Favorieten

Je hebt nog geen favoriete producten gevonden!

Ontdek de producten op onze website en klik op het hart-icoontje om producten aan deze favorieten-lijst toe te voegen.

Begin met ontdekken

Palm Treo 650 review

Enkele weken geleden verscheen op NieuweMobiel de eerste review van een Palm OS toestel, in de vorm van de Treo 600.

Palm Treo 650 review
  • Pluspunten: Gebruiksvriendelijkheid OS, stabiliteit, snelheid besturingssysteem, integratie contactbeheer met andere software, compatibiliteit Microsoft Office, metalen stylus, erg handzaam, volledig toetsenbord
  • Minpunten: Formaat, gewicht, scrollen kost oefening, geen wifi, externe antenne

Het algehele beeld was positief, maar er waren wel een aantal nadelen: de 600 was aan de zware kant, de resolutie van het scherm was te laag en tot slot viel ook de gesprekskwaliteit tegen. Verder werd het toestel ook als te Amerikaans ontvangen, waarmee vooral werd gedoeld op de grote antenne en het ontbreken van Bluetooth.

Nu dus een review van wat misschien wel één van de laatste smartphone ooit geproduceerd door Palm zal zijn. Er doen zich immers onophoudelijke geruchten de ronde dat het volgende palmOne toestel van de hand van HTC zal zijn, en daarnaast op Windows Mobile zal draaien. Maar tot die tijd zal palmOne er alles aan doen om zoveel mogelijke Treo's te verkopen; het commerciële offensief van de fabrikant strekt zich zelfs uit tot blockbusters als ‘After the Sunset'.

In de rest van de review zal nader worden ingegaan op de uiterlijke- en technische verschillen tussen de Treo 600 en de 650. Eén verschil zal nu al worden aangestipt, te weten het OS: maakte de 600 nog gebruik van palmOS 5.2.1H, voor de 650 heeft palmOne een beroep gedaan op versie 5.4 van palmOS, beter bekend als Garnet. Dat er nog geen gebruik wordt gemaakt van OS 6 is niet zo vreemd, immers de nog uit te komen LifeDrive zal zelfs nog gebruik maken van OS 5.4.

Wat zit er bij het toestel?

PalmOne levert naast de Windows software ook software voor OS X. Een korte test leerde dat de uiterlijke verschillen tussen de pc en de Mac software miniem zijn; inhoudelijke zijn de beide pakketen gewoon hetzelfde.

• Toestel
• Batterij
• Metalen stylus
• Oplader
• Hotsync datakabel
• Headset
• Engels-, Duits-, Frans-, Spaans- en Italiaanstalige handleiding in één boekje
• Synschronisatie software voor zowel Windows als voor Mac OS X
• Screenprotector

De bijgeleverde screenprotector is niet voorgesneden; van ieder palmOne toestel staat het formaat van scherm gewoon voorgedrukt. De gebruiker dient zelf het plakkertje uit het vel te pulken en over zijn Treo te plakken. Toekomstige gebruikers wordt aangeraden dit zeker te doen, aangezien een screenprotector met een kras makkelijker te verteren is dan een Treo met kras.

De handleiding is, hoewel eigenlijk overbodig, toch goed doordacht. In plaats van een alfabetische opsomming van de verschillende functies heeft palmOne gekozen voor een tijdsgebonden indeling: first day, first week, first two weeks en first month. In combinatie met een ‘read this first' en een ‘if something happens' levert dit een uitermate efficiente manual op. Toch is de handleiding eigenlijk overbodig vanwege de duidelijke stap-voor-stap uitleg die op het toestel zelf te vinden is.

Met de hotsync datakabel kan de Treo worden gesynchroniseerd met een computer. Een docking station wordt niet bijgeleverd. De datakabel heeft in ieder geval een ingebouwde hotsync knop, waardoor de synchronisatie met een ander systeem werkelijk niet simpeler had kunnen worden gelegd. De meegeleverde headset blinkt niet uit in geluids- of bouwkwaliteit, maar voldoet prima voor bijvoorbeeld in de auto. Natuurlijk is er ook een draadloze Bluetooth variant verkrijgbaar.

