Sony mobiele telefoons
Sony Xperia nodig? Vergelijk hier alle Sony telefoons op specificaties en prijzen zowel met als zonder abonnement. Wij hebben alle in Nederland verkrijgbare Xperia mobieltjes voor je verzameld inclusief prijzen. Zoek, vergelijk en vind jouw nieuwe Sony Xperia hier. Lees verder
Laat een ervaring achter en maak kans op € 50
Afbeeldingen zijn op schaal, zo kun je het formaat eenvoudig vergelijken
Sony brengt Xperia 1 VI uit in Scarlet-rood met dubbel zoveel opslag
Neem een kijkje binnenin de Sony Xperia 1 VI met z'n nieuwe telelens
Sony Xperia 5 VI vroegtijdig te zien dankzij hoesjesmaker
Officieel ogende renders Sony Xperia 1 VI en Xperia 10 VI binnen
Sony Xperia-event voor 17 mei gepland. Dit verwachten we
Sony is een handelsnaam van Sony Corporation; een Japans conglomeraat dat naast consumentenelectronica ook nog films en muziek uitbrengt. Wij kennen het bedrijf vooral van de premium TV's, de PlayStation-spelcomputer en de mobieltjes.
Sony geschiedenis
Sony werd vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht onder de naam TTK wat vertaald staat voor Tokyo Telecommunications Engineering. Het bedrijf kreeg succes met de verkoop van transistorradio's en kleine draagbare televisies. Om een wereldwijd succes niet in de weg te staan werd in 1958 besloten de naam te veranderen in Sony. De TV's van Sony werden toen over de gehele wereld verkocht en het stond samen met Philips aan de basis van de Compact Disc (CD).
Sony Ericsson
Pas in 1997 bracht Sony haar eerste mobiele telefoon uit; de CM-DX1000. De meeste Sony-telefoons uit die tijd onderscheidde zich door een draaiwiel aan de zijkant. Sony wist nooit veel marktaandeel te krijgen en in augustus 2001 werd een Joint Venture aangegaan met het Zweedse Ericsson om het tij te keren. Beide bedrijven zouden hun expertise en technieken integreren in telefoons gericht op fotografie en multimedia. Enkele typische modellen waren die uit de W-serie; een verwijzing naar de Walkman van Sony en de K-serie die redelijk wat succes had op het gebied van fotografie. Denk aan de K800i met z'n Cybershot-camera met Carl Zeiss-lens en Xenon-flitser.
Sony Ericsson richtte zich vrij laat op smartphones en bleef lange tijd vasthouden aan het Symbian-besturingssysteem, zelfs toen Android al begon op te komen. Het had zelfs kort een uitstapje naar Windows Mobile met de Xperia X1; tevens het eerste model met de Xperia-naam. De inconsistente strategie was één van de redenen dat de verkopen omlaag gingen en het qua marktaandeel werd ingehaald door onder andere LG. Intussen ging ook het gerucht dat het huwelijk tussen Sony en Ericsson niet echt lekker liep. Sony kocht in 2012 de aandelen van Ericsson op waarbij een einde kwam aan een 10 jaar durend huwelijk.
Sony Xperia series
Intussen maakt Sony louter nog smartphone met Android onder de naam Xperia. Die naam is een afgeleide van 'experience', ofwel belevenis. Vooral de eerste modellen in de Xperia-serie droegen namen. Enkele voorbeelden zijn arc, neo en mini. Pas jaren daarna begon het uitsluitend letters (soms meerdere en gevolgd door een cijfer) te gebruiken om toestellen aan te duiden. We hebben er inmiddels al veel gehad maar de momenteel actuele serienamen zijn;
- Xperia 1 - Premium vlaggenschip
- Xperia 10 - Mid-range phablet
- Xperia L - Instap modellen
- Xperia XA - Voormalig mid-range modellen
- Xperia XZ - Voormalig high-end vlaggenschip
Binnen een serie hanteert Sony nog subcategorieën, aangeduid met de volgende toevoeging:
- Compact - Kleinere maar even zo krachtige uitvoering
- Plus - Grotere uitvoering
- Premium - Premium high-end specificaties
- Ultra - De voorganger van Plus; phablet-variant
Sony Boy
Om de internationale lancering van het Sony-merk bij te staan werd een mascotte bedacht. Een stripachtig karakter genaamd Atchan. Omdat dit internationaal niet echt lekker bekte kreeg die uiteindelijk de naam 'Sony Boy'. Het personage moest de toen kleinste transistorradio ter wereld, de TR-63, aan de man brengen. Met succes want er gingen anderhalf miljoen exemplaren van over de toonbank.
Typisch Sony: BRAVIA, Exmor RS en ClearAudio+
Sony hergebruikt veel technieken in haar telefoons van andere delen van het bedrijf. Denk aan BRAVIA en X-Reality uit de TV-hoek. Maar ook Exmor RS, BIONZ X en SteadyShot van de Alpha-camera's en ClearAudio+ en Clear Bass van de audio-divisie worden veel gebruikt. Dit moet voor een totaalervaring zorgen met zoveel meerwaarde dat geen enkel ander product van de concurrentie daar aan kan tippen.
Xperia ontwerpstijl
Sony staat bekend vanwege haar fraaie en opvallende vormgeving. Het zet ook altijd in om een eigen stijl te creeëren die ook meestal een eigen naam heeft. De eerste echte ontwerpstijl was Iconic Identity (2012) die in 2013 werd opgevolgd door OmniBalance. Een kort uitstapje werd in 2016 gemaakt naar Unified Design om in 2018 alweer over te stappen op Ambient Flow. Het toepassen van een dergelijke ontwerpstijl moet ervoor zorgen dat de Xperia-telefoons herkenbaar blijven, onderling op elkaar lijken en aantrekkelijk(er) zijn in vergelijking met die van de concurrentie.