Samsung Galaxy S4 i9505 review

Dé telefoon om in 2013 te verslaan

· 15 reacties


Samsung Galaxy S4 i9505 review

De Samsung Galaxy S4 werd op 15 maart tijdens een volgepakt event in Radio City Music Hall in New York aangekondigd. Samsung deed dit niet alleen op een nieuwe manier, het pakte groots uit met een Broadway-achtige show met acteurs, dansers en zangers.

Nu de stof is neergedaald wordt het tijd om rustig eens goed naar dit nieuwe toestel te kijken. Daar is alle reden voor want van diens voorganger gingen er al ruim 50 miljoen exemplaren van over de toonbank. En Samsung is niet van plan om het met deze S4 rustig aan te gaan doen. Je gaat, of je dat leuk vindt of niet, nog heel erg veel van dit toestel zien. Enerzijds omdat Samsung erg veel promotie heeft ingekocht maar ook omdat veel mensen hem gaan kopen.

Hoe zit het met alle nieuwe functies waarmee Samsung je over de streep probeert te trekken, voegen die wat toe? Hoe erg is het dat de S4 alweer van plastic is gemaakt? Hoe groot is de stap voorwaarts met betrekking tot het beeldscherm? Krast het toestel snel? Allemaal vragen waarop we in deze review antwoord proberen te geven.

Wij testte de Samsung Galaxy S4 i9505 in het zwart (eerder blauw) in de 16 GB uitvoering. De geïnstalleerde Android-versie is 4.2.2 en het buildnummer XXUAMDF. Voor alle duidelijkheid, dit is de versie met de Qualcomm Snapdragon 600 quadcore processor en dus niet met de Exynos 5 octa van Samsung zelf. Die laatste (met typenummer i9500) wordt officieel niet in Nederland verkocht. Het is niet uit te sluiten dat die op termijn wel hier wordt aangeboden, maar dan vermoedelijk als import.

Plus- en minpunten Samsung Galaxy S4 i9505

  • Snelheid
  • Hoge resolutie AMOLED-display
  • Ondanks plastic toch kwalitatief gevoel
  • Soms wat onzinnige features

Wat zit er bij het toestel?

De Galaxy S4 wordt bezorgt in een 100% gerecyclede papieren doos en is voorzien van een hout-print. Waarom het doosje lijkt dat het van hout is blijft onduidelijk. In de telefoon zelf is namelijk niets van hout terug te vinden. Misschien willen ze bij Samsung ecologisch overkomen. Dat zou de inkt op basis van sojabonen ook verklaren.

Samsung Galaxy S4 contents box

Binnenin ligt naast het toestel een datakabel die samen met een stekker de oplader vormt, een in-ear headset met drie in formaat verschillende dopjes, een snelstartgids, handboek en warranty card. De documentatie wordt naast het Engels ook in het Nederlands meegeleverd. Vreemd genoeg is de snelstartgids beduidend dikker dan het handboek, maar bij nader inzien bestaat die uit meerdere talen.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Galaxy S4 lijkt op het eerste gezicht weinig te verschillen met de S3. Dit kwam hem ook op kritiek te staan, er zou te weinig verschil zijn, te weinig vernieuwing. Wie echter de tijd neemt ziet flink wat verschillen. Zo zijn de rondingen iets minder geworden en is de zijkant niet rond. Blijkbaar hebben ze bij Samsung de 'Inspired By Nature'-filosofie losgelaten, gelukkig maar want de S4 ligt beduidend beter in de hand. De platte vlakken bieden blijkbaar meer grip.

Ook de effen kleur is weg. Er zit een patroontje overheen waardoor de plastic ondergrond iets minder opvalt. Overigens voelt de S4 helemaal niet goedkoop aan. En dat ondanks de overvloed aan plastic. Juist door aluminium gekleurde randjes, een slim kleurenschema en door hier en daar metaal toe te passen. Je leest het goed, niet alles aan de S4 is van plastic. Zo zijn de knoppen allemaal van aluminium. We hebben het over de volumetoetsen, de aan- en uitknop en de bedieningsknop onder het scherm.

