Sony Ericsson C905 review

· 1 reactie

Een goed fototoestel en een functionele telefoon in één, kan dat? Sony Ericsson doet een poging met de C905 en zijn 8.1 megapixel camera met Xenon flitser. De C905 is de eerste Cyber-shot™ slider en Sony Ericsson doorbreekt hiermee de grens van 8.

0 megapixel. Het gadgetgehalte van de C905 is natuurlijk erg hoog met de specificaties van de camera, maar de styling is zeker niet verwaarloosd. Sony Ericsson heeft geprobeerd om de C905 zoveel mogelijk vorm te geven als een digitale camera en hij moet ook de bijbehorende beeldkwaliteit leveren.

De camera is niet het enige sterke punt van de C905 want het toestel beschikt ook nog over WiFi en GPS. Al met al lijkt het op het eerste gezicht een aardige combi tussen een smartphone en een cameraphone. Behalve de C905 zijn er op het moment nog vier toestellen op de markt met een 8.0 megapixel camera. Dit zijn de Samsung M8800 Pixon, de LG KC910 Renoir, LG KC780 en de Samsung i8510 INNOV8.

Plus- en minpunten Sony Ericsson C905

  • Camera
  • Vormgeving
  • Toepassingen
  • Toetsenbord
  • Videoresolutie
  • Belvolume

Wat zit er bij het toestel?

De C905 komt in een mooie en stijlvolle doos waarmee de aandacht nogmaals wordt gericht op het feit dat het toestel een 8.1 megapixel camera heeft. De doos is helemaal zwart met in zilver een decoratie die wat wegheeft van een sluiter van een fototoestel. Na opening van de doos blijkt deze rijkelijk gevuld te zijn. Wij troffen een oplader, USB-kabel, headset, polsbandje en een 2 GB Memory Stick Micro (M2) geheugenkaart met USB-adapter aan. Daarnaast zat er een CD-rom bij met software voor de PC. Helaas ontbrak een Nederlandstalige handleiding, wel was een Duitse, Franse en Italiaanse aanwezig. Een Nederlandstalige handleiding is wel te vinden op de site van Sony Ericsson. De accessoires zitten goed in elkaar en voelen solide aan. De batterij heeft een capaciteit van 930 mAh.

Uiterlijk

De C905 is zeker geen kleine jongen, zowel wat betreft zijn afmetingen als wat betreft zijn gewicht (136 gram). Toch zit het toestel er niet lomp uit en ligt hij prettig in de hand. Behalve het cover van de camera en de achterkant van het bovenste gedeelte van de slider, die van geborsteld aluminium zijn, is het hele toestel uitgevoerd in plastic. Dit plastic is voorzien van een soort soft touch afwerking waardoor het toestel altijd voldoende grip biedt. De behuizing voelt niet heel duurzaam aan en er zit een kleine speling tussen de twee delen van de telefoon.

Het toestel is aan de boven- en onderzijde afgerond. Aan de bovenkant zit niks en aan de onderkant zit de luidspreker en een oog voor het polsbandje. Aan de linkerzijde zit de connector voor lader, headset en USB-kabel en, netjes afgedekt, het geheugenkaartslot. Voor het verwijderen van de geheugenkaart zijn lange nagels of dunne vingers wel een vereiste. Aan de rechterzijde van het toestel zitten volume/zoom knoppen, cameraweergavetoets, cameramodustoets en de cameratoets voor het nemen van een foto of video. Aan de voorzijde zitten naast de oorspeaker nog twee fototoetsen. Aan beide zijden van de navigatietoets zitten drie knoppen die prettig in gebruik zijn.

Het toetsenbord is echter niet zo prettig in gebruik, het is erg plat en bestaat niet uit losse knoppen. Er is veel kracht nodig om de toetsen in te drukken en de bovenste rij zit te dicht op het bovenste deel van de slider. Aan de achterzijde is de camera erg fraai weggewerkt achter een tweedelige cover. Wanneer het bovenste gedeelte van deze cover werd weggeschoven, verzinkt het andere gedeelte in het toestel en wordt de camera geactiveerd.

