Sony Ericsson M600i review

Een nieuwe range met producten genaamd de M-series wat voor messaging staat, is in de afgelopen maanden door Sony Ericsson op de markt geïntroduceerd.

De eerste telg binnen deze serie is de M600i, een smartphone gerealiseerd op het UIQ platform uitgerust in zeer dunne vormfactor met volledig toetsenbord. Een model dat zich dus zou moeten kunnen meten met andere vergelijkbare toestellen binnen de huidige markt.

De M600i maakt deel uit van een reeks met nieuwe Symbian v9.1 en UIQ 3.0 modellen. De P990i en W950i zijn de andere modellen binnen deze reeks. Drie smartphone modellen voor Sony Ericsson in één jaar is een unicum voor het Zweedse merk en betekent dat men serieus kijkt naar deze markt. De vraag is alleen of de genoemde modellen ook de markt aanspreken. En kunnen de modellen zich meten met andere toestellen in de markt. Binnen de review zal dat voor de M600i worden bekeken.

De genoemde nieuwe toestellen draaien op de basis van Symbian v9.1 en UIQ 3.0. Een nieuwe versie van Symbian en UIQ die ervoor zorgt dat de deur naar nieuwe mogelijkheden in relatie tot beveiliging, batterijverbruik en nieuwe software geopend werd. Symbian is een zgn. Open Source besturingssysteem en kan daardoor juist door een fabrikant naar eigen inzicht worden doorontwikkeld. Een vaak genoemd nadeel van een Symbian OS zou het feit zijn dat er ten opzichte van Windows Mobile OS veel minder extra programma’s voor handen zijn voor de gebruiker en dat er diverse verschillende soorten Symbian besturingssystemen zijn met ieder een ander uiterlijk en gebruikersinterface. Dat laatste klopt ten dele, maar met de huidige developers tools is het specifiek aanpassen voor de diverse gebruikersinterfaces relatief weinig werk. Mede daardoor klopt de eerste veronderstelling niet, op het moment van dit schrijven zijn er meer dan 5000 geregistreerde voor Symbian geschikte programma’s. Andere voordelen van het Symbian platform zijn de grote mate van stabiliteit, gebruikersvriendelijkheid en het lage batterijverbruik.

De nieuwe gebruikersinterface in het toestel is UIQ 3.0, de opvolger van UIQ 2.1. Tijdens de preview zal blijken dat er enorme verschillen bestaan tussen de oude en nieuwe gebruikersinterface en dan wel op het vlak van gebruikersvriendelijkheid en de manier waarop de nieuwe UI omgaat met het toestel.

Voor personen die van de P910i afstappen is het wellicht essentieel de gehele review te lezen, omdat er enorm veel kleine verschillen zijn aan het toestel. Andere personen kunnen door de diverse onderdelen heen bladeren. Het toestel is geen opvolger van een ander model. Het gat tussen de P910i en M600i is daarvoor te groot, al zullen oude P910i gebruikers veel overeenkomsten zien.

- Toestel
- Batterij
- Oplader
- 64 MB Memory Stick Micro (M2) geheugenkaart
- Datakabel
- Stereo headset met opnameknop
- Stylus
- CD PC Suite
- CD Blackberry Connect
- Nederlandse/Engelse handleiding M600i
- Nederlandse/Engelse snelstart handleiding M600i
- Nederlandse snelstart handleiding voor Blackberry Connect
- Engelse snelstart handleiding voor Exchange synchronisatie

De verschillen met de P990i zijn: het feit dat men geen cradle/bureauhouder meegeleverd krijgt, maar 1 stylus, geen M2 geheugenkaart converter en dat er geen extra materiaal nodig is voor het verwijderen van een klep. Deze is namelijk niet op de M600i aanwezig. Maar eerste de handleiding van het nieuwe toestel.

De handleiding van een Sony Ericsson toestel is voor elk toestel ongeveer gelijk, net zoals bij andere merken. SE scoort op het gebied van de handelingen een leuke middenmoot plaats. Het zijn saaie handleidingen, ze nodigen niet uit tot lezen en er is op sommige punten niet doorheen te komen. Op andere vlakken is de handleiding weer lekker vlot te lezen met afbeeldingen voor de duidelijkheid. De quickguide die geleverd wordt bij M600i is duidelijk en voldoende. Overigens kan gezegd worden dat fouten verder niet voorkomen in de handleiding en dat is best netjes.

Plus- en minpunten Sony Ericsson M600i

  • Beste invoersysteem ooit vertoond
  • Bluetooth stereo audio ondersteuning
  • Gewicht
  • Landscape modus gebruikersinterface
  • Nieuwe langere stylus
  • PC Suite verbeterd
  • Uiterlijk
  • Verbeterd operatingssysteem
  • Verbeterd T9 invoersysteem
  • Verbeterde gebruikersinterface
  • Batterijuithoudingsvermogen
  • Geen camera aanwezig
  • Geen WLAN/Wifi ondersteuning
  • Mager accessoirepakket
  • Oude software draait niet
  • Software niet stabiel
  • Toetsenbord in het begin erg lastig
  • Trage processor

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel dat tijdens de review gebruikt is, is geleverd met een volledig accessoirepakket. Dit is compleet anders ingekleed dan de P990i en P910i. Het pakket is veel kariger uitgerust:

In het pakket van het toestel zit een aantal accessoires die toch aangestipt moeten worden. Daaronder de geheugenkaart; in het geval van de M600i is dat een 64 MB Memory Stick Micro (M2) geheugenkaart. Helaas mist men de converter. De geheugenkaart in een kaartlezer stoppen is er helaas niet bij zonder converter. De stereo headset die bij het toestel geleverd wordt is aardig en klinkt voldoende. Een Bluetooth stereo headset of de stereo headset van de W810i valt zeker aan te bevelen.

