Samsung Galaxy S6 edge review

Vooruitgang heeft z’n prijs

· 3 reacties


Samsung Galaxy S6 edge review

Net als vorig jaar kondigde Samsung haar nieuwste vlaggenschip aan voorafgaand aan het Mobile World Congress in Barcelona; de vakbeurs voor alles wat met mobiel te maken heeft. En toch heeft de Galaxy S6 edge weinig gemeen met het model van vorig jaar.

Dat heeft alles te maken met de respons van de Galaxy S5 van 2014. Die viel tegen bij de hoge verwachtingen. Sowieso deed Samsung het afgelopen jaar slechts op de telecommarkt. En dus moest het roer om, grondig. Alle bestaande ideeën gingen de prullenbak in en men moest opnieuw beginnen. Dat werd zelfs op het niveau van de interne componenten toegepast. Het resultaat mag er zijn maar het resulteert wel in een telefoon die voor het eerst afscheid neemt van aloude Samsung-voordelen als een verwisselbare batterij en geheugenkaartslot. Die twee ontbreken namelijk. Wij gaan in deze review proberen uit te zoeken of het gemis daarvan wordt goedgemaakt.

De Samsung Galaxy S6 edge werd samen met de Galaxy S6 aangekondigd en kent als grootste verschil het ronde beeldscherm. Beide modellen gelden als het topsegment en kennen concurrentie van modellen zoals de iPhone 6, HTC One M9 en in iets mindere mate de Sony Xperia Z3 en LG G3. Die laatste twee staan op de nominatie om snel vervangen te worden en zullen het dan moeten opnemen tegen deze Samsung-modellen. Op papier is de concurrentie dus groot, maar wat blijft daar in de praktijk van over?

8,5 / 10

Plus- en minpunten Samsung Galaxy S6 edge

  • Unieke vormgeving
  • Materiaalkeuze
  • Schitterend beeldscherm
  • Razendsnel
  • Cameraprestaties
  • Stevige prijs
  • Vormgeving ten nadele van grip

Wat zit er bij het toestel?

Samsung levert de Galaxy S6 edge in een wit doosje met daarin naast het toestel een Nederlandstalige snelstartgids, garantiekaart, oplader, microUSB-kabel, simkaartprikker en een headset. Die laatste is in ons geval wit en met een plat snoer zodat hij niet onbedoeld in de knoop raakt. Halverwege zitten bedieningsknoppen om het volume te regelen en om gesprekken mee aan te nemen. De oordopjes hebben een eigenaardige vorm en lijken wat op die Apple meelevert met de iPhone 6. Door die vorm en het rubberachtige omhulsel zijn ze wat lastig in je oor te krijgen. Er is een tweede rubber omhulsel meegeleverd van een iets ander formaat. De dopjes zijn in-ear maar sluiten niet al het geluid af van buiten. Qua geluid doen ze het helemaal niet slecht. Vergeet vooral niet het SoundAlive+ geluidseffect aan te zetten. Die bootst surroundgeluid na en werkt alleen als de koptelefoon is aangesloten.

Uiterlijk

Op het eerste gezicht lijkt het uiterlijk het grootste verschil te zijn van deze Galaxy S6 edge. Schijn bedriegt maar daar later meer over. Samsung heeft een telefoon neer gezet die onmiskenbaar op een Samsung-telefoon lijkt. De ronde hoeken en de fysieke homeknop zijn daar de grootste voorbeelden van. En toch lijkt deze S6 edge niets op voorgaande modellen. Weg is namelijk de plastic behuizing en in de plaats daarvan is een mix van metaal en glas toegepast. De Galaxy S6 edge is verkrijgbaar in drie kleuruitvoeringen; 'White Pearl', 'Black Sapphire' en 'Green Emerald'. Voor deze test hadden wij een zwarte uitvoering, als is het eerder blauw. In het juiste licht is dat haast lichtblauw, en soms is het weer zwart. Samsung lijkt gebruik te maken van een sticker of folie om de kleuruitvoering te krijgen.

