Samsung Galaxy Note II N7100 review

· 1 reactie

Niet iedereen wist wat men aanmoest met een toestel met een formaat beeldscherm dat het midden hield tussen een mobiele telefoon en een tablet.

Desondanks zijn er inmiddels wereldwijd 10 miljoen van verkocht en heeft deze categorie toestellen een eigen naam gekregen; de phablet. Kort geleden kwam de Samsung Galaxy Note II uit en wij hebben deze verbeterde versie kunnen uitproberen.

We begonnen onze reviewperiode van de Galaxy Note II met een over-the-air update van de firmware. Dat is altijd plezierig want deze brengen vaak snelheidsverbeteringen of nieuwe functies met zich mee. Bovendien beschikt de Note II al over een 5,5 inch scherm, 8 megapixel camera en 1,6 GHz quadcore processor.

Concurrentie aanwijzen voor de Note II is lastig omdat het zo'n bijzonder toestel is met weinig natuurlijke vijanden. LG heeft de Optimus Vu en de nieuwere Vu II maar beiden zijn hier niet verkrijgbaar. In de categorie toestellen met een iets kleiner scherm valt te denken aan de Samsung Galaxy S3, HTC One X+ en de Nokia Lumia 920. Ook de nieuwe iPhone 5 kunnen we natuurlijk niet helemaal negeren.

Samsung Galaxy Note 2 outside

Plus- en minpunten Samsung Galaxy Note II N7100

  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • Camera
  • Afmetingen toestel
  • Werking S Pen onduidelijk

Wat zit er bij het toestel?

Hoewel telefoons steeds groter worden moeten de verpakkingen zo klein mogelijk zijn. Daar is Samsung ook dit keer weer goed in geslaagd. De Note II past maar net in het doosje. Verder is er nog ruimte gevonden voor een in-ear headset met sleaves in verschillende maten, een USB-kabel en verloopstekker voor het stopcontact. Alles is in het wit en ziet er netjes uit. De USB-kabel is wel aan de korte kant en het stekkertje zit erg los in het toestel. Hoewel er ruimte is voor een microSD-kaart in het toestel wordt deze niet meegeleverd.

Uiterlijk

In vergelijking met zijn voorganger is het uiterlijk van de Note II niet ingrijpend veranderd, maar door de verfijning in details ziet hij er wel aanzienlijk beter uit. Bovendien lijkt hij erg op de door 'Nature' geïnspireerde Galaxy S3. Omdat het scherm nog iets groter is dan bij zijn voorganger maar zijn afmetingen niet evenredig zijn gegroeid is er rondom het scherm nog minder loze ruimte over. Dit betekent wel dat de aanraakgevoelige toetsen onder het scherm nog dichter op het scherm zitten en je deze nog net iets sneller per ongeluk beroert.

Rondom het toestel zit nog steeds een glimmende rand. De batterijcover is niet langer van donkergrijs mat plastic maar glanzend plastic met een geborstelde aluminiumlook. Dit zorgt voor een mooi aansluitend geheeld maar vermindert de grip die je hebt op het toestel. Afgezien van twee kleine uitsparingen voor de camera en flitser is de batterijcover verder helemaal glad en bedekt de gehele achterkant van het toestel.

De onderkant van het toestel is voor de USB-aansluiting. Daarnaast verdwijnt hier ook de S-pen of stylus vrijwel naadloos in het toestel. Op de linkerkant van het toestel zitten de volumetoetsen en daar recht tegenover aan de rechterkant de powerknop.

Ondanks dat het toestel redelijk zwaar is, is hij wel minder dan een centimeter dik. Hierdoor heeft hij niet een hele lompe uitstraling en is hij best handelbaar. Toch zal hij niet in elke broekzak passen of er snel uitglijden wanneer je gaat zitten.

Uithoudingsvermogen

Een dergelijk groot scherm als op de Note II dat vergt nogal wat van de batterij en heeft onherroepelijk invloed op het uithoudingsvermogen. Dat moeten ze zich bij Samsung ook gerealiseerd hebben en omdat het scherm 1,5 keer zo groot is als normaal hebben ze er een bijna 2x zo grote batterij als normaal ingestopt. Namelijk één van 3100 mAh.