Voor het verwisselen van de SIM-kaart moet de batterij verwijderd worden. Ons testmodel was uitgevoerd in Night Black, verder is de C905 verkrijgbaar in Ice Silver en Copper Gold.

Uithoudingsvermogen

Volgens de makers bedraagt de gesprekstijd van de C905 9 uur en de standbytijd 360 uur. Na volledig opgeladen te zijn hield de C905 het, met de helderheid van het beeldscherm op 100% ingesteld, 2 à 3 dagen uit bij normaal gebruik. Behalve het aanpassen van de schermhelderheid zijn er geen speciale opties om de batterijduur te verlengen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is in orde maar niet bijzonder. Stemmen klinken natuurlijk en helder. De persoon aan de andere kant van de lijn is goed te verstaan, mits het belvolume meer dan middelmatig hard staat. In een drukke omgeving zijn de opties om de verstaanbaarheid te verbeteren dus minimaal. Ook het volume van de luidspreker is niet overdreven hard te noemen. Tijdens het gesprek kan het volume gewijzigd worden met behulp van de knoppen aan de zijkant. Verder is een menu toegankelijk met specifieke opties voor het gesprek. Zoals luidspreker aan/uit, wachtfunctie of een tweede gesprek. Een overzicht van gemiste, ontvangen of gevoerde gesprekken kan bereikt worden met de gespreksknop of via het menu. Bij het tabblad Gesprekken in de Instellingen kunnen alle gespreksinstellingen gewijzigd worden.

Beeldscherm

De C905 is uitgerust met een 240 x 320 pixels TFT-scherm van 2.4 inch groot. Dit is niet overdreven groot voor een toestel met zoveel functies maar het beeldscherm is voor toepassingen als navigatie en foto’s nemen groot genoeg. Qua instelbaarheid kan alleen de helderheid van het scherm door de gebruiker aangepast worden, desondanks is het beeldscherm onder alle omstandigheden goed te lezen. Opvallend aan het beeldscherm is dat het een stuk minder gevoelig is voor vlekken dan gebruikelijk, vette vingers zullen er dan ook niet snel op aangetroffen worden. De C905 is ook uitgerust met auto-rotate, maar dit werkt alleen in de media-bibliotheek en de internetbrowser.

Menu

Het menu wordt bereikt door het midden van de navigatietoets in te drukken. Het menu zelf is overzichtelijk en alle toepassingen zitten op een logische plaats. De mogelijkheden voor het aantal snelkoppelingen of favorieten is ruim voldoende. Behalve de vier snelkoppelingen voor de navigatietoets kunnen ook snelkoppelingen worden toegevoegd in het activiteitenmenu dat met de daarvoor bestemde knop te bereiken is. Het menu kan in rastervorm, draaiend of met één pictogram worden weergegeven.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de C905 bied plaats aan 1.000 contacten met 7.000 nummers. Naast verschillende mobiele, werk en privé telefoonnummers kunnen ook adresgegevens, e-mail- en webadres, afbeelding, ringtone, verjaardag en overige info worden opgeslagen voor elk contact.

Messaging

Met de C905 kunnen SMS, MMS, spraakberichten en e-mails verzonden worden. De enige belemmering voor SMS’en met de C905 is het toetsenbord dat zoals gezegd wat te wensen over laat. Het toestel beschikt over een T9 woordenboek dat ook uitgezet en aangevuld kan worden met eigen woorden. Daarnaast kan het apparaat voorspellen wat het volgende woord in het bericht zou kunnen zijn. Eventuele alternatieven voor een woord worden in de vorm van een lijst weergegeven waar met de navigatietoets doorheen gebladerd kan worden. Smileys worden automatisch omgezet in een afbeelding.

