Sony Ericsson Xperia X10 review

Er was eens… Een Androidtelefoon van Sony Ericsson. Het was het eerste toestel van deze fabrikant dat draaide onder Android. Een half jaar geleden werd zijn komst al aangekondigd maar ons geduld werd lang op de proef gesteld.

Inmiddels is het toestel eindelijk verkrijgbaar en hebben wij de kans om het te testen. Jammer genoeg heeft het lange wachten er niet voor gezorgd dat de Xperia X10 is voorzien van de nieuwste versie van Android zoals zijn belangrijkste concurrenten. In plaats daarvan draait hij onder het inmiddels enigszins verouderde Android 1.6, maar gelukkig is de update al aangekondigd.

Afgezien van deze zwakke plek heeft de Xperia X10 een indrukwekkende lijst specificaties. Denk bijvoorbeeld aan een 1 GHz processor, 8.1 megapixel camera met flitser, een fors beeldscherm en eigen interface. Hiermee moet de Sony Ericsson Xperia X10 het de concurrentie, die onder ander andere komt van de HTC Legend maar vooral van de HTC Desire en Google Nexus One, wel lastig kunnen maken.

Plus- en minpunten Sony Ericsson Xperia X10

  • Beeldscherm
  • Uiterlijk Timescape
  • Camera
  • Gespreksvolume
  • Android 1.6
  • Bruikbaarheid Timescape
  • Touchscreen
  • Typen

Wat zit er bij het toestel?

Op het doosje waarin de Xperia X10 wordt geleverd zien we al een klein voorproefje van de door Sony Ericsson ontwikkelde interface. Naast het toestel worden ook een handleiding, 1500mAh batterij, headset, 8GB microSD geheugenkaartje, microUSB-kabel en opzetstekker voor het stopcontact geleverd. De headset bestaat uit twee delen; de oordopjes en een gedeelte met de microfoon. Vanwege de 3.5 mm audio jack aansluiting kan ook een andere headset gebruikt worden. De accessoires zien er allemaal netjes uit en voelen kwalitatief goed aan.

Uiterlijk

De meest in oog springende externe eigenschap van de Xperia X10 is zijn omvang, het toestel is behoorlijk lang en breed maar doordat het toestel vrij dun is heeft hij toch een redelijk slanke uitstraling. Verder is het uiterlijk van de Xperia X10 erg ingetogen maar stijlvol.

De voorkant van het toestel is van plastic en bijna helemaal vlak met bovenin de oorluidspreker en onderin drie dunne, zilverkleurige toetsen. Daarmee is de Xperia X10 het Androidtoestel met de minste toetsen. Naast de beltoetsen is ook de zoektoets weggelaten en zijn alleen de menu-, home- en terugtoets overgebleven. Daarbij heeft Sony Ericsson er ook nog voor gekozen om bij deze toetsen een ander symbooltje te zetten dan andere Android-toestelmakers. Dit maakt het onderscheid tussen de menu- en hometoets niet echt duidelijk.

Rondom het toestel zit een donkere, chroomkleurige rand met daarin aan de rechterkant de cameraknop en volumetoetsen. Links zitten geen knoppen maar wel de luidspreker. Aan de bovenkant zitten de aan/uit- en schermvergrendeltoets, headsetaansluiting en de USB-aansluiting. Aan de achterkant zit alleen de camera met LED-flitser. Zowel voor het verwisselen van de geheugenkaart als voor de SIM-kaart moet de batterij verwijdert worden.

Het toestel zit goed in elkaar en er is geen sprake van rare kraakjes en/of kiertjes. De batterijcover sluit ook goed aan zodat er geen speling in zit. Door de afgeronde achterkant en softtouch afwerking van de batterijcover ligt het toestel erg prettig in de hand. Naast ons zwarte exemplaar is de Xperia X10 ook in het wit verkrijgbaar.

Uithoudingsvermogen

Een dergelijk scherm als dat waar de Xperia X10 mee uitgerust is kan behoorlijk wat vergen van de batterij en invloed hebben op het uithoudingsvermogen, zeker als je de schermhelderheid op 100% zet. Daarom hadden wij de schermhelderheid op 50 % staan en raden we aan om zuinig te zijn met energieslurpers als WiFi en GPS. Zelfs in standby en met het mobiele netwerk uitgeschakeld is de Xperia X10 een behoorlijk gulzig toestel. Daardoor hield hij het met hoofdzakelijk intensief internetgebruik nooit meer dan 24 uur vol en dat vinden wij wel erg krap.

