Samsung TouchWiz F480 review
Imagine... een telefoon die zowel op het gebied van design als technologie niets te wensen overlaat; deze Touchwiz heeft Samsung in het tweede kwartaal van 2008 onder de noemer ‘compacte alleskunner met verbluffend uiterlijk’ op de markt gebracht.
Met deze combinatie van stijl en state-of-the-art technologie mikt de fabrikant op zowel de designbewuste als technologie- liefhebbende consument. Samsung heeft deze iPhone look-a-like niet voor niets de bijnaam TouchWiz gegeven: het touchscreen beeldscherm is het paradepaardje van het toestel en zou volgens Samsung de perfecte touch zijn. Met één tikje of beweging op het touchscreen kan de hele mobiele wereld geregeerd worden. Volgens de fabrikant eenvoudig, zonder weinig moeite en erg spannend.
Één blik op het toestel en je weet het: hier kun je mee voor de dag komen, het design is prachtig. Geldt dat ook voor de mogelijkheden van de telefoon? Is het touchscreen echt goed te bedienen, en hoe functioneert de camera? Kan deze telefoon op tegen de populariteit van de Apple iPhone, waar de F480 TouchWiz duidelijk op geïnspireerd is? Concurrent voor Samsungs’ TouchWiz is de KE850 Prada van LG, die op het eerste gezicht veel op de F480 lijkt. De Prada II, die eind 2008 uitgekomen is, heeft toch weer een echt toetsenbord. De vraag is of het virtuele toetsenbord van de F480 TouchWiz inderdaad zo goed in gebruik is als de fabrikant beweert. In deze review wordt nagegaan of Samsung de concurrentie aan kan gaan en de beloftes over de technologie van de TouchWiz waar kan maken.
Plus- en minpunten Samsung TouchWiz F480
- Design
- Widgets
- Touchscreen
- Lachherkenning
- Muziekherkenning
- Kwaliteit foto’s
- Spelletjes
- Mogelijkheden menu
Wat zit er bij het toestel?
Het toestel wordt compleet geleverd met lader, gebruiksaanwijzing, CD-rom met software, een headset van goede kwaliteit en een datakabel met USB-aansluiting. Daarnaast bevat het pakket een extra lederen beschermhoes, die op de plaats van de batterijklep op de telefoon geklikt kan worden. Naast een fraai uiterlijk verschaft deze luxe hoes bescherming voor het touchscreen tegen krassen. Het geheel wordt geleverd in een nette doos waarop de hoofdfuncties van de F480 TouchWiz zowel tekstueel als visueel worden weergegeven.
Uiterlijk
Het prachtige uiterlijk van deze telefoon springt meteen in het oog. De monoblock ziet er luxe en sterk uit. Het toestel is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Deze review is gebaseerd op de Ice Silver uitvoering. Verder is de F480 TouchWiz beschikbaar in de kleuren Pink, Gold en Luxury Brown.
De voorkant van de F480 TouchWiz bestaat bijna geheel uit het belangrijkste en mooiste mechanisme van de telefoon: het touchscreen beeldscherm. Hieronder bevinden zich drie echte toetsen; de aan- en uit knop, een toets om gesprekken te starten en een toets om een vereenvoudigde versie van het menu te laten verschijnen.
De linkerzijde van het toestel, vormgegeven in stijlvol glanzend zwart met een zilveren lijn, bevat een knop om het volume te regelen met daaronder ruimte voor een microSD geheugenkaart. De ingang voor de lader en headset is aan de rechterzijde van het toestel geplaatst. Tevens is er aan die zijde een toets aangebracht waarmee met één druk op de knop de camera kan worden ingeschakeld. Deze kan echter alleen gebruikt worden om snel foto’s mee te schieten, en niet om de diverse functies van de camera te bekijken en in te stellen.
Aan de bovenkant van de telefoon is de ‘vergrendeltoets’ gepositioneerd, waarmee het toestel vergrendeld en ontgrendeld kan worden.
