Sony Ericsson Xperia Play review

Al lange tijd gingen er geruchten over een PlayStation-telefoon. Er verschenen foto’s op het internet waarvan gedacht werd dat het de PlayStation-phone betrof.

Na veel gespeculeer is het dan eindelijk zover: Sony Ericsson komt met de Xperia Play met daarop Android 2.3 Gingerbread en wij testte hem uit.

De Xperia Play hoopt met zijn uitschuifbare controller de perfecte combinatie te zijn tussen een mobiele telefoon en een handheld gameconsole. Het toestel is tot nu toe de enige in zijn soort en is daarom moeilijk met andere toestellen te vergelijken. Vergeten we het gamegedeelte van het toestel even, dan is hij te vergelijken met de Sony Ericsson Xperia Arc. We waren natuurlijk erg nieuwsgierig naar de mogelijkheden die dit unieke toestel met zich meebracht. Is Sony Ericsson er in geslaagd om een goede balans te vinden tussen de perfecte game-ervaring en het normale gebruiksgemak? Wij testten het voor je.

Plus- en minpunten Sony Ericsson Xperia Play

  • PlayStation-controller
  • Snelheid
  • Systeem
  • Formaat
  • Gewicht

Wat zit er bij het toestel?

De Xperia Play wordt geleverd in een groen met wit kartonnen doosje. Binnenin vonden we het toestel met 1500 mAh-batterij. Onder een kartonnen flap zit de documentatie, een USB-snoer met adapteropzetstuk en een 3.5mm in-ear-headset met rubberen dopjes in verschillende maten.
De bijgeleverde accessoires zijn van goede kwaliteit.

Uiterlijk

Het portrait slider-toestel bestaat volledig uit plastic met als belangrijkste feature natuurlijk de uitschuifbare gamecontroller die in plaats van een fysiek toetsenbord in het toestel verstopt zit.

De voorkant van de Play bestaat bijna helemaal uit het scherm. Boven het scherm zit de luidspreker en een secundaire camera. Onder het scherm zitten 4 fysieke knoppen: een terugknop, homeknop, optiesknop en zoekknop. Aan de linkerkant van het toestel is aan de bovenkant een aansluiting voor de 3.5mm-headset.

De achterkant van de Xperia Play bestaat volledig uit de batterijklep met daarin een uitsparing voor de camera met flitser. De rechterkant van het toestel biedt plaats aan de volumetoets en de twee schouderknoppen die tijdens het gamen gebruikt kunnen worden.

Aan de onderkant is de aansluiting voor het USB-snoer te vinden. Aan de onderkant van het toestel is alleen de microfoon te vinden en de bovenkant heeft niks meer te bieden dan de aan/uit- of schermtimeout-knop.

Wanneer we het toestel openschuiven zien we een volledige PlayStation-controller tevoorschijn komen. Aan de linkerkant van de controller zijn de vier richtingsknoppen te vinden. Aan de rechterkant het bekende driehoekje, kruisje, rondje en vierkantje. Tussen deze twee knoppen zit een ovaal multitouch-touchpad. Daarnaast zijn ook de start- en selectknop op de controller te vinden.

De SIM-kaart bevindt zich onder de batterijklep en kan zonder de batterij te verwijderen uit het toestel gehaald worden.

Omdat de Xperia Play een volledige controller met zich meedraagt is het toestel helaas wel aan de logge en zware kant. Met zijn 175 gram is het best een zwaar toestel om mee te dragen. Het formaat zorgt er voor dat het toestel iets minder lekker vasthoudt dan we gewend zijn van een smartphone. Opengeschoven tijdens het gamen ligt hij wel lekker in de hand.

Uithoudingsvermogen

Met de mogelijkheid om games in een hoge kwaliteit te spelen zou je verwachten dat een batterijlading er snel doorheen zou gaan. Dit is ons erg meegevallen, en zelfs wanneer er intensief mee gespeeld wordt zorgt de 1500 mAh-batterij voor voldoende kracht om langere tijd van een lading te genieten. Om de batterijduur te verlengen kunnen we alleen de schermtimeout aanpassen.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit van de Xperia Play is niks aan te merken. Het belvolume is zowel normaal als op de speaker hoog genoeg en erg helder.

Tijdens het bellen hebben we verschillende opties. We kunnen het gesprek beëindigen, onze contacten tonen, de luidspreker activeren, de microfoon dempen en de numerieke toetsen oproepen. Wanneer we op de fysieke optiesknop onder het scherm drukken kunnen we het gesprek in de wacht zetten.

