Samsung Galaxy Note 3 N9005 review
Powerhouse pur sang
Woensdag 4 september werd tijdens een speciaal event in Londen de derde iteratie van de Galaxy Note samen met een bijpassende horloge aangekondigd. De nieuwe Note 3 is groter, slimmer en krachtiger dan z'n voorganger.
Leek de Note 2 nog sterk op de Galaxy S3, de Note 3 is strakker en heeft daardoor een eigen identiteit. Samsung lijkt met de Note 3 sowieso gekozen te hebben voor een geheel nieuw uiterlijk waarover we later meer vertellen.
Het succes dat Samsung heeft met de Note-serie is ook anderen niet ontgaan. Inmiddels brachten bijna alle bekende merken een eigen zogenaamde 'phablet' uit. De één is daar succesvoller in dan de andere maar het betekent wel dat de Note het wat moeilijker krijgt in de hedendaagse markt. Zo is er de Sony Xperia Z Ultra, de LG Optimus G Pro en ook de HTC One Max strijdt om de gunst van de consument. Zelfs Nokia is overstag en bracht onlangs de onder Windows Phone 8 draaiende Lumia 1520 aan. Was de Note altijd relatief duur, inmiddels zijn er ook genoeg goedkopere alternatieven verkrijgbaar zoals de Acer Liquid S1, de ZTE Grand Memo en de Huawei Ascend Mate. We gaan in deze review kijken of hij het hiertegen op kan nemen en daarmee z'n stevig prijskaartje waard is.
Plus- en minpunten Samsung Galaxy Note 3 N9005
- Groot scherm
- Ontzettend snel
- Verfrissend ontwerp
- Cameraresultaten
- Blijft toch wel fors
- Stevig aan de prijs
- Drie
Wat zit er bij het toestel?
De Note 3 komt in een kartonnen doos met een hout-motief. Het doosje lijkt te klein voor de Note maar hij past er toch echt in. Naast het toestel treffen we een oplaad/data-kabel aan, een losse oplaadstekker en een in-ear-koptelefoon met in totaal drie verschillende opzetstukjes. Ook een snelstartgids en een handboek voor gebruik van de S Pen zitten in de doos. Vooral de kabel is een opvallende verschijning. Het lijkt te gaan om een USB 3.0-kabel waarvan het gedeelte dat in de telefoon past breder is dan het reguliere microUSB. Toch hoef je je oude kabels niet weg te gooien, ook die werken in de meeste gevallen gewoon. Wat dan het voordeel van deze kabel is ontgaat ons even.
Uiterlijk
Zoals we in de inleiding al aangaven, de Note 3 krijgt een eigen kop mee. Hij is strakker dan z'n voorganger en heeft daarmee wel wat weg van de Galaxy S2. Het beeldscherm zit wat dichter tegen de rand aan waardoor wel wat minder ruimte over is voor de bedieningsknoppen. De Note is ook dunner geworden. Samsung schaafde er een dikke millimeter vanaf. Je zou het vanwege z'n afmetingen niet zeggen maar hij voelt best compact aan.
De voorzijde wordt gedomineerd door z'n grote beeldscherm. Heb je net zoals wij de witte uitvoering dan zie je dat er een licht motief overheen zit. Vooral als je hem in het licht houdt is het goed te zien. Midden onderin zit de fysieke bedieningsknop met recht en links daarvan aanraakgevoelige knoppen. Zoals gezegd zitten deze relatief dicht tegen het scherm aan waardoor je soms wel eens een onbedoelde actie in gang zet. Echt kwalijk willen we het Samsung niet nemen want meer ruimte daar betekent een (nog) grotere telefoon. Boven het scherm bevinden zich de luidspreker en de diverse sensoren zoals de licht- en nabijheidssensor.
Wie de Note 3 omdraait wordt op een aangename verrassing getrakteerd. De achterkant is niet meer van goedkoop glad plastic maar lijkt op gestikt leer. Zelfs een aanraking doet niet vermoeden dat we hier nog steeds met plastic te maken hebben. Het is erg fraai en ergens ook wel ironisch. Net terwijl Apple in iOS afstapt van het gestikte leer en skeuomorfistische ontwerp stapt Samsung er juist in. Smaken verschillen maar wij vinden het er goed en realistisch uitzien. Het voelt ook stukken beter dan een glad stuk plastic. Het vormt zich ook goed om de koptelefoonaansluiting en de S Pen-ingang. De camera is verder naast het Samsung-logo het enige wat je aantreft op de achterkant.