De achterkant is gemaakt van kunststof maar ziet er uit alsof het van geborsteld staal is gemaakt, wat een mooi effect heeft. Hier bevindt zich de camera en de batterijklep.
Deze klep, gemaakt van hetzelfde materiaal als de gehele achterkant (kunststof) kan vervangen worden door een handige en bovendien mooie lederen beschermhoes. Dit is een aanrader, omdat deze hoes er mooier uitziet dan het normale klepje en omdat hij bescherming biedt aan het beeldscherm. Daar onder is de batterij geplaatst, met naast de batterij een SIM-kaarthouder. De batterij moet eruit gehaald worden om de SIM-kaart op de juiste manier te verwisselen.
Hoewel Samsung de TouchWiz in advertenties als slank en ter grote van een creditcard aanprijst, komt het toestel in werkelijkheid vrij groot over (98 x 55 x 12 mm), toch valt het gewicht van 101 gram mee. Het robuuste toestel doet sterk en luxe aan. Het is te merken dat Samsung veel aandacht heeft besteed aan het uiterlijk en duurzaamheid van de telefoon.
Uithoudingsvermogen
Standby houdt deze telefoon volgens Samsung 250 uur, de beltijd is ongeveer 180 uur. Bij normaal gebruik van de telefoon moet de accu na ongeveer vier dagen opgeladen worden.
Belkwaliteit
De belkwaliteit van de TouchWiz is goed. Het volume van de telefoon is goed in te stellen waardoor een gesprek zowel in een drukke als in een rustige ruimte prettig te voeren is. Het gespreksoverzicht in het menu is simpel maar functioneel. Naast de totale duur van uitgaande en inkomende gesprekken, wordt ook het totaal aan video-oproepen en het totaal aantal verzonden en ontvangen kB’s opgeslagen. De gemaakte gesprekskosten worden helaas niet bijgehouden.
De intensiteit van het trilsignaal kan ingesteld worden door de gebruiker.
Beeldscherm
Het touchscreen beeldscherm is één van de meest uit het oog springende en beste elementen van de F480 TouchWiz. De QVGA display met 262.144 kleuren (18 bits) is goed leesbaar met een schermdiagonaal van 2.8 inch. Het scherm is duidelijk en scherp; een verademing om mee te werken. In de vroege ochtenduren komt het scherm wel erg fel over bij het uitzetten van de wekker; gelukkig is dit aan te passen in het menu. Het contrast kent 5 verschillende niveaus. Ook buiten is het scherm prima te lezen en te gebruiken. Het touchscreen reageert erg goed op elke aanraking; de telefoon doet zijn bijnaam, TouchWiz recht aan.
Menu
Het reguliere menu van de F480 TouchWiz is eenvoudig te bereiken: wanneer op het startscherm de functie ‘menu’ wordt aangeraakt, draait het beeld naar een kleurrijk menu. Het menu zelf biedt weinig verrassende functies. Het touchscreen werkt functioneel in het menu: wanneer een bepaalde functie wordt aangeraakt komt er een kleurverschil rondom het icoon en is, wanneer de telefoon niet op stil staat, een geluid te horen. Tevens is een lichte trilling te voelen. Door deze haptic-feedback merk je meteen of je de juiste toets te pakken hebt. Het touchscreen werkt subliem in het menu. Het komt zelden voor dat een onbedoeld icoontje wordt aangeraakt. Ook het scrollen binnen de menu’s zelf werkt, na een aantal keer oefenen, gemakkelijk.
Naast dit reguliere menu beschikt de F480 TouchWiz over een extraatje in het hoofdscherm. Aan de linkerkant van het hoofdscherm bevindt zich een uitklapmenu, waar zogenaamde ‘widgets’ aan toe gevoegd kunnen worden. Widgets zijn kleine iconen die informatie verschaffen over bijvoorbeeld de tijd, verjaardagen per dag en agendapunten. Ook zijn er Widgets om op een snelle manier foto’s te bekijken, het profiel van de telefoon te wijzigen en games, de radio of MP3-speler te starten. De gebruiker kan zelf aangeven welke widgets in het menu getoond worden. Door een widget aan te raken en naar het hoofdscherm te slepen, komt de informatie in groot formaat op het hoofdscherm te staan; bijvoorbeeld een grote klok of de totale agenda voor de desbetreffende maand.