Het gespreksoverzicht is te vinden onder de telefoonknop in het menu en bestaat uit een chronologische lijst met gebruikte nummers. Wanneer we een nummer uit deze lijst kiezen, dan krijgen we een scherm met de datum, tijd en gespreksduur te zien waarna we kunnen kiezen om het nummer opnieuw te bellen, een SMS te versturen of het nummer toe te voegen aan onze contacten.

Beeldscherm

De Play beschikt over een 854 x 480 pixels TFT-beeldscherm met een schermdiagonaal van 4.0 inch. Hiermee kunnen 16.777.216 kleuren weergegeven worden. Het scherm is groot genoeg en toont het beeld in goede kwaliteit. Ook tijdens het gamen beschikt de Xperia Play over een helder, vloeiend en scherp beeld.

Wanneer naar de opties voor het beeldscherm kijken hebben we de keuze om de helderheid en schermtimeout aan te passen, de autorotate-functie uit te zetten en de animaties van het systeem te verbergen.

Menu

De Xperia Play draait onder Android 2.3, Gingerbread. Het menu van de Play bestaat uit een vijftal startschermen en een vaste menubalk onderaan het scherm. In deze balk bevinden zich snelkoppelingen naar de media, berichten, contacten en gespreksinformatie met daarnaast een knop om alle apps te tonen.

Op het middelste startscherm zien we een Google-zoekbalk en de TimeScape-widget om onze berichten en updates van social networks te tonen. Vegen we een scherm naar links dan vinden we een lijst met games die op het toestel te spelen zijn. Gaan we nog een scherm naar links dan zien we instellingsknoppen voor WiFi, Bluetooth, geluid en helderheid.

Wanneer we vanaf het middelste scherm een scherm naar rechts vegen verschijnt er een muziek-widget, een miniatuurweergave voor onze foto’s en snelkoppelingen naar muziek, foto’s en film. Twee schermen naar rechts is een grote digitale klok met agenda en tips voor het telefoongebruik te vinden.

Wanneer we vanuit de vaste menubalk naar het scherm met al onze apps gaan zien we dat deze op een vertrouwde manier weergegeven zijn op een raster van vier apps breed. Naast een volledig persoonlijke indeling is met een knop onder aan het scherm te kiezen uit verschillende volgordes: eigen, alfabetisch, meest gebruikt of onlangs geïnstalleerd.

Zowel dit scherm, de startschermen en de vaste menubalk zijn naar eigen wens in te delen met apps en widgets.

In de menu’s is op subtiele wijze Haptic Feedback in de vorm van trillingen bij bijvoorbeeld het verslepen of verwijderen van apps. Wanneer we in een lijst te ver doorscrollen verschijnt er een lichte streep boven of onder in de lijst. Door een pinchende beweging op een startscherm te maken verschuiven alle apps en widgets van de vijf startschermen met een prachtige animatie naar een mini-weergave waardoor alles op één scherm te zien is. Al deze animaties zijn erg vloeiend wat het gebruiksplezier echt ten goede komt; het systeem lijkt er een stuk dynamischer en luchtiger door.

Telefoonboek

Het telefoonboek vinden we onder de Contacten-knop op de balk in het startscherm. Wanneer we dit openen zien we eerst een scherm waarin we de telefoon kunnen koppelen met een Google-, Facebook- of andere online account. Ook kunnen we hier contacten van de SIM-kaart op het toestel importeren.

Als we dit gedaan hebben komen we in de lijst met contacten. Toegevoegde contacten beschikken over een foto, voornaam, achternaam, telefoonnummer (met keuze uit: thuis, mobiel, werk, fax werk, fax thuis, pager, overig, aangepast), e-mailadres, beltoon en de optie om een oproep rechtstreeks naar de voicemail te zenden.

De contacten in de lijst kunnen worden gefilterd op contacten met telefoonnummers, alleen online contacten of alle contacten zodat een bepaald contact sneller te vinden is.

Messaging

Messaging is op de Xperia Play goed vertegenwoordigd. Het typen van een bericht gaat prettig en zonder problemen. De T9-functie en woordsuggesties zijn naar wens in te stellen of uit te schakelen maar zitten met de standaardinstellingen niet in de weg. Door tijdens het typen een bijlage toe te voegen is van een SMS-bericht in een handomdraai een MMS-bericht te maken.

Op het gebied van e-mail kunnen op de Xperia Play verschillende soorten accounts worden toegevoegd. Naast een Gmail-account kunnen accounts van het type POP3, IMAP en Exchange worden toegevoegd.

Ook Instant Messaging is op de Xperia Play geen enkel probleem, zo biedt de telefoon ondersteuning voor Google Talk zodat we overal en altijd met iedereen in contact kunnen blijven.

Connectivity

De Xperia Play is op verschillende manieren met andere apparaten te verbinden. Als eerste hebben we de Bluetooth-verbinding getest. Het verbinden van twee apparaten ging zonder problemen. Ook toen we probeerden een bestand te versturen verliep dit soepel en binnen enkele seconden waren er bestanden verstuurd.

Ook via WiFi is het toestel snel te verbinden. Eerder gebruikte netwerken worden onthouden en wanneer deze weer binnen bereik komen wordt er automatisch verbinding gemaakt.

De Android-browser werkt snel en websites worden goed weergegeven. Tijdens het browsen kunnen we kiezen uit verschillende opties. We kunnen een nieuw venster openen, bladwijzers bekijken, de geopende vensters tonen, de pagina vernieuwen en naar de volgende pagina gaan. Onder het kopje “meer” is het mogelijk om een bladwijzer toe te voegen, te zoeken op een pagina, tekst te selecteren, pagina-informatie te bekijken, een pagina te delen, de downloads te bekijken en naar de instellingen te gaan.

Camera

De Xperia Play beschikt over een 5.1 megapixel-camera met flits. De camera beschikt over een maximale resolutie van 2592 x 1944 pixels. Het camera-app is in een erg mooi vormgegeven retro-jasje gegoten en is prettig om mee te werken.

Tijdens het maken van een foto kunnen we kiezen uit verschillende opties. Als eerste kunnen we de scherpstelmodus instellen op auto, oneindig of macro. Daarnaast kunnen kiezen uit een belichting van +2, +1 of nul en kan de flits aan, uit of automatisch werken.

Voor de witbalans hebben we de keuze uit auto, gloeilamp, daglicht, fluoriserend of bewolkt. Als laatste kunnen we onze locatie bij de foto opslaan.

De Play beschikt ook over een secundaire camera met VGA-resolutie. Bij deze camera kunnen we de fotokwaliteit instellen op zeer fijn, fijn of normaal en kunnen we kiezen uit verschillende kleureffecten zoals mono, sepia of negatief. Ook bij deze camera kunnen we er voor kiezen om onze locatie al dan niet op te slaan.

Wanneer we een video opnemen kunnen we ook kiezen uit een aantal opties. Als eerste kan een mono, sepia, negatief of gesolariseerd kleureffect toegevoegd worden. Daarnaast kan de witbalans worden ingesteld op auto, gloeilamp, daglicht, fluoriserend of bewolkt. Voor de videokwaliteit kunnen we kiezen uit hoog, laag, MMS- of YouTube-kwaliteit. Ook kan de flits gebruikt worden tijdens het filmen.

De kwaliteit van de camera is te vergelijken met die van concurrerende toestellen. Er kunnen mooie beelden geschoten worden, maar het blijft natuurlijk een camera in een mobiele telefoon. De gemaakte video’s hebben een vloeiend beeld en ook het geluid wordt helder vastgelegd.

Gemaakte foto’s worden rechts in het opnamescherm in miniatuurvorm en in de widget op de startpagina’s weergegeven. Ook via de Media-knop is de galerij te bekijken.

De beelden kunnen worden verstuurd als fysieke kaart via de Postcard-app van Touchnote.com, als bericht en via Bluetooth, Facebook, Gmail en Picasa.

Aanwezige programma's

De Xperia Play beschikt over de volgende programma’s: Contacten, Telefoon, Berichten, Browser, TimeScape, Instellingen, Muziek, Galerij, Alarmen, Camera, E-mail, Market, Facebook, Agenda, PlayNow, Maps, Gmail, Google Talk, Navigatie, Plaatsen, Latitude, Support, Sync, Calculator, TrackID, YouTube, Burger-alarmen, PlayStation, Nieuws en Weer, Downloads, Postcard, OfficeSuite, Xperia Play, Zoeken, Voice Search, Mediasever, Games ophalen, LiveWare beheren en een Klok. We lichten hier een aantal programma’s uit.

Als eerste de widget TimeScape. Deze app geeft met een mooie animatie nieuwe berichten, updates van social media en gemiste oproepen weer. Op het startscherm kun je vloeiend door deze updates in de vorm van kleine schermen scrollen. Wanneer je veel updates ontvangt is deze weergave door middel van animatie helaas minder geschikt.