Behalve het instellen van de time-outtijd van de schermverlichting zijn er geen verdere mogelijkheden om het uithoudingsvermogen te verbeteren. De batterijindicator op de statusbalk is overigens niet erg duidelijk.

Belkwaliteit

Het geluid klinkt helder en natuurgetrouw maar is zelfs op de hoogste stand ontzettend zacht. Buiten en in nog luidruchtigere omgevingen is het erg moeilijk om de gesprekspartner te verstaan.

Een gesprek starten kan jammer genoeg niet doormiddel van smartdial. Tijdens het bellen zijn de functies toetsenblok weergeven, wisselen tussen gesprekken, gesprekken samenvoegen, oproep toevoegen, in de wacht, dempen, luidspreker en Bluetooth toegankelijk. Er kan ook teruggekeerd worden naar het startscherm. De nabijheidsensor zorgt ervoor dat het scherm wordt uitgeschakeld als het toestel bij het oor wordt gehouden. Het gespreksoverzicht is niet meer dan een lijst met de gemiste, ontvangen en uitgaande oproepen. Bij een afzonderlijk contact kan ook de oproepgeschiedenis met die contactpersoon bekeken worden.

Beeldscherm

Het TFT-beeldscherm van de Xperia X10 meet diagonaal 4.0 inch en kan, vanwege Android 1.6, 65.536 kleuren weergeven met een resolutie van 480 x 854 pixels. Zoals gezegd hadden wij de helderheid van het scherm ingesteld op 50%. Ook dan is de weergave nog uitstekend met diepe kleuren, goede scherpte en nette details. Voor het beeldscherm kan alleen de helderheid ingesteld of op automatisch gezet worden. Het scherm is behoorlijk gevoelig voor vingerafdrukken en dat kan het zicht buiten flink beperken. De bewegingssensor is niet te gevoelig afgesteld maar laat het beeld wel vlot kantelen.

Menu

In essentie is de interface van de Xperia X10 de standaard interface van Android alleen is de overall look een beetje blauw uitgeslagen. Verder is het menu gewoon op alfabet gerangschikt en kan alleen als raster worden weergegeven. Natuurlijk is het ook mogelijk om de, overigens wel erg kleine statusbalk, naar beneden te slepen om meldingen te bekijken en snel programma’s te openen. De Xperia X10 beschikt over drie startschermen en hoewel je standaard maar uit negen widgets kan kiezen is dit aan de krappe kant.

Belangrijkste toevoeging van Sony Ericsson zelf aan het Android-besturingssysteem is de Timescape toepassing. Hierin zijn Twitter, Facebook, Hyves, oproeplogboek, berichten, e-mail, camera en muziek geïntegreerd. Voor elk van deze toepassingen is een apart tabblad, een zogenaamde Spline, met daarin een stapel tegels met gebeurtenissen en de afbeelding van vrienden, contactpersonen, foto’s of artiesten. Er is ook een hoofd-Spline waarop alle gebeurtenissen van de verschillende toepassingen kunnen worden weergegeven. Tot deze gebeurtenissen behoren statusupdates van Twitter, Facebook en Hyves, ontvangen oproepen, berichten en e-mails, gemaakte foto’s en video’s en afgespeelde muziek. Als je je status update kan je selecteren voor welke netwerken deze update moet gelden. Op elke tegel is een infinitysymbool te zien die afhankelijk van de toepassing een andere functie heeft. Bij statusupdates, berichten en e-mails kunnen de gegevens van een eventueel gelinkte contactpersoon tevoorschijn gehaald. Bij afgespeelde muziek kan je informatie en andere nummers van de artiest bekijken en voor foto’s kan je de overige foto’s die op die dag gemaakt zijn bekijken.

Er is ook een Timescapewidget dat op één van de startschermen geplaatst kan worden. Behalve dat je de laatste gebeurtenis kan zien is dit helaas niet meer dan een snelkoppeling om Timescape te openen. De Timescape-interface kan ook als standaard startscherm worden ingesteld in plaats van de drie normale startschermen. Echter dit raden wij af want zowel het menu als Timescape wordt hier ontzettend traag van.

Hoewel de interface en beeldeffecten van Timescape er erg mooi uitzien is de bruikbaarheid wat minder. Timescape in zijn geheel is aan de trage kant en reageert wat stroperig. Je kan alleen je eigen status updaten en wanneer je op iemand wilt reageren of een bericht sturen wordt de browser geopend. Ook voor het openen van een link moet je eerst naar de site van Twitter. De statusupdates op de tegels zijn niet helemaal te lezen zonder elke afzonderlijke tegel te vergroten en lange statusupdates zijn zelfs dan niet helemaal te lezen. De integratie van Hyves in Timescape geeft ook met enige regelmaat een foutmelding waarna de toepassing afgesloten wordt. En om het af te maken kan je maar één e-mailaccount aan Timescape koppelen.

Het beeldscherm van de Xperia X10 is aan de grote kant om soepel met één hand te bedienen en daarbij komt dat het touchscreen erg vervelend is om mee te werken. Soms wordt iets geopend terwijl je door een lijst wilt scrollen en een andere keer reageert het weer helemaal niet op aanraking als je juist iets wilt openen. Ook bij het gebruik van het toetsenbord speelt dit op want met enige regelmaat worden letters niet ingevoerd.

Telefoonboek

Een nieuw contact kan alleen opgeslagen worden in de telefoon en vervolgens kan een back-up van de contactenlijst worden gemaakt op de SIM-kaart of geheugenkaart. Voor een nieuw contact kan in eerste instantie een foto, voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mail en beltoon worden ingevoerd. Door velden toe te voegen kunnen nog meer telefoonnummers, e-mailadressen, chatgegevens, postadressen en overige informatie worden toegevoegd. Contacten kunnen gesynchroniseerd worden met Google of met Sony Ericsson sync.

Twitter, Facebook en Hyves vrienden kunnen ook handmatig gekoppeld worden aan contactpersonen. Helaas worden alleen de statusupdates op het toestel binnen gehaald en niet een profielfoto en contactgegevens. Terwijl je bij Twitter en Facebook uit al je vrienden kan kiezen kan voor Hyves alleen gekozen worden uit vrienden die hun status hebben geüpdate. Voor alle drie de netwerken kan een update interval worden ingesteld.

Voor een individuele contactpersoon zijn meerdere tabbladen te bekijken met daarop de updates van gekoppelde sociale netwerken, contactinfo, oproeplogboek, berichten, e-mail en gemaakte foto’s waar je die persoon op gemarkeerd hebt.

Hoewel er ook een optie voor spraakkeuze aanwezig is heeft deze geen enkel nut want hoewel bij de voorbeelden Nederlandse suggesties staan reageert hij niet op Nederlands- of Engelstalige commando’s. Het enige dat wij in beeld kregen was de mogelijkheid om verschillende totaal onbekende telefoonnummers te dialen.

Messaging

Een bericht typen kan met het standaard Android-toetsenbord, een door Sony Ericsson ontworpen toetsenbord en een Japans toetsenbord. Het Japanse toetsenbord laten we voor het gemak buiten beschouwing maar de andere twee willen we wel even behandelen want er zitten nogal wat verschillen tussen.

Voor beide toetsenborden geldt dat de trilfunctie, toetstoon en automatisch hoofdlettergebruik kunnen worden aan- en uitgezet. In het gebruik ontlopen de twee toetsenborden elkaar niet veel. In de horizontale stand heeft het Android-toetsenbord iets grotere toetsen dan het toetsenbord van Sony Ericsson en is de hoogte-breedteverhouding prettiger om mee te werken. Op het toetsenbord van Sony Ericsson zitten dan weer twee pijltjes waarmee in de tekst genavigeerd kan worden maar is de spatiebalk erg klein.

Bij gebruik van het Android-toetsenbord kunnen suggesties voor woorden worden weergegeven tijdens het typen en het gemarkeerde woord kan automatisch worden ingevoegd bij gebruik van een spatie of andere interpunctie. Helaas is voor dit toetsenbord alleen een Engels woordenboek beschikbaar waardoor deze erg handige functie vrijwel nutteloos wordt voor de meeste gebruikers.

Het Sony Ericsson toetsenbord kan ook gebruikt worden met woordsuggestie en in de suggesties kunnen typefouten automatisch gecorrigeerd worden maar deze suggesties kunnen niet automatisch ingevoerd worden. Dit toetsenbord heeft wel moeite met snel typen waardoor haperingen ontstaan bij het invoeren van tekst. Dit zal deels ook komen doordat multitouch niet ondersteund wordt.