Uiterlijk

Was de Treo 600 nog in twee kleuren leverbaar (licht- en donker metallic), van de 650 is slechts één variant leverbaar: zakelijk grijs. Uiterlijke verschillen met de 600 zijn er nauwelijks, of het moeten de twee toegevoegde knopjes om onder andere het menu mee te bedienen zijn. Verder zijn de lijnen van de 650 wat glooiender geworden, waar de bolling bij de speaker een mooi voorbeeld is. PalmOne begaat met de Treo serie een gewaagdere weg dan met de Tungsten serie, waarvan het design al jaren strak en behoudend is. De Treo 650 is met zijn rondere lijnen typisch het toestel waar men of vanaf het begin helemaal idolaat van bent, of men nooit meer een blik zult gunnen. Oordeel zelf aan de hand van de foto's.

Wat direct opvalt aan het toestel is het toetsenbord. De toetsen die zowel letters als cijfers herbergen zijn donkerblauw, hetgeen esthetisch ook mooi uitkomt. Met behulp van de ALT, de SHIFT en de blauwe knop links op het toetsenbord kunnen ook andere functies van de toetsen worden opgeroepen, zoals hoofdletters, accenten en valuta symbolen.
Direct boven het toetsenbord zijn vier handige sneltoetsen geplaatst naar het telefoonmenu, de kalender/agenda, de mailfunctie en de cancel toets. Voor de gebruiker die al eerder een Palm, palmOne of Handspring toestel in zijn handen heeft gehad zal met name met het handhaven van de kalender/agenda sneltoets erg in zijn nopjes zijn. De memo toets heeft plaats moeten maken voor de mail functie, van waaruit direct een email bericht of SMS kan worden opgesteld.
Tussen de vier functietoetsen zit de 4-richtings bedieningstoets met in het midden de select knop, door palmOne zelf als ‘center' aangeduid. Dit systeem lijkt sprekend op dat van onder andere de Siemens SK65, maar is door palmOne beter uitgewerkt. Waar bij Siemens namelijk de 4-richtings bedieningstoets aan de kleine kant was, is bij de palmOne alles makkelijk met één hand te bedienen.

Boven de vier functietoetsen bevinden zich twee nieuwe buttons, de Home en de Menu knop. Wie het BMW iDrive systeem kent zal zich de functie van de home knop goed kunnen indenken, hiermee kan namelijk ieder moment direct naar het hoofdmenu worden teruggekeerd. Bij de Treo 650 herbergt de Home knop eenzelfde soort functie, al moet de toets hier niet worden gezien als een soort noodknop maar meer een extra sneltoets om te switchen tussen telefoon en PDA functies. Naast de Home knop bevindt zich nog de Menu button, waarmee in iedere applicatie het hoofdmenu kan worden uitgeklapt. Niet wereldschokkend, maar de knop doet zijn werk.

Aan de zijkant van de Treo zitten twee chroomkleurige knoppen waarvan de functies naar believen van kunnen worden ingesteld. Standaard staan deze ingesteld op het wijzigen van het belvolume en het bevestigen daarvan, maar nagenoeg iedere combinatie is mogelijk.
Ook naast de infraroodpoort, bovenop het toestel zit nog een schuifknop. Hiermee kan gemakkelijk de telefoon op ‘stil' worden gezet. Achter deze schuifknop bevindt zich het slot voor de SD kaart, die geplaatst kan worden zonder dat daarvoor het toestel uit hoeft te worden gezet. Daarachter zit tot slot een sleuf voor de SIM kaart, die het mogelijk maakt om razendsnel een andere kaart te plaatsen.
Op de achterzijde van de Treo bevinden zich tot slot de lens van de camera, een klein rond spiegeltje voor zelf portretten en de speakers voor handsfree gesprekken of voor het afspelen van video en muziek.

De bouwkwaliteit van de Treo is van een niveau dat gebruikers van palmOne PDA's natuurlijk al jaren kennen, maar in de telecomwereld tot voor de komst van de smartphone nog ongekend was. De Treo voelt bijzonder degelijk aan, de gebruikte kunststof is van hoge kwaliteit en met geen mogelijkheid is er een nagel tussen de naden van de verschillende onderdelen te krijgen. Kleine details geven nog maar eens aan hoeveel moeite er is gedaan om de robuustheid van het toestel te waarborgen. Denk hierbij aan een extra kussentje aan de binnenkant van het afdekschermpje van de batterij, om deze te beschermen tegen bijvoorbeeld valpartijen. Ook het standaard meeleveren vaan een metalen in plaats van een plastieken stylus is een pre.

Naast het toetsenbord is ook de grote antenne een eyecatcher van formaat, en daarnaast vallen ook de vele elegante chromen accenten op, die zelfs terugkomen in de center knop. Meest opvallende aspect aan de Treo 650 is echter het enorme scherm, dat op een PDA niet had misstaan. Op de kwaliteit van dit scherm zal later in de review worden ingegaan.