Ondanks dat het toestel niet terughoudend is in zijn energieverbruik lukt het bij normaal gebruik van het toestel vrij makkelijk om deze 1,5 dag mee te laten gaan op één acculading. Bovendien biedt Samsung je nog enkele besparingsopties voor de batterij.

Belkwaliteit

Doordat de Note II bijna net zo groot is als een regulier thuistelefoon zit de microfoon altijd dicht bij je mond tijdens het bellen. Over de geluidskwaliteit hadden onze gesprekspartners dan ook niks te klagen. De oorluidspreker kan erg hard maar geeft op het hoogste volumeniveau wel snel een beetje vervorming. De luidspreker aan de achterkant van het toestel kan ook erg hard en geeft een verbazingwekkend goede geluidskwaliteit, zelfs op het hoogste volume.

Beeldscherm

Het beeldscherm is sowieso niet onbelangrijk voor een fulltouch smartphone maar in het geval van de Note II is het dubbel de moeite waard om deze nauwkeurig te bekijken. Diagonaal meet het scherm 5,5 inch en het heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels. Iets minder pixels dus dan zijn voorganger maar voor het blote oog nauwelijks waarneembaar.

Ondanks de afmetingen van het scherm is er nauwelijks meer informatie of interface op zichtbaar dan bij Android-toestellen met een kleiner scherm. Alles wordt simpelweg groter weergegeven. Dit is soms handig maar bijvoorbeeld op de startschermen zouden wij best extra pictogrammen of widgets willen kunnen plaatsen. Je kunt trouwens wel het lettertype kleiner zetten, maar ook juist groter.

Een in het verleden veel gehoorde klacht over Super AMOLED-schermen is dat ze kleuren veel te fel en onrealistisch weergeven. Daar heeft Samsung iets op bedacht door je de mogelijkheid te geven om te kiezen uit verschillende scherm-modi. Men kan kiezen uit: dynamisch, standaard, natuurlijk of film. Een ander probleem met Super AMOLED is dat wit niet echt wit is op het scherm doordat er een blauwgroene waas overheen ligt. Daar heeft de Note II ook last van. Alleen als je de schermhelderheid op 100% zet, lijkt dit te verdwijnen.

Een leuke nieuwe feature die Samsung toevoegt aan zijn toestellen is ‘Slim sluieren'. Hierbij wordt met de camera aan de voorkant gedetecteerd of je naar het scherm kijkt en zolang dat het geval is zal de sluimerstand niet ingeschakeld worden. Helemaal vlekkeloos werkt het nog niet maar het is een leuke toevoeging. Zeker op een toestel met een dergelijk groot scherm als de Note II waarop je gemakkelijk een lang stuk tekst leest.

Menu

Zoals eerder vermeld begonnen wij het testen van de Note II met het updaten van de firmware. Het toestel was al voorzien van Android 4.1 Jelly Bean, de nieuwste versie, en de Touchwiz-interface maar Samsung vond het nodig om daar nog wat extra functies aan toe te voegen.

Maar laten we beginnen met het lockscreen. Hier kunnen vijf, door de gebruiker zelf te kiezen, snelkoppelingen naar apps op geplaatst worden. Het toestel wordt ontgrendeld door lukraak over het scherm te vegen.

De mogelijkheden van de startschermen mogen inmiddels voor zich spreken. Je hebt er maximaal zeven ter beschikking en dankzij Jelly Bean kan het formaat van widgets nu ook gewijzigd worden. De functionaliteit die schuil gaat achter de notificatiebalk verdient wel extra aandacht. Bij de Note II heeft Samsung daar namelijk nog wat aan toegevoegd en ook Jelly Bean heeft de mogelijkheden uitgebreid.

De belangrijkste toevoeging die de firmware update met zich meebracht is de mogelijkheid om splitscreen te multitasken in twee verschillende apps. Om dit te activeren houd je de terugtoets even ingedrukt waarna aan de linkerkant van het scherm een dock verschijnt. De apps die hierin staan zijn de enige die beschikbaar zijn voor deze functie. Door een app van het dock af in beeld te slepen, wordt hij geopend.

Mede door talrijke rechtszaken en klachten van Apple heeft Samsung haar ‘schil' over Android moeten aanpassen en eerlijk gezegd is dit wat ons betreft alleen maar positief. Doordat Android er standaard steeds beter uitziet, hoeven wijzigingen van fabrikanten minder ingrijpend te zijn. De widgets die Samsung zelf toevoegt stellen nog altijd een beetje teleur. Ze zien er over het algemeen lomp en kinderachtig uit.

