Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“Minder breekbaar betekent niet onbreekbaar”
The Verge ·
Werkt fijn als kleine tablet
Uitstekende prestaties
Goede accuduur
Zelfs na aanpassen blijft scherm fragiel
Onhandige vormgeving wanneer gesloten
Prijzig
Daar gaan we weer...
De dag voordat ik deze review publiceerde kondigde Samsung aan met een andere opvouwbare telefoon te komen, ditmaal met een verticale vormgeving zoals de vroegere clamshells. Er is nog geen tijdschema van bekend maar mijn advies; wacht totdat deze schermen van glas gemaakt zijn of van andere meer duurzame materialen.
Voor wat betreft de Galaxy Fold, koop hem niet. Ga naar een winkel en speel er mee. Voor een experiment is dat de plek om hem te houden, als je begrijpt wat ik bedoel. De schermtechniek en software is er simpelweg nog niet klaar voor.
De Samsung Galaxy Fold is het bedrijfs eerste vouwbare telefoon. Het toestel met z'n astronomisch hoge verkoopprijs prikkelt de verbeelding en zal ter inspiratie dienen van vele generaties nieuwe telefoons. Het is dus niet zozeer wat de Galaxy Fold zelf is maar wat hij ons gaat brengen. In deze bespreking gaan we daar verder op in.
Spannender dan de Galaxy Fold zelf
De Samsung Galaxy Fold lost één probleem op; almaar groter wordende schermen in een steeds kleiner wordende telefoons. Het is een duivels dilemma van vele fabrikanten: consumenten willen grote schermen om onze honger naar content te stillen. En tegelijk moeten die zo compact mogelijke zijn om in onze broekzak en tas te kunnen opbergen. Eerst gingen telefoons op dieet om de dikte naar beneden te brengen. Daarna moesten de schermranden er aan geloven. Op een gegeven moment pasten we inkepingen toe om de selfiecamera te huisvesten. Samsung pakt dit probleem met de Galaxy Fold juist helemaal anders aan. En die compleet andere benadering zal het startpunt zijn van een totaal nieuwe generatie telefoons; de opvouwbare. Er breekt een nieuw tijdperk aan en dat is misschien wel spannender dan de Galaxy Fold zelf.
Intuïtief als een boek
Samsung heeft voor het maken van Galaxy Fold veel dingen moeten uitvinden. Er zijn simpelweg geen andere vouwbare telefoons om vanaf te kijken. Dat gaat van het vouwbare scherm, de scharnier tot aan het besturingssysteem. Verwacht dus veel unicums bij de Fold. Het toestel bestaat uit twee delen die als een boek openen. Ze zijn bevestigd aan elkaar via een verborgen scharnier dat eenmaal helemaal geopend vastklikt. Aan de buitenkant zit een 4,6 inch HD+ scherm waar je zoektocht zal beginnen. Vouw de Fold open en je gaat verder op dezelfde app maar dan op een 7,3 inch QXVGA+ scherm. Dit is een tabletformaat scherm dat in je broekzak past. Het Dynamic AMOLED-scherm kennen we van de Galaxy S10-serie en kent een ongekend rijke kleurweergave.
App Continuity en Multi-Active Window
Een nieuwe vormgeving telefoons biedt uitdagingen voor het Android-besturingssysteem. Het moet namelijk omgaan met situaties waar het daarvoor nooit over hoefde na te denken. Samsung heeft daarom met Google samengewerkt om aanpassingen aan Android te doen om dit mogelijk te maken. Met App Continuity wissel je naadloos tussen schermen met dezelfde app en dankzij Multi-Active Window open je gelijktijdig tot 3 apps.