Ondanks alle mogelijkheden die de Treo 650 biedt moet wel worden gezegd dat met zijn 113 x 59 x 23 mm (zonder antenne) en zijn 178 gram de Treo een fors toestel is. Het toestel is ongeveer even groot als een gewone PDA, en past daarmee dus net in een broekzak. Aangeraden kan worden om de Treo ten alle tijden in een binnenzak of zak van bijvoorbeeld een colbert te doen, om de kans op krassen op het scherm zoveel mogelijk tegen te gaan.

Uithoudingsvermogen

Zoals ook al in de Treo 600 review werd opgemerkt zit het qua uithoudingsvermogen bij palmOne altijd wel goed, en ook de 650 is wat dit betreft geen uitzondering. Met of zonder Bluetooth ingeschakeld, het toestel houdt het gemakkelijk een week vol. En met een scherm van het formaat als dat van de Treo mag dat best als een prestatie worden gezien.

Belkwaliteit

Eén van de minpunten aan de Treo 600 was de inferieure belkwaliteit. Ondanks de grote antenne wist de 600 op dit punt niet te overtuigen, daar op sommige momenten het geluid zelfs helemaal wegviel. Gelukkig heeft palmOne op dit punt zijn huiswerk goed gedaan. Van wegvallende gesprekken is geen sprake meer en hoewel de belkwaliteit wanneer de handsfree modus wordt gebruikt een beetje dof overkomt, kan deze gerust ‘goed' worden genoemd. Ook aan de andere kant van de lijn werd alles duidelijk ontvangen, en dat is maar goed ook, want ook voor een PDA crossover geldt nog altijd dat de belkwaliteit één van de belangrijkste aspecten van de telefoon is.

De gesprekkenlijst is met een druk op de groene knop te bereiken. Bellers en ingekomen gesprekken worden door elkaar weergegeven, aangeduid met een groen pijltje naar rechts of een geel naar links. Jammer is alleen dat niet met een druk op de knop een persoon kan worden gebeld, maar dat eerst de extra gegevens over een beller moeten worden opgeroepen.

Trillen en rinkelen doet de Treo als de beste, en dat het aantal funky trancemuziekjes beperkt is kan het toestel niet worden aangerekend. Doordacht is ook het feit dat het harder zetten van het geluid via de dubbele knop aan de zijkant van het toestel altijd even moet worden bevestigd.

Beeldkwaliteit

Maakte de Treo 600 nog gebruik van een CSTN scherm met een resolutie van 160 x 160 pixels, de 650 maakt gebruik van een volwaardig TFT scherm met een resolutie van 320 x 320 pixels. Dit betaalt zich dan ook uit in een veel professionelere uitstraling dan die van de Treo 600. Vanwege de hogere resolutie zien icoontjes er gelikter uit en komen menu's minder pixelig over, terwijl de zakelijke overzichtelijkheid blijft behouden. Ook zijn de kleuren levendiger dan voorheen en is het scherm zelf nog een slagje groter dan dat van de Treo 600. Houdt er bij onderstaande foto's rekening mee dat elke vorm van patroonvorming wordt veroorzaakt door de refreshrate van het scherm. In het echt is dit dan ook niet te zien.

De bediening met de bijgeleverde stylus gaat natuurlijk razendsnel. Wel echter een puntje van kritiek: om krassen te voorkomen ligt het scherm iets verzonken in het toestel. Dit zorgt ervoor dat het enige oefening kost om snel door lange menu's of documenten heen te leren scrollen: de eerste week zal de rand van het scherm vaak in de weg lijken te zitten.

Menu

Eén van de sterke punten van palmOS is altijd de simpele menustructuur geweest. Hoewel het soms even wennen is dat niet het rode ‘cancel' knopje is maar juist de Home knop die men weer naar het hoofdmenu brengt, kan wel worden gesteld dat palmOS wat dit punt betreft nog altijd een flinke voorsprong heeft wat andere fabrikanten betreft.

In het hoofdmenu kan door middel van een keuzemenu boven in beeld gemakkelijk een selectie worden gemaakt uit de aanwezige programma's, bijvoorbeeld door te selecteren op ‘multimedia' of ‘games'. Ook kan er worden gekozen de programma's in een lijst, of juist als grote pictogrammen weer te geven. Beide mogelijkheden bieden zo hun voordelen. Een lijstweergave zorgt ervoor dat er meer programma's op een scherm passen; de pictogramweergave zorgt voor meer overzichtelijkheid en biedt ook esthetische voordelen.

Programma's worden gestart door er één keer op te klikken met de stylus. Multitasken zoals op bijvoorbeeld Windows systemen is slechts beperkt mogelijk, maar het is nog maar de vraag of dat erg is. De opstarttijd van applicaties op palmOS is zoveel lager dan op een van haar tegenhangers, dat in de praktijk geen tijdsverlies zal worden geleden. Daarnaast blijven essentiële applicaties als de agenda functie gewoon op de achtergrond draaien, zodat zij direct oproepbaar zijn.

Op de Treo zijn vooraf enkele hulpprogramma's geïnstalleerd waarmee in enkele simpele stappen kan worden geleerd ofwel met de stylus ofwel met één hand het toestel te bedienen. In het laatste geval wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de center knop in het midden van de bedieningstoets, maar gezegd moet worden dat bediening met de stylus de voorkeur geniet.

Er kan naar hartelust worden gesleuteld aan het uiterlijk van het palmOS. Voor zover het telefoongedeelte van het toestel kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor het weergeven van wallpapers als achtergrond; het PDA gedeelte kan worden voorzien van allerhande kleurschema's

Telefoonboek

Moest de Treo 600 het nog doen met een fototelefoonboek, de 650 is gezegend met een heus videotelefoonboek. Of deze functie door de doorsnee zakenman vaak zal worden gebruikt is nog maar de vraag, maar feit is dat de functie uitstekend werkt.

De ‘contacten' applicatie uit het PDA gedeelte van de Treo kan ook gewoon worden benaderd vanuit het telefoon gedeelte, en dient dan ook als telefoonboek. Werkelijk iedere mogelijke relevante eigenschap van een persoon kan worden opgeslagen, en – wat nog belangrijker is – worden uitgewisseld met email programma's op een computer. Ook het beheren van contactpersonen is vanwege de uitgebreide mogelijkheid tot rangschikken erg gemakkelijk. Jammer is echter wel dat het niet mogelijk is een kleine afbeelding van iemand voor diens naam te plaatsen.

Messaging

Mede dankzij de sneltoets voor email- en sms berichten is de Treo 650 een dankbaar toestel als het op messaging aankomt. Hoewel het in het begin nog even wennen is, functioneert het toetsenbord van de 650 bijzonder prettig. Zowel het schrijven van emails, als SMS- en MMS berichten gaat razendsnel. Ook het bijgeleverde programma Versamail werkt uitstekend, alhoewel het allemaal wel een beetje basic oogt. Voor een volgende versie van het programma zouden de makers kunnen overwegen om bijvoorbeeld iets meer tijd te besteden aan de lay-out van het programma, om zo de overzichtelijkheid te vergroten.

Heel handig is de integratie tussen contactbeheer en messaging. Dit komt onder andere tot uiting wanneer op een contactpersoon wordt geklikt. Direct krijgt de gebruiker de mogelijkheid om een email of SMS bericht te versturen. Keurig is ook het feit dat van nagenoeg alle providers de email account en internet instellingen al op het toestel zijn voorgeprogrammeerd.

Connectivity

Hoewel op de Treo 600 Bluetooth nog ontbrak, is dit gelukkig op 650 niet meer het geval. Jammer is dat Wifi enkel via een insteekkaart in het SD slot mogelijk is, maar voor de rest is de Treo 650 van alle gemakken voorzien.

Grote verbetering ten opzichte van de Treo 600 is de aanwezigheid van Bluetooth. Een verbinding met andere mobiele apparatuur is snel gelegd, en ook HotSync via Bluetooth zou tot de mogelijkheden moeten behoren. Maar hoewel het signaal van de Treo moeiteloos wordt opgepikt blijkt het toch lastig om ook daadwerkelijk draadloos te synchroniseren: er moet namelijk eerst een zogehete virtuele seriële Bluetooth connectie worden aangemaakt, maar palmOne raadt de gebruiker aan zich tot de fabrikant van de Bluetooth adapter te wenden voor ondersteuning. Synchronisatie via Bluetooth blijkt zondermeer mogelijk, maar feit is dat enige ondersteuning op dit gebied geen kwaad had gekund.

Ook over de synchronisatie met anders systemen niets dan lof. Hotsync werkt als vertrouwd; na installatie van de software is letterlijk één druk op in de datakabel ingebouwde knop voldoende om de synchronisatie op te starten. Foto's en videos worden automatisch overgezet, wat ook geldt voor afspraken en contacten uit bijvoorbeeld Microsoft Outlook. Het bijgeleverde Palm Desktop maakt de installatie van third party ontwikkelaars wel heel gemakkelijk.

Geheugen

23 MB intern geheugen kan gerust als karig worden bestempeld, maar gelukkig beschikt de Treo 650 over een slot voor SD en MMC kaartjes. Zowel op het intern geheugen als op de geheugen kaartjes kunnen naar hartelust programma's en media files worden opgeslagen. Via het programma Card Info kan informatie over de programma's en bestanden op de kaart, alsmede over bijvoorbeeld de nog beschikbare ruimte worden opgevraagd.

Camera

Ondanks het feit dat de camera van de Treo 650 maar over een resolutie van 640 x 480 pixels beschikt, kunnen er toch nog redelijke foto's mee worden gemaakt. De videos, met een resolutie van 320 x 320 pixels, zijn ietwat pixelig. Met name de prestaties van de camera bij weinig licht kunnen als zeer goed worden bestempeld. Leuk is verder de mogelijkheid om zoals gezegd foto's en video's aan contactpersonen toe te voegen.

De bijgeleverde software weet nog steeds niet te overtuigen. Verbetering ten opzichte van de Treo 600 is dan wel bijvoorbeeld de mogelijkheid om digitale zoom te gebruiken, maar het aantal bewerkingsmogelijkheden houdt nog niet over.

De Treo 650 biedt meer instelmogelijkheden dan 600. Zo is het mogelijk om met een foto ook geluid op te nemen of om bijvoorbeeld twee keer digitaal in te zoomen. Vervolgens kunnen afbeeldingen en videos worden gerangschikt in verschillende albums die zowel op de Treo zelf als op een geheugenkaart kunnen worden opgeslagen. Vanuit de albums is het ook mogelijk bestanden direct als attachment via VersaMail te versturen.

De camera wordt bediend met de center button. Handig is de mogelijkheid om de functie achtersneltoetsen zelf in te stellen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld achter de toets op de zijkant van de Treo de camerafunctie te plaatsen.

Aanwezige programma's

Bij de Treo 650 wordt niet alleen software geleverd voor de PC en Mac maar ook voor op het toestel zelf. Denk hierbij aan programma's als Adobe Acrobat Reader en Documents to Go; waarvan voor beide programma's geldt dat ze het uitstekend doen op palmOS. Met Documents to Go kunnen uitstekend Microsoft Word, Excel en Powerpoint bestanden worden bewerkt. Verder staat er op de bijgeleverde CD-rom ook bijvoorbeeld het spelletje AstroWars; een keiharde Space Invaders rip off, maar dat mag de pret niet drukken. Tot slot bevindt zich op de CD-rom ook het haast noodzakelijk te noemen email programma VersaMail.

Op de Treo bevindt zich ook al de nodige vooraf geïnstalleerde software. Allereerst de rekenmachine, die er sinds de introductie van de Treo 600 vooral grafisch op vooruit is gegaan. Met name met behulp van de stylus is de rekenmachine razendsnel te bedienen.

Het contactbeheer programma is niet alleen buitengewoon functioneel, maar ook nog eens uitermate eenvoudig. Werkelijk alles kan worden ingevoerd, en ook nog eens worden uitgewisseld met andere programma's. Met name de compatibiliteit met messaging programma's is indrukwekkend.

Het memo programma is het noemen eigenlijk niet waard. Sinds een aantal versies van palmOS is het eindelijk mogelijk om memo's langer te maken dan 12 KB, maar het is eigenlijk maar de vraag of het programma niet beter zou kunnen worden geïntegreerd met bijvoorbeeld de agenda.

Aan de agenda zelf is sinds de Palm V eigenlijk bijna niets veranderd. Waarom ook; never change a winning team! De software is buitengewoon eenvoudig, en de mogelijkheid om snel te switchen tussen dag, week, maand en itemspecifieke look is ondertussen met overgave gekopieerd door andere fabrikanten. Het invoeren van afspraken gaat snel en eenvoudig, en ook hierbij is de compatibiliteit tussen contactpersonen en agenda functionaliteit lovenswaardig.