De afwezigheid van de riemtas is jammer. Bepaalde HTC modellen krijgen deze nog wel mee. Gelukkig is het feit dat de tas afwezig is niet een enorme smet op het gehele pakket. Deze zit goed in elkaar al is het pakket van de P990i vele malen groter. De M600i is dan ook simpelweg anders geplaatst qua prijs en positie in de markt.

Uiterlijk

Qua toestellen is het bij Sony Ericsson de eerste keer dat er ook naar de dikte van het model wordt gekeken. In de afgelopen jaren, maar vooral de afgelopen maanden zag men weinig modellen die een dun uiterlijk combineerde met de speciale Sony Ericsson look. Het is ook lastig het ronde uiterlijk te combineren met dunne ontwerpen.

De M600i is daarin wel geslaagd. Het toestel dat men in twee kleuren kan krijgen; wit en zwart heeft zich nog niet volledig op de markt bewezen. Dat komt vooral door de afwezigheid van de zo gewenste camera. Het is ook niet het dunste toestel met een toetsenbord daarop scoort de i320 het beste. Dus moet daar ook niet specifiek naar worden gekeken, al is het wel duidelijk dat de M600i de dunste Sony Ericsson is met dergelijke specificaties.

Over het geheel gezien is het toestel niet bepaald groot, eerder klein. Ten opzichte van de P990i zelfs erg klein! Met zijn 107 x 57 x 15 mm en gewicht van 112 gram geeft de M600i een totaal ander gevoel dan de P990i, die lomp en groot overkomt. In vergelijking met de i320, Treo 750v en E61 kan gezegd worden dat de Sony Ericsson telg geen slecht figuur slaat. Alleen de i320 scoort op beide vlakken beter.

Loopt men rond het toestel dan valt gelijk op dat er weinig omhanden is. Het geheel is vrij simpel uitgevoerd en over het gehele uiterlijk heen vindt men weinig speciale onderdelen. Op de bovenkant is de aan/uit-toets geplaatst naast een infraroodpoort. Op de onderkant is alleen een interfacepoort aanwezig, bekend van de K800i. Helaas kunnen de oude accessoires van de P910i niet gebruikt worden op de M600i.

Op de linkerzijkant is duidelijk de nieuwe scrolltoets zichtbaar. Deze kan alleen in drie richting gebruikt worden. Scrollen in beide richtingen en indrukken. Tevens is een terugtoets aanwezig. Op de rechterzijkant is een sneltoets geplaatst die men kan gebruiken voor een bepaalde applicatie. Standaard is de toets gekoppeld aan de internet browser. Ook is het geheugenkaartslot voor Memory Stick Micro (M2) kaarten hier aanwezig. De kaart verwijderen gaat vrij lastig. De kaart zit namelijk vrij diep in het toestel, maar met behulp van de stylus komt men een eind.

Voorkant is het belangrijkste onderdeel van het toestel. Hier bevindt zich het grote scherm dat dienstdoet als touchscreen en daarnaast het volledige toetsenbord. Vooral dit laatste onderdeel zal vele gebruikers even doen terugschrikken. Per toets vindt men namelijk in sommige gevallen vier functies of opties. Dat zijn er nog al wat. Meestal gaat het hierom primaire en secundaire invoerfuncties, zoals een letter, cijfer of een bepaald karakter.

Het toetsenbord en de toetsen zijn vrij speciaal ingericht. Eén toets kan namelijk in twee richtingen worden gebruikt. Door op de linkerhelft of rechterhelft van de toets te drukken kiest men een bepaalde functie. Dit werkt in het begin totaal niet. Men is constant aan het ruziën met de diverse toetsen. Constant wordt de verkeerde functie geselecteerd. In het begin is het ook haast niet mogelijk om met de volledige vinger een functie te selecteren.

Naarmate de tijd vordert krijgt men er meer handigheid in. Op één of andere manier past men zich aan de manier waarop het toetsenbord ingedeeld is. Het kost alleen wat tijd voordat dit ingezet is. Men gaat de vinger meer kantelen tijdens het invoeren waardoor een bepaalde helft van de toets ingedrukt worden. In het midden drukken geeft 50% kans op de goede functie of karakter. Een andere optie is het gebruiken van de nagel. Dat bevordert de accuraatheid.

Over het geheel gezien is het toetsenbord geen uitkomst als men kijkt naar de gebruikersvriendelijkheid. De toetsenborden op de Treo 750v en E61 voelen vele malen beter aan, werken ook beter en men hoeft er niet zo lang over te doen voordat men doorheeft hoe het werkt. Zelfs het toetsenbord van de P990i werkt eenvoudiger al voelt deze wat hard aan.