De rand is van metaal, waarvan de hoekjes netjes zijn afgerond. De rand wordt zowel boven als onder tweemaal onderbroken door een ander materiaal. Dat zal ongetwijfeld met de antenne's te maken hebben. We kunnen het niet verder onderzoeken want ditmaal is de achterkant niet te verwijderen. We kunnen dus niet 'in' het toestel kijken. De glasplaat voor loopt tot ver over de zijkanten heen. Het toegepaste beeldscherm is ook gebogen en dat levert een unieke 'look' op. Het toestel oogt er tevens smaller door. Het heeft echter ook nadelen maar daarover later meer. De homeknop is ditmaal iets groter, dat is nodig voor de vernieuwde vingerafdrukscanner. Die leest nu geen afdrukken meer door erover heen te vegen maar door er een vinger op te laten rusten.

De achterkant is ditmaal ook van glas. Zowel de voor- als achterkant is van Gorilla Glass 4. Dat nieuwe type is beter bestand tegen vallen. Natuurlijk blijf je bij glas afvragen of het wel goed bestand is tegen schade. We kennen immers de vele kapotte iPhone 4s-en en Xperia-telefoons. In een opgedoken filmpje op internet wordt de stevigheid van de S6 edge op de proef gesteld. Het resultaat is vrij indrukwekkend, het glas blijft heel. Toch blijft toekomstige schade als een soort zwaard van Damocles boven hem hangen. Dat komt vooral door de zijkant. Het gebogen scherm gaat namelijk ten koste van de behuizing van de zijkant. Je houdt vooral die zijkant vast en die geeft maar weinig grip. Bovendien voelen de zijkanten wat hoekig en scherp aan. We kunnen ons goed voorstellen dat je hem ooit in z'n leven laat vallen vanwege het gebrek aan grip. De glasplaat van de achterkant ligt er als een druppel op, met een lichte bolling aan de uiteinden. Het geeft een zeer nette afwerking. De cameramodule steekt wel flink uit. Rechts daarvan zit de flitser met de hartslagsensor. Aan de linker zijkant zitten verder de volumeknoppen, ditmaal zijn dat twee losse knoppen. Rechts zit de powerknop die opvallend laag zit.

Bovenop zit de simkaartopening. Hier heb je een prikker voor nodig die meegeleverd is met het toestel. Bij de Galaxy S6 zit die opening nog aan de zijkant. Precies in het midden zit een zwart onderdeel waarachter de infrarood-zender zit. Hiermee is je televisie te bedienen. Rechts daarvan zit nog een zwart putje, dat is de secundaire microfoon. Hiermee weet de S6 edge onbedoelde geluiden te filteren uit een telefoongesprek. Onderop lijkt het toestel erg op de iPhone 6. Dat komt door de geperforeerde gaatjes voor de speaker. Die heeft 1,2 watt aan vermogen tegen 0,8 uit de Galaxy S5. In het midden van de onderkant zit de microUSB-aansluiting. Bij het vorige model zat die nog achter een klepje, dat was nodig om hem waterdicht te maken. Onhandig want je moest het klepje telkens openen en sluiten. Die handeling blijft nu achterwege al moet deze S6 edge daar wel de waterdichtheid voor inleveren.

Samsung Galaxy S6 edge in hands

Deze Galaxy S6 edge lijkt een nieuw tijdperk in te luiden van telefoonontwerpen. Dit is namelijk echt iets nieuw. Nu is het gebogen scherm niet per sé enorm functioneel maar het is wel écht iets anders. Bovendien maakt de mix van glas en metaal dat de S6 edge zeer premium aanvoelt. We hebben tijdens onze testperiode ook het toestel aan vele mensen laten zien. Geen daarvan is niet onder de indruk. Woorden als 'chique' en 'mooi' vielen geregeld. Termen die we zelden over de Galaxy S5 gehoord hebben.

Uithoudingsvermogen

De Samsung Galaxy S6 edge kent een ingebouwde batterij van 2.600 mAh. Daarmee lijkt hij achter te blijven op andere Android-concurrentie. En mocht het toestel leeglopen dan kun je niet een reservebatterij plaatsen, iets wat tot op heden wel altijd kon. Uitzonderingen nagelaten, wij zien dit mensen in de praktijk erg weinig doen. En toch komt Samsung de gebruiker tegemoet om het gemis van de verwisselbare batterij te compenseren. Allereerst is daar de energiezuinige Exynos-processor. Deze is gebaseerd op 14nm in plaats van de gebruikelijke 20nm. Dat maakt hem net iets zuiniger. En mocht je bij een stopcontact zitten dan kun je hem razendsnel opladen. Volledig opladen kan al in 80 minuten en slechts 10 minuten aan de lader is al genoeg voor 4 uur gebruik. En draadloos opladen is vanaf nu standaard ingebouwd. Onder 'extra's' bespreken we nog de apart verkrijgbare oplader.