De linkerzijkant biedt plaats aan de volumeknop. Dit is één lange knop die net als bij de Galaxy S4 van metaal lijkt te zijn. Rechts vinden we op ongeveer dezelfde hoogte de aan- en uitknop. Wie hier verder nog een fysieke cameraknop verwacht komt bedrogen uit. Samsung doet er nog steeds niet aan. Bovenop zit de koptelefoonaansluiting en de infraroodsensor. Het kleine putje is de microfoon voor als je hem op de speakerstand hebt staan.
Onderop vinden we een wat eigenaardige aansluiting. Het is volgens Samsung een 'multifunctionele' aansluiting maar je kunt er gewoon een reguliere microUSB-kabel op aansluiten. Verder vinden we er een gril voor de luidspreker, een microfoon en natuurlijk de S Pen-houder. Die trek je er eenvoudig uit dankzij het ribbeltje op de pen.
Eigenlijk is het uiterlijk wat ons betreft erg geslaagd. Ja de Note 3 is groot maar groot is een relatief begrip dat ook met de jaren verandert. De iPhone was toen hij uitkwam groot. Nu is hij klein. Mensen die ooit riepen nooit met een telefoon van 4,3 inch rond te lopen hebben vandaag een 5 inch exemplaar. Het is mode om een grote(re) telefoon te hebben en het is ongelofelijk hoe snel zoiets went. Loop een week rond met een Note 3 en een Galaxy S4 is ineens klein. We geven toe; hij zit niet onopgemerkt in je broekzak maar het weegt bij lange na niet op tegen de voordelen van bijvoorbeeld het hebben van een groot scherm.
Uithoudingsvermogen
Een groot scherm betekent een korte batterijduur. Het scherm is namelijk de grootste energievreter die we kunnen bedenken. Echter, een grote telefoon heeft ook ruimte voor een grote batterij. Samsung lijkt de ideale mix te hebben gevonden want we hebben zelden een smartphone mogen testen die zo lang meeging. Gebruik je de Note 3 veel, internetten, video's bekijken en berichtjes sturen, dan haal je het einde van de dag zonder problemen. Doe je het wat rustiger aan dan is twee dagen erg normaal. Wij haalden zelfs een keer bijna drie dagen non-stop plezier.
Ben jij echter die power-user en zitten er nét iets te weinig uren in één dag dan zijn er diverse opties om nog wat extra lading uit die gigantische 3.200 mAh grote batterij te persen. De meest voor de hand liggende optie is om de schermhelderheid naar beneden te schroeven. Er is een automatische modus die dat voor je kan doen. Die kun je zelfs nog aanpassen mocht het toch te helder of juist niet helder genoeg zijn. Ook is er een instelling die de schermtint automatisch kan aanpassen. Het is iets wat we vaker zien bij AMOLED-schermen. Ook dit moet energie besparen.
Je kunt ook drastischer te werk gaan. Zo kun je in de speciale spaarstand zaken als de processorsnelheid terugschroeven en de trillingsreactie uitschakelen. Als je al deze instellingen hebt geactiveerd is het praktisch onmogelijk om minder dan 24 uur telefoonplezier te krijgen.
Belkwaliteit
Ook met een phablet kun je bellen, al lijkt dat met een dergelijke grote telefoon aan je oor soms wat vreemd. Dat bellen gaat overigens prima. Het geluid is hard genoeg en gesprekken komen zonder ruis over. Samsung werkt ook hier met een aparte app om te bellen en een aparte app voor het telefoonboek.
Dat werkt soms wat verwarrend omdat beide apps bijna dezelfde tabbladen kennen. Zoek je echter niet rot om logbestanden in de contacten-app, die staat dan weer alleen in de bel-app. Handig wel is dat je onder logbestanden kunt sorteren op allerlei gewenste opties. Ook de gespreksduur kun je daar terugvinden.
Beeldscherm
Qua afmetingen is de Note 3 nagenoeg gelijk aan z'n voorganger. Toch is het Samsung gelukt om het beeldscherm te vergroten; van 5,5 naar 5,7 inch. Belangrijker, Samsung heeft de pixeldichtheid aanzienlijk vergroot door gebruik te maken van een Full HD-resolutie. Weliswaar gebruikt de S4 ook dezelfde hoeveelheid pixels op minder ruimte, het individueel tellen van pixels is bij de Note 3 een haast onmogelijke opgave. Het scherm is dus lekker scherp. Ook net als de S4 is het scherm van het type AMOLED, 'Full HD Super AMOLED' om precies te zijn. Technisch is dat hetzelfde scherm en we zijn daarom erg positief over de kleurweergave en de helderheid. Bijkomend voordeel is dat hij met minimale aanraking al reageert. Een handschoen volstaat in de meeste gevallen. Handig voor de naderende kou.
