Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“Klein maar fijn maar zo sloom het doet pijn!”
Yukiya Naoko Yuriko Harlaar ·
Compact
Klein
Niet te complex
Veel bloatware
Vrij traag
Niet bepaald passend bij de standaarden van tegenwoordig
Ik vind de Xperia E1 wel een fijn telefoon, hier ga ik niet omheen draaien. Hij is lekker compact in tegenstelling tot veel nieuwere telefoons(hij is ten slotte al vrij oud.) Maar wegens zijn leeftijd is hij best wel sloom. Wel is hij niet te complex en makkelijk om mee om te leren gaan. Wegens zijn sloomheid is hoewel niet bepaald passend voor de standaard verwachting die mensen hebben voor een smartphone in 2020. En hij heeft ook erg veel bloatware. Zo veel dat er zelfs een "normale" nieuws app en een Google News app heeft. Of een "normale" muziek app en Google Music, of een "normale" navigatie app en Gooogle- je snapt me.
De Xperia E1 is volgens Sony de krachtigste smartphone in zijn prijsklasse. Zover durven wij niet te gaan maar feit is wel dat dat je voor dit bedrag flink wat telefoon krijgt. Wat allemaal precies leggen we je hier graag uit.
Wie klein is moet luid zijn
Laten we bij het begin beginnen. Het scherm op de Xperia E1 meet 4 inch van hoek tot hoek. Dat is wat we vandaag de dag noemen; compact. Maar dit mag eigenlijk ook geen verrassing zijn als je weet dat de E1 een instaptelefoon is. Waar het toestel duidelijk niet instap mee is is de ingebouwde luidspreker. Die produceert namelijk een dikke 100 decibel. Dat is even hard als een F16 straaljager die op 300 meter hoogte langs vliegt. En toch overschreeuwt deze Xperia E1 zich niet dankzij typische Sony-technieken als xLOUD, ClearAudio+ en Clear Bass.
Prijs/kwaliteit
De E1 heeft een vrij vriendelijke uitstraling vanwege z'n sterk afgeronde hoeken. Sony past een tweetal kleuren toe waardoor een speelse afwisseling ontstaat. Ook zijn er tal van leuke details terug te vinden zoals de ronde powerknop, het uitsparing van de speaker en de speciale WalkMan-knop bovenop. Hiermee kun je zelfs in de spaarstand snel de muziekspeler openen. En ondanks dat de Xperia E1 vrijwel volledig van plastic is gemaakt is het Sony toch gelukt om een relatief kwalitatief hoogstaande telefoon te maken. Wel de kwaliteit dus en er niet voor betalen.
Belangrijkste Sony Xperia E1 specificaties
4.0 inch display
Dualcore Snapdragon 200-processor op 1,2 GHz
3,2-megapixelcamera aan de achterkant
4GB ingebouwde opslagruimte (uitbreidbaar met microSD-kaartjes)
Energiezuinig
Hoog tijd om eens dieper in de Xperia E1 te duiken. Het 4 inch grote beeldscherm kent een resolutie van 800 bij 480 pixels. Dat klinkt misschien weinig maar de pixeldichtheid komt uit op een nette 233. Dat kan natuurlijk hoger maar op normale afstand zul je niet meteen losse pixels tellen. Qua processor is gekozen voor een Snapdragon 200 met twee cores. Ook dat klinkt niet veel maar Sony heeft diverse optimalisaties doorgevoerd dat dit geen belemmeringen oplevert in de gebruikservaring. Ander voordeel is dat de Sony Xperia E1 lekker zuinig is. Vooral met de Stamina besparingsmodus aan gaat de batterij tot wel 4x langer mee dan normaal.
Plus- en minpunten Sony Xperia E1
Voordelig geprijsde Android-smartphone
Diverse uitgebreide muziekfuncties
Voorzien van krachtige luidspreker
Zonder geheugenkaart is er slechts 1,4 GB vrije ruimte