Samsung Galaxy Note 8 review
Als een feniks uit de as herrezen?
Ondanks het fiasco met de Galaxy Note 7 heeft Samsung toch besloten om de bloedlijn door te zetten en de Note8 uit te brengen. Samsung heeft heel wat uit de kast gehaald om van de Galaxy Note8 een krachtpatser te maken. Dat lijkt op papier aardig gelukt.
Zo is de behuizing waterdicht, kan hij draadloos extra snel opgeladen worden en is er een irisscanner aanwezig om in te loggen met je ogen. Daarbij is er gebruik gemaakt van de allernieuwste en snelste processor en is er een riante 6 GB aan werkgeheugen aanwezig. Verder heeft het toestel een 6,3 inch scherm en dubbele 12,2 megapixelcamera met optische beeldstabilisatie.
Inhoud van de doos
Snellader (EP-TA20EBE)
USB-C kabel
USB-A naar USB-C adapter
MicroUSB naar USB-C adapter
In-ear oordopjes (EO-IG955)
Setje pen-punten met verwijdertool
Snelstartgids & garantiekaart
De Note-toestellen zijn zeker niet meer de enige met een fors scherm en high-end specificaties. Denk bijvoorbeeld aan de LG V30, Huawei Mate 10 Pro, HTC U11+ en Apple iPhone X maar ook Samsung's eigen Galaxy S8+. Wat dat betreft vist Samsung in een drukke vijver om de gunst van de consument. We gaan in deze review kijken of het ze voldoende lukt om de concurrentie van zich af te slaan en of de Note8 daadwerkelijk tastbare meerwaarde biedt ten opzichte van de eigen S8+.
Plus- en minpunten Samsung Galaxy Note 8
- Beeldscherm
- Camera
- Hoge prijs
- Erg groot
- Plek vingerafdrukscanner
- Lager dan verwachte accuduur
- Software
Ontwerp
De Note8 is Samsung's grootste toestel en eigenlijk gewoon een opgerekte Galaxy S8 met iets minder ronde hoeken. Hij ziet er daardoor iets zakelijker uit en afgezien van zijn formaat is er ook weinig echt opvallends aan. Het gebogen glas aan de voor- en achterzijde is natuurlijk weer aanwezig en de metalen rand er tussenin is dun maar voelt niet onprettig aan. De boven- en onderkant van het toestel worden volledig bedekt door metaal. Net als bij de Galaxy S8 ziet ons zwarte testexemplaar er door hoogglans afwerking van het metaal een beetje plastic-achtig uit. Het glas aan de achterkant is een stuk gevoeliger voor vingerafdrukken dan het scherm maar dat mag de pret niet drukken. Wel waren er ook al snel fijne krasjes op zichtbaar. Tevens sluit het aan de boven- en onderkant niet naadloos op het metaal aan waardoor er allerlei vuil tussen gaat zitten.
Wanneer het scherm wordt ingeschakeld springt de Note8 een stuk meer in het zicht. Het Infinity Display van Samsung loopt over in de 'edges' aan de zijkant en ook de afgeronde hoeken zijn weer van de partij. Er zit nog vrij veel ruimte tussen het scherm en de metalen rand van het toestel. De ruimte boven en onder het scherm is vrijwel gelijk en biedt aan de bovenzijde natuurlijk plek aan de oorluidspreker. Aan weerszijden daarvan zitten de selfiecamera en diverse sensoren die gebruikt kunnen worden om het scherm te ontgrendelen. In de linkerhoek is ook nog plek voor een notificatielampje. De ruimte aan de onderkant is door het verdwijnen van de fysieke knoppen geheel leeg.
Bovenop het toestel kan de SIM-kaart en microSD-kaart geplaatst worden in een lade. De onderkant is voor de headsetaansluiting, USB-C , luidspreker en natuurlijk de S-Pen. De knoppen aan weerszijden van het toestel zitten bij Samsung al geruime tijd verhoudingsgewijs op dezelfde plek. Dat pakt bij de Note8 voor de powerknop aan de rechterkant goed uit. Deze is met beide handen prettig te bedienen. Echter, de volumeknoppen aan de linkerkant zitten zowel voor linkshandig als rechtshandig gebruik op een waardeloze plek. In beide gevallen moet je het toestel op een onnatuurlijke manier vasthouden om ze te kunnen bedienen. Onder de volumeknoppen zit ook nog de inmiddels beruchte Bixby-knop die erg makkelijk per ongelijk kan worden ingedrukt wanneer je het scherm even wil activeren met de powerknop.
De glazen achterkant is spiegelglad met alleen een klein richeltje rondom de cameramodule en vingerafdrukscanner. Op de Galaxy S8 was de plek van de vingerafdrukscanner al een heikel punt maar Samsung heeft zichzelf overtroffen bij de Note8. De module zit erg hoog op het toestel en omdat de Note8 een dubbele camera heeft zit de scanner ook nog een flink stuk uit het midden. Dit is ergonomisch een hele onhandige plek en maakt hem een stuk moeilijker te vinden met de linkerhand of voor mensen met kleinere handen.
De Note8 is prima vast te houden met één hand maar voor optimaal bedieningsgemak heb je toch echt twee handen nodig. Dat zit hem natuurlijk in het formaat van het scherm maar ook in de plaatsing van de knoppen en vingerafdrukscanner. Het is dan ook niet een toestel dat wij er ‘on the go' even snel bij pakten om iets op te zoeken of een berichtje te sturen.
Prestaties
Ten opzichte van de Galaxy S8+ heeft de Note8 200 mAh minder accucapaciteit. Dit komt waarschijnlijk doordat er plek moest worden vrijgemaakt in het toestel voor de S-Pen, maar misschien heeft het ook wat te maken met het debacle van de Note 7. Het is hoe dan ook jammer want een scherm als dat van de Note8 kan alle energie gebruiken die er te halen valt.
Met een scherm aan-tijd van vier uur kwamen wij nooit verder dan 1,5 dag gebruikstijd. Natuurlijk betreft het hier een bovengemiddeld groot scherm, maar toch vinden we dit niet echt riant. Vier uur schermgebruik kun je niet bestempelen als intensief gebruik en wij hebben dan ook onze twijfels of de Note8 het een drukke en lange dag volhoudt.
Het toestel heeft wel de nodige opties om de batterij te sparen en herinnert je daar ook met enige regelmaat aan door te melden dat apps in de sluimerstand zijn gezet. Zowel dit monitoren als deze meldingen kunnen uitgeschakeld worden in de geavanceerde instellingen voor de batterij. In het batterijoverzicht kan gekozen worden voor twee verschillende spaarstanden. Beide schroeven in meer of mindere mate de capaciteiten van het toestel terug om zo de batterijduur te verlengen. Zo nu en dan verschijnt er een notificatie dat een app die actief is in de achtergrond in de sluimerstand is geplaatst.
Het instellingenmenu heeft een gedeelte voor apparaatonderhoud. Hier wordt alle informatie met betrekking tot batterij, prestatiestand, opslag, geheugen en apparaatbeveiliging samengebracht en kan met een druk op de knop het toestel geoptimaliseerd worden. Op zich een aardig idee van Samsung maar je moet je hier ook weer niet maniakaal mee bezig gaan houden door voortdurend de opslag en het geheugen op te schonen.
Een aantal keer hadden wij last van vastlopers of bevriezing van apps. Dit gebeurde onder andere bij Instagram. Iets soortgelijks ervaarden wij ook al bij de Galaxy S8 en roept toch vraagtekens op over de optimalisatie van Samsung's hardware want op papier is dat dik in orde.
Scherm
Het scherm van de Note8 meet diagonaal 6,3 inch maar is door de beeldverhouding van 18.5:9 vooral erg langgerekt. De maximale resolutie is 2960 x 1440 pixels maar standaard wordt de interface weergegeven in een resolutie van 2220 x 1080 pixels. Dit doet Samsung om accucapaciteit te sparen en dat bleek geen onverstandige keuze. Alleen wanneer de Note8 in de Gear virtual-reality-bril van Samsung is geplaatst wordt content in de maximale resolutie getoond. Je kunt de schermresolutie wel handmatig hoger zetten maar dat is niet echt nodig. Het beeld is erg mooi. Kleuren, details en contrast zien er allemaal zeer goed verzorgd uit. De schermhelderheid heeft een groot bereik en kan ook erg fel.
Voor de beeldkwaliteit is er naast de resolutie natuurlijk de automatische helderheid. Verder is er nog een blauw lichtfilter aanwezig dat automatisch kan inschakelen. Ook de mate van gele verkleuring van het beeld kan worden ingesteld. Onder schermmodus kan de kleurbalans worden bijgesteld maar bij alle drie heeft het schermer een zichtbaar rodere of gelere tint dan in de standaardinstelling.
Verder staat er nog een hele lijst aan opties in het displaygedeelte van de instellingen maar die hebben meer te maken met het uiterlijk van de interface dan het beeld op het scherm. Daarnaast kan het scherm ook automatisch aanblijven zolang je ernaar kijkt. Deze mogelijkheid tot “slim sluimeren” staat dan weer ergens anders in de instellingen bij geavanceerde opties.
Software
De Note8 draait op Android 7.1.1 met daar overheen Samsung Experience versie 8.5. Tijdens de testperiode kregen we keurig een update met de laatste beveiligingspatch maar Android 8.0 was ten tijde van schrijven nog niet beschikbaar.