Menu
De Note 3 draait net als de Galaxy S4 onder Android 4.3 maar wijkt toch op enkele punten af. Zo zijn tabbladen in de Note 3 voorzien van een meer Holo-achtig ontwerp. Hierdoor lijkt het meteen een stuk minder amateuristisch. Een verwijt wat de TouchWiz-schil nogal eens kreeg. Naast dat minimale verschil draait Android 4.3 werkelijk als een zonnetje. De Note 3 is ook merkbaar sneller dan de Galaxy S4. Niet verwonderlijk want binnenin spint een Qualcomm Snapdragon 800 quadcore processor op 2,3 GHz. Nederlandse modellen moeten het dus weliswaar zonder de eigen Exynos-chipset stellen maar dat is wat ons betreft geenszins een probleem. De Snapdragon 800 is bovendien een flinke upgrade ten opzichte van z'n voorganger.
Terug naar TouchWiz; Samsung's eigen schil bovenop Android. Wie ooit eerder gewerkt heeft met een Samsung met Android zal zich meteen thuisvoelen. Verwacht dus geen schokkende verschillen. Zo zijn er nog steeds maximaal 7 startschermen die je naar eigen wens kunt invullen met widgets en snelkoppelingen. Het menu bestaat uit een raster van 5 bij 5 icoontjes van apps of mappen. Je kunt echter ook kiezen voor een verticale lijst van apps, vergelijkbaar als namen in het adresboek.
Het notificatiescherm kent schakelaars om bijvoorbeeld snel WiFi en Bluetooth aan en uit te zetten. De Note 3 heeft in totaal 22 van dit soort schakelaars maar je kunt zelf kiezen welke je te zien krijgt. Hoeveel je er ook kiest, ze nemen maximaal één regel in beslag. Je kunt er dan van links naar rechts doorheen vegen. Mocht je de aanwezigheid van de instelling om de schermhelderheid te wijzingen vervelend vinden dan kun je deze verwijderen. Alle binnenkomende en overige notificaties staan daaronder.
Het scherm van de Note 3 is zo groot dat je prima twee apps tegelijk in beeld zou kunnen draaien. Gelukkig kan dat ook dankzij Multi window. Je kunt zodoende zelf bepalen welke twee apps je ziet en hoeveel ruimte die precies op het scherm moeten innemen. Een handig functie die we in de praktijk maar weinig gebruikt hebben.
Telefoonboek
De contact-app van de Note 3 is een lijst van namen handig voorzien van foto. Deze haalt het toestel uit aangemelde accounts zoals Facebook of Google. Contacten kunnen gekoppeld worden zodat je niet dezelfde namen hebt voor alle verschillende accounts. Verder kent het telefoonboek alle functies die je mag verwachten. Je kunt verschillende beltonen toekennen aan contacten en dit gaat zelfs zo ver dat je een afwijken trilpatroon kunt maken zodat je ook in je broekzak kunt herkennen wie er belt.
Messaging
Berichten invoeren kan natuurlijk via het scherm maar de Note zou geen Note zijn als je daarvoor niet de speciale S Pen gebruikt. Deze zit verborgen in het toestel en na het uitnemen worden direct enkele functies via een popup zichtbaar. Deze zijn Actie-memo, Plakboek, Schrijven op scherm, S Finder en Penvenster. De meeste zullen direct duidelijk zijn, anderen hebben wat uitnodig nodig. De ene functie is ook wat nuttiger dan de andere. Met S Finder kun je bijvoorbeeld een rechthoek op het scherm tekenen waarna je daar een app in kunt openen. Geinig maar of het echt zinvol is? Het invoeren van tekst gaat ook niet zo eenvoudig. Je hoeft weliswaar niet een apart handschrift aan te leren zoals destijds met een Palm PDA maar echt vloeiend gaat het niet.
Misschien nog wel de beste manier om tekst in te voeren is via het virtuele toetsenbord. En omdat een beeldscherm van 5,7 inch best grote knoppen oplevert heeft Samsung iets verzonnen om toch met één hand te kunnen typen. Je kunt het toetsenbord verkleinen en in een hoek zetten. Het is ook mogelijk om hem te laten zweven waar jij wilt. Deze optie werkt jammer genoeg niet in landscape-modus, maar in die gevallen heb je de Note toch meestal met twee handen vast.