Uiteindelijk kan men zeggen dat het toestel zeer goed in elkaar steekt. Geen kraakjes gehoord tijdens het gebruik en alles voelt goed aan. Het toestel is vooral enorm klein en handzaam. Echter het toetsenbord is niet bepaald een uitkomst. Het kost wat tijd voordat men goed doorheeft hoe het werkt. Snel berichten invoeren zit er niet in elke omstandigheid in. Grote berichten typen is iets dat men wel zal doen, maar wat op andere toestellen vele malen vloeiender gaat.

Uithoudingsvermogen

De standaard meegeleverde batterij is de BST-33, Li-Pol 900 mAh. In het toestel dat door NieuweMobiel.NL is gebruikt werd een nieuwe batterij gebruikt, de nieuwe BST-34. Deze Li-Pol 1120 mAh batterij heeft een groter uithoudingsvermogen en houdt het een dag langer uit.

Er mag worden uitgegaan van een maximaal gebruik van rond de drie dagen met gebruik van de functies; Bluetooth en UMTS. Dit is redelijk, maar het houdt niet over. Het toestel loopt vrij snel leeg en iedere normale gebruiker met een BST-33 batterij zal merken dat zijn batterij nog sneller leeg raakt. Een BST-34 batterij is gewenst in de M600i, maar tot op heden nog niet leverbaar. De P990i gaat sneller leeg dan de M600i, maar die heeft dan ook extra functies als een camera en WLAN/Wifi.

Voor het opladen van het toestel kan men volstaan met de datakabel. Een oplader is niet meer nodig, doordat men nu via de datakabel en de PC kan opladen. Er blijft één maar, want de PC zal ingeschakeld moeten zijn anders wordt er niet opgeladen.

Belkwaliteit

Over de kwaliteit van het bellen kan kort worden gezegd, dat dit zeker geen slechte kwaliteit voortbrengt. Het toestel doet zijn werk naar behoren tijdens diverse gesprekken. Tijdens het testen is wel opgevallen dat de kwaliteit van de antenneontvangst te wensen overlaat. Problemen die bij de P910i voorkwamen zijn bij de M600i nog niet opgelost. De antenneontvangst fluctueert enorm.

Het voeren van gesprekken is zeker geen straf. De gesprekken komen goed door en ook de andere kant klaagt men nergens over. De interface die tijdens het gesprek gebruikt wordt is aangepast ten opzichte van UIQ 2.1. Het werkt nu een stuk eenvoudiger en via het toetsenbord kan men de telefoonnummers invoeren. De achtergrondverlichting van het toetsenbord kan zich aanpassen aan de numerieke toetsen.

Nadat men een gesprek gevoerd heeft is het mogelijk om de gesprekkenlijst te openen. Diverse opties zijn aanwezig en geven de gebruiker allerlei mogelijkheden om de gesprekkenlijst te beheren. Een groot aantal opties zijn toegevoegd als het maken van een notitie of taak direct vanuit de gesprekkenlijst.

De meegeleverde beltonen die in het toestel zitten zijn 40-polyphonic beltonen en klinken zeer goed. Andere beltonen die mogelijk zijn, zijn beltonen met formaten zoals RMF, WAV, MIDI en MP3. Hierbij geen verandering tussen de P910i en M600i. Het instellen van de beltonen is wel gewijzigd. Het is niet meer mogelijk om voor MMS berichten apart een beltoon in te stellen. Het toestel neemt de ingestelde beltoon over voor de SMS berichten.

De trilfunctie wordt redelijk goed gevoeld. De trilfunctie klinkt eerder dan de beltoon en de indicatie van een inkomend gesprek of SMS bericht op het scherm. De trilfunctie is gelijk gebleven met de Sony Ericsson P910i en is zoals het hoort netjes voorzien in dit toestel.

De handsfree functie is opnieuw een punt van kritiek. Op het hoogste volume is deze namelijk ronduit zacht. Het volumeniveau zal moeten worden aangepast en was al op de P910i een probleem. Bij Sony Ericsson heeft men dus niet geleerd van deze fout, want ook tijdens het afspelen van de muziekspeler heeft men een te laag volume. De speaker en volumefunctie zullen dus altijd op het hoogste niveau geplaatst worden. Tijdens het gebruik van de handsfree klaagde de andere kant trouwens dat men zichzelf terughoorde.

Beeldscherm

Op het gebied van het beeldscherm eigenlijk weinig veranderingen ten opzichte van de P910i. Het scherm is wat hoger geplaatst in het toestel, maar daar blijft het niet bij. Het touchsreen is namelijk ook qua afmeting gewijzigd, doordat nu gebruik gemaakt is van een nieuwe resolutie. Het scherm van de M600i dat een 260.000 kleuren TFT scherm is, is iets breder dan de P910i en daarnaast iets minder lang. Dit moest omdat de nieuwe 320 x 240 pixels QVGA resolutie anders niet zou passen.

De M-series is momenteel de kleinste smartphone met touchscreen op de Nederlandse markt met een Symbian besturingssysteem en heeft niet een klep zoals de P990i. Deze klep kan bij de P990i namelijk verwijderd worden waardoor men de keuze heeft tussen een PDA en een normale smartphone met gesloten klep en numeriek toetsenbord. Bij de M600i heeft men altijd te maken met een volledige PDA met toetsenbord, omdat erbij de M600i geen klep aanwezig is.