Via de middelste 'echte' knop aan de voorkant van het toestel wordt een vereenvoudigde versie van het menu weergegeven, waarop de MP3-speler, berichten, het hoofdmenu, internet en oproepen direct te openen zijn. Deze functie op de telefoon is overbodig: Het gebruik van de Widgets is leuker en sneller.
Telefoonboek
Contacten kunnen in de telefoon opgeslagen worden in het menu ‘telefoonlijst.’ Dit menu is bereikbaar via zowel het menu als het hoofdscherm van de telefoon. De snelste manier om een contact toe te voegen, is door het nummer in te toetsen en voor de optie ‘toevoegen aan telefoonlijst’ te kiezen.
Standaard kunnen naam, telefoonnummer en groep ingevoerd worden. Daarnaast is het ook mogelijk om meer velden toe te voegen zoals kantoor, privé, mobiel, fax, e-mail en alias. Op de telefoon kunnen maximaal 1.000 contactpersonen toegevoegd worden.
Messaging
Het versturen van een SMS-bericht, MMS of e-mail is op deze telefoon zo gebeurd; het is wel even wennen om met een virtueel toetsenbord, in plaats van ‘echte’ knoppen te kunnen werken.
Een snelle manier om een smsje naar iemand te sturen is door de persoon aan te klikken in de telefoonlijst, of het nummer van diegene in te voeren in het hoofdscherm, en daarna voor de optie ‘bericht verzenden’ te klikken. Daarbij kan gekozen worden uit het versturen van een sms-bericht of een e-mail. Door in het reguliere menu te kiezen voor de optie ‘berichten’ en vervolgens op ‘bericht maken’ kan uiteraard ook een sms verzonden worden.
In het begin is het lastig om te weten waar alle gegevens voor het versturen van een sms ingevoerd moeten worden; waar bevindt zich bijvoorbeeld het virtuele toetsenbord? En wat is de knop om een geadresseerde toe te voegen? Als dat eenmaal bekend is, gaat het opstellen van een bericht vrij vlot. Aan de rechterkant van het virtuele toetsenbord staan knoppen waarmee snel gekozen kan worden voor het gebruik van T9, letters of cijfers, en waarmee leestekens en symbolen ingevoerd kunnen worden. Daarnaast kan de taal waarin het bericht geschreven wordt ingesteld worden; wel zo handig voor T9. Woorden kunnen eenvoudig aan het woordenboek toegevoegd worden door op ‘a+’ te drukken in het berichtenscherm. Tekens worden niet automatisch omgezet in smileys. Wel bestaat de optie om een kant en klare smiley aan het bericht toe te voegen.
Het gebruik van het virtuele toetsenbord gaat, zeker in het begin, wat moeizaam. Regelmatig worden de verkeerde toetsen aangeraakt, waardoor het niet zo simpel is om even snel een sms te versturen. Op den duur went het gebruik van het touchscreen bij het opstellen van teksten, waardoor het versturen van berichten ook vlotter gaat.
Door in scherm waarin het bericht wordt opgemaakt op de ‘paperclip’ te drukken kunnen bijlagen aan het bericht toegevoegd worden, zoals een afbeelding, geluid of video. Ook is het mogelijk verjaardagen, visitekaartjes, afspraken, notities, taken en favorieten aan het bericht toe te voegen. Op de telefoon kunnen 500 sms-berichten opgeslagen worden, 30 serverberichten en 200 infoberichten.
Connectivity
In het menu bevindt zich een icoon die speciaal voor Bluetooth bedoeld is. Het simpele menu maakt het eenvoudig om het gebruik van Bluetooth te activeren en deactiveren. Na het aanzetten van Bluetooth gaat het toestel automatisch op zoek naar andere Bluetooth apparaten via een scherm dat op een radar lijkt. Bluetooth kan ook aanstaan, terwijl het toestel zelf niet zichtbaar is voor andere gebruikers.