Verder beschikt de C905 over volledige functionaliteit voor MMS en e-mail. MMS berichten vormen geen enkel probleem voor de C905 en nadat het e-mailaccount is ingesteld verloopt ook e-mailen soepel. Ook Instant Messaging behoort tot de mogelijkheden met de ingebouwde chatfunctie.

Connectivity

Standaard zitten de opties voor verbindingen van de C905 vrij ver weggestopt in het instellingenmenu maar dit kan worden omzeild door een snelkoppeling te maken in het activiteitenmenu naar bijvoorbeeld Bluetooth en/of WiFi. Afgezien hiervan werken beide toepassingen verder vlekkeloos. Eén of meer bestanden verzenden via Bluetooth gaat soepel en zonder problemen. Ook wat betreft WiFi bied de C905 complete ondersteuning. Wanneer een wachtwoord voor een netwerk is ingevoerd wordt dit netwerk automatisch in de lijst van favorieten geplaatst.

Voor toegang tot mobiel internet heeft de gebruiker de door Sony Ericsson geïnstalleerde NetFront browser tot zijn beschikking. Dit is een volledige HTML browser en deze functioneert prima. Verder is het mogelijk om gemaakte foto’s en video’s direct te uploaden op internet en is er ondersteuning voor RSS-feeds. Nieuwe feeds worden getoond in een lijst in het homescreen en automatisch bijwerken kan worden ingesteld.

Camera

Natuurlijk verdient de camera van de C905 onze bijzondere aandacht. Volgens Sony Ericsson biedt de C905 een volledige digitale camera in een mobiele telefoon en maakt hij daarmee een traditionele digitale camera overbodig. Voor het gemak vergeten ze daarbij echter wel te vermelden dat de C905 geen beschikking heeft over optische zoom, maar voor de rest zou hij alle instelopties van een digitale camera moeten hebben. Een speciale vermelding waard is de cameratoets die erg goed is vormgegeven en foto’s nemen tot een genot maakt. Omdat Sony Ericsson wil bewijzen dat het opschroeven van het aantal megapixel ook niet alles is hebben ze de C905 verder uitgerust met: slim contrast, beeldstabilisator, gezichtsherkenning, geotagging, LED en Xenon flitser met rode-ogen-reductie.

Als de camera is geactiveerd worden de camerafunctietoetsen blauw verlicht. Zo bied de navigatietoets plaats aan vier snelkoppelingen naar, van bovenaf met de klok mee, de belichting, de flitser, zelfontspanner en scherpstelmodus. Naast de oorspeaker zit onder een knop voor opnamemodus en boven voor sceneselectie. De linker selectietoets activeert het instellingenmenu. Foto’s kunnen genomen worden in 8 MP, 5 MP, 3 MP en VGA formaat. De kwaliteit kan op fijn of normaal worden ingesteld. Verder zijn effecten, witbalans en meetmodus nog aan te passen.

De foto’s gemaakt met de C905 zijn van erg goede kwaliteit. Zeker als je in gedachte houd dat het hier nog steeds gaat om een mobiele telefoon. De kleuren worden natuurlijk weergegeven en ook details komen goed uit de verf. Het zoomen is beperkt tot 16x digitale zoom, daarom is het verstandiger om niet met het toestel in te zoomen maar dit op de computer te doen. De Xenon flitser doet zijn werk uitstekend, hoewel het in sommige situaties beter is om hem uit te zetten. De flitser is het effectiefst op een afstand van ongeveer 3 meter. De slim contrast optie komt de kwaliteit van de foto ook aanmerkelijk ten goede. Een foto opslaan kost maximaal één seconde.

Helaas blijft de kwaliteit van de video’s nog achter bij die van de foto’s. De maximale resolutie van een video is 320 x 240 pixels. Video’s kunnen daarnaast ook in MMS-formaat worden opgenomen. Verder zijn licht, nachtmodus, zelfontspanner en microfoon aan of uit te zetten en kunnen effecten en witbalans ingesteld worden. De gemaakte beelden zijn niet schokkerig of vegerig maar nog wel wat geblokt.