De voorzijde huisvest het 4,99 inch grote scherm. Deze zit in vergelijking met de S3 dichterbij de rand en neemt nu dus meer oppervlakte in dan z'n voorganger. Op het scherm zelf komen we later terug. De bedieningstoetsen optie en terug zitten respectievelijk links en rechts van de homeknop. Het gaat hier nog steeds om aanraakgevoelige exemplaren. Doordat het scherm meer ruimte inneemt is er automatisch minder ruimte voor deze bedieningsknoppen. Erg vervelend is dat niet, het is ons tijdens het testen nooit tot last geweest. Bovenaan het scherm zitten de luidspreker met aan weerszijde diverse sensoren. Helemaal rechts zit de tweede camera.

Zoals gezegd zijn de randen ditmaal plat en voorzien van een brushed aluminium-look. Rechts zit de aan- en uitknop. Links zit de volumetoetsen die uit één knop bestaat. Bovenop zit de aansluiting voor je koptelefoon met daar vlak naast een tweede microfoon die omgevingsgeluid moet wegfilteren. Nieuw is de infrarood-sensor waar we later nog op terugkomen. Onderop zit precies in het midden de microUSB-aansluiting waarmee je de Galaxy S4 tevens oplaadt. Tot slot zit er nog een klein puntje in de behuizing waarachter de hoofdmicrofoon schuil gaat.

Komen we aan bij de achterzijde. De S3 kende nog een steriele egale plastic achterzijde. Alhoewel de S4 niet anders is, maakt het patroontje hem iets minder plastic. Samsung heeft gekozen voor een patroon bestaande uit minuscule puntjes. We zijn er nog niet over uit of de achterzijde blauw met grijze puntjes is, of grijs met blauwe punten. Het resultaat is wat opzichtig, je moet er van houden. Van ons had het wel wat bescheidener gemogen. Bovenin zit de cameramodule, een flinke. De module bestaat niet uit één geheel, de camerasensor zelf zit achter een aparte rond glaasje. De rand hiervan wil vrij snel beschadigen waardoor we na precies één week testen al flink wat gebruikssporen hadden verzameld. Jammer. De flitser zit ditmaal onder de camera en de externe luidspreker is verhuisd naar linksonder. Deze lijkt flink krachtiger dan z'n voorganger. Er komt redelijk wat geluid uit wat ook nog best kwalitatief is.

Zoals we van Samsung gewend zijn kun je zelf de batterij verwisselen. Hiervoor zit linksboven een inkeping in de cover, of je zet je nagel achter de microUSB-ingang.

Uithoudingsvermogen

De batterij van de S4 is met 500 mAh toegenomen tot 2600 mAh. Dat is relatief veel, vooral als je bedenkt dat het beeldscherm qua diameter niet eens zoveel groter is. Dit zie je dan ook terug in het uithoudingsvermogen. De Galaxy S4 gaat een dag mee, mits je hem veel gebruikt. Met iets minder gebruik doet hij er namelijk beduidend langer over. Gemiddeld gebruik levert je anderhalve dag aan gebruik op, en laat je hem vooral met rust dan zijn drie dagen niet ondenkbaar.

Dit komt niet alleen door de extra grote batterij. Het nieuwe type scherm schijnt ook zuiniger te zijn. Is het je allemaal niet genoeg dan is er altijd nog een spaarstand. Hier kun je de processorsnelheid beperken, de scherm op een spaarstand zetten en de trilfunctie uitschakelen. Stuk voor stuk instellingen die we ook bij de S3 zagen. Eventueel kun je ook Slim Sluimeren aanzetten. Kijk je niet naar je telefoon dan schakelt hij het scherm uit. Vooral handig als je een relatief lange time-out hebt ingesteld. Maar al deze extra opties hebben wij nooit echt nodig gehad om de dag mee rond te komen.

Belkwaliteit

Op dit vlak valt weinig af te dingen op de Galaxy S4. Vooral als je provider HD Voice ondersteunt is bellen een waar genot. Er is wel een puntje van kritiek; zo is er geen normale ringtone op het apparaat te vinden. Het zijn allemaal muziekjes en futuristische piepjes en dus geen ouderwets rinkelende telefoon voor wie niet zo wil opvallen.