Het verzenden en ontvangen van bestanden via Bluetooth-bestanden gaat erg snel. In het scherm wordt in het midden de eigen telefoon weergegeven met daarom heen afbeeldingen voor apparaten in de buurt. Het apparaat waar het bestand naar toe verzonden moet worden, kan naar de afbeelding van de eigen telefoon, de F480, gesleept worden. Het ziet er leuk uit en werkt goed en snel.
Camera
Aan de achterkant van het toestel is een 5.0 megapixel camera geplaatst met een kleine LED-flitser. Als via het hoofdmenu de camera wordt opgestart, toont zich een scala aan mogelijkheden. De camera bevat onder andere de volgende functies: gezichtsdetector, flitser, timer, effecten als zwart-wit, sepia en negatief, panorama opname, serie-opname, mozaïekopname, kaders en antitrilling. Daarnaast kan gekozen worden uit de kwaliteit superfijn, fijn, normaal of spaarstand. Verreweg de leukste functie van de camera is de opnamestand ’lachend’ waarbij de camera lachende gezichten herkend. Dit gaat over het algemeen goed. Foto’s kunnen in de volgende formaten genomen worden: 2560 x 1920, 2048 x 1536, 1600 x 1200, 1280 x 960, 640 x 480 en 320 x 240 pixels. Het aanbod is compleet en schept hoge verwachtingen. Helaas is dit maar gedeeltelijk uitgekomen.
Het maken van een foto van een stilstaand object bij normaal daglicht is geen probleem; de kwaliteit van de foto is dan redelijk tot goed te noemen. De camera doet er echter 2 tot 3 seconden over om een foto te nemen en bij bewegende objecten is de kwaliteit daardoor teleurstellend. Vaak zijn de foto’s onscherp. De camera geeft aan wanneer een foto helder gemaakt kan worden, maar daar moet dikwijls voor ingezoomd worden en juist dat inzoomen is een probleem. De knop die daarvoor gebruikt moet worden staat op een onlogische plek in het scherm; het is bijna niet mogelijk om de camera op het beeld gefocust te houden en tegelijkertijd in te zoomen. Daarbij duurt het inzoomen vrij lang. Bij kunstlicht en met name bij schemer worden de foto’s erg kunstmatig; het is lastig om de flitser optimaal in te stellen. Bij automatisch gebruik van de flitser kan deze veel te fel zijn. Bij daglicht zijn de foto’s beter, maar nog steeds niet optimaal te noemen. De kleuren van de foto’s komen niet geheel overeen met de werkelijkheid. Ondanks de vele functies valt de kwaliteit van de meeste foto’s dus tegen; overigens lijkt de kwaliteit van de foto op het computerscherm beter dan op het schermpje van het toestel zelf. Foto’s kunnen opgeslagen worden in speciale mappen die door de gebruiker aan te maken zijn.
Het bekijken van de foto’s kan op verschillende manieren. Foto’s kunnen bekeken worden in het fotoalbum onder het menu Camera of in het menu Mijn bestanden. De foto’s worden weergegeven in een lijst, waar ze klein afgebeeld zijn. Door die lijst kan gescrolld worden door met de vinger over het scherm te bewegen. Als een foto aangeraakt wordt kan deze in het groot worden bekeken. De toetsen werken hierbij echter niet altijd optimaal waardoor irritatie ontstaat. Het tempo om de foto’s te kunnen bekijken is hierdoor vrij langzaam. Dit is de enige functie waarbij het touchscreen niet optimaal werkt.
Het is ook mogelijk om de foto’s in een diashow voorbij te laten gaan; het tempo hiervan is niet naar keuze in te stellen en standaard vrij langzaam. In het startscherm van de telefoon kunnen afbeeldingen ook bekeken worden, wanneer de widget ‘afbeeldingen’ aan het menu wordt toegevoegd. Op die manier kan gescrolld worden door de verkleinde versie van de afbeeldingen. Met één druk op de knop kan een afbeelding als wallpaper worden ingesteld.
