Samsung Galaxy mini 2 S6500 review

· 3 reacties

De Galaxy lijn van Samsung is weer uitgebreid. Dit keer betreft het de nieuwe Galaxy mini 2. Dit compacte en toch krachtige toestel is de opvolger van de Samsung Galaxy mini.

De Galaxy mini 2 is klein van formaat maar heeft behoorlijke specificaties. Het toestel bezit een 800 MHz processor, 512 MB intern geheugen, een 3,3 inch TFT scherm en een 3 megapixel camera. De mini 2 draait op het Android 2.3 Gingerbread besturingssysteem waardoor de gebruiker toegang heeft tot allerlei applicaties uit de Play Store. Bovendien kost het toestel maar rond de 150 euro. Ondanks het low-end segment waar deze telefoon zich in bevind lijkt de prijs/kwaliteitverhouding zeker niet slecht.

Belangrijkste kenmerken van de Galaxy mini 2 zijn naast de eerder genoemde punten het compacte formaat en de verwisselbare cover. Inderdaad, de cover is verwisselbaar. Samsung levert het toestel namelijk met zowel een zwarte als een gele batterijcover. Laatstgenoemde geeft het toestel een vrolijk randje, terwijl de zwarte cover het toestel weer wat zakelijker maakt.

Samsung Galaxy mini 2 on chair

Plus- en minpunten Samsung Galaxy mini 2 S6500

  • Compact
  • Compleet
  • Uiterlijk
  • Klein scherm
  • Kwaliteit scherm
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

De Galaxy mini 2 komt in een klein doosje. In het doosje vinden we naast het toestel zelf een oplader, een microUSB-kabel, een 1300 mAh Li-ion batterij, een extra batterijcover en een snelstartgidsje. De extra knalgele batterijcover die Samsung meelevert is een leuke gimmick die het toestel een frisse look kan geven. Opvallend is dat er geen headset wordt meegeleverd. De accessoires zien er verder goed en degelijk uit. Het toestel beschikt standaard over 4 GB geheugen waarvan 2,6 GB is te gebruiken. Er is een microSD-sleuf aanwezig zodat je dit geheugen naar wens kunt uitbreiden.

Uiterlijk

De mini 2 is een zeer compact toestel. De afmetingen (109 x 59 x 12 mm) en het gewicht van 105 gram zorgen ervoor dat het toestel lekker licht aanvoelt en prettig in de hand ligt. Samsung levert twee batterijcovers mee. Een gele en een zwarte. Met name het gele achterkantje zorgt voor een speels karakter. Aan de andere kant heeft het toestel toch ook een luxe tintje door de chromen randen.

De bovenkant van de telefoon is beslagen met een 3,3 inch touchscreen met daaronder één fysieke hometoets en twee softkeys: menu en terug. De zijkanten zijn afgewerkt met een chromen rand met daaronder een aantal knoppen en aansluitingen.

Aan de linkerkant zijn dat de volumetoetsen en een microSD-sleuf. Aan de rechterkant bevindt zich de vergrendeltoets. Voor de audiojack en microUSB-aansluiting moeten we respectievelijk aan de boven- en onderkant zijn.

De achterkant van de mini 2 wordt volledig bedekt door de batterijcover. Er zijn uitsparingen gemaakt voor de camera en de speaker. Onder de cover bevinden zich de batterij en de SIMkaart-sleuf. De batterij moet uitgenomen worden om laatstgenoemde te kunnen verwisselen.

Uithoudingsvermogen

Door het kleine scherm (3,3 inch) heeft de Galaxy mini 2 geen grote batterij nodig om lang mee te kunnen gaan. Het toestel beschikt over een 1300 mAh Li-ion batterij waarvan de capaciteit ruim voldoende is om het toestel zo'n 24 uur aan de praat te houden.

Uiteraard heb je als gebruiker zelf veel invloed op het uithoudingsvermogen van het toestel. Door GPS, WiFi of andere verbindingen slurpt het toestel veel stroom.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de Samsung Galaxy mini 2 laat niets te wensen over. Het geluid is helder en is in volume aan te passen. Opvallend is dat het geluid behoorlijk hard kan. Tijdens telefoongesprekken is het mogelijk het volume te dempen, de luidspreker aan te zetten of om het gesprek in de wacht te zetten. Ook is het mogelijk tijdens het bellen door de menu's te bewegen.

Het starten van een oproep gaat via de beltoets. Je komt dan in het belmenu terecht waarna je door middel van nummer- of cijfercombinaties contacten kan opzoeken. Dit systeem is standaard in Android, maar daarom niet minder handig.

Beeldscherm

Het scherm van de Galaxy mini 2 is 3,3 inch groot en heeft een resolutie van 320 x 480 pixels. Helaas heeft Samsung een goedkoop panel toegepast die erg spiegelachtig is en daardoor lastig afleesbaar in de buitenlucht. Ook is de kijkhoek behoorlijk klein. Hierop is duidelijk bezuinigd.