Verder valt het grote aantal instellingen op die je als gebruiker kunt doen. Gelukkig zitten ze ver verstopt maar eenmaal gevonden kun je je naar hartelust uitleven. Het geluid harder zetten als de S4 in je broekzak zit? Geen probleem! Zelf een trilsignaal samenstellen? Geen probleem!

Beeldscherm

Je kunt het Samsung kwalijk nemen dat het uiterlijk niet veel veranderd is, dat gaat niet op voor het Full HD Super AMOLED-beeldscherm. Werd de S3 tot ieders teleurstelling met een Pentile-indeling gelanceerd, ook de S4 kent een afwijkende pixelindeling. Dat had je wellicht al opgemerkt door het ontbreken van 'Plus' achter 'Full HD Super AMOLED'. Het moet worden gezegd dat sommigen de Pentile-indeling totaal niet opvalt, wijzelf zijn allergisch voor Pentile. Vooral tekst ziet er niet uit en heeft kartelige randjes. Hoe zit het dan met het scherm van de Galaxy S4?

Galaxy S4 Pentile diamond
Het beeldscherm onder de microscoop

Even een spoedcursus pixelindeling. Ieder scherm werkt met pixels die zijn opgebouwd uit subpixels. De meeste schermen maken gebruik van een blauwe, groene en rode subpixel. Bij Pentile maken twee pixels gebruik van één groene subpixel. Het voordeel is dat je met minder subpixels af kunt en dat bespaart weer op de kosten en het energieverbruik. Nadeel is dat het al snel zichtbaar is, vooral als de resolutie niet extreem hoog is. Voor plaatjes valt het allemaal wel mee, maar tekst is erg kartelig. Zaten voorheen bij Pentile de subpixels gebroederlijk naast elkaar, bij de Galaxy S4 is een diamantstructuur toegepast. Dat lijkt niet een bewuste keuze maar is meer omdat er bepaalde problemen optreden bij het fabriceren van dergelijke hoge resolutie AMOLED-schermen. Hoe is nu de kwaliteit? We kunnen je geruststellen; het scherm is nagenoeg zo goed als hoge resolutie IPS-schermen. Echt als je enorm dicht op het scherm zit, bij weinig licht, dan is in sommige gevallen de Pentile-indeling waarneembaar. Wij stoorden ons er ditmaal niet aan.

Er zit wel een ander vreemd fenomeen in het scherm. Scroll je in het menu dan verdwijnen de scheidingslijnen totdat je ophoudt met scrollen. Het lijkt erop dat het scherm ons niet kan bijbenen. Ook elders zien we die traagheid van bepaalde pixels terug bij het scrollen. Bijvoorbeeld in de webbrowser. Erg storend is het niet, pas als je erop gewezen wordt is het zichtbaar. Wat ons betreft dus geen groot probleem, en al helemaal niet ééntje die veel mensen zal opvallen.

Menu

Ook deze Galaxy S4 beschikt over Samsungs eigen interface genaamd TouchWiz. TouchWiz Nature UX 2.0 om precies te zijn. Dat is één versie hoger dan op de S3. De verschillen zijn op het oog niet zo groot. Knoppen hebben een iets ander uiterlijk en sommige menu's zijn onderverdeeld in meerdere tabbladen.

Het startscherm biedt plek aan widgets en heeft onderaan vijf iconen waarvan vier zelf te kiezen zijn. Wel is het mogelijk om een map aan te maken zodat je via een omweg hier toch meerdere apps kwijt kunt. Er zijn in totaal zeven verschillende startschermen maar je kunt schermen ook verwijderen. Het startscherm kent naast de standaardmodus ook een eenvoudige stand, handig voor mensen die niet gewend zijn met Android of TouchWiz.

Het menu bevat alle geïnstalleerde apps op een raster van vier bij vijf icoontjes. Widgets zitten onder een apart tabblad evenals gedownloade apps. De statusbalk, ditmaal transparant is zoals gebruikelijk naar beneden te trekken. Hierachter zitten snelkoppelingen naar instellingen, kun je de schermhelderheid aanpassen en natuurlijk de notificaties. Samsung laat zich een beetje gaan met de hoeveelheid instellingen. Er zijn nu in totaal 20 verschillende instellingen variërend van het aan- en uitzetten van WiFi tot Air View. Wat ons betreft hoeft het niet zo gek en mogen er flink wat weg. Veeg je overigens de statusbalk met twee vingers naar beneden dan zie je direct alle instellingen.

