Favorieten

Je hebt nog geen favoriete producten gevonden!

Ontdek de producten op onze website en klik op het hart-icoontje om producten aan deze favorieten-lijst toe te voegen.

Begin met ontdekken

Samsung Galaxy S7 edge review

Op het randje van perfectie?

Aan de vooravond van het afgelopen MWC presenteerde Samsung twee nieuwe S7-toestellen. Van die twee hebben wij nu de gekromde S7 edge getest.

Samsung Galaxy S7 edge review
  • Pluspunten: Waterdicht, snelheid, uithoudingsvermogen, beeldscherm, camera
  • Minpunten: Luidspreker, eigenaardigheden interface

Samsung heeft er dit keer niet voor gekozen om het ontwerp voor de S7-lijn helemaal om te gooien. In plaats daarvan borduurt Samsung voort op de goede aspecten van de S6-lijn en heeft verder geschaafd aan het uiterlijk. Verder is natuurlijk qua hardware het een en ander van een upgrade voorzien. Denk aan de processor, camera en een groter scherm.

Inhoud van de doos
Headset
microUSB-kabel
Stekker
USB adapter

Met een 5,5 inch beeldscherm zit de S7 edge qua formaat tussen de S6 edge en S6 edge+ in en wordt daardoor wellicht voor meer mensen een interessante optie. Naast de edge is er nog de gewone S7 met een 5,1 inch scherm.

Andere fabrikanten hebben op het MWC ook hun nieuwe vlaggenschepen gepresenteerd. Zoals de LG G5 en HTC later met de 10. Eerder al kwamen de iPhone 6s Plus, Nexus 6P en Sony Xperia Z5 premium op de markt. Stuk voor stuk grote en prijzige smartphones met meer of minder bijzondere eigenschappen die Samsung met de S7 edge graag het nakijken wil geven.

Ontwerp

De S7-lijn vertoont dus duidelijke overeenkomsten met de S6-lijn maar is op details verder verbeterd. Ook is voor de S7 (edge) weer de door ons geteste Black Onyx-uitvoering beschikbaar. Beide S7-toestellen zijn een fractie dikker dan hun voorganger(s) maar daar merk je bij het vasthouden praktisch niks van. De batterijcapaciteit daarentegen heeft er wel flink baat bij. De voor- en achterkant zijn nog altijd van glas met rondom het toestel een metalen rand. Het metaal is mat en aan de boven- en onderkant een beetje gebold. Er is sowieso nergens op het toestel een scherpe rand of rechte hoek te bekennen. Ook de overgangen van glas naar metaal zijn gladgestreken.

Samsung Galaxy S7 edge voorkant
Gebogen Edge-scherm voor tonen van snelkoppelingen en informatie
5,5 inch groot scherm met altijd-aan-functie
Snellere vingerafdrukherkenning

Aan de voorkant valt natuurlijk het scherm direct op. Door de edges lijkt het scherm echt om het toestel heen gevouwen en zijn de randen naast het scherm ook erg dun. Boven en onder het scherm zit evenmin veel loze ruimte. Behalve een kleine gril voor de luidspreker en de selfiecamera zitten boven het scherm nog een aantal sensoren en een klein notificatielampje. Onder het scherm zit de fysieke hometoets, die tevens fungeert als vingerafdrukscanner, met aan weerszijden een aanraakgevoelige terugtoets en toets voor recente apps. Vreemd genoeg wisselt Samsung de positie van deze laatste twee nog steeds om ten opzichte van puur Android en veel andere fabrikanten. Je went er vrij snel aan maar het is ook een beetje onnodige complicatie.

Bovenop het toestel zit de sleuf voor de SIM-kaart waar nu ook weer plaats is voor een microSD-kaart. Een infraroodzender is niet meer aanwezig. Onderaan treffen we zoals gebruikelijk de poorten voor de headset en microUSB. Samsung kiest niet voor USB-C omdat de virtual reality bril van Samsung, de Gear VR, ook nog beschikt over een microUSB-aansluiting. Ook de luidspreker zit aan de onderkant. Op die plek dek je hem wel snel af met een vinger wanneer je het toestel horizontaal houdt.

Net als op de S6 zitten op de S7 edge nergens klepjes voor openingen. Desondanks is het toestel dit keer wel weer stof- en waterdicht. Dat is mooi meegenomen want het doet dus niks af aan het gebruiksgemak. Wel is de kwaliteit van de luidspreker iets minder geworden. Het geluid is wat blikkeriger en een beetje vervormd.

Samsung Galaxy S7 edge achterkant
Terug van weggeweest; de geheugenkaartslot
Waterdichte behuizing zonder klepjes
Gladde achterkant helaas wel gevoelig voor vingerafdrukken

Aan de achterkant steekt de camera nog steeds een stukje uit maar aanzienlijk minder als bij de S6. Naast de camera zitten een enkelvoudige LED-flitser en de hartslagsensor. Belangrijk verschil met de S6 is dat de achterkant nu ook afgerond is aan de zijkanten. Weliswaar minder dan de voorkant maar het toestel ligt merkbaar prettiger in de hand. De achterkant is wel erg glad en een echte vlekkenmagneet. Ook is het verre van immuun voor krassen. Mochten wij een S7 edge aanschaffen dan zouden wij het aanbrengen van een skin of cover op de achterkant serieus overwegen.

Prestaties

Ten opzichte van de S6-lijn is de batterijcapaciteit van de S7 (edge) flink verbeterd. Dat is een stap die wij met open armen ontvangen. De S7 edge heeft een batterij van 3600 mAh en dat is aardig riant voor een toestel met 5,5 inch scherm. Natuurlijk moet daarmee ook een krachtige processor en forse schermresolutie van stroom worden voorzien maar wij hadden hoge verwachtingen. Met het nodige gemak konden wij een gebruikstijd van 36 uur vol maken en daarbij 6 uur scherm aan-tijd uit de S7 edge halen. Daarbij maakten wij vooral gebruik van WhatsApp, social media, twee e-mailadressen en de camera. Een lange, intensieve dag moet dus geen enkel probleem zijn en ook twee dagen kan haalbaar worden geacht.

De S7 edge kan draadloos worden opgeladen en met de bijgeleverde kabel is snel opladen standaard ingeschakeld. In ruim 1,5 uur is de batterij van de S7 edge weer helemaal vol. Tijdens het snelladen kan het toestel behoorlijk warm worden. Mocht je dit niet fijn vinden dan kun je het snel opladen ook uitzetten. Ditmaal kun je het toestel ook snel draadloos opladen. Dat ontbrak nog vorig jaar.

Van de S7-toestellen zijn wereldwijd twee versies op de markt met als enige onderscheid een verschillende processor. In de Verenigde Staten is dat de Snapdragon 820 van Qualcomm en in onder meer Europa Samsungs eigen Exynos 8 Octa. Volgens sommige berichten zou de Exynos-processor iets sneller in het gebruik moeten zijn en dus goed nieuws voor Nederlandse consumenten. Daarbij beschikt het toestel ook nog eens over 4 GB werkgeheugen. Dit maakt multitasken een fluitje van een cent. Een enkele keer leek het toestel te bevriezen en reageerde het niet meer op input via het touchscreen. Dit kon worden verholpen door de home of aan/uit-toets in te drukken.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de S7 edge heeft opnieuw een QHD-resolutie van 1440 x 2560 pixels. Met een pixeldichtheid van 534 PPI op het 5,5 inch grote scherm levert dit natuurlijk een enorm gedetailleerd beeld op. Daarnaast gaat het hier om een AMOLED-paneel en Samsung heeft de toepassing van dergelijke schermen inmiddels redelijk geperfectioneerd. De kleurweergave op de S7 edge is dan ook zeer levendig maar niet overdadig. Er zijn verschillende scherm-modi beschikbaar maar wij vonden het niet nodig om het aan te passen.

Net als de achterkant is ook de voorkant erg gevoelig voor vingerafdrukken en het glas is behoorlijk reflecterend. Dit kan de afleesbaarheid soms bemoeilijken. Doordat het scherm gebogen is kijk je er bij de zijkanten schuin op. Daardoor vervagen kleuren een beetje en is bij een wit vlak een blauw schijnsel te zien aan de randen. Dit blauwe schijnsel is ook zichtbaar over het gehele scherm als het toestel niet helemaal recht wordt gehouden.

Samsung Galaxy S7 edge Always-On-Display

Voor het scherm is ook een Always On-modus beschikbaar. In plaats van dat het scherm volledig uitschakelt kan hiermee een klok, agenda of afbeelding worden getoond. Dit gebeurd op een grotendeels zwart scherm dus het AMOLED-scherm gebruikt zo min mogelijk stroom. Helaas valt de functionaliteit nogal tegen bij wat we kennen van Motorola en Nexus-toestellen. Daarop worden namelijk alle notificaties getoond maar op de Samsung zijn er alleen icoontjes voor gemiste oproepen en ontvangen SMS-berichten en dus niet voor bijvoorbeeld e-mail of WhatsApp. Het is te hopen dat de functionaliteit in de toekomst verder zal worden uitgebreid. Tot die tijd kun je Always On Display ook uitzetten.

Software

De S7 edge draait op de nieuwste versie van Android maar dat zie je er niet direct aan af. Sinds mensenheugenis legt Samsung haar eigen schil over Android en al bijna net zo lang bestaat er de nodige kritiek op deze interface. Samsung heeft Touchwiz al flink opgeschoond en strakgetrokken maar er zitten nog steeds een aantal merkwaardigheden in. Behalve voor het uiterlijk van de interface kreeg Samsung ook vaak kritiek voor het aantal extra geïnstalleerde apps en het beperkte nut ervan. Dit is flink verbeterd maar nog steeds staan er dubbele apps voor e-mail, app store, internet, foto's en stembediening op het toestel. Tevens staan er Microsoft Office-apps en Skype op.

Het felle groen en blauw van de snelle instellingen boven de notificaties heeft plaatsgemaakt voor donkerblauw en lichtgrijs. Met behulp van thema's kan het kleurenpalet en de icoontjes in de interface worden aangepast. Zo kunnen instellingenmenu Het thema met Android 6.0 looks was direct favoriet bij ons. Helaas is het niet mogelijk om thema's te combineren. Voor de startschermen kan de rastergrootte worden aangepast. Zo passen er meer snelkoppelingen in het beeld en wordt er beter gebruik gemaakt van de schermresolutie.

Vanuit het overzicht met recent gebruikte apps kan een splitscreen-functionaliteit worden geactiveerd. Het werkt niet voor alle apps maar wel een groot deel. Op het 5,5 inch scherm heb je net genoeg ruimte om dit prettig te gebruiken. Ook kunnen apps in een zwevend scherm worden weergegeven door vanuit een bovenhoek naar beneden te slepen. Dit kan alleen ook vaak per ongeluk gebeuren wanneer je het notificatiescherm wil openen.

Het applicatiemenu is een geval apart bij TouchWiz. Standaard beslaat het één pagina waarbij apps van Google, Microsoft en Samsung zijn gegroepeerd in mapjes. Ook Instagram, Facebook en WhatsApp zijn gezamenlijk in een mapje ondergebracht. De sortering van de overige apps is nogal willekeurig. Wanneer je apps uit een mapje verwijdert of nieuwe apps installeert dan komen deze achteraan het raster te staan en worden nieuwe pagina's aangemaakt waar horizontaal doorheen gebladerd moet worden.

Het menu kan met een knop boven in beeld ook op alfabet worden gesorteerd. Vervolgens kun je deze sortering opslaan. Apps in mapjes worden hierbij niet meegenomen. Echter, nieuw geïnstalleerde apps worden niet automatisch ook op alfabet gesorteerd maar komen helemaal aan het eind van het menu te staan. Vervolgens moet je weer handmatig de sortering op alfabet aanmaken en opslaan of de app zelf op de juiste plek zetten.