Belangrijkste Samsung Galaxy Fold specificaties
Uniek vouwbare behuizing met 2 schermen
Tabletformaat beeldscherm in een compacte telefoonbehuizing
Apps starten op scherm buiten, en verder gaan op het grote scherm
Extra krachtige prestaties met nieuwste processor en 12 GB aan werkgeheugen
Maar liefst 512 GB aan niet uitbreidbare opslag
Beschikt over in totaal 6 verschillende camera's
Grote en innovatieve batterij bestaande uit 2 delen, verbonden via het scharnier
In totaal 6 verschillende camera's
Aan camera's geen gebrek op de Samsung Galaxy Fold; hij telt er maar liefst 6. Op de achterkant 3, binnenin 2 en voorop nog eens 2. Het maakt hiermee niet uit hoe je de Fold vasthoudt; er is altijd wel één (maar vaak meerdere) camera(s) beschikbaar. Het gaat trouwens om herkenbare exemplaren. Die achterop zagen we eerder op de S10 en S10+ te weten een 16 megapixel camera met extra brede groothoeklens, 12 megapixel groothoeklens met Dual Pixel en Dual Aperture van f/1.5 en f/2.4 en nog een 12 megapixel telezoom lens om tot 2x in te kunnen zoomen. In de camera-app wissel je eenvoudig tussen deze 3 camera's waarvoor geldt dat er voor iedere situatie altijd een juiste lens beschikbaar is. De camera's binnen zijn een 10 megapixel die gezelschap krijgt van een 8 megapixel RGB-dieptecamera. Hiermee schiet je portretfoto's met wazige achtergrond, ook wel bokeh genoemd. De laatste camera zit helemaal voorop en blijkt om dezelfde 10 megapixel selfiecamera te gaan met f/2.2 lens als binnenin.
Powerhouse
Samsung komt natuurlijk niet weg met gemiddelde specificaties. De Galaxy Fold kent alleen maar de beste van beste eigenschappen. Zo past het de nieuwste processor toe met de meeste rekenkracht tot nu toe in een Galaxy-telefoon. Deze op 7 nanometer gebouwde chipset krijgt ondersteuning van een haast onuitputbare hoeveelheid werkgeheugen. 12 GB groot is dat maar liefst. Nooit eerder zagen wij zoveel RAM in een telefoon terug. Maar het opslaggeheugen van 512 GB is ook niet misselijk. Dat is door het ontbreken van een geheugenkaartslot overigens niet uit te breiden. Wat ook ontbreekt is een koptelefooningang. Niet eerder liet Samsung die op een Galaxy-smartphone weg. De batterij bestaat uit twee delen en is in totaal 4380 mAh groot. Hoe lang deze meegaat zal moeten blijken uit praktijktesten. Wat we wel weten is dat hij zowel bedraad (QC2.0 en AFC) als draadloos (WPC en PMA) is op te laden.
Stukje geschiedenis
De Samsung Galaxy Fold biedt een blik in de toekomst. De vouwbare telefoon staat nog in de kinderschoenen en deze Fold is slechts versie 1.0. Dat betekent ook automatisch dat hij nog niet ten volle benut zal worden. Er zullen apps voor geschreven moeten worden om het uiterste uit de kan te halen. Dat gaat dus even duren. Mogelijk zullen er ook meer Android-aanpassingen nodig zijn en daarvoor is Samsung afhankelijk van Google. Heb geduld met hem. Wat echter niet zo vergevingsgezind is is z'n stevige vanaf-prijs. Of zeg maar gerust astronomisch. Met een adviesprijs van 2020 euro is de Fold niet bepaald goedkoop. Innovatie heeft nou eenmaal z'n prijs. Echter als je bedenkt dat je hiervoor zowel een high-end vlaggenschip telefoon als tablet krijgt is het nog ergens te rechtvaardigen. Bovendien kun je met een exemplaar zeggen dat je een stukje geschiedenis in handen hebt. Letterlijk.
De Samsung Galaxy Z Fold 6 biedt een wereld aan mogelijkheden voor digitaal goochelaar Caleb. Laat je verbazen welke
Bescherm je nieuwe Samsung Galaxy Z Fold 6 met een op maat gemaakt hoesje. Eén waar je de S Pen in kunt opbergen bijvoorbeeld. Benieuwd welke er allemaal zijn. Deze video vertelt je uit welke jij kunt kiezen
Niet iedereen zal in staat zijn één te kunnen kopen, maar je kunt wel zien wat er allemaal in de doos zit. Doe alsof je een exemplaar gekocht hebt en pak met ons de Samsung Galaxy Z Fold 6 uit
Samsung trollt Apple weer eens in een nieuwe video. Met in de hoofdrol de Galaxy Z Fold 4 en Flip 4
Met zoveel bewegende delen zou je denken dat de Samsung Galaxy Z Fold 4 erg breekbaar is. Toch blijkt niets minder waar, zoals @ZacksJerryRig uittest