In vergelijking met andere 260.000 kleuren TFT schermen van fabrikanten moet de rol van het touchscreen ook meegenomen worden. De invloed van het touchscreen heeft namelijk effect op de kwaliteit van het scherm. Al moet gemeld worden dat schermen in diverse PocketPC en Palm modellen gelijkwaardig zijn aan die van de M600i. De nieuwe Nokia modellen binnen de E-series en N-series scoren vele malen beter, vooral wanneer de zon een rol speelt.

Het uitschakelen van het scherm en daarbij batterijtijd besparen is op diverse manieren mogelijk. Men kan een screensaver instellen door middel van een foto op de grootte van het complete scherm. Men kan geen klok instellen als screensaver. Daarnaast is het ook nog mogelijk om te kiezen voor een scherm dat altijd aan, altijd uit of automatisch uitschakelt na een bepaalde periode. Alle instellingen kan men in één menu instellen.

Menu

Wellicht al aangegeven in diverse andere reviews op NieuweMobiel.NL zijn er binnen het pakket van gebruikersinterfaces van het enorm stabiele Symbian een aantal soorten. Eén soort is de UIQ interface die door het bedrijf UIQ wordt ontwikkeld. De UIQ 3.0 interface kenmerkt zich vooral op het feit dat er een touchscreen en 3-richtings bedieningstoets in welke vorm dan ook in het toestel aanwezig is. Zonder deze twee invoeropties is de interface onbruikbaar. Op de M600i is er maar één soort menu aanwezig, namelijk waarbij men het touchscreen en de 3-richtings bedieningstoets en terugtoets gebruikt. De P990i heeft nog een andere modus, maar deze is bij de M600i niet aanwezig.

Wanneer het scherm ingeschakeld is, krijgt de gebruiker het menu en de interface te zien over het complete scherm. Het bestaat uit een beginscherm met vier iconen. Deze kan men selecteren en daardoor verder gaan door het menu. Het gedeelte boven de vier toetsen is bedoeld voor een homescreen applicatie met directe links naar de kalender, berichten inbox en de ingestelde mailaccounts. Het gehele beginscherm onderdeel wordt in het toestel het activiteitenmenu genoemd, maar werkt totaal anders dan hetzelfde menu in de P990i. In de P990i toont het menu overeenkomsten met de “normale“ modellen als de K610i en K800i. In de M600i toont het totaal geen overeenkomsten en had ook niet zo mogen heten. De naam Today of Vandaag was beter geweest. Niet activiteitenmenu!

Nadat men het menu geopend heeft of een bepaalde functie heeft geselecteerd dan zal deze tussen twee balken worden geplaatst. Op de bovenste statusbalk wordt alle informatie weergegeven over ingekomen/gemiste gesprekken, het batterijniveau, de Bluetooth of infrarood status, virtual keypad indicator en signaalniveau. De onderste balk is alsware de bediening van het programma met meestal een mogelijkheid tot het selecteren van een menu. Dit werkt exact omgekeerd als op de P990i. Waarom hiervoor gekozen is, is totaal niet duidelijk.

Twee nieuwe punten op de bovenste balk zijn een klein pijltje aan de linkerkant die de mogelijkheid geeft tot het openen van een pop-up menu. Hierin worden een aantal standaard applicaties getoond, die door gebruikers gestart kunnen worden, zoals het opzetten van een nieuw gesprek, een nieuw bericht of een nieuwe agendanotitie. Dit is een eenvoudige manier om snel dergelijke opties te openen. Ook is het mogelijk direct de Bluetooth of infrarood instellingen te wijzigen. Hiervoor hoeft men nu niet meer het complete configuratiescherm in.

Het tweede punt is de nieuwe taskmanager die rechts bovenaan geselecteerd kan worden. Twee kleine pijltjes geven de taskmanager weer. De nieuwe taskmanager in het toestel is een simpele versie. Verwacht geen Sman mogelijkheden (add-on programma bekend van de P910i). Als gebruiker is het mogelijk om een lijst op te vragen van taken en deze opnieuw te starten of te sluiten. Men kan switchen tussen taken en dat is het dan. Het automatische afsluiten van applicaties is er niet bij. Men kan daarvoor de nieuwe applicatie Swiss Manager gebruiken. In het onderdeel Extra zal dit programma verder worden besproken.

Het complete menu veranderen van kleur en achtergrond is mogelijk. Men kan via de programma’s weergave en thema’s in het configuratiescherm het complete uiterlijk van de interface veranderen. Nieuw in UIQ 3.0 is de mogelijkheid tot het wijzigen van bepaalde delen van het menu, de iconen en bepaalde kleuren.

Over de interface kan uiteindelijk geconcludeerd worden dat de Finse ontwikkelaars van UIQ getracht hebben een meer eenvoudigere interface te ontwerpen die dichterbij de mogelijkheden staat die Sony Ericsson al biedt in zijn/haar standaard modellen. Het gebruikte beginscherm, de ingebouwde taskmanager en popup menu toont aan dat UIQ 3.0 een flinke stap voorwaarts heeft gemaakt. De tabs die men gebruikte in UIQ 2.1 zijn ten einde.