Aanwezige programma's

De C905 beschikt over een internetbrowser, movie editor, MP3-speler, kalender, wekker, taken, notities, synchronisatie, timer, stopwatch, rekenmachine, codememo, bestandsbeheer en zes applicaties, namelijk AccuWeather.com, ilocal-Mobile, Photo Mate, Slideshow Wallpaper, Wayfinder Navigator 7 en World Clock 3D. Daarnaast zit er VideoDJ, PhotoDJ, MusicDJ, een geluidsrecorder, RSS lezer, Google Maps, TrackID, PlayNow op en de mogelijkheid om het toestel doormiddel van bluetooth als afstandsbediening te gebruiken.

TrackID is een programma om informatie over muziek op te vragen. Door een klein stukje van een onbekend nummer op te nemen kan TrackID informatie over de titel, artiest en album achterhalen.

Photo Mate is een uitgebreide handleiding over de werking en functies van de camera. Helaas moet een groot gedeelte van de inhoud eerst nog gedownload worden.

Games

Op het vlak van de spelletjes staat de C905 zeker zijn mannetje. Hij is uitgerust met 3 games die te bereiken zijn met de Media-selectieknop. De eerste is Kasparov Chess. Een schaakspel dus, waarbij op verschillende niveaus tegen de computer gespeeld kan worden of met zijn tweeën tegen elkaar op hetzelfde toestel.

Het tweede spel heet Need for Speed ProStreet. Dit is een behoorlijk uitgebreid racespel met een careermode waarin punten verdient kunnen worden om je auto te verbeteren of een nieuwe auto te kopen. Leuke extra bij dit spel is dat de auto bestuurd kan worden doormiddel van de bewegingssensor in het toestel. Dit vergt echter wel wat oefening.

Het laatste spel is Tennis Multiplay. Een tennisspel met een Tournament, Free Match, Training en Bluetooth Play mogelijkheid. Daarbij kan de speler zijn/haar character verbeteren door wedstrijden te winnen.

Extra's

Afgezien van de camera heeft de C905 nog meer te bieden, het toestel beschikt namelijk ook over GPS. Navigeren kan door gebruik te maken van Google Maps of Wayfinder Navigator. Deze toepassingen zijn te vinden in het locatieservices gedeelte van het menu. Hier kunnen verder favorieten, statusgegevens, logboek en instellingen bekeken en eventueel gewijzigd worden. Wayfinder Navigator is een behoorlijk complete navigatiesoftware waarbij instellingen en voorkeuren goed aan te passen zijn aan de wensen van de gebruiker. Helaas is het gebruik beperkt tot een proefabonnement van 3 maanden, daarna moet er maandelijks of jaarlijks voor betaald worden. Verder is het niet altijd even makkelijk voor de GPS-ontvanger om voldoende ontvangst te krijgen en moet er soms wat lang op gewacht worden.

Conclusie

Al met al is de Sony Ericsson C905 nog geen volwaardige vervanging voor een losse digitale camera, maar komt hij wel dicht in de buurt. De vraag is echter of het echt nodig is om een telefoon met een 8 megapixel camera te uit te rusten en of bijvoorbeeld een goede 5 megapixel camera niet genoeg is. Zo’n uitgebreide camera zorgt er namelijk wel voor dat de afmetingen en het gewicht van het toestel aan de forse kant zijn. In eerste instantie lijkt de C905 een camera met een telefoon als omhulsel, gelukkig hebben de belfuncties niet te lijden onder de camera.

Het is zeker geen straf om het toestel te gebruiken en hij zal zich dan ook bewijzen als een prettige metgezel. De C905 als pakket is zeer compleet met naast de uitgebreide camera ook nog GPS en WiFi, maar daar moet je het wel mee doen. What you see is what you get.


Vermelde toestellen