Natuurlijk is er ook een media player vooraf geïnstalleerd: RealPlayer. Of dit de beste speler voor palmOS is nog maar de vraag, maar de RealPlayer doet zijn werk verder prima. Door de bijgeleverde headset klinken MP3 bestanden aardig, maar het is helaas niet mogelijk om zonder verloopstuk een betere koptelefoon te gebruiken. Wanneer gebruik wordt gemaakt van de interne speaker weet de Treo verassend hard geluid te produceren, wat qua kwaliteit de confrontatie met de Nokia 6230 en de Samsung D500 best aan kan. Ook videobestanden worden prima weergegeven, alhoewel de resolutie van 320 x 320 zich hier niet direct voor leent.

De ingebouwde webbrowser – Blazer – voldoet, maar helaas bieden op dit moment nog maar weinig pagina's ondersteuning voor browsen op resoluties onder de 800 x 600. Alhoewel het erg makkelijk is om bijvoorbeeld favorieten te beheren is het jammer dat er niet gekozen is voor bijvoorbeeld een betere integratie van VersaMail

Tot slot kan met het programmaatje World Clock kan makkelijk van tijdzone worden gewisseld. Ook kan in dit programma een alarm worden ingesteld, hetgeen nou niet direct de meest logische plaats hiervoor is.

De Quicktour is een handige functie die een gebruiker snel de basale functies van de Treo leert kennen. Opbouwend in ‘moeilijkheidsgraad' leert de gebruiker snel de (bedienings)mogelijkheden van het toestel kennen, waarmee eigenlijk de complete handleiding overbodig wordt gemaakt. Klasse!

Games

Vooraf zijn er geen games op de Treo 650 geïnstalleerd, maar op de bijgeleverde CD-rom staat wel het programma AstroWars. Misschien dat het programma bij sommigen nog enige nostalgische gevoelens op weet te brengen, maar voor de meeste toekomstige gebruikers zal het al dan niet ontbreken van games niet veel uitmaken. We hebben het hier immers nog steeds over een zakentoestel.

Extra's

Zoals wel uit voorafgaande naar voren zal zijn gekomen zet palmOne met de Treo 650 een dijk van een toestel neer. Extra's die men voor de toekomst in overweging zou kunnen nemen zijn natuurlijk het inbouwen van een Wifi- en GPS module. Natuurlijk is het ook mogelijk om via expansie kaartje met een draadloos netwerk verbinding te maken, maar men verliest hierdoor wel de ruimte voor een SD kaartje. Ook het nut van een ingebouwde GPS module staat natuurlijk als een paal boven water: navigeren zonder ook maar één enkel hulpstuk.

Conclusie

Zoals gezegd weet palmOne met de Treo 650 bijna elk punt van kritiek op de 600 uit de weg te ruimen. Wat rest zijn het relatief grote formaat en het bijbehorende gewicht, maar rekening houdend met het grote scherm en de lange standby tijd kan dat ook bijna niet anders. PalmOS zelf werkt buitengewoon snel en stabiel, en de compatibiliteit met bijvoorbeeld Microsoft Office is indrukwekkend. Mede dankzij het uitermate fijne toetsenbord is het prima mogelijk om onderweg een document of email te typen.

Grote pluspunten ten opzichte van de Treo 600 zijn de aanwezigheid van Bluetooth en het sterk verbeterde scherm. Nadeel van dit scherm is wel dat scrollen lastig wordt gemaakt door de relatief hoge kunststof rand.

Directe concurrent van de Treo 650 is waarschijnlijk wel de MDA Compact. Dit toestel heeft een scherm met een lagere resolutie, maar stelt daar wel een lager gewicht en een kleiner formaat tegenover. Ook heeft dit toestel een camera met een hogere resolutie, geen externe antenne en een groter intern geheugen. Daar staat tegenover dat de Treo 650 wel over EDGE technologie beschikt, een uitermate fijn toetsenbord heeft en tot slot een Quad band toestel is. De keuze voor het OS is een persoonlijke, alhoewel uit de meest recente wel naar voren komt dat palmOS wat stabiliteit een nipte voorsprong heeft op Windows Mobile. Voordeel van laatstgenoemde is weer dat voor dit OS meer third party software wordt ontwikkeld.

Uiteindelijk kan worden gesteld dat met de Treo 650 palmOne weer helemaal terug in de race is. In Amerika is het toestel al een absolute verkoophit, en met het oog op de doorgevoerde verbeteringen zal de 650 het ook in ons land zondermeer beter doen dan zijn voorganger. Toch is het nog maar de vraag of de Treo 650 niet de laatste smartphone uit de palmOne stal zal zijn, aangezien de geruchten over een door HTC geproduceerde en op Windows Mobile draaiende Treo blijven aanhouden.

Delen:
Top