Standaard kan het appsmenu worden geopend door op het startscherm naar boven of beneden te vegen. Dit verbaasde ons in eerste instantie want bij zo'n groot scherm zou het juist handig zijn om met een veeg naar beneden het meldingenvenster te openen. Na enig gezoek in de instellingen blijkt dit gelukkig wel zo ingesteld te kunnen worden. Daar zijn ook instellingsopties voor de lay-out en het raster van het startscherm en een knop voor het appsmenu beschikbaar. Standaard worden alle app-pictogrammen in dezelfde gelijkvormige kaders geduwd maar dit kan gelukkig uitgezet worden zodat apps van derden gewoon hun eigen icoontje houden. Je kan er voor kiezen om alle apps op de startschermen weer te geven maar bij ons gaat de voorkeur uit naar een apart appmenu.
Waar Samsung in het verleden de nodige kritiek kreeg te verduren, ook van ons, voor het standaard installeren van een overdaad aan extra applicaties pakken ze het nu anders aan. Zo staat er alleen een mapje met Microsoft apps, LinkedIn en een handjevol apps van Samsung op het toestel. Enige nadeel is dat geen van deze verwijderd kan worden. Bij het in gebruik nemen van het toestel krijg je de keuze om een aantal apps van Samsung, zoals browser en calculator, te installeren. Echter, doe je dit niet dan is het daarna erg lastig om deze apps alsnog te installeren. Samsung levert wel een eigen Galaxy Apps-winkel mee maar daarin is geen apart gedeelte voor specifieke Samsung-apps te vinden. Een aantal apps van Samsung maakt gebruik van tabbladen. Daartussen kan in de meeste apps gewisseld worden door te vegen maar in de berichten- en telefoonapp kan dat niet.
Daarnaast maakt Samsung gebruik van een apart kanaal om haar eigen apps te updaten. Dit verloopt dus niet via de Play Store en bovendien is Galaxy Apps een stuk minder gebruiksvriendelijk. Zo moet je voor app-updates het instellingen-menu induiken, , kiezen voor 'Mijn apps' en dan pas kun je apps updaten. Dit is niet de meest overzichtelijke methode en leidt ertoe dat updates laat of helemaal niet worden opgemerkt. Er is wel een optie In Galaxy Apps om apps automatisch bij te werken maar dit lijkt niet op alle apps van toepassing. Daar komt nog bij tot vrijwel alle apps en functies een batterij aan instellingen beschikbaar is die nou bepaald het meest gebruiksvriendelijk zijn om te doorzoeken. Zelfs wij raakten soms het spoor bijster.
Bixby is natuurlijk ook weer van de partij. Om het te kunnen gebruiken moet je akkoord gaan met een flinke waslijst aan voorwaarden. Vervolgens start de app niet altijd echt vlot op. Het overzichtsscherm ziet er vrij rommelig uit en de getoonde informatie is ook nog steeds niet echt behulpzaam of verrijkend. Voor stembediening is er nog geen ondersteuning in het Nederlands dus moet je in het Engels commando's geven. Inmiddels kan Bixby wel uitgezet worden maar de fysieke knop aan de zijkant van het toestel kan niet ingesteld worden voor een ander functie. Al met al blijft onze kritiek dat Bixby weliswaar erg veelbelovend is maar het in de praktijk nog niet is.
Het toetsenbord van Samsung is ons al eerder slecht bevallen en op de Note8 was dat helaas weer het geval. Er werden op onlogische momenten spaties ingevoegd en de automatische woordvoorspelling liet ook steken vallen. De grootte van het scherm maakt het invoeren van tekst door over het toetsenbord te vegen ook niet makkelijker. Om dit te verbeteren kan wel het formaat van het toetsenbord worden aangepast. Dit kan echter alleen in de instellingen en niet tijdens het gebruik zodat je bijvoorbeeld kan wisselen tussen invoer met één of twee handen.
Hardware
Mede door de onhandige plaatsing van de vingerafdrukscanner lijkt Samsung ervoor gekozen te hebben om zoveel mogelijk aanvullende ontgrendelmethodes in te bouwen. Bovendien moet de vingerafdrukscanner geheel bedekt worden om te werken en dat is geen sinecure. Naast patroon, code en wachtwoord zijn er ook nog de biometrische opties gezicht- en irisherkenning. De gezicht- en irisscanner hebben een moment nodig om je te herkennen en zijn redelijk kwetsbaar voor wisselvallige belichting. De irisscanner is daarbij nog een tikkeltje kieskeuriger. Een verbaasde blik met wijd opengesperde ogen werkt het beste maar is in het openbaar wellicht een beetje ongemakkelijk.