Gmail-berichten worden vanzelfsprekend standaard naar de Gmailapp gepusht.

Naast het e-mailaccount dat gekoppeld is aan Timescape kan je met de e-mailapp nog extra accounts synchroniseren. De verschillende accounts worden compleet gescheiden gehouden op het toestel.

Voor synchronisatie met een Exchange server is een apart pakket met programma’s onder de naam Moxier geïnstalleerd. Dit kan gebruikt worden voor mail, agenda, contactpersonen en taken. Voor chat is Google Talk aanwezig.

Connectivity

WiFi en Bluetooth inschakelen kan via een widget op één van de startschermen. Een nieuw netwerk toevoegen moet vervolgens via het instellingenmenu. Wanneer WiFi is ingeschakeld en er wordt een open netwerk gevonden dan verschijnt er een melding in de statusbalk. Met een eerder gebruikt netwerk wordt automatisch verbinding gemaakt. Scannen naar Bluetooth-apparaten moet via het instellingenmenu maar toen we bestanden probeerden te verzenden of te ontvangen kregen we niks anders dan foutmeldingen.

De browser van de Xperia X10 is redelijk gebruiksvriendelijk en geeft sites goed weer maar zonder flash. Een handige optie is de mogelijkheid om met een toets linksonder in beeld volledig uit te zoomen en vervolgens met een vergrootglas over de website te navigeren. Het bladwijzeroverzicht is mooi overzichtelijk met ook nog tabbladen voor meest bezochte sites en geschiedenis.
Het is onhandig dat de adresbalk via de menutoets moet worden geopend en er is geen multitouchondersteuning om te zoomen. De lay-out van tekst wordt na zoomen wel zodanig gewijzigd dat het precies in beeld past maar je moet zelf het beeld nog even precies goed plaatsen.

Camera

De Xperia X10 beschikt als eerste Androidtelefoon over een 8.1 megapixel camera. Normaal gesproken kan Android 1.6 niet overweg met een flitser voor de camera maar Sony Ericsson heeft wat geknutseld en dit toch mogelijk weten te maken. Jammer genoeg is het niet echt een goede oplossing. Sony Ericsson heeft het hier niet bijgelaten en ook nog digitale zoom toegevoegd en de interface uitgebreid.

De camera heeft best even nodig om op te starten. Scherpstellen gaat makkelijk door de cameraknop licht in te drukken maar om daadwerkelijk een foto te nemen moet flink wat kracht gezet worden. In het zoekscherm kunnen opnamemodus, grootte, scènes, focusmodus en helderheid ingesteld worden. Via het menu kunnen nog fotoverlichting, zelfontspanner, lichtmeting, witbalans, beeldstabilisator, glimlachniveau, geolabel en sluitergeluid gewijzigd worden. De gezichtsherkenning werkt een beetje wisselvallig en heeft vooral moeite met een gezicht van de zijkant te herkennen.

Voor video’s kunnen grootte, scènes, opnamemodus en helderheid in het zoekscherm worden ingesteld en via het menu verlichting, zelfontspanner, lichtmeting, witbalans, beeldstabilisator, sluitergeluid en microfoon. Video’s maakt de Xperia X10 met een maximale resolutie van 800 x 480 pixels en 30 fps.

Wellicht is het al duidelijk maar de flitser is dus niet meer dan een lampje dat via het menu aan en uit gezet kan worden en permanent blijft branden als de camera is ingeschakeld. De toegevoegde waarde voor de beeldkwaliteit is zeer beperkt en vaak biedt het helemaal geen verbetering. Onder normale lichtomstandigheden maakt de Xperia X10 wel hele aardige foto’s. Kleuren en details zien er goed uit maar op het gebied van contrast laat de camera een steek vallen. In combinatie met de extra opties heeft de Xperia X10 de beste camera onder de Androidtelefoons.

Met het toestel gemaakte foto’s en video’s kunnen net als andere multimedia bekeken worden via Mediascape. Een uitgebreide beschrijving van Mediascape vind je bij extra’s.

Aanwezige programma's

Het aantal aanwezige programma’s op de Xperia X10 is niet heel uitgebreid maar wel redelijk compleet en bestaat, naast de elders behandelde toepassingen, uit een agenda, calculator, gebruikershandleiding, gebruikersondersteuning, OfficeSuite, PlayNow, Sony Ericsson Sync, TrackID en wekker.