Wanneer je een applicatie verwijdert van het toestel ontstaat er een gat aan het eind van die pagina in het menu. Icoontjes van de volgende pagina sluiten niet automatisch aan. Hetzelfde als op iPhones dus maar totaal niet in overeenstemming met de werking van Android. De apps die standaard op het toestel staan kunnen niet worden verwijderd maar alleen uitgezet. Daardoor zijn ze onzichtbaar en niet direct bruikbaar.

Als fervent gebruikers van verschillende Androidtelefoons vallen dit soort dingen ons extra op maar gelukkig kunnen deze ergernissen verholpen worden door een andere launcher vanuit de Play store te installeren.

Hardware

De S7 edge dankt zijn naam natuurlijk aan het gebogen scherm. Aangezien dit scherm groter is dan dat van de gewone S7 is het toestel ook een stukje duurder. Dus zijn wij benieuwd welke functionaliteit er schuilgaat achter de ‘edge'. Het gaat om drie functies die respectievelijk luisteren naar de namen vensters, feeds en lighting. De laatste is het eenvoudigst en zorgt ervoor dat het scherm oplicht wanneer een oproep of melding binnenkomt. Het toestel moet hiervoor alleen wel met het scherm omlaag liggen en dat vinden wij niet echt een prettige manier om onze telefoon neer te leggen. Met feeds kan een lichtkrant getoond worden wanneer het scherm uitstaat met een overzicht van meldingen, nieuws en/of de stappenteller. Om dit te laten zien moet je wel met een vinger heen en weer vegen over de zijkant van het scherm.

Vensters is de functionaliteit die beschikbaar is wanneer het scherm aanstaat en je het toestel in gebruik hebt. Hierbij kun je vanaf links of rechts een scherm in beeld slepen en bladeren door verschillende panelen. De positie, grootte en transparantie van de knop om dit te openen kan aangepast worden. Er zijn panelen beschikbaar voor apps, tasks, people, mijn plaatsen, quick tools, internet, S planner en weer. Verder kunnen nog een aantal panelen worden gedownload maar voor een deel hiervan moet betaald worden.

Apps en people zijn respectievelijk voor snelkoppelingen naar applicaties en favoriete contactpersonen. Met het taskspaneel kunnen specifieke functies van apps direct geopend worden. Helaas werkt dit alleen voor apps van Samsung zelf. Mijn plaatsen kan bepaalde functies aanbieden op basis van je locatie en quick tools herbergt onder andere een kompas en centimeter. Er zijn ook nog panelen voor finance, sports en news. Er is wel Nederlands nieuws aanwezig van NU.nl onder het Edge-venster tabblad.

Ondanks dat de volgorde van de panelen aangepast kan worden vonden wij het handig om zo min mogelijk panelen te activeren en zodoende de bruikbaarheid en overzichtelijkheid van edge te maximaliseren. Daarnaast moeten we aantekenen dat de edge ook, weliswaar kleine, nadelen met zich meebrengt. Soms reageerde het scherm niet doordat we met onze handpalm al ongemerkt de edge aanraakten. Ook leek het lastiger om het hamburgermenu van Android van links buiten het scherm naar binnen te vegen. Bij het toetsenbord vallen toetsen soms net over de rand en dit kan tot typefouten leiden. Wat kan helpen is om de edge-tabs kleiner te maken.

Net als bij de voorgangers zit op de S7 edge een vingerafdrukscanner verstopt in de hometoets aan de voorkant van het toestel. Dit is een handige plek want hij is ook bereikbaar wanneer het toestel op tafel ligt. Wel lijkt hij een wat kleiner oppervlak te hebben dan de ronde of vierkante scanner die we bij andere fabrikanten zien. Het blijkt dan ook noodzakelijk om je vinger of duim nauwkeurig te plaatsen. Het is mogelijk om de hometoets in te drukken en het toestel direct daarna te ontgrendelen maar dit gaat niet altijd goed. Na drie keer proberen vraagt het toestel al om een inlogcode. Ben je koppig en gaat het daarna nog twee niet goed dan moet je een halve minuut wachten tot je überhaupt het toestel kan ontgrendelen. Behalve het toestel ontgrendelen kan er met de scanner ingelogd worden op websites of je Samsung account.