Ook het lockscreen kent een wijziging. Naast het bekende waterrimpeleffect is er nu ook de keuze uit een lichteffect. De achtergrond is standaard afkomstig van TripAdvisor die je lekker maakt met vakantiefoto's van anderen. Je kunt vijf apps instellen die vanuit het lockscreen direct op te starten zijn.

TouchWiz mag dan niet onze favoriete launcher zijn, het werkt wel erg goed. Het is snel, relatief makkelijk te bedienen en voldoende te personaliseren. Bovendien is het met TouchWiz mogelijk om twee apps tegelijk in beeld te draaien, iets wat in sommige situaties best handig kan zijn.

Er zitten wederom veel ogenschijnlijk onzinnige features op de S4. Introduceerde Samsung bij de S3 bijvoorbeeld nog handpalm-beweging, ditmaal kunnen we bladeren door webpagina's en het fotoalbum door vlak boven het apparaat te zwaaien. Het klinkt wederom vrij nutteloos maar het zou handig kunnen zijn als je bijvoorbeeld aan het koken bent en vieze handen hebt. Zo kun je toch die pagina met recepten doornemen.

Iets waar Samsung ook met adverteert is de Air View-functie. Je kunt extra informatie krijgen door de vinger naar het scherm te brengen zonder het aan te raken. Zo laat deze functie in de kalenderapp 'S Planner' gebeurtenissen die niet volledig in beeld passen toch volledig zien. Of in de Gallerij-app om snel de inhoud van een album weer te geven. Theoretisch best een interessante opties maar we hebben onze twijfels of je het wel echt bruikbaar is. Air View werkt namelijk niet in alle apps. Zo werkt de vergrootglasfunctie van Air View alleen in de standaardbrowser en dus niet Google Chrome mocht je die standaard gebruiken.

Telefoonboek

Op het gebied van de telefoonboek is er weinig nieuws onder de zon. Er is nog steeds een aparte app voor dailer en adresboek, toch kun je van de één in de ander komen door omdat die als tabblad aanwezig is. Je kunt onder het logbestand een hele selectie maken varierend van alle oproepen, gemiste oproepen, geweigerde oproepen, etc. Helaas is een zelfgekozen combinatie niet mogelijk.

Ook is het nog steeds mogelijk om vanuit het adresboek direct iemand te bellen door naar rechts te vegen. Een berichtje kan ook door naar links te vegen. Het is ook mogelijk iemand te bellen die je op dat moment bekijkt door de telefoon naar je oor te brengen. Deze mogelijkheid is ook uit te schakelen, maar wij vinden hem wel handig. Van alle aangemelde accounts kun je kiezen welke je in het adresboek terug wilt zien. Handig als je bijvoorbeeld je LinkedIn-contacten niet in je telefoonboek wilt terugzien.

Messaging

Ook het versturen van berichten gaat zoals we dat bij Galaxy-telefoons gewend zijn. Er is bovendien een aparte e-mailclient waar je nagenoeg ieder e-mailaccount kunt instellen. Voor Google-accounts is er natuurlijk de Gmail-app. Verder krijg je er de ChatON app gratis bij.

Het onscreen toetsenbord kent een iets andere indeling dan z'n voorganger. Er is een rij bijgekomen met cijfers die standaard in beeld is, iets wat we ook bij de grotere Galaxy Note 2 zagen. Gelukkig is het display van de S4 groot genoeg om alles prima in beeld te hebben. Samsung's eigen Swype-kloon is ook weer van de partij, iets wat ze zelf 'Doorlopende invoer' noemen. Het werkt op zich prima maar heeft soms wel wat eigenaardigheden. Zo blijft hij maar moeite houden met het woord 'is'. Iets wat ook jammer is is dat je voor tekens als een komma en vraagtekens telkens naar een popup-menu moet. Erg is dit niet maar je moet dit popupje ook weer zelf sluiten. Samsung zou er goed aan doen om dit popupje direct te sluiten zodra je je keuze hebt gemaakt.