Het resultaat valt in de praktijk niet tegen al is de accuduur ook weer niet het allerbeste wat we ooit gezien hebben. Meer dan een dag haal je er in normale omstandigheden niet uit. Daarvoor heb je toch de extra besparende functies voor nodig. Er is een normale spaarstand die automatisch ingeschakeld kan worden als de batterij onder een bepaald niveau zakt. De processorsnelheid en schermhelderheid worden dan teruggeschroefd en de trilfunctie gaat uit. Er is ook nog een extra spaarstand die wat grondiger te werk gaat. Hierbij gaat het scherm op zwart/wit en kun je een beperkt aantal vooringestelde apps gebruiken. In deze stand haal je overigens wel meerdere dagen maar dat heeft een prijs. De S6 edge geeft een schatting van het resterende gebruik. Die tijden worden echter schromelijk overdreven, meestal haal je in de praktijk maar de helft. Er is nog een optie bijgekomen die apps in de gaten houdt of ze niet teveel batterij verbruiken. Je kunt dan apps geforceerd sluiten of indien nodig verwijderen.

De grote vraag is nu of al dit alles het gemis van de verwisselbare batterij goed maken. Wat ons betreft wel maar je hebt natuurlijk altijd mensen voor wie dat niet op gaat. Toch zal het gros zich prima kunnen redden met een vaste ingebouwde batterij. Hij gaat lang genoeg mee en mocht het toch mis gaan dan is 10 minuten aan de lader genoeg voor een halve dag vooruit. Bovendien zijn er genoeg andere telefoons waarvan de batterij niet te vervangen is die toch goed verkopen. We noemen een iPhone bijvoorbeeld. Ophef over dit punt blijkt dus meer een storm in een glas water.

Belkwaliteit

Bellen gaat prima met de Galaxy S6 edge. Het volume kan hard genoeg en de persoon aan de andere kant is helder en duidelijk verstaanbaar. De bel-interface is een stuk duidelijker geworden. Weg is de donkere interface en daarvoor in de plaats is een overzichtelijk en vooral wit geheel teruggekomen. Qua functies is alles hetzelfde gebleven. Samsung omarmt goed de ontwerp-principes van Android Lollipop en heeft dat zover mogelijk proberen door te voeren in haar eigen TouchWiz-schil. Het ziet er allemaal net even wat frisser en schoner uit.

Beeldscherm

Samsung past in de Galaxy S6 edge een gebogen 5,1 inch groot scherm toe. Deze is van het type AMOLED en heeft een resolutie van 1.440 bij 2.560 pixels. Dat zijn iets teveel om met het menselijk oog waar te kunnen nemen. Je kunt je dus ook afvragen of Full HD niet genoeg was. Veel mensen zullen het verschil niet zien maar we kunnen dit technisch hoogstandje wel waarderen. Het scherm is aan weerszijden gebogen tot over beide randen. Bij de Note 4 was dit nog maar aan één kant. Het levert een bijzondere ervaring op. De kleuren aan de rand vertekenen wel iets, totdat je hem naar je toe draait. De resolutie, helderheid en contrast zijn meer dan prima. We durven zonder overdrijven te beweren dat dit het beste scherm is wat je vandaag de dag in een mobiele telefoon kunt vinden. Mochten je de kleuren van het scherm wat overdreven vinden dan kun je de schermmodus op 'basis' zetten.

Bij de Galaxy Note 4 had Samsung diverse functies bedacht voor het gebogen schermgedeelte. Bij de S6 edge zijn er ook functies te vinden maar wel minder. Zo licht de zijkant op als je gebeld wordt. Je kunt ook een specifieke kleur toekennen aan een contactpersoon. Zelfs wanneer het toestel op de kop ligt dan schijnt dit door het gebogen scherm door. Nu raden we deze positie eigenlijk altijd af aan omdat het scherm dan kan beschadigen. Nu is de achterkant van hetzelfde materiaal dus die waarschuwing gaat hier niet op.

Ook kan de zijkant informatie weergeven maar alleen als het hoofdscherm uit staat. Een snelle veegbeweging levert de tijd, gemiste oproepen en berichten en de huidige weersverwachting. Ook kun je de gebogen scherm als nachtklok gebruiken. Je kunt instellen wanneer de klok zichtbaar is. Al deze informatie kan rechts of links weergegeven worden. Handig maar geen functies waarvoor je een S6 edge zou moeten aanschaffen.