Camera

De camera op de S7-toestellen is van 16 naar 12,2 megapixel gegaan. Echter, het is natuurlijk niet Samsung's bedoeling om in te leveren qua beeldkwaliteit. De Koreanen passen daarom een eigen sensor toe die wordt gecombineerd met een extra lichtsterke lens en een diafragma van f/1.7. Daarnaast introduceert Samsung de Dual Pixel-techniek waarbij iedere pixel gebruikt kan worden om scherp te stellen.

De interface is niet ingrijpend gewijzigd en erg geschikt om snel foto's te schieten. In het zoekscherm kunnen al de nodige instellingen worden aangepast zoals effecten, HDR, timer, flitser en fotogrootte. Verder kunnen opnamestanden voor auto, pro, selectieve focus, panorama, videocollage, live uitzending, slow motion, virtuele opname, eten en hyperlapse worden geselecteerd. Er kunnen ook nog zes extra standen worden gedownload.

Bij opnemen van video in 4K heb je niet de beschikking over HDR, autofocus tracking en effecten. De 5 megapixel selfiecamera heeft een groothoek lens en ook een diafragma van f/1.7. Er is een, bijna overdreven, uitgebreide functionaliteit beschikbaar voor het opleuken van je uiterlijk en het scherm kan fel oplichten bij wijze van flitser.

Samsung Galaxy S7 edge camera samples
Klik hierboven voor meer foto's geschoten door de Samsung Galaxy S7 edge

Bij daglicht presteerde de camera van de S6 al erg goed en dat is op de S7 edge nog altijd het geval. Kleuren zien er realistisch uit en ook detailweergave heeft niet te lijden onder de verkleining van het aantal pixels. Opvallend sterk punt van de camera is de razendsnelle autofocus. Zowel bij het maken van foto's als video's gaat dit erg vlot en soepel. In donkere omstandigheden heb je weinig last van ruis maar de belichting niet altijd het beste wat we ooit gezien hebben op een smartphone. Bijvoorbeeld de Nexus 6P en Samsung Galaxy S6 laten soms een meer gelijkmatige belichting met meer details zien. Waar we ook niet erg blij van worden is dat de beeldverhouding van 4:3 naar 16:9 is gegaan. Voor video werkt deze verhouding erg goed maar voor foto's is het minder geschikt. Je kunt altijd de grootte nog handmatig op 4:3 zetten waardoor de resolutie uitkomt op 6,2 megapixel (2.880 bij 2.160 pixels).

Conclusie

Samsung koos een interessante benadering door de nieuwe S7-toestellen niet ingrijpend aan te passen ten opzichte van de S6-lijn. Veel mensen waren te spreken over het ontwerp en Samsung heeft het alleen maar verder verbeterd. Bovendien zijn waterdichtheid, ondersteuning voor microSD-kaart en een grotere batterij eraan toegevoegd.

Over de snelheid of logheid van de interface hebben we op de S7 edge niks meer te klagen. De software is gestroomlijnd en er zijn praktisch geen haperingen meer te bespeuren. Ook het kleurenpalet is er flink op vooruit gegaan. Desondanks liepen we toch tegen een aantal onhebbelijkheden van Samsung aan die ons als fervente Android-gebruikers opvallen. Met name het applicatiemenu vinden wij een beproeving. Gelukkig stelt Android ons in staat om een groot deel van de ergernissen weg te nemen door de interface aan te passen.

Qua hardware zijn er ook nog een paar kleine kanttekeningen te plaatsen. De S7 edge is een hele goede telefoon en mogelijk vallen ze daardoor extra op. Het geluid van de enkelvoudige luidspreker is niet heel denderend en je dekt hem snel af met een vinger. Verder geeft de glazen achterkant maar weinig grip en maakt het het toestel een stukje kwetsbaarder. De S7 edge hoef je wat ons betreft niet te kopen vanwege de edge-functionaliteit. Het merendeel hiervan vinden wij maar beperkt toegevoegde waarde hebben. Echter, ben je op zoek naar een compacte en erg prettig vormgegeven smartphone met een 5,5 inch scherm dan is het zeker een goede optie.

Top