Connectivity
De Note 3 kent nagenoeg dezelfde verbindingsmogelijkheden als de S4. Dat zijn er nogal wat. Natuurlijk is er WiFi (waaronder het nieuwe en snellere 802.11ac), Bluetooth 4.0 en NFC. Maar je kunt er ook mee op 4G (tot maximaal 150 Mbps) en er is zelfs een infraroodsensor. Hierdoor kun je de Note 3 ook als afstandsbediening gebruiken voor je televisie. Samsung levert hiervoor een speciale app mee genaamd WatchON. Naast het simuleren van een afstandsbediening zit hier een televisiegids in. Vreemd genoeg ontbreken hier de belangrijkste kanalen zoals Nederland 1, 2 en 3 en de RTL-zenders.
Mocht je er bekend mee zijn dan zijn ook de aanwezigheid van WiFi Direct en DLNA erg welkom. En als je over bijpassende apparaten beschikt kun je ook het scherm reproduceren op bijvoorbeeld een TV.
Qua browsers is er de keuze uit een eigen internetbrowser maar ook Google Chrome staat standaard op het toestel. Welke beter is laten we aan jou over, beide hebben zowel voordelen als nadelen.
Camera
De Note 3 is uitgerust met een 13.0 megapixel camera. Volgens Samsung schiet het toestel in de Automatische modus de beste foto's. Resultaten zijn echter nogal wisselend. Hij kan erg moeilijk met beweging omgaan. Niet alleen van het toestel maar ook van objecten. Foto's zijn (te) snel bewogen. Er is wel beeldstabilisatie aanwezig maar die werkt alleen in het donker. Heb je echter geluk en zijn foto's niet bewogen dan zien ze er ook echt heel mooi uit. Kleurrijk en met veel detail.
De interface is kinderlijk eenvoudig. Je schiet in dezelfde interface zowel foto's als video's. Foto's schiet je in maximaal 13 megapixel (4.128 x 3.096 pixels). Dit is een 4:3 verhouding. Ga je liever voor 16:9 dan schiet je in maximaal op 9,6 megapixel (4.128 bij 2.322 pixels). Naast de automatische stand is er de keuze uit gezichtscorrectie, beste foto, beste gezicht, geluid & opname, drama, animatiefoto, golf, rijke toon (HDR), gum, panorama, surroundopname en sport.
Vooral de surroundopname lijkt een leuke toevoeging. Deze plakt diverse foto's aan elkaar om één foto te krijgen. Dat klinkt als een panorama-foto maar is toch anders. Je kunt namelijk ook in de hoogte gaan. Het resultaat is alleen niet erg accuraat. Zo plakt hij de foto's niet altijd netjes aan elkaar. In de fotogalerij hieronder is een voorbeeld hiervan te vinden.
Aanwezige programma's
Samsung heeft bij de Note 3 direct al enkele mappen aangemaakt met daarin apps. Zo staan alle Google-apps direct netjes in een folder. Ook de Samsung's eigen bloatwareapps staan al grotendeels in een eigen folder. Apps specifiek voor de Note 3 en dan met name de S Pen treffen we aan in de Galaxy Plus-folder. Eén daarvan is Sketchbook. Hier kun je in combinatie met de S Pen tekeningen of aantekeningen maken. Er zijn diverse hulpmiddelen en tools beschikbaar. Zo kun je de pendikte en kleur eenvoudig aanpassen.
Verder puilt de Note 3 uit van de Samsung-apps en opties. Het zijn er misschien zelfs teveel. Het overzicht lijdt er zelfs onder. Is dit je eerste Samsung-telefoon dan kan het allemaal wat overweldigend zijn. Er is met sommige apps ook veel overlap. Zo heb je drie plekken waar je apps kunt binnenhalen; Samsung Hub, Samsung Apps en de Play Store van Google. We begrijpen dat Samsung een eigen winkel wil hebben maar waarom moeten dat twee apps zijn?
Extra's
We willen hier toch nog even verder gaan over S Pen, oftewel het pennetje. Deze kun je ter vervanging van een vinger gebruiken. Sommige mensen hebben moeite om een smartphone met een vinger te bedienen of geven de voorkeur aan een pennetje. De Note 3 is daarvoor uitermate geschikt. En je hoeft de pen dus niet louter te gebruiken voor creatieve uitspattingen zoals tekeningen en schetsen. Al blinkt hij daar natuurlijk ook in uit.