Telefoonboek

De contactenapplicatie op de Note II is grotendeels gelijk aan de standaardapplicatie in Android maar heeft een Samsung-sausje gekregen. Contacten kunnen gevonden worden via het de contactenlijst of via de telefoonapp. Met behulp van smartdial kan een specifiek contact snel gevonden worden in de telefoontoepassing en voor meer informatie kun je terecht in de contactenlijst.

Op het eerste gezicht is de contactenlijst niet meer dan dat. Maar wanneer je van links naar rechts over een naam veegt wordt deze persoon direct gebeld. Een veeg de andere kant op opent het SMS-scherm. Bij het koppelen van verschillende gegevens van één en dezelfde contactpersoon schiet Samsung nog wat tekort. Het is wel mogelijk maar dan zal je het grotendeels handmatig moeten doen. Verder heeft Samsung nog een lijst waar je geblokkeerde contacten in kan onderbrengen.

Messaging

Naast de uitstekende standaard Gmail-app is er ook nog een eigen app van Samsung beschikbaar voor mail. Deze kan met vrijwel elk type mailaccount overweg en er kunnen meerdere accounts mee gesynchroniseerd worden. Berichten van deze accounts kunnen ook allemaal samen in één scherm worden weergegeven. Wanneer het toestel horizontaal wordt gehouden kan in deze app in splitscreen gewerkt worden.

Samsung installeert tegenwoordig standaard ChatON op haar toestellen. Dit is een kopie van Whatsapp maar heeft veel minder gebruikers.

Typen met het toestel in de verticale stand gaat erg makkelijk en snel. Vooral met twee handen. Het QWERTY-toetsenbord is ruim genoeg van opzet en boven de letters is nog een extra rij voor cijfers. Ook de spellingcontrole werkt heel aardig.

Omdat ze bij Samsung ook wel snappen dat gebruikers vaak met één hand willen typen op hun telefoon en het scherm van de Note II daar eigenlijk te groot voor is hebben ze een extra mogelijkheid toegevoegd voor éénhandige bediening. Dit houdt in dat het QWERTY en numerieke toetsenbord verkleind worden en aan de rechter- of linkerkant van het scherm geplaatst.

Connectivity

Naast de standaard en inmiddels algemeen bekende verbindingsmogelijkheden beschikt de Note II ook over LTE en NFC. Dit zijn respectievelijk een nieuwe snelle mobiele internettechnologie en een manier op draadloos gegevens uit te wisselen. Helaas geldt vooralsnog voor beide dat de toepasbaarheid in de praktijk nog zeer beperkt is. Met S Beam kan je draadloos bestanden uitwisselen met andere apparaten die dit ook ondersteunen. In de praktijk dus andere Samsung telefoons.

Ondanks dat inmiddels Chrome voor Android beschikbaar is, heeft Samsung ervoor gekozen om de standaardbrowser te gebruiken en zelf uit te breiden. De functionaliteit hiervan komt grotendeels overeen met Chrome. Samsung heeft wel een aantal knoppen in de adresbalk toegevoegd. Extra functies kunnen via het menu gebruikt worden. De browser is lekker snel en dankzij het grote scherm kunnen ook desktoppagina's prima gebruikt worden.

Scrollen vertoont soms wat haperingen. Pagina's worden standaard niet opnieuw geschaald na het zoomen. Dit is een functie de je zelf aan moet zetten diep in het instellingenmenu. Op de nieuwste Android-toestellen is er geen ondersteuning meer voor Flash.

Camera

De camera aan de achterzijde van de Note II is een 8-megapixel exemplaar met een enkele LED-flitser. Ondanks dat de interface misschien niet heel erg handig uitgewerkt is, werkt deze wel goed en zijn de belangrijkste functies binnen handbereik. De camera start erg snel en vooral de HDR-functie werkt best aardig.

In het zoekvenster kunnen de flitser, fotostand en effecten worden aangepast. Voor uitgebreidere opties moet je je wenden tot het instellingenmenu en kunnen de continu-opname, scènemodus, belichting, focus, timer, resolutie, witbalans, ISO, meting, zichtbaarheid buiten, automatisch contrast, richtlijnen, automatisch delen, anti trillen, GPS-tag en beeldkwaliteit ingesteld worden.

De kwaliteit van de foto's is bij goede lichtomstandigheden erg goed en in donkere omgevingen kom je ook een heel eind met de erg felle flitser. Details zijn goed zichtbaar en de hoeveelheid ruis is minimaal. Kleuren zijn misschien een tikje te fel maar het is zeker niet hinderlijk.

De videocamera kan opnemen met een maximale resolutie van 1920 x 1080 pixels. De beschikbare instellingen zijn flitser, videostand, effecten, belichting, timer, resolutie, witbalans, zichtbaarheid buiten, richtlijnen, anti trillen, GPS-tag en kwaliteit.

Foto's geschoten met de Galaxy Note II

Aanwezige programma's

Op de Note II zijn de volgende apps standaard aanwezig: Allshare play, calculator, ChatON, dropbox, e-mail, fm-radio, Game hub, gesproken zoekopdracht, klok, mijn bestanden, mp3-speler, paper artist, readers hub, S note, S planner, S suggest, S voice, Samsung apps, Samsung GO, spraakrecorder, talk en videospeler.

De lijst met standaard aanwezige programma's op de Note II is niet overdreven lang maar desondanks zitten er nog altijd een aantal overbodige apps tussen. Het lukt fabrikanten maar niet om dit helemaal uit te bannen. Het is voor hen een manier om een eigen draai te geven aan een besturingssysteem waar ze steeds minder invloed op hebben. Game hub, Readers hub, S suggest en Samsung apps hebben in meer of mindere mate allemaal dezelfde functie als de Google Play Store.

Games

Er staan geen spelletjes voor geïnstalleerd op de Note II. Je zou ze kunnen downloaden vanuit de Game Hub maar deze registreert eerdere aankopen uit de Play Store niet en de gebruiksvriendelijkheid laat dan ook te wensen over.

Extra's

Hoewel Samsung hard zijn best gedaan heeft om de functies van de S Pen zoveel mogelijke te integreren in de standaard toepassingen van de Note II willen wij hem graag apart behandelen omdat het naast het grote scherm zijn meest onderscheidende eigenschap is. Bovendien heeft Samsung de functionaliteit uitgebreid in vergelijking met de eerste Note. De stylus is iets langer en dikker, waardoor hij beter in de hand ligt.

Wanneer de S Pen uit het toestel wordt getrokken opent automatisch een extra startscherm met daarop de S Note-widget en een aantal specifieke apps. Vervolgens kan bijna de hele interface bediend worden met de stylus, al reageert hij soms niet helemaal accuraat of moet een vinger gebruikt worden en dat is vervelend. In bepaalde toepassingen kan door met de S Pen ongeveer een centimeter boven het scherm te zweven een specifiek actie of preview van content geactiveerd worden. Dit is misschien niet iets dat je zonder de gebruiksaanwijzing te raadplegen snel zult ontdekken.

De meest voor de hand liggende functie is natuurlijk tekst invoeren met behulp van de S Pen. Het vergt een beetje handigheid en de software had soms nogal wat moeite met ons handschrift. Collegeaantekeningen of notulen maken is dan ook niet iets waar wij de Note II voor zouden kiezen. Wel is hij geschikt voor kortere notities of tekeningen en het knippen en plakken van afbeeldingen uit andere media werkt goed na wat studie en oefening.

Conclusie

Hoewel ze het bij Samsung misschien nog niet doorhebben of het niet willen weten, is de Galaxy Note II eigenlijk de perfecte smartphone voor senioren.

Het mooie en grote scherm is een voor de hand liggend pluspunt om voor de Note II te kiezen maar of het daarmee samenhangende formaat van het toestel je kan blijven bekoren is een punt van twijfel voor ons. In de ene toepassing kan het formaat van het scherm een nadeel zijn terwijl het op andere vlakken perfect tot zijn recht komt. De standaardtoepassingen van een mobiele telefoon werken prima en daarbovenop komen dan nog de relatief lange batterijduur, de goede camera en snelle processor.

Om alle functionaliteit uit de S Pen te halen moet je er echt even voor gaan zitten en er studietijd en oefening in steken want met alleen een beetje spelen en aanrommelen kom je er niet. Dit is dan ook de reden dat deze accessoire ons niet heeft kunnen overtuigen dat dit de reden is voor de doorsnee gebruiker om de Note II aan te schaffen.


Vermelde toestellen