Samsung Galaxy mini 2 outdoor

De geringe omvang van het touchscreen heeft ook gevolgen voor de bediening van het toestel. Typen en browsen gaan niet zo soepel als op grotere toestellen van Samsung zoals de Galaxy S II of S III. Er wil daardoor nog wel eens een typefoutje insluipen. Wel verdient de mini 2 een pluspunt voor de snelle reactietijd van het scherm. Het touchscreen werkt lekker direct wat zorgt voor prettige bediening. Hiervoor is het overigens wel van belang dat het toestel niet net ontgrendeld is. Net na het ontgrendelen wil er namelijk nog weleens wat lag optreden. Dit heeft echter weinig met het scherm te maken, maar meer met de processorkracht. Daarna is de snelheid wel gewoon goed.

Menu

De Samsung Galaxy mini 2 is uitgerust met Android 2.3 Gingerbread. Dat is niet de nieuwste versie van Android, maar volstaat absoluut. Een update naar het nieuwere Ice Cream Sandwich wordt niet verwacht. Naast het Android 2.3 besturingssysteem draait de mini 2 ook Samsung Touchwiz met daarbovenop Samsung's L!ve Panel UX. Deze schil heeft een speels karakter met veel kleur.

Het homescreen is opgebouwd uit 7 tabbladen die zoals gewoonlijk zelf in te richten zijn met Widgets en snelkoppelingen. Onderin het homescreen is permanent een dock aanwezig bestaande uit 4 snelkoppelingen, namelijk: telefoon, contacten, berichten en applicaties. Door op de applicatiestoets te klikken verschijnt het menu dat is vormgegeven als een 4 x 4 grid van applicaties. Het menu is net als het homescreen opgebouwd uit verschillende vensters (afhankelijk van het aantal geïnstalleerde applicaties). Onderin het menu is eveneens het dock permanent aanwezig.

De notificatiebalk in het homescreen van de mini 2 is net als bij andere Androidtoestellen uitschuifbaar. In het scherm dat verschijnt staan alle binnengekomen notificaties vermeld en is het mogelijk verschillende verbindingen te beheren. Met één druk op de knop is het mogelijk bijvoorbeeld WiFi, GPS of Bluetooth in- of uit te schakelen.

Telefoonboek

Het telefoonboek is te vinden onder de contactentoets. De contacten zijn logischerwijs op alfabetische volgorde geordend en zijn gemakkelijk op te zoeken door middel van de zoekbalk. Via dit menu is het mogelijk contacten te selecteren om te bellen of te sms'en, maar je kunt er bijvoorbeeld ook de onderlinge belgeschiedenis bekijken. Daarnaast is het mogelijk contacten toe te voegen met de ‘+-knop'. Contacten zijn onder te brengen in het SIM- of telefoongeheugen. Daarbij zijn verschillende gegevens toe te voegen zoals e-mailadres, postadres of organisatie.

In het contactenmenu is ook eenvoudig het logboek te raadplegen. Hierin staan bel- en sms-conversaties in chronologische volgorde weergegeven.

Messaging

Wat dit onderdeel betreft is er eigenlijk weinig op- of aan te merken bij dit toestel. Per mail, sms of WhatsApp hebben wij geen problemen ondervonden. De Galaxy mini 2 ondersteunt de standaard e-mailproviders en heeft een aparte applicatie voor Gmail. In het berichtenmenu worden sms'jes automatisch in conversatievorm geordend zodat je tijdens het tikken van een sms'je ook de vorige berichten nog kunt zien. Wanneer een foto of bestand aan het bericht wordt toegevoegd veranderd een sms in een mms.

Typen met de Samsung Galaxy mini 2 is niet fantastisch. Door het kleine schermpje wil er nog weleens een typefoutje in sluipen. Gelukkig kun je in plaats van een volledig QWERTY-toetsenbord ook kiezen voor een numeriek toetsenbord met T9 woordvoorspelling. Deze functie is overigens ook uit te schakelen. Tevens is het voor de liefhebber mogelijk met de mini 2 te Swypen. In plaats van typen vindt tekstinvoer dan plaats door veegbewegingen te maken over het toetsenbord.

Connectivity

Op de Galaxy mini 2 zijn alle verbindingsmogelijkheden wel aanwezig. Bluetooth, GPS, WiFi-n en dataverbinding (t/m HSDPA) leverden allen geen problemen op. Databestanden kunnen middels de microUSB-kabel van telefoon naar computer worden verstuurd, of andersom. Daarnaast biedt Samsung de unieke app Kies Air. Hiermee is het mogelijk via je browser draadloos te synchroniseren met het toestel. Voorwaarde is wel dat beiden verbonden zijn met hetzelfde WiFi-netwerk. Ook muziek en andere databestanden zijn gemakkelijk uit te wisselen met deze applicatie.

