleen nog maar op start gedrukt te worden. Daarnaast kan ook een gesproken bericht toevoegt worden aan een email of MMS bericht via een standaard link in het menu bij het aanmaken van dat betreffende bericht.
Naast deze programma's zijn er een groot aantal andere programma's terug te vinden op het toestel. Deze programma's zullen verder niet besproken worden in deze review.
Wat nog wel aangegeven moet worden is dat er voor deze smartphone enorm veel extra programma's te krijgen zijn op het internet. Voor het Windows platform zijn in ieder geval de meeste programma's te krijgen. Men kan het zo gek niet verzinnen en het is te krijgen en te installeren op de SPV e200. Dit is zeker een groot pluspunt voor het toestel.
Games
Standaard staan er op het toestel 2 games, maar er wordt nog 1 game extra meegeleverd op de 8 MB SD slot. Dit spel kan men gewoon op het toestel installeren en komt in de goede map in het menu te staan.
Extra games kunnen gewoon worden gedownload en geïnstalleerd via de Active sync software en de PC net zoals bij de normale programma's, die men van het internet haalt..
Extra's
Enorm veel extra's, die nog niet besproken zijn, zitten er niet meer op het toestel. Het belangrijkste is wel dat het toestel met Orange world geleverd wordt. Orange world is vergelijkbaar met het T-zones van T-mobile, Vodafone Live en het WAP gedeelte van I-mode van KPN.
Men kan op Orange world nieuws lezen, informatie opzoeken en bepaalde diensten afnemen zoals beltonen en achtergronden downloaden. Men kan Orange world op via de Internet explorer die men in het menu kan vinden. In de explorer zijn ook nog andere links te vinden, onder andere om een hotmailaccount te kunnen lezen via de SPV.
Conclusie
Het einde van de review en nu mag geconcludeerd worden dat de SPV e200 een mooi toestel of eigenlijk smartphone is, die iets nieuws brengt op de markt. Alleen de uitwerking daarvan in de vorm van de Windows smartphone software in het toestel is niet fantastisch. Volgens diverse informatie zal daar zeker wat aan gedaan worden in de toekomstige modellen, maar dit zal op dit moment niet de mening over dit toestel veranderen, helaas.
Naast dit feit is het zo dat batterijtijd ver, maar dan ook heel ver onder de maat is. In deze tijd van vooruitgaande techniek mag het gewoon niet dat een toestel van dit kaliber binnen een dag (24 uur) weer leeg is. Daarnaast moet Orange ook wat aan het nieuws doen dat er geen reserve onderdelen of accessoires zouden zijn voor dit toestel. Dit mag en kan absoluut niet.
Het is toestel is op het gebied van de rijke uitrusting en de grote hoeveelheid programma's die leverbaar zijn echt een smartphone. Er is nagedacht daarover en dat kan men dus ook zien en merken. Naast deze pluspunten kunnen we de vraag van het begin van deze review positief beantwoorden. De SPV e200 is een waardige en zeer verbeterde opvolger van de SPV e100 en de SPV. Dit toestel doet de naam SPV eer aan, ondanks dat er toch een groot aantal onhebbelijkheden zijn waar men gewoon niet omheen kan.
Als laatste moet er worden aangeven dat dit toestel eventueel met een nieuwe update een groot aantal problemen niet zou hebben in relatie tot de software. Dat is een voordeel van een smartphone met dit operating systeem. Men kan zo op elk moment het toestel upgraden met de allerlaatste en nieuwste software. Welk ander normaal toestel zonder al deze “smartphone-achtige functies” kan dat?