Telefoonboek

Het telefoonboek of ook wel contactpersonen genoemd in de M600i is een zeer uitgebreide lijst met contacten. Door een gebruiker kan enorm veel worden opgeslagen per persoon. De interface heeft ook een nieuw uiterlijk gekregen. Een lijst wordt nu getoond waarin gezocht kan worden door de eerste letter van de naam te selecteren. Er zijn geen tabs meer aanwezig.

Per contactpersoon kan men standaard een redelijk aantal punten met data toevoegen: Voornaam, Achternaam, Bedrijf, Functie, Telefoon (werk), Telefoon (thuis), Mobiel (werk), Mobiel (thuis), Beltoon, E-mail (werk) Fax (werk), Internet, Bedrijfsinformatie (naam, adres, plaats, regio, postcode en land) en Persoonsinformatie (naam, adres, plaats, regio, postcode en land). Mocht men dan meer data willen toevoegen dan kan dit via “Veld toevoegen” en kan men diverse extra’s gegevens toevoegen zoals: Telefoon (werk), Telefoon (thuis), Mobiel (werk), Mobiel (thuis), Beltoon, E-mail (werk) Fax (werk), Internet. De optie voor onder andere verjaardagen is nu in UIQ 3.0 ook opgenomen.

Het complete veld van een contactpersoon bevat uit vier tabbladen: het eerste tabblad wordt een gedeelte van de bovengenoemde gegevens getoond, het tweede tabblad toont de overige informatie zoals adres en verjaardagsdatum, het derde tabblad is voor notities en het vierde tabblad voor het instellen van een beltoon en een voice dialing. Een foto kan aan een contactpersoon worden gehangen op het eerste tabblad. De foto komt terug bij het snelkeuze scherm en wanneer men een persoon belt of door een bepaalde persoon gebeld wordt. Naast deze tabbladen kunnen de diverse contactpersonen vanuit het contactpersonenbeheer programma verstuurd worden via Bluetooth, infrarood, email en SMS. Contactpersonen opslaan op de geheugenkaart is niet mogelijk met een UIQ 2.1 interface, maar wel in de UIQ 3.0, opnieuw een uitbreiding. De contacten kunnen worden opgedeeld onder diverse groepen.

De voice dialing en voice command functie van de P900 en de P910i was een verhaal apart dat ook nog eens flink wat van de batterij vroeg. Dat is bij de M600i niet anders. Het toverwoord principe en de mogelijkheid tot het roepen van de woorden “opnemen” en “afwijzen” richting het toestel kan nog steeds, maar vraagt erg veel van de batterij.

Messaging

Alle mogelijkheden op het gebied van messaging zijn aan boord van dit toestel. MMS, SMS, EMS, email via POP3, SMTP en IMAP4 server, Men kan de diverse berichten opvragen via het berichten icoon in het menu. Tevens is de optie bezorgbevestiging aanwezig en kan men zoeken op berichten. Vooral dit laatste is een uitkomst.

Wanneer het programma berichten wordt geopend vindt men geen lijst met mappen meer, maar één inbox waarin alle berichten binnen komen, op emailberichten na. Ook berichten die via Bluetooth of infrarood binnen komen worden in deze map opgeslagen. Het is wel mogelijk om meerdere mappen aan te maken. Het eventueel binnen laten komen van berichten in die mappen is niet mogelijk.

Instant email is aanwezig in de M600i. Het houdt simpel gezegd in dat emailberichten binnen komen zoals SMS berichten, maar dan niet qua uiterlijk. Men hoeft de email niet constant handmatig op te halen, maar de RIM server bij de provider zorgt ervoor dat de email naar de gebruiker gepusht wordt net zoals bij SMS berichten. Deze hoeven ook niet opgehaald te worden, maar worden door provider direct verstuurd over het GSM netwerk. RIM Blackberry werkt via een GPRS internet verbinding. Voor meer informatie ga naar het onderdeel Extra op pagina vier van de review.

Het versturen van SMS, MMS of mailberichten gaat zonder enige moeite. Instellingen kan men ook zo veranderen. Het instellen van een mailaccount is daarnaast doodeenvoudig. Ook het ophalen daarvan gaat zonder enige moeite en men kan eenvoudig instellen op welke tijdstippen dit moet gebeuren. Helaas is het niet mogelijk om per dag aan te geven of de mail opgehaald moet worden.

Invoeren van de tekst kan op drie manieren bij de M600i. De allereerste manier is via de handschriftherkenning. Men schrijft de vorm van een letter op het scherm en krijgt dan deze letter te zien in de regel waar men schrijft. De functie werkt erg goed op de M600i. De manier waarop de diverse letters, cijfers en tekens tekent moeten worden is een “must”.

De tweede mogelijkheid is invoeren via een speciaal virtueel toetsenbord. Deze kan men oproepen via de bovenste regel van de interface waarop ook de dekking en GPRS status zichtbaar is. De icoon voor dit toetsenbord wordt alleen getoond wanneer men in een invoerkader is. Daarna kan men het virtuele toetsenbord opvragen.

De laatste mogelijkheid is het volledige toetsenbord dat men kan gebruiken wanneer men in een invoerveld of kader is, maar ook wanneer men door een lijst wil lopen. Op andere momenten is het niet mogelijk het toetsenbord te gebruiken met uitzondering van het invoeren van een telefoonnummer.