De browser op de Samsung Galaxy mini 2 is de standaard Android 2.3 browser. De browser werkt uitstekend en behoeft eigenlijk weinig uitleg. Ook de bediening werkt prettig. Doordat het toestel over multitouch beschikt is het eenvoudig om in- en uit te zoomen op stukken tekst. Door middel van een korte dubbel klik op een tekstvlak schikt het toestel het tekstformaat automatisch naar de beeldschermgrootte.

Camera

De Samsung Galaxy mini 2 beschikt over een 3 megapixel camera. De maximale opnameresolutie in camerastand is 2058 x 1536 pixels en in videostand 640 x 480 pixels. Het toestel beschikt niet over een secundaire camera voor videobellen. Ook is er geen flitser aanwezig. Zoomen gaat digitaal met de knoppen op de zijkant van het toestel. Een vrij basic camera dus.

Het cameramenu draait niet mee wanneer je het toestel draait in een verticale ligging. Links in het menu zitten van boven naar beneden knoppen voor fotostand (type opname), scènemodi (nacht, sport, landschap etc.), helderheid en instellingen (o.a. resolutie, timer en witbalans). Leuk detail is dat het mogelijk is om doorlopend foto's te schieten. Tot maximaal 9 opnamen. Op die manier kun je achteraf de beste shot uitkiezen.

Aan de rechterkant van het scherm vinden we de switchknop naar de videostand, de cameratoets en de snelkoppeling naar de galerij. In videostand ziet het menu er ongeveer hetzelfde uit. Grootste verschil is het ontbreken van instelbare scènemodi. Daarnaast kan de videostand worden ingesteld op ‘normaal' of op een limiet voor MMS bestanden.

Video's en foto's van de Galaxy mini 2 zijn van lage kwaliteit. Er hangt een sterke blauwe gloed over de opnamen waardoor ze een kille indruk achterlaten. We zijn niet vaak onder de indruk van mobiele telefooncamera's, maar deze is toch wel echt slecht. Voor snapshots voldoet het nog net, maar als je wat meer verlangt is deze camera geen aanrader.

Aanwezige programma's

De Samsung Galaxy mini 2 beschikt over de volgende programma's: Klok, Agenda, MP3-speler, Internet, Camera, Maps, E-mail, Gmail, Galerij, Zoeken, Play Store, Samsung Apps, Social Hub, Mijn Bestanden, Notities, Instellingen, Spraakrecorder, FM-radio, Rekenmachine, AllShare, Talk, Taakbeheer, Nieuws en Weer, YouTube, Latitude, Navigatie, Spraakgestuurd Zoeken, Plaatsen, Downloads, Kies Air, ChatOn, Google+, Messenger, Samsung MMM, Thinkfree Office en Video's. Extra programma's zoals Whatsapp of Facebook zijn te downloaden in de Play Store.

Een van de applicaties is Social Hub. Dit programma integreert verschillende social media, mail- en sms-verkeer. Het is een vrij eenvoudige applicatie die gemakkelijk is in gebruik. Een ander programma, Samsung MMM, is ook een leuke toevoeging. Deze app integreert diverse nieuws-, muziek- en filmmedia in één overzicht. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je wilt dat het overzicht wordt geüpdatet.

Games

Op de Galaxy mini 2 zijn geen games voorgeprogrammeerd. Hiervoor biedt de Play Store de oplossing. Hier kun je van allerlei games downloaden, al dan niet gratis.

Conclusie

De naam van de Samsung Galaxy mini 2 benoemt eigenlijk al precies het belangrijkste plus- en minpunt van dit toestel. Hij is klein. Aan de ene kant is dat heel prettig. Hij is compact, ligt lekker in de hand en voelt licht aan. Aan de andere kant heeft dat ook z'n nadelen. Typen en browsen zijn niet optimaal en ook de leesbaarheid van het scherm kan beter. Hoe je deze plus- en minpunten ervaart is echter erg afhankelijk van waarvoor je de mini 2 wilt gebruiken.

Naast de compactheid van de Galaxy mini 2 is Samsung ook geslaagd wat betreft het uiterlijk. Dit toestel heeft een frisse uitstraling en ziet er ondanks het lage segment niet goedkoop uit. Toch kunnen we ook zien waar Samsung op heeft bespaart bij de productie. De camera houdt veel te wensen over, het TFT-scherm is niet top en het is zonde dat er geen headset wordt meegeleverd. Als hier echter niet je prioriteiten liggen, zal je je er ook niet echt aan gaan storen. Het zijn immers niet de primaire zaken die je van een smartphone verwacht.


Vermelde toestellen