Natuurlijk moeten we het ook nog hebben over de S-Pen. Hiermee kan vanzelfsprekend geschreven worden op het scherm van de Note8. De punt is lekker dun en de handschriftherkenning werkt goed. In tekstvelden kun je de handschriftinvoer activeren door erboven te zweven met de pen en de toets die vervolgens verschijnt aan te tikken. Wel moet je soms vrij hard en gericht drukken met de pen om iets te openen.
Wanneer het scherm uitstaat en je de pen uit het toestel haalt kun je een notitie maken door te tekenen op een zwart scherm dat dus grotendeels uitstaat. Verwijder je de pen terwijl het scherm aanstaat dan opent Air Command. Dit is een draaischijf met sneltoetsen voor specifieke S-Penfuncties. Er zijn negen van deze functies en dan is er nog één plek vrij op de draaischijf voor een snelkoppeling naar een app. Natuurlijk kun je ook één of meer van de negen sneltoetsen vervangen door apps. De speciale S-Penfuncties zijn notitie maken, slim selecteren, schrijven op scherm, vertalen, vergroten, snelle blik, alle notities weergeven, live bericht en Bixby Vision. Je kunt de pen verder ook gebruiken ter vervanging van je vinger.
Camera
De Note8 is de eerste Samsung met een dubbele camera aan de achterzijde. De ene camera is voorzien van een groothoeklens, de andere heeft een telelens. Met de eerste schiet je de 'gewone' foto's, met de andere kun je inzoomen. Je kunt zelfs gelijktijdig foto's van beide camera's nemen zodat je later nog kunt beslissen waar je precies op wilt inzoomen (Dual Capture mode). Beide camera's beschikken over optische beeldstabilisatie (OIS) waardoor scherpe foto's meer waarschijnlijk zijn.
De camera start lekker snel op en de interface is mooi overzichtelijk. Al zitten er wel de nodige verborgen functies in. Door van links naar rechts te vegen verschijnt een menu met opnamestanden zoals prof, panorama en hyperlapse. Een veeg in de nadere richting opent een menu met effecten zoals filters, stickers en maskers. Naast het opnamevenster zijn knoppen voor de selfiecamera, flitser en instellingen zichtbaar. De selfiecamera kan ook geopend worden door omhoog of omlaag te vegen. De HDR-functie kan op automatisch ingesteld worden in de instellingen. Er is ook een knop voor schermvullende weergave maar dan verkleint het formaat van de foto wel naar 7,9 megapixel. Ook zweeft er nog een toets in beeld waarmee geschakeld kan worden tussen de twee camera's.
Tot slot is er nog een regel met de termen Bixby Vision, live focus en stickers. De bediening hiervan draait niet mee met het draaien van het toestel. Bixby Vision komt nog altijd niet veel verder dan het herkennen van het soort object dat je in beeld hebt. Live focus is Samsungs benaming voor foto's met een scherp onderwerp op de voorgrond en een wazige achtergrond. Je moet de camera daarbij wel op ongeveer 1,2 meter van je onderwerp houden en ook over belichting is het toestel nogal kieskeurig. Hoe wazig de achtergrond is kan tijdens het maken worden aangepast maar ook achteraf.
De camera(‘s) produceren bovengemiddeld mooie foto's. Belichting, detailweergave en kleuren zien er keurig uit. Soms is de sluitertijd iets te lang om bewegende onderwerpen goed. De selfiecamera is eigenlijk een van de weinige plekken waar Samsung heeft gekozen voor eenvoud. Het betreft een 8 megapixelsensor die prima functioneert zonder al teveel extra toeters en bellen.
Klik hierboven voor meer foto's geschoten met de Samsung Galaxy Note8
Conclusie
Als wij de Note8 in één woord moeten samenvatten dan zou dat zijn ‘veel'. Je krijgt veel in handen. In de vorm van de hardware en functies maar ook in de vorm van software. Dit kan enigszins overweldigend zijn, maar Samsung is er wel in geslaagd om de onderscheidende eigenschappen van de Note-toestellen weer te vatten in één toestel. Dat dit keer niet in brand vliegt. Desalniettemin is het geen must-have.
Het scherm van de Note8 biedt een fantastische beeldkwaliteit waar weinig op af te dingen valt behalve dan dat de hoge resolutie de batterij snel leeg kan trekken. En die gaat al niet echt lang mee. Daarnaast is het formaat van het scherm wel erg fors. Eénhandige bediening is praktisch onmogelijk, zelfs met grote handen. De minpunten zullen niet voor iedereen even zwaar wegen maar wij vinden het bij elkaar opgeteld toch wat veel voor een toestel met een prijskaartje als de Note8. Tenzij je de dubbele camera en/of de S-Pen niet kan missen zijn er toestellen die net iets handzamer zijn met een beter uithoudingsvermogen. En een vingerafdrukscanner die wél bruikbaar is.