De M600i gebruikt een nieuwe T9 versie, die sterk verbeterd is. Deze geeft namelijk tijdens het invoeren van een woord de mogelijke optie. Deze manier van invoeren is bekend van de A1000 en was één van de sterkste punten van dat toestel. In de M600i is dit nu ook opgenomen. Hierbij wordt tijdens het invoeren van een woord de mogelijke optie voorgehouden aan de gebruiker. Klikt men op deze optie dan wordt woord ook daadwerkelijk in het veld ingevuld en kan verder worden gegaan met invoeren.

Via de link video’s boven de review van de Sony Ericsson M600i zijn een aantal video’s gemaakt van het toestel opgenomen waarin duidelijk zichtbaar is hoe het toestel functioneert met deze nieuwe manier van invoeren. Het is een enorme vooruitgang ten opzichte van de oudere UIQ modellen en zal vele huidige en toekomstige UIQ gebruikers zeer aanspreken.

Connectivity

Als zakelijk toestel en PDA mag het onderdeel connectiviteit niet ontbreken in een Sony Ericsson M600i. Het toestel is dan ook voorzien van bijna elke mogelijke optie, die men onder connectiviteit kan verstaan. Helaas Wifi is niet aanwezig in dit nieuwe model. De nieuwe Sony Ericsson P990i, Nokia E-series en N-series modellen ondersteunen wel WLAN/Wifi. De enige verbinding met hoge snelheden aanboord van de M600i is een mogelijkheid tot het opzetten van een UMTS verbinding. Voldoende voor messaging en browsen.

Op het toestel vindt men verder nog een groot aantal extra onderdelen. Het toestel heeft een aansluiting voor een datakabel of een cradle/houder. USB wordt nu volledig ondersteund en dit levert hogere snelheden op wanneer bestanden over worden gezonden. Daarnaast is een infraroodpoort en Bluetooth 2.0 standaard aanwezig op het toestel. Het profiel speciaal voor stereo Bluetooth headsets (A2DP) is ook aanwezig in het toestel en geeft de mogelijkheid tot het luisteren van muziek via een draadloze stereo headset.

De eventueel meegeleverde datakabel kunnen worden gebruikt voor de overdracht van data van het toestel naar de PC en vice versa, maar alleen als men de betreffende software geïnstalleerd heeft. Deze software is meegeleverd in het accessoirepakket en op de PC Suite software CD. De nieuwe PC suite heeft nog niet de ondersteuning in relatie tot Windows Media en ActiveSync, maar de verwachting is dat dit snel zal volgen. Helaas is de PC Suite alleen beschikbaar voor smartphones. Bij Sony Ericsson gebruikt men namelijk twee verschillende PC Suites; één voor normale toestellen en één voor smartphones.

Op het toestel zit ook een modem, die gebruikt kan worden voor een draadloze inbel- of GPRS verbinding tussen een laptop en een netwerk. Men kan daarvoor, de infraroodpoort, de Bluetooth verbinding of datakabel gebruiken.

Geheugen

Qua geheugen valt er weinig nieuws op te merken. Het interne geheugen is 62 MB en er is de mogelijkheid tot het gebruiken van 4 GB geheugenkaarten van het Memory Stick Micro (M2) formaat. Het plaatsen en verwijderen vraagt nogal wat moeite om de kaart vrij diep in het toestel geplaatst moet worden. Met behulp van de stylus komt men een heel eind.

De speciale meegeleverde storage wizard wordt gebruikt voor het weergeven van het gebruikte geheugen en om te tonen hoe het geheugen over de applicaties verdeeld is.

Camera

In de Sony Ericsson M600i is geen camera aanwezig. Zeker een gemis, maar dat zal Sony Ericsson volgend jaar oplossen met de opvolger van deze nieuwe UIQ telg. Momenteel moet men het doen zonder de camera in deze kleine behuizing.

Aanwezige programma's

Een vlak waarop vele toestellen de M600i niet kunnen verslaan, zijn de enorme hoeveelheid extra’s en programma’s die op het toestel aanwezig zijn. In de tussentijd heeft Sony Ericsson natuurlijk niet stil gezeten en het aantal programma’s is uitgebreid en het toestel is dichtbij de markt geplaatst van standaard SE modellen.

Een aantal programma’s zijn standaard terug te vinden op een UIQ 3.0 toestel. Dit zijn onder andere een heel uitgebreide agenda met een vernieuwde weekweergave en de mogelijkheid tot het saven van de complete agenda op de geheugenkaart, takenlijst, notities/schrijfblok, rekenmachine, geluidsrecorder of voicememo (Men kan een memo gebruiken als beltoon), alarmklok, stopwatch & timer (totaal nieuw in de M600i) en valuta converter (ook nieuw in de M600i). In de M600i is verder een volledige file manager geïntegreerd, die het mogelijk maakt diverse mappen te bekijken en diverse bestanden over te zetten. Deze file manager is vergelijkbaar aan die op de P910i.

De agenda applicatie van de M600i is vele malen uitgebreider dan die van de N-series of E-series. Men kan meer opties instellen dan bijvoorbeeld een Nokia E61. De M600i heeft een groot aantal opties die men kent vanuit Windows Mobile en biedt de gebruiker ook veel meer synchronisatiemogelijkheden. Op dit punt scoort de M600i beter dan welk Nokia model dan ook. Hetzelfde geldt voor notities en de takenlijst.