Galaxy Gear
Naast de Galaxy Note 3 kondigde Samsung op hetzelfde event ook een smartwatch aan. Het apparaat heet Galaxy Gear en is het ideale maatje van onder andere de Note 3. Daarnaast werkt hij inmiddels ook met de Galaxy S4, S3 en de Note 2. Dat is nog niet erg veel maar je moet ergens beginnen. Waar andere smartwatches zoals de Pebble vooral notificaties geven kun je met de Galaxy Gear duidelijk meer. Zo kun je er handsfree mee bellen, foto's maken en kun je er aparte apps op draaien. Vooral die camera lijkt een onzinnige functie voor een horloge, maar in de praktijk is het best grappig.
Op de foto lijkt de Gear vrij fors, dat is hij ook maar we hebben wel eens groter om onze pols gehad. Je kunt het bandje groter of kleiner maken afhankelijk van je polsdikte. Aan de onderkant van de Gear zit een verdikking wat soms in de weg wil zitten als je achter de computer zit. Hier zit de microfoon. De sluiting is wat eigenaardig maar voelt wel stabiel en kwalitatief aan. Het opladen geschiet middels een aparte houder waarin je de Gear moet stoppen. Dat is wat ongemakkelijk allemaal en dat had beter en vooral sneller gekund. Opladen moet met redelijk gebruik iedere dag. Je kunt met matig gebruik wel twee dagen halen maar je hebt zo'n hypermoderne smartwatch natuurlijk niet voor het klokkijken alleen.
Qua functies valt het (inmiddels) best mee. Je hebt natuurlijk een klok in verschillende thema's. Er is zelfs een app waarin je je eigen thema kunt bouwen. Ook is er S Voice. Je spreekt een opdracht in, deze wordt vervolgens door je smartphone geïnterpreteerd en het resultaat wordt op je Galaxy Gear getoond. Jammer genoeg werkt S Voice wat gebrekkig, verstaat je in de helft van de gevallen niet en is bovendien relatief traag. Wat een killer product zou de Gear zijn geweest als hij Google Now zou draaien! Het handigst is de Gear nog wel voor het tonen van notificaties. Inmiddels kun je veel notificaties tonen van de meest uiteenlopende apps. Blijkbaar hangt het van de app af wat je te zien krijgt. Zo krijg je soms alleen te zien dat er een bericht is, en niet de inhoud. Het synchroniseren van dingen als leesstatus zou bovendien erg handig zijn geweest. Maar de Gear is duidelijk versie 1.0. Wij zouden hem niet als slechtste product van 2013 willen uitroepen maar er is nog wel ruimte voor verbetering. Het idee vinden we echter wel spannend en we uit naar opvolgers.
Conclusie
Als je er objectief naar kijkt dan is de Galaxy Note 3 het beste wat Samsung vandaag de dag te bieden heeft. Hij beschikt over de meeste uitgebreide specificatielijst van alle Samsung-telefoons. Alleen dankzij het formaat is hij niet voor iedereen geschikt. Laat je hierdoor echter niet afschrikken. Alles went en daar valt ook het formaat van deze Note 3 onder. Bedenk ook hoeveel extra scherm je ervoor terugkrijgt.
Daar hangt dan wel weer een stevig prijskaartje aan. Op zich is hij dat waard, je krijgt waar voor je geld. De Note 3 is snel, het scherm is scherp en kleurrijk, de batterij houdt het lang vol en er zijn volop apps verkrijgbaar. Alleen de camera valt wat tegen. Hopelijk bedenkt Samsung zich en stopt het in toekomstige telefoon wel optische beeldstabilisatie. Hier legt de Note 3 het ook af tegen de concurrentie in dezelfde prijscategorie. Dat hij video in 4K schiet is dan wel een voordeel maar je kunt je afvragen wat je daar vandaag de dag aan hebt. Nagenoeg geen apparaat waar je het op kunt afspelen.
Al met al is de Note 3 een powerhouse van 'heb ik jou daar'. Je kunt je afvragen of de beoogde doelgroep daarmee gediend is. Waren zij niet beter afgeweest met een iets minder uitgebreide en krachtige telefoon? Een telefoon met een minder hoog prijskaartje? Nogmaals, die prijs is meer dan gerechtvaardigd maar hij is niet voor iedereen.