Menu

We zeiden al even dat TouchWiz, de schil die Samsung boven op Android toepast, er een stuk frisser uitziet. Alhoewel het nog steeds herkenbaar is als TouchWiz is er wel veel veranderd. Om te beginnen zijn er tal van instellingen verdwenen. Kon je vroeger haast ieder aspect instellen, ditmaal moet je het doen met een stuk minder. Dat maakt het wel een stuk overzichtelijker, maar voor mensen die er gewend aan waren is het wel even slikken. Zij missen bijvoorbeeld instellingen zoals de verlichtingsduur van de bedieningsknoppen voorop.

Nog steeds bestaat het startscherm uit een aantal pagina's waarop je widgets kunt plaatsen. De meest linker pagina is een opsomming van nieuws uit Flipboard. Vroeger kon je die nog uitzetten, nu niet meer. Onderin het scherm is ruimte voor vier app-snelkoppelingen plus een knop voor het openen van het app-overzicht. Wil je meer apps kwijt dan kun je daar ook mappen plaatsen. De naam van die map kun je direct aanpassen als je op de naam klikt. Ook kun je de kleur van de map aanpassen via dat icoontje van een palet. Het gebeurt heel makkelijk dat je daar per ongeluk op klikt. Eenvoudig heeft zo z'n prijs. Het app-overzicht bestaat uit een raster van 4 bij 5 icoontjes. Dat is niet anders meer in te stellen. De sortering is handmatig en ook daar zijn geen andere keuze's te maken. De notificatielijst kan weergegeven worden door de statusbalk naar beneden te vegen. De stijl is nu volledig in lijn met Lollipop. Bovenin staat een aantal snelkoppelingen om zaken als WiFi en Bluetooth snel in en uit te schakelen. Die lijst is zelf samen te stellen. Daaronder een regel voor de schermhelderheid en daar weer onder de knoppen 'S Finder' en 'Snel verbinden'. Alle notificaties staan daar weer onder.

Met de linker bedieningsknop open je een lijst met laatst geopende applicaties. Een knop om alles in één keer te sluiten staat onderaan. Je kunt verticaal door deze lijst bladeren en een veeg naar links of rechts sluit de app. Lang drukken op de homeknop tovert Google Now tevoorschijn. Het lockscreen is ook uitgekleed en kent naast een klok een snelkoppeling naar de bel-applicatie en de camera. In theorie handig maar wie het toestel beveiligd heeft zal daarna wel eerst z'n code of vingerafdruk moeten invoeren. Dat geldt dan weer niet voor het openen van de camera. Notificaties verschijnen ook op het lockscreen van waar je direct actie kunt ondernemen. Er zijn nog wat instellingen om ook het weer en een dubbele klok te tonen maar dan houdt het ook wel op.

TouchWiz roept nog altijd bij veel mensen walging op. Het is te log, er zijn teveel mogelijkheden en het ziet er niet uit. Daar heeft Samsung wat aan proberen te doen. Zo zijn er tal van instellingen en mogelijkheden verdwenen waardoor het geheel wat 'schoner' geworden. Ergens vinden we het wel jammer dat die instellingen niet elders, in een achterhoekje alsnog bereikbaar waren geweest. Sommige instellingen missen we namelijk. Qua snelheid hebben we nu niets meer te klagen. De interface is snel, razendsnel zelfs. Apps starten nagenoeg direct op. Dat komt ook mede door het nieuwe geheugen waarmee de Galaxy S6 edge is uitgerust. Alleen bladeren gaat bij ons niet helemaal soepel. Soms hapert het scrollen, onduidelijk is waardoor dat komt. Dit lijkt ons met een software update op te lossen. En voor wat betreft het uiterlijk, Samsung heeft nu thema's toegevoegd. Er staan al drie op het toestel zelf en er is een winkel om te te downloaden. Het aanbod is echter nog beperkt. Binnenkort komt ook de mogelijkheid om zelf thema's te maken. Daarmee kun je je eigen stijl kiezen die het best bij je past.

Telefoonboek

Ook de meegeleverde contacten-app is sterk versimpeld al bestaat nog steeds de mogelijkheid om mensen direct te bellen of sms'berichten te sturen door respectievelijk naar rechts of links te vegen. In het overzicht is bovenaan ruimte gereserveerd voor de favoriete contacten. Ook dit is niet via een instellingen aan te passen. Wel is het mogelijk om de sortering te veranderen van "Voornaam" naar "Achternaam". Je kunt van gekoppelde accounts aangeven of ze zichtbaar moeten zijn in de lijst.