Connectivity

De Galaxy S4 bevat naast de gebruikelijke verbindingsmogelijkheden als WiFi en NFC een oude vertrouwde infraroodsensor. Vroeger werd die sensor vooral gebruikt voor het verzenden en ontvangen van data tussen mobiele telefoons, maar de techniek is inmiddels vervangen door het veel snellere Bluetooth en WiFi Direct. Samsung zet daarom infrarood in voor iets anders, namelijk als universele afstandsbediening voor je TV en settopbox. Er is een speciale app meegeleverd genaamt WatchON en die fungeert na het kiezen van de juiste fabrikant prima als universele afstandsbediening. Eventueel kun je een aparte virtuele afstandsbediening aanmaken voor je settopbox. Handig is dat de afstandsbediening ook vanuit het notificatiescherm getoond kan worden. Maar de app werkt ook als TV-gids, helaas is het aantal ondersteunde tv-aanbieders is nog wat beperkt, zo ontbreekt Ziggo bijvoorbeeld. Hier schijnt aangewerkt te worden.

Iets anders waarmee Samsung ook adverteert is het nieuwe Group Play. Hiermee kun je met een aantal S4's een groep aanmaken waarna je muziek via alle deelnemende S4 kunt afspelen. Een grappige feature en wie het ziet is best onder de indruk maar dit is natuurlijk geen feature waarvoor je een S4 zou moeten aanschaffen. Overigens kun je naast muziek ook gezamenlijk foto's en documenten delen en games spelen. Allemaal op voorwaarde dat iedereen een Galaxy S4 heeft natuurlijk.

Camera

Iets waarin de Galaxy S4 uitblinkt zijn de camerafuncties. Er zijn namelijk nogal wat. Naast de gebruikelijke panorama, beste gezicht, beste foto, nacht, sport, hdr en automatisch modus zijn er een paar die we nader willen toelichten. Zo is er Geluid & opname, een foto met een kleine geluidsclip. Ons advies; neem dan gewoon een video. Grappiger is de Geanimeerde foto-modus. Hiermee kun je binnenin een stilstaande foto een deel aanwijzen wat mag bewegen. Maak een foto van een voorbijrijdende auto, en zie de auto zelf ook echt bewegen. We zagen het al op de Lumia's van Nokia terug. Iets wat we zelden zagen was de Drama-modus. Schiet enkele foto's van een bewegend onderwerp en voeg ze samen in één foto. Dit is een grappige manier om bijvoorbeeld een beweging van iemand vast te leggen in een stilstaande foto. De resultaten zijn ook best goed. Tot slot is er een Gum-modus waarmee je ongewilde objecten (of personen) uit je foto kunt gummen. Het antwoord tegen photobombers.

Heb je eenmaal de mooiste foto's van je leven geschoten dan kun je die in een album plaatsen. Samsung levert een app genaamd Story Album mee waarmee je precies dat kunt doen. Het mooie eraan is dat je ook een fysiek exemplaar van je album kunt bestellen. Prijzen variëren van €12,41 tot en met €27,08 afhankelijk van het formaat. Samsung maakt voor deze dienst gebruik van de printservice van Blurb! die ook gewoon in Nederland levert.

Over de kwaliteit van geschoten foto's en video's kunnen we heel erg kort zijn; die is bovengemiddeld goed. In weinig licht-situaties wordt hij weliswaar verslagen door de Lumia 920 van Nokia, maar in andere situaties staat de S4 meer dan prima z'n mannetje. We hebben hieronder een link naar Facebook waar door ons geschoten foto's te bekijken zijn.

Foto's geschoten met de Samsung Galaxy S4

Aanwezige programma's

Een geheel nieuwe app is S Health. Deze fitness-app houdt naast je workout ook je dagelijkse ritme bij. Zo is er een stappenteller, calorieteller en een slaap-ritme-monitor. Gecombineerd met apart verkrijgbare accessories zoals een hartslagmonitor of de S Band krijg je nog meer informatie wat handig in een overzicht kan worden weergegeven. De ingebouwde temperatuur- en vochtigheidsmeter laten zien of het weer geschikt is om te sporten. Excuusjes zijn verleden tijd.