Geschoten foto’s kunnen verzonden worden via een MMS-bericht, e-mail, Bluetooth of via de datakabel naar de computer overgebracht worden. Het is ook mogelijk om een video te maken met dit toestel; video’s duren echter maximaal 13 seconden, daarna wordt de opname onderbroken en wordt het filmpje automatisch opgeslagen. De kwaliteit van de video’s is redelijk tot goed.
Aanwezige programma's
De F480 TouchWiz beschikt over een agenda, alarmklok, alarm radio, calculator, adresboek, fotoalbum, fototelefoonboek, herinneringen, image editor, Java ondersteuning, kalendernotities, MP3-speler, remote printing, stopwatch en timer, takenlijst, tijdsnotatie of klok, valuta omzetter en een video afspeelfunctie. Daarnaast ondersteunt de telefoon Office bestanden (Excel, Powerpoint en Word) en PDF-bestanden.
Vooral de MP3-speler is goed en gemakkelijk in gebruik. Muziek kan eenvoudig via de datakabel van de computer naar de telefoon worden gekopieerd. Aan bestanden kan bepaalde informatie toegevoegd worden, zoals een afbeelding van het afkomstige album, aantal sterren voor een nummer en genre. Scrollen door de muziek werkt prima met het F480 Touchscreen; door met de vinger het scherm aan te raken en naar beneden te glijden kan de muzieklijst op een snelle manier bekeken worden.
Gebruik van de radio is zeer simpel; hiervoor moet de headset ingeplugd worden en vervolgens de juiste zender uitgekozen worden. Een speciale functie is ‘muziekherkenning’ van een nummer op de radio waarvan de gebruiker de naam of artiest vergeten is. Het toestel neemt een klein fragment van het nummer op en gaat vervolgens op zoek naar informatie over de artiest en het album. Hiervoor is wel een internetverbinding nodig.
Games
De hoeveelheid geïnstalleerde games valt erg tegen: het gaat maar om één spel: PhotoPuzzle. Hierbij wordt een foto of afbeelding (naar keuze, kan ook bestaan uit eigen gemaakte foto’s) in hokjes onderverdeeld die door elkaar gehusseld zijn. Aan de speler is de taak weggelegd om de hokjes zo snel mogelijk weer in de goede volgorde te plaatsen door op het hokje te klikken en de plaats aan te raken waar het hokje moet komen te staan. Dit spel gaat snel vervelen.
Conclusie
De F480 TouchWiz is een mooie telefoon die zijn bijnaam recht aan doet: het werken met het touchscreen werkt goed, al is het in het begin even wennen om berichten in een virtueel toetsenbord te moeten typen. Het beeldscherm is groot, kleurrijk en prettig om mee te werken. Met name de Widgets zijn leuk en handig. Het reguliere menu bevat weinig bijzonderheden; de standaard onderdelen die een hedendaagse telefoon moet bezitten zijn aanwezig, maar daar blijft het bij. Wat betreft mogelijkheden valt het toestel wat tegen. Wel origineel en handig is de functie ‘muziekherkenning’ bij voor de gebruiker onbekende nummers op de radio en de ‘lachherkenning’ van de camera.
De camera ziet er op het eerste gezicht, met name door de vele handige en leuke functies, goed uit, maar de kwaliteit van de foto’s had beter gekund. Foto’s zijn geregeld niet-scherp en anders van kleur dan de gefotografeerde werkelijkheid. Het geïnstalleerde spel is matig; dit spel gaat snel vervelen. De veeleisende gebruiker zal wat betreft functies in het menu wellicht snel op deze telefoon zijn uitgekeken.
Toch hebben de pluspunten van deze telefoon duidelijk de overhand. Met name het uiterlijk en vormgeving van zowel de buitenkant als de kleurrijke schermen maken deze telefoon erg gewild. Het toestel ziet er prachtig en luxe uit en de functies die het toestel te bieden heeft, werken over het algemeen naar behoren: een waar hebbeding voor met name designliefhebbers.