Namen zoeken kan door de naam in te voeren via het toetsenbord maar ze kunnen nu ook ingesproken worden. Samsung heeft de contacten-app een oranje kleur meegegeven. Andere apps krijgen ook een eigen kleur. Bellen is groen, de kalender is groen op wit en video is paars. Zo moet je in een oogopslag zien in welke app je zit.

Messaging

Natuurlijk kun je met de Galaxy S6 edge sms'berichten versturen. De manier hoe je dit doet ziet er vertrouwd uit en zoals je dat ook op andere smartphones hebt. Je kunt een prioriteit toekennen aan een contactpersoon. Ze krijgen dan een eigen snelkoppeling bovenin het scherm. Klik op de afbeelding en je gaat direct naar de conversatie toe. Het meegeleverde toetsenbord herkennen we grotendeels van vorige Samsung telefoons. Die bestaat uit 5 rijen met bovenin een rij voor cijfers. Ditmaal kun je de hoogte van het toetsenbord instellen, al is de marge zeer beperkt.

Naast de traditionele invoer kun je ook woorden maken door van letter naar letter te slepen. Qua werking lijkt dit op Swype al geven we zelf de voorkeur aan die laatste. De meegeleverde e-mail toepassing werkt probleemloos. Het toevoegen van accounts gaat grotendeels automatisch, zo worden populaire diensten als Hotmail herkend en hoef je alleen je e-mailadres en wachtwoord in te voeren. Er zijn tal van opties beschikbaar om te synchroniseren. Erg gecharmeerd zijn we echter niet van de kleurstelling; rood op wit. Maar het werkt en dat is het belangrijkste.

Connectivity

De Samsung Galaxy S6 edge weet prima raad met allerlei verbindingsmethoden zoals WiFi, Bluetooth en NFC. Samen met het toestel introduceerde Samsung ook een eigen betaaldienst. Alhoewel in het instellingenmenu wel een optie "NFC en betaling > Tikken en betalen" staat is het (nog) niet mogelijk om met het toestel af te rekenen in de winkel. Mogelijk wordt deze optie later toegevoegd. We ondervonden tijdens onze testperiode geen problemen met WiFi-verbindingen en ook Bluetooth werkt probleemloos. Er zijn mogelijkheden om terug te vallen op een 4G-verbinding als de WiFi-verbinding te slecht is. Ook is het nog steeds mogelijk om grote bestanden extra snel te downloaden door het zowel over het WiFi- als 4G-netwerk te downloaden. 'Downloadbooster' heet dat.

De Galaxy S6 edge komt met een eigen internetbrowser en met Google Chrome. Qua functionaliteit ontlopen ze elkaar nauwelijks. Beiden kunnen overweg met tabbladen al heb je daar voor Chrome de knop voor recente apps voor nodig. Ook voor wat betreft de snelheid is er geen duidelijke winnaar.

Camera

Samsung voorzag de Galaxy S5 nog van een sensor met ingebouwde fase-detectie autofocus. Dat zou hem een extra snelle autofocus moeten opleveren. Dat viel in de praktijk flink tegen. Samsung past bij deze S6 edge een Sony-sensor toe met een nieuwe extra lichtsterke lens van f/1.9. Foto's in het donker zouden dus beter moeten worden. Nieuw is ook de tracking autofocus die kan scherpstellen op een bewegend onderwerp. Samsung heeft verder nog wat milliseconden weten af te snoepen van de opstarttijd van de camera-app. De app is na 0,7 seconde opgestart, dat was 1,3 seconde. De camera start zelfs in de lock-stand met 2 maal snel drukken op de homeknop op. Ideaal om snel even een foto te schieten.

Samsung heeft ook de camera interface versimpeld. De meest gebruikte instellingen staan in beeld zoals het schieten van een foto en nemen van een video. Er zijn diverse standen waaronder een professionele waarin je zelf de witbalans en ISO kunt instellen. Er is daarnaast een selectieve focus waarbij je later na het nemen van de foto nog de focus kunt veranderen. Ook is er een slow motion-optie. De maximale camera-resolutie is 16 megapixel en video kan in maximaal 4K UHD opgenomen worden (3.840 bij 2.160 pixels). De 'autofocus tracking' werkt niet samen met de videostabilisatie; het is het één of het ander.

Wat ons betreft is de interface geslaagd. Veel onduidelijke instellingen zijn verdwenen zodat de gemiddelde gebruiker zonder al te veel moeite direct schitterende foto's kan schieten. Dat moet niet zo'n probleem opleveren want de foto's die uit het toestel rollen zijn zeer fraai. Alleen van zeer zichtbij (macro) duurt het soms voordat hij het beeld in focus heeft. Hier merk je de afwezigheid van phase detection autofocus. Dat gemis wordt goed gemaakt door de nieuwe lichtsterke lens. Die schiet zelfs in het donker nog zeer acceptabele foto's. Zelfs bij bijna volledige duisternis waar andere telefooncamera's één zwart beeld zouden opleveren krijg je bij de S6 edge nog herkenbare resultaten. Nu is dat misschien wat extreem, maar 's avonds kun je op straat gewoon foto's schieten zelfs zonder flits. Resultaten zijn op dit punt beter dan van andere telefooncamera van dit moment.

Samsung Galaxy S6 edge camera samples
Klik hierboven voor nog meer voorbeeldfoto's van de Samsung Galaxy S6 edge

Aanwezige programma's

Dit is het onderdeel van de review waar we bij Samsung-telefoons altijd een beetje bang voor zijn. De lijst met apps is op een Samsung smartphone namelijk bijna oneindig. De hoeveelheid die ze tot voor kort meeleverden was lang, onnodig lang. En er zaten altijd apps bij die niemand van z'n leven ooit zou gebruiken. Hoe aangenaam is de lijst nu. Het aantal Samsung-apps is zo'n beetje op één hand te tellen. En zelfs die zijn nog uit te schakelen. Al die extra apps zijn trouwens nog steeds wel te installeren, je treft ze aan in de Galaxy Apps-winkel. Het levert meer ruimte op op het apparaat en het ziet er allemaal een stuk overzichtelijker uit. Standaard geïnstalleerd zijn; Telefoon, Contacten, Berichten, S Planner, Galerij, Camera, Klok, Calculator, Notitie, Mijn bestanden, Spraak recorder, Peel Smart Remote, Muziek, Video, Internet, E-mail, S Health, S Voice, Galaxy Apps, Smart Manager, Play Store en Instellingen. Er is ook een mapje met Microsoft-apps zoals OneDrive, OneNote en Skype. Dat heeft alles te maken met een geschikte rechtszaak tussen Samsung en Microsoft. Verwijderen kan niet maar onzichtbaar maken wel.

Met Peel Smart Remote kun je een afstandsbediening simuleren. Je voert het model in van je TV of AV-ontvanger en na een paar pogingen kun je je TV bedienen. Er is ook een ingebouwde TV-gids maar die is bij lange na niet volledig. Met Smart Manager kun je je toestel schoon houden. De interface bestaat uit vier blokken; batterij, opslag, geheugen en beveiliging. Het batterijgedeelte linkt door naar de batterij instellingen die we eerder besproken hebben. Met opslag kun je automatisch overbodige bestanden verwijderen. Ook krijg je inzicht in waar je geheugen zoal voor gebruikt wordt en wat je daar aan kunt doen. Het onderdeel 'RAM' geeft inzicht in het werkgeheugen en daar kun je actieve apps stoppen waarna in theorie je apparaatprestaties zouden moeten verbeteren. Onder het vierde kopje 'beveiliging' kun je Samsung's eigen Knox-oplossing inschakelen maar wordt ook malware en onbevoegde systeemwijzigingen opgespoord.

Extra's

We hebben al wel even genoemd maar nog niet besproken; de vingerafdrukscanner. Samsung heeft een nieuw type scanner verwerkt in de homeknop. Die is groter geworden en je hoeft je vinger er niet meer overheen te vegen. Leg hem stil en je vingerafdruk wordt gelezen. Dat werkt stukken beter en in veel gevallen wordt je vinger herkend, hoe je hem er ook op legt. Lezen gaat bovendien lekker snel. Qua werking, snelheid en nauwkeurigheid komt hij akelig dicht bij de iPhone in de buurt. Je kunt vier verschillende vingerafdrukken registreren. Hiermee kun je naast toegang tot het toestel ook inloggen op internetformulieren, inloggen op je Samsung-account en betalen met PayPal. We zijn zeer te spreken over de vernieuwde vingerafdrukherkenning en raden eigenlijk iedereen aan er gebruik van te maken.

Samsung Galaxy S6 edge on Wireless Charger

Het andere punt wat je nog van ons tegoed hebt is het draadloos opladen. We kregen van Samsung er een Wireless Charger bij. Het is niet hetzelfde type dat mensen met een pre-order er gratis bijkrijgen. Dit laadstation met typenummer EP-PG920I is rond van vorm en kent bovenop een rubberen rand die wat uitsteekt. Je loopt dus niet snel kans om het toestel te bekrassen. Dit laadstation is gebaseerd op de Qi-standaard wat meteen betekent dat de Galaxy S6 en S6 edge tevens met andere Qi-apparaten opgeladen kunnen worden. Naast Qi ondersteunt het toestel ook PMA waarmee je nagenoeg ieder draadloze lader op het toestel kunt gebruiken. De EP-P920I kost los rond de 50 euro en je hoeft het toestel er alleen maar op te leggen om hem op te laden. Geen gedoe meer met kabeltjes. Zorgt wel dat je het toestel redelijk in het midden legt ander laadt hij niet op, zo merkten wij één ochtend op. De lader licht aan de voorkant blauw op als het toestel oplaadt, en wordt groen als hij voltooid is. Erg fel is dit licht niet maar in een donkere slaapkamer is hij dat wel. Helaas is dit niet uit te zetten.

Conclusie

Hoe vat je nou deze telefoon goed samen? Op het eerste gezicht lijkt het op een willekeurige Samsung. Iets wat totaal anders wordt als je hem voor het eerst in handen krijgt. Wat een kwaliteit, het voelt haast on-Samsungs aan. De bouwkwaliteit is werkelijk uitmuntend. De hoeveelheid detail is ook ongekend, alles is netjes afgewerkt. Apple heeft het nakijken. Leg de S6 edge naast een iPhone 6 en die laatste heeft het nakijken. De edge is zoveel mooier. En de hoeveelheid werk heeft zich niet beperkt tot het uiterlijk, ook alle gebruikte componenten. Samsung heeft zichzelf echt overtroffen. Het beeldscherm is ongekend scherp, helder en contrastrijk. De processor blaast en het nieuwe type geheugen zorgt dat apps meteen opstarten. De camera is vlot en schiet zelfs in donkere omgevingen nog prima foto's. De vingerafdrukscanner werkt gewoon zoals het zou moeten en de software is versimpeld en overzichtelijk. Die vooruitgang heeft echter zo zijn prijs.

Want verdwenen zijn de verwisselbare batterij en de geheugenkaartslot. Jammer van die eerste maar de snellaadfunctie en de zuinigheid van het toestel maken dat ruimschoots goed. Wel jammer vinden we het verdwijnen van de geheugenkaartslot. Samsung lost dat op door het basismodel al met 32 GB uit te rusten. We hebben de wereld aan apps geladen en nog steeds kwamen wij niet over de 50% uit. Muziek stream je tegenwoordig en foto's sla je op in de cloud. Er is dus ook steeds minder noodzaak voor extra geheugen. Heb je dat toch nodig dan zul je voor de 64 of zelfs 128 GB uitvoering moeten gaan. Dat heeft echter z'n prijs. En dan is daar nog de aanschafprijs van het model an sich. Met een adviesprijs vanaf 849 euro is de Galaxy S6 edge bepaald geen goedkope telefoon. Je zult in de buidel moeten tasten voor al dat technologisch geweld. Mocht het je te gortig worden dan kun je op de eveneens prima Galaxy S6 terugvallen. Je zult het dan zonder gebogen scherm moeten doen en iets minder vaak van mensen uit je omgeving complimenten ontvangen. Toch is het de eenvoudigste manier om snel 150 euro te besparen.

Samengevat; we denken dat Samsung de juiste beslissing heeft genomen. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het ontbreken van een geheugenkaartslot en de waterdichtheid zeer zullen missen. Die zullen echter in het niet vallen bij de mensen die gecharmeerd zijn van het nieuwe uiterlijk, de materiaalkeuze en de vakmanschap die erbij is komen kijken om de S6 edge in elkaar te zetten. Het is werkelijk een unieke telefoon, een prachtige verschijning en mogelijk de eerste stap naar herstel en succes van de telefonietak van Samsung.


Vermelde toestellen