Als tweede het programma Liveware. Via deze App kun je zien welke accessoires op de Xperia Play aangesloten zijn. Vervolgens is per accessoire in te stellen welke actie het toestel moet ondernemen wanneer het betreffende accessoire aangesloten wordt. Zo kan bijvoorbeeld ingesteld worden dat wanneer de headset op het toestel aangesloten wordt automatisch de MP3-speler geopend wordt.

Als laatste beschikt het toestel over Sync. Via deze toepassing kun je onze contacten, agenda, taken, bookmarks en notities synchroniseren met de website van Sony Ericsson. Dit is een erg handige dienst gebaseerd op SyncML.

Games

Om op een nieuwe Xperia Play gelijk te kunnen beginnen met gamen zijn er alvast een aantal games voorgeïnstalleerd: Crash Bandicoot, Bruce Lee, Star Battalion, The Sims 3, FIFA 10 en Tetris. Verder kunnen er natuurlijk veel spellen worden gedownload via de speciale Xperia Play gamestore.

Er zijn bij de lancering van de Play minstens 50 titels beschikbaar. Een game kost rond de vijf en tien euro. Een groot deel van de games zijn titels die al eerder op de Ps One verschenen. De games die wij gespeeld hebben vielen qua kwaliteit allerminst tegen. Ook waren de geïnstalleerde games erg verschillend waardoor je als gebruiker niet snel verveeld raakt.

Crash Bandicoot is een oude bekende van de Ps One. In deze game ren je met het personage door verschillende werelden en versla je vijanden. Er zit niet echt een duidelijke verhaallijn in het spel, waardoor je soms de aandacht verliest.

The Sims is vooral bekend van de gelijknamige PC-games. De gameplay en functionaliteit is exact hetzelfde als op de PC. Het is een erg leuke game, maar je moet er wel van houden.

FIFA 10 is het welbekende voetbalspel van E.A. Je kan hierbij niet alleen een leuk potje voetballen, maar is er ook een manager mode om je eigen team te managen.

In Bruce Lee gaat het vooral om hand to hand combat. Er zit een verhaallijn in het spel, maar het is ook mogelijk om gewoon een los potje te knokken tegen diverse tegenstanders.

Bij Star Battalion gaat het vooral om het vliegen en schieten. Ook in deze game is een verhaallijn aanwezig, maar deze is alleen te volgen als je je echt in de verschillende missies stort.

De enige game die niet op de controller van de Play gemaakt is is Tetris. Het oeroude blokkenspel werkt nog steeds hetzelfde als altijd, maar kan erg verslavend zijn.

Natuurlijk waren we erg benieuwd hoe de uitschuifbare controller op de Play zou bevallen, en gelukkig werden we allerminst teleurgesteld. Gamen op de Play is een absoluut genot. De PlayStation-controller ligt enorm lekker in de hand en reageert razendsnel op gegeven commando’s. Tijdens het spelen vergeet je echt dat je eigenlijk een telefoon in je handen hebt.

Ook het beeld en de graphics zijn erg goed. Natuurlijk zijn ze niet te vergelijken met de nieuwste versie van bijvoorbeeld de PSP, maar de Play blijft natuurlijk ook een telefoon. Wat wel duidelijk is dat hij op gamegebied ver voor ligt op zijn concurrenten.

Een klein nadeel is dat door het gebruik van de controller wel eens vergeten kan worden dat het toestel ook nog over een touchscreen beschikt, dat tijdens het gamen ook gebruikt kan worden.

Conclusie

Een game-telefoon blijft een gok. Eerder misukte het Nokia met de Ngage. Gelukkig heeft Sony Ericsson de durf om de stap te zetten, waardoor ze de concurrerende merken een stapje achter zich laten. Het gameconcept met gebruik van de uitschuifbare PlayStation-controller werkt als een trein en geeft een voor een telefoon unieke game-ervaring. Daarnaast werkt het toestel verder ook vlekkeloos en loopt het op dit gebied niet achter bij andere nieuwe smartphones.

Een klein nadeel is het formaat en het gewicht van het toestel. Omdat alle fysieke functionaliteiten in een toestel verwerkt moesten worden zijn er natuurlijk wat concessies gedaan wat betreft het uiterlijk. Gelukkig is dit nog te overzien en past het toestel gemakkelijk in een kleine tas of broekzak.

Concluderend is de Sony Ericsson Xperia Play een prima toestel, voornamelijk gericht op een jongere markt. Met deze eerste stap op het pad van serieuze mobiele games biedt Sony Ericsson een blik op een zeer mooie toekomst voor de mobiele gameliefhebber.


Vermelde toestellen