Meer applicaties kunnen gedownload worden in de Android Market. Het aanbod is helaas niet helemaal compleet want niet alle applicaties kunnen al overweg met de afmetingen van het scherm van de Xperia X10 of hebben een nieuwere versie van Android nodig. Zo ontbreken bijvoorbeeld enkele spelletjes en de NOS Teletekst app.

Games

Het enige spel dat out of the box op de Xperia X10 staat geïnstalleerd is Quadrapop. Dit is een variant van het welbekende Tetris waarbij ballen, dieren of Sony Ericcsson logo’s van verschillende kleuren moeten worden weggespeeld.

Extra's

Mediascape bestaat uit de onderdelen muziek, video en foto. Op het muziektabblad staan de kopjes onlangs afgespeeld, onlangs toegevoegd, favorieten en koppelingen naar de PlayNow muziekwinkel. Wanneer je een nummer afspeelt kan je via de infinitytoets zoeken naar nummers van dezelfde artiest op de geheugenkaart, zoeken in de PlayNow winkel, op YouTube zoeken of een webzoekopdracht naar de artiest uitvoeren. Helaas ontbreek een widget voor Mediascape of überhaupt het afspelen van muziek.

Op het videotabblad staan de kopjes onlangs bekeken, onlangs toegevoegd, favorieten, meest bekeken en shuffle. Op het fototabblad staan de kopjes onlangs bekeken, onlangs toegevoegd, favorieten en eventueel foto’s van Facebook en Picasa. Als je op een foto waarop een gezicht is herkend een contactpersoon hebt gemarkeerd zal Mediascape de volgende keer dat dezelfde persoon op een foto wordt herkend deze automatisch markeren. Helaas is het niet mogelijk om een foto waarop tijdens het nemen geen gezicht is herkend achteraf nog te koppelen.
Via de meer-toets op elk tabblad wordt een meer conventionele mediabibliotheek geopend.

Ook de Xperia X10 komt net als andere Androidtelefoons standaard met Google Maps. Na het updaten naar de nieuwste versie heb je nu de mogelijkheid om plaatsen te delen via e-mail, SMS, twitter en andere online netwerken en foto’s en recensies voor zoekresultaten te bekijken. Met de nieuwste versie van Google Maps wordt in het menu ook gelijk een snelkoppeling naar navigatie geïnstalleerd maar daar hebben we in Nederland weinig aan want dat is hier nog niet beschikbaar. Je kan alleen een routebeschrijving opstellen.

De Xperia X10 is verder nog uitgerust met Wisepilot. Dit is een compleet maar niet standaard Nederlandstalig navigatieprogramma met gesproken routeaanwijzingen. Er is onder andere ondersteuning voor waarschuwingen voor snelheidscamera’s en verkeersinformatie. Het betreft hier alleen wel een proefpakket voor 30 dagen.

De Nederlandse taal kan overigens wel gedownload worden maar dan staan er ineens twee versies van Wisepilot in het menu en telkens als je het opstart moet het progamma geconfigureerd worden en moet je de voorwaarden accepteren.

Conclusie

Een high-end telefoon op de markt brengen die niet is voorzien van de nieuwste versie van het besturingssysteem terwijl de concurrenten al wel zover zijn vinden wij een behoorlijke misser en daarmee geef je de concurrentie ook wel een forse voorsprong. Daarbovenop komt ook nog dat de troefkaart in de vorm van Timescape niet echt een grote troef blijkt te zijn. Het ziet er mooi uit maar de integratie van sociale netwerken en daarmee de bruikbaarheid is nog niet compleet.

Ondanks de 1 GHz processor geeft de bediening van de Xperia X10 niet een hele snelle indruk. Applicaties worden weliswaar snel geopend maar de Timescape en Mediascape interfaces zijn wat traag. Het lijkt alsof de processor niet volledig wordt benut maar heel hinderlijk is het niet. Wij denken dat dit met een softwareupdate verholpen kan worden.

Vrijwel niemand zal nog betwijfelen dat de integratie van sociale netwerken op mobiele telefoons de toekomst heeft en met een update naar Android 2.1 en verdere uitbreiding van Timescape ziet de toekomst voor de Sony Ericsson Xperia X10 er wellicht beter uit dan de huidige situatie. Wat betreft hardware moet de Xperia X10 namelijk nog wel een tijdje met de beste mee kunnen.


Vermelde toestellen