Sony Xperia T review
T, Xperia T. Dat is de naam van het nieuwe paradepaardje van Sony en sinds enige tijd verkrijgbaar in een James Bond-pakket.
Net als dat 007 de beste agent van de Britse inlichtingendienst is, moet de Xperia T de eer van Sony verdedigen in het hogere marktsegment voor smartphones. Hij neemt daarbij het stokje over van de Sony Xperia S die we afgelopen voorjaar reviewden.
In het strijdperk moet de Xperia T en opnemen tegen geduchte concurrenten in de vorm van de Samsung Galaxy S III, LG Optimus G en de HTC One X+.
Om zijn mannetje te kunnen staan is de Xperia T onder ander uitgerust met een 1,5 GHz dualcore processor en 1GB werkgeheugen. Beschikt hij over een 4.55 inch HD-beeldscherm en een 13 megapixel camera.
Plus- en minpunten Sony Xperia T
- Beeldscherm
- Camera
- Uiterlijk
- Update via PC
- Nog geen Android 4.1
Wat zit er bij het toestel?
Het doosje is een vierkant en plat exemplaar. Onder het toestel ligt een stapeltje papier met onder andere garantie en opstartinstructies. Daarnaast zitten een microUSB-kabel met verloopstekker en een in-ear headset met verschillende maten sleaves in het doosje. Mede door het ontbreken van een microSD-kaartje is het al met al niet heel ruim gesorteerd maar de headset is wel van een degelijke Sony-kwaliteit.
Uiterlijk
Sony is na het afscheid van Ericsson een nieuwe weg ingeslagen met haar design. Bij de Xperia T leidt dat ertoe dat de boven- en onderkant nauwelijks van elkaar zijn te onderscheiden. Zeker wanneer het scherm uit staat. Het uiterlijk van de Xperia T is verder behoorlijk saai en zo goed als vrij van enige franje.
Onder de plaat die de hele voorkant van het toestel bedekt, zit behalve een frontfacing camera ook nog een nabijheidssensor en een LED-lampje verstopt. Dit lampje heeft verschillende kleuren en is helaas maar moeilijk te zien als hij oplicht. De plastic rand rondom het scherm en een deel van het toestel voelt behoorlijk goedkoop aan. Bovendien is het kleine opstaande randje en het scherm zelf een enorme stofmagneet.
In de achterkant van het toestel zit een lichte curve maar daar merk je in het dagelijks gebruik weinig van. Al is dat misschien wel de bedoeling. De softtouch afwerking van de achtergrond voelt wel prettig aan.
Links op het toestel zit de micro-USB aansluiting. Aan de rechterkant zit een klepje met daaronder sleuven voor een microSD-kaart en microSIM-kaart. Het klepje is nodig omdat de Xperia T geen batterijcover heeft. De achterkant zit verder potdicht. Naast dit klepje zitten de power-, volume- en cameraknoppen. Deze groepering van de knoppen lijkt handig maar voor rechtshandigen zitten ze wat ons betreft net te laag en te dicht bij elkaar. Je moet het toestel telkens een beetje krampachtig vasthouden om de schermvergrendeling eraf te halen.
Door het ontbreken van een batterijcover voelt het toestel redelijk stevig aan maar het is toch vooral een hoop plastic. Daardoor is hij wel lekker dun en niet erg zwaar.
Uithoudingsvermogen
We hadden dit nog niet gemeld maar de in het toestel verstopte batterij is een 1850mAh exemplaar. Met alle goede wil van de wereld is het toch vooral een middelmatige batterij met het bijbehorende enigszins middelmatige uithoudingsvermogen. Met een beetje terughoudendheid in het gebruik is het mogelijk om een volle dag uit de Xperia T te halen. Het beeldscherm en dataverkeer zijn vanzelfsprekend de grootste energieverbruikers.
Voor een verbetering van het uithoudingsvermogen is er de zogenaamde 鈥榰itgebreide stand-by modus'. Deze zorgt ervoor dat het gegevensverkeer wordt uitgeschakeld wanneer het scherm uitstaat. Dit scheelt vanzelfsprekend behoorlijk maar zorgt er wel voor dat er op de achtergrond geen accounts gesynchroniseerd kunnen worden. Ook is er nog "Wi-Fi op locatiebasis". Deze schakelt Wi-Fi automatisch uit zodra je buiten bereik bent van bekende netwerken. Hierdoor hoeft de telefoon niet telkens te zoeken naar netwerken.
Belkwaliteit
Net als bij het uithoudingsvermogen is de belkwaliteit ook een beetje middelmatig. Het geluid lijkt een beetje gedempt en kan niet erg hard. Zoals we wel vaker zien bij Android vormt de telefoontoepassing 茅茅n geheel met de contactenlijst.
Daarnaast vinden we nog een tabblad voor je favorieten en eentje voor groepen. Dit zorgt er wel voor dat het gespreksoverzicht qua functionaliteit wat heeft moeten inboeten.
Beeldscherm
Het beeldscherm meet diagonaal 4,55 inch en dat is een beetje een ongebruikelijke maat. Maar omdat de functietoetsen onderdeel uitmaken van het scherm is de hoogte-breedte verhouding wel prettig in het gebruik. Het IPS-scherm heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels en is dus erg gedetailleerd. In zonlicht is het scherm goed afleesbaar maar je moet rekening houden met forse reflectie en de kijkhoek is beperkt.
De instellingsmogelijkheden voor het beeldscherm blijven beperkt tot de helderheid en de slaapstand van de achtergrondverlichting. Ondanks dat je de helderheid zich automatisch kan laten aanpassen aan de lichtomstandigheden is het nog wel mogelijk om hem lichter of donkerder te zetten terwijl deze functie aanstaat. Het geeft de gebruiker wat meer invloed maar het leidde er ook weleens toe dat de helderheid niet helemaal goed was ingesteld.
Voor een verbeterde weergave van foto's en video's is er de Mobile BRAVIA Engine maar om een echt verschil te zien zal je twee Xperia T's naast elkaar moeten leggen.
Menu
Aan het begin van de testperiode kregen we een melding dat er een firmware-update klaarstond voor ons toestel. Zo'n melding verschijnt in de statusbalk en normaal gesproken kan je deze dan eenvoudig downloaden. Het is aan te raden om dit via WiFi te doen omdