Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“Nieuw en intrigerend camerasysteem, maar te duur”
The Verge ·
Minimalistische schoonheid
Handmatige camera beleving
Minimale Android aanpassingen
Te duur
Mist belangrijke functies zoals hoge verversingssnelheid
Glat en ietwat onhandige behuizing
Vergeleken met iedere vorige telefoon die Sony maakte zijn er zoveel verbeteringen op deze Xperia 1 II dat ik m'n enthousiasme nauwelijks onder stoelen of banken kan steken. Vroeger hadden Xperia telefoons geen enkel onderscheid met andere telefoons maar nu ze focussen op de camera is het totaal anders. Waar andere Android-telefoons proberen met tal van trucjes betere foto's te schieten laat de Xperia 1 II het totaal aan jou over.
Ondanks dat alles is het toch moeilijk de Xperia 1 II aan iemand aan te raden die geen die-hard Sony fan is. De hoge prijs gecombineerd met het gebrek aan sommige belangrijke functies maken hem wat verwarrend. Telefoons met nu standaard vlaggenschip-functies zoals een hogere beeldverversing kosten honderden euro's minder. En als je toch een Sony camera wilt dan kun je wellicht beter wachten op wat de Xperia Pro kan. (Deze beschikt over een HDMI-in zodat je hem als een volwaardige monitor kunt aansluiten op een standalone camera).
Sony is met de Xperia 1 II eindelijk weer de juiste richting ingeslagen. Daar moeten ze op voortborduren zonder over hun eigen prijskaartje te struikelen.
De Sony Xperia 1 II wat je officieel uitspreekt als "Xperia 1 Mark 2" is Sony's vlaggenschip voor begin 2020. Sony zet dit jaar flink in op camera's. Achterop prijkt een camerasysteem bestaande uit een viertal camera's die in samenwerking met Zeiss tot stand is gekomen. Maar ook op video-, beeldscherm- en audio-gebied laat Sony van zich horen. De Xperia 1 II is duidelijk een multimediatelefoon.
Adembenemend scherm, maar niet perfect
Voor we beginnen; de Xperia 1 II is een premium vlaggenschip met dus een bijbehorend prijskaartje. Die is stevig maar daar krijg je behoorlijk wat Sony-technieken voor terug. En daar hebben we even voor nodig om die allemaal te noemen. Dit verhaal kan dus wat lang zijn maar zoals gezegd is dat niet onze schuld. We beginnen met het scherm. Voluit is dit een CinemaWide 4K HDR OLED-scherm van 6,5 inch groot. Deze ietwat afwijkende 21:9 verhouding werd bij de eerste Xperia 1 geïntroduceerd en is volgens Sony ideaal om bioscoopfilms op te bekijken. 6,5 inch is groot genoeg om langdurig naar te kijken, 4K-resolutie maakt beelden haarscherp en OLED zorgt voor kraakhelder beeld. Het paneel werkt op basis van 10-bits waardoor er meer kleurtinten weergegeven kunnen worden en dus kleurechte beelden toont. Sony gooit hier nog haar eigen professionele kleurreproductie 'CineAlta' en BRAVIA HDR-remastertechnologie over heen voor een professioneel resultaat. Leuk allemaal maar maakt dit het scherm ook goed? Uit tal van reviews die wij bekeken wel. Conclusies als "adembenemend" en "geweldig" kwamen veelvuldig voor. Het scherm kent alleen helaas geen hoge verversingssnelheid wat in deze prijsklasse wel een gemis is.
Bioscoopwaardige cameras
Achterop de Xperia 1 II vinden we een drietal lenzen, net als vorig jaar. Alledrie beschikken over een 12MP sensor al verschilt de grootte. De hoofdcamera kent een extra grote 1/1,7 inch sensor met f/1.7 lens voor extra veel lichtinval. Er is een ultra-groothoekcamera met f/2.2 lens en een beeldhoek van 124° bedoeld voor ruime landschappen en/of groepen. En tot slot is er een camera met f/2.4 lens met 70mm brandpuntsafstand voor zoom. Scherpstellen is wel de sterkste camera-eigenschappen van de Xperia 1 II. Dankzij de ingebouwde 3D ToF-sensor gebeurd dat niet alleen in 0,03 seconde, hij kan het ook lange tijd volhouden. Ideaal om bewegende onderwerpen vast te leggen en om scherp te filmen. De Xperia 1 II kijkt hierbij of het een oog waarneemt en stelt daarop scherp. Deze eye-autofocus werkt op zowel mensen als dieren en in lastige omstandigheden, zoals wanneer iemand voor langs loopt of wanneer je knippert. Video schiet je dan weer in maximaal 4K, met 24 fps en in 21:9. Dat komt overeen met wat je in de biscoop ziet. En het geluid klinkt ook beter door windruis automatisch weg te filteren. Stuk voor stuk Sony-technieken die uit de Alpha-cameras en Handycam-camcorders komen.
Belangrijkste Sony Xperia 1 II specificaties
Loepscherp 4K OLED-scherm met HDR-weergave en hoge kleurechtheid
12+12+12MP camera met razendsnel scherpstellen, 4K-video en bioscoop-geluidsopname
3,5mm koptelefoonpoort voor je eigen headset
Snapdragon 865 beschikt over 5G en is snel genoeg om mee te gamen
4000 mAh grote batterij met snel en draadloos laden
Waterdichte glazen behuizing (IP65/68)
Voor de audiofiel
Sony zou Sony niet zijn als er ook niet aan audio gedacht zou zijn. Je vindt gewoon een audio-jack aansluiting op de '1 Mark 2' zodat je je eigen favoriete koptelefoon kunt inpluggen. Nieuw is dat de signaalruis tot onder de 20 dB gereduceerd is. Er is ondersteuning voor tal van audio-codecs voor high-res audiogeluid en er zijn ingebouwde stereo-luidsprekers voor als je niet op je oor wilt hebben. Gamen behoort dankzij de ingebouwde Snapdragon 865 ook tot de mogelijkheden. Je kunt zelfs de DualShock 4-controller van je PlayStation gebruiken om Android-games te spelen. Verder kent de Xperia 1 II 5G-internet, draadloos opladen, een 4000mAh batterij met snelladen en een waterdichte IP65/68 behuizing van dubbelzijdig Gorilla Glass 6. Vrijwel niets heeft Sony nagelaten om de Xperia 1 II uit te laten blinken. En helaas zien we dat dus ook in de prijs terug.