Via de applicaties fotogalerie en video kan men de diverse foto’s en video’s openen. In de fotogalerie is een afbeeldingseditor aanwezig. Men kan afbeeldingen aanpassen of bijsnijden, maar ook kaders, tekst en andere afbeeldingen aantoevoegen.

De videoapplicatie geeft de gebruiker de mogelijkheid om video’s te bekijken. Het werkt allemaal doodeenvoudig. Een video-editor is niet aanwezig het toestel. Deze is helaas weggelaten. Video op het volledige scherm bekijken is wel mogelijk.

Op de Sony Ericsson P910i vond men nog twee browsers, een Opera Internet browser en een WAP browser. Dit komt op de M600i niet meer voor. Er is één browser aanwezig die als ondergrond Opera 8 heeft. Deze nieuwe browser heeft ook de mogelijkheid om te internetten in een landscape modus. Dit was een wens van vele huidige UIQ gebruikers en die komt nu ook uit. Het is zelfs zo dat er de mogelijkheid bestaat dat vanuit ontwikkelaars speciale applicaties met landscape mode getoond zullen gaan worden. Al deze mogelijkheden zitten in UIQ 3.0 ingebouwd en kunnen dus ook benut worden.

Helaas is de browser traag en omslachtig vergeleken met de nieuwe Internet browser van Nokia. Die browser voldoet echt aan alle verwachtingen en verslaat de Opera browser in de M600i op alle fronten. Daarnaast is er nu de Opera Mini browser, die op JAVA gebaseerd is. Deze browser heeft een enorm handig homescreen dat de standaard Opera browser niet heeft en is daarnaast veel sneller. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat vele gebruikers de Opera Mini browser gebruiken en niet de standaard browser.

Ook is er een RSS lezer aanboord van het toestel. Men kan nu dus in het toestel direct RSS-berichten lezen. RSS is een onderdeel in een website die een opsomming realiseert van alle aanwezige nieuwsberichten. Deze kunnen door middel van een kleine en eenvoudige pagina opgevraagd worden. Deze manier van opvragen en beschikbaar stellen van nieuws is enorm in opkomst en geeft de gebruiker de mogelijkheid snel en eenvoudig uit een lijst met hoofdpunten het nieuws te filtreren. Sony Ericsson past het toe op bijna alle modellen en laat zien in deze M600i dat het volledig integreren van RSS het gebruikersgemak enorm verhoogd. Absoluut een nette oplossing en ook in de toekomst een veel gebruikte oplossing.

In de Sony Ericsson M600i zal net als in de P910i een aantal programma’s aanwezig zijn voor het beheren van tekst, office en PDF bestanden. Deze taken worden afgehandeld door Quickoffice en PDF+. Beide programma’s zeer bekend bij gebruikers hebben een uitstekende werking. Een Words bestand aanpassen kan nu simpel door middel van het programma Quickword, een onderdeel van Quickoffice. Hetzelfde geldt voor Quicksheet (Excel bestanden) en Quickpoint (Powerpoint bestanden). Wat jammer is dat is dat Sony Ericsson niet gekozen heeft voor Documents To Go wat een beter office programma is dan Quickoffice.

PDF+ is uitermate geschikt voor het bekijken PDF bestanden in diverse standen, zoals portrait en landscape modus. Daarnaast kan men PDF+ bestanden op het volledige scherm bekijken.

Over de audio- en videospeler kan het volgende gemeld worden. Deze zijn verbeterd en uitgebreid. De videospeler heeft onder andere de ondersteuning voor Windows Media codecs en zal zeker hoge kwaliteit video kunnen afspelen. De nieuwe audio- of MP3-speler is een directe kopie van de versie in de K800i en heeft een equalizer en interface die bekend is vanuit de andere Sony Ericsson toestellen.

De speakerkwaliteit is redelijk en het geluid via de headset is wat aan de zachte kant. Dit is niet zoals men dat gewend is bij andere Sony Ericsson toestellen. Gelukkig heeft de speler wel een groot aantal opties en mogelijkheden en zijn deze gelijk getrokken met andere Sony Ericsson toestellen; zoals de K800i en W810i.

Om nog beter te benadrukken dat de M600i een echt onderdeel uit maakt van de Sony Ericsson stijl en uitvoering heeft de M600i een groot aantal editors meegekregen, waaronder de Music DJ (beltoon composer).

Als laatste mogen een aantal extra eigenschappen niet ontbreken. Dit zijn de demo en de Vodafone SIM diensten. Beide kan men in het menu terug vinden en zijn bedoeld (Demo) om gebruikers te informeren over de mogelijkheden van het toestel en om de gebruiker in staat te stellen gebruik te maken van bepaalde Vodafone diensten die aangeboden worden via de SIM kaart. Men vindt in deze diensten telefoonnummers naar onder de klantenservice, voicemail en daarnaast diensten via MMS en SMS.

Games

Standaard worden er twee games meegeleverd op de Sony Ericsson M600i. Het gaat hier om QuadraPop en Vjiay Singh Pro Golf 3D. Beide games zijn erg leuk op te spelen, maar er moet worden opgemerkt dat vooral de golfgame erg veel vraagt van het toestel. Het was niet mogelijk om de game te spelen en tegelijk schermafbeeldingen te maken. Daarom zijn de hieronder getoonde afbeeldingen dan ook gefotografeerd. Verder was de golfgame niet bepaald stabiel en viel het toestel regelmatig uit vanwege geheugenproblemen. Daarover later meer!

Extra's

Onder extra worden deze keer een aantal onderdelen beschreven; de Blackberry applicatie, een vergelijking tussen de P990i en M600i en twee speciale add-on applicaties.

Blackberry Connect applicatie

Zoals al aangegeven is er een Blackberry applicatie in het toestel aanwezig. De Sony Ericsson M600i ondersteunt Blackberry Connect. Dit is een dienst die gebaseerd is op de BES server van Blackberry, maar niet de volledige ondersteuning biedt die Blackberry Enterprise server wel heeft. Men kan bijvoorbeeld geen contactpersonen over-the-air synchroniseren. Dit is met de server editie wel mogelijk. In het toestel kan men de volledige Blackberry installatie doorvoeren. In het messaging onderdeel wordt daarnaast een map voor gesynchroniseerde en ingekomen mail aangemaakt.

Een vergelijking met de Sony Ericsson P990i is hieronder gegeven om aan te geven wat de verschillen zijn qua afmeting:

Om de Sony Ericsson M600i fatsoenlijk te laten draaien is het aan te raden om Swiss Manager te installeren. Deze gratis applicatie die momenteel nog doorontwikkeld wordt geeft de gebruiker de mogelijkheid om applicaties af te sluiten. Hiermee kan men eenvoudig geheugen en batterijtijd besparen. Ook is het mogelijk informatie over het toestel op te vragen en is er een zeer uitgebreide file manager aanwezig. Op de afbeeldingen is de nieuwe Swiss Manager Pro zichtbaar, een uitgebreide versie van de normale Swiss Manager. Nog meer mogelijkheden, maar helaas niet gratis.

De genoemde applicatie is afkomstig van CellPhoneSoft.com. Heeft men behoefte om screenshots van de nieuwe Sony Ericsson modellen te maken dan kan men daarvoor de applicatie AutoCam gebruiken en downloaden. Deze is tijdens de review van de M600i ook gebruikt.

Conclusie

Nu dat het einde van deze review is bereikt, is natuurlijk de vraag wat zijn de plus- en minpunten van het toestel en hoe verhoudt het model zich tot andere modellen in de huidige markt.

Binnen de huidige markt zijn onderdelen als de aanwezigheid van WLAN/Wifi nog niet der mate belangrijk dat men er enorm over zal vallen bij de aanschaf van dit toestel. Een camera is een groter punt, vooral in relatie tot andere modellen, zoals de i320 van Samsung en de Treo 750v of HTC S620. In de komende maanden zal een oplossing getoond worden in de vorm van een nieuw toestel op basis van de M600i. Totdat moment moet men het doen met de huidige M600i die geen camera aanboord heeft.

Daarnaast is het ronduit jammer dat het toestel geen oude software kan draaien. Men zal nu moeten wachten op nieuwe software die nu nog ontwikkeld wordt. Ook het feit dat er een trage processor aanboord is had beter gemogen. Het toetsenbord van het toestel is niet de meest eenvoudige. Menig persoon zal er even overdoen voordat men echt overweg kan met de speciale toetsen met dubbele functies. Het toetsenbord van de Treo 750v of E61 is beter dan die van de M600i. Men heeft deze sneller onder de knie.

Een groter punt is de stabiliteit van de software op het toestel en het batterijuithoudingsvermogen. Het toestel is momenteel verre van stabiel en onderhuids nog lang niet klaar en goed doorontwikkeld. Door gebruik te maken van Swiss manager komt men een eind, maar nog steeds zal men problemen ondervinden. Het toestel is gewoon niet af.

Daarnaast is de batterij redelijk. De standaard BST-33 batterij is te zwak en met normaal gebruik bereikt men nog hooguit een dag of twee à drie. De BST-34 die nog nergens leverbaar is werkt beter. Door deze batterij te gebruiken kan men maximaal drie dagen vooruit. Maar eigenlijk het houdt allemaal niet over. Als men de UMTS en Bluetooth gebruikt wordt het allemaal nog erger.

De pluspunten zijn er zeker. Deze zijn onder andere de verbeteringen in de PC Suite, besturingssysteem en gebruikersinterface, uiterlijk en de ondersteuning voor Bluetooth stereo audio (A2DP). Maar eigenlijk zijn al deze punten niet meer dan een logische uitbreiding in de huidige markt. Meer had men ook niet mogen verwachten.

De huidige reeks met Sony Ericsson UIQ modellen bestaat uit de W950i, M600i en P990i. Sony Ericsson heeft aangekondigd door te gaan met UIQ. Men heeft UIQ gekocht en ingelijfd en bepaald dat men verder gaat met de ontwikkeling van onder andere nieuwe modellen op basis van de W950i en de M600i. Daarbij blijft het feit dat de M600i nog niet af lijkt te zijn. Daarvoor zijn er teveel problemen onderhuids. Hopelijk worden deze opgelost wanneer UIQ volledig binnen Sony Ericsson is opgegaan. De verwachting is dat dit zeker een uitwerking op de kwaliteit van de producten zal hebben.

Tot die tijd kan men met de M600i zeker uit de voeten. Helaas daarbij aantekenend dat er een aantal onderdelen node worden gemist.


Vermelde toestellen