Een andere nieuwe app is S Translator. Deze toepassing vertaalt gesproken en ingetikte tekst van de ene naar de andere taal. Er zijn helaas alleen niet erg veel talen beschikbaar, gelukkig wel de meest gesproken talen zoals Engels, Spaans, Duits en Chinees. Handig voor op vakantie, maar de app is natuurlijk geen match voor Google Vertalen met z'n offline ondersteuning en ondersteuning voor z'n vele talen waaronder het Nederlands.

Ook je persoonlijke spraakgestuurde assistent S Voice is vooraf geïnstalleerd maar is nog steeds niet in het Nederland beschikbaar. Het is daarom de vraag of je deze functie veel zult gebruiken. In dat geval is het verstandig S Voice uit te schakelen. Standaard staat S Voice namelijk aan en is te activeren door tweemaal op de homebutton te drukken. Uitschakelen betekent een snellere werking van je homeknop.

Al die standaard geïnstalleerde applicaties eist wel z'n tol op het geheugen. Van de aanwezige 16 GB blijft ruwweg 8,5 GB aan vrije ruimte over. Of dat zo'n probleem is valt nog maar te bezien, je kunt met een geheugenkaart dit eenvoudig uitbreiden. En gelukkig zijn die geheugenkaartjes vandaag de dag niet duur.

Games

Er staan standaard twee spelletjes op je Galaxy S4. Je vindt ze in Group Play en heten Com2urPoker en CanimalMatch. Blijkbaar kun je deze spelletjes via Group Play met vrienden spelen al hebben we dat niet kunnen testen. Meerdere games zijn natuurlijk via de Play Store te downloaden.

Extra's

Samsung levert een aantal interessante accessoires voor de Galaxy S4. Eén daarvan is de S View Cover. Het is een beschermhoesje dat zich als een boekenkaft om je toestel heen klapt. Om de S View Cover te plaatsen vervang je de batterijcover. Nadeel is dat hierdoor het toestel wel iets dikker wordt. Dergelijke covers kennen we al langer maar wat de S View bijzonder maakt is het transparante venstertje waardoor je een deel van het beeldscherm blijft zien. De Galaxy S4 springt hier bijzonder goed mee om en past zich automatisch aan zodra je de S View Cover sluit. Het apparaat springt op standby en je ziet naast de klok je notificaties. Eenmaal geopend en je toestel springt weer tot leven. Een leuke accessoire die wat ons betreft het prijskaartje van € 35 rechtvaardigt.

Conclusie

Komen we alweer aan het einde van deze uitgebreide review. En wanneer we dan z'n minpunten moeten opsommen komen we eigenlijk niet verder dan dat het apparaat van plastic is. Je kunt je echter afvragen of dat erg is. De S4 voelt niet echt plastic aan, ziet er niet echt uit als plastic en dus zou de materiaalkeuze geen punt moeten zijn. Een ander minpunt zou de Pentile-indeling kunnen zijn, maar die indeling is alleen onder een microscoop zichtbaar. Ook dat zou geen probleem moeten zijn. Misschien zouden de enorme hoeveelheid functies als nadelig en verwarrend ervaren kunnen worden. Samsung heeft echter ditmaal z'n best gedaan om die goed te verbergen en op te splitsen. En zeg nou eens eerlijk; wanneer is iets nadelig als het over veel functies beschikt? Ja z'n vrije geheugen is erdoor wat beperkt maar die is relatief eenvoudig (en voordelig) uit te breiden dankzij een los geheugenkaartje.

Eigenlijk kunnen we niets anders dan positief zijn over de Galaxy S4. Hij is snel, ziet er modern uit, beschikt over een subliem beeldscherm met groot contrast en prima leesbaarheid buiten, uitstekende batterijduur en is bovendien ontzettend uitgebreid. Alles waar Samsung in het verleden wel eens kritiek op heeft gehad is bij de S4 opgelost en aangepakt. Het begint haast vervelend te worden want er valt niet zoveel af te dingen op de S4, het is gewoon een hele goede telefoon. Zelfs wanneer je allergisch bent voor plastic. We gaan daarom nog veel horen en zien van de Galaxy S4, of je dat nou leuk vindt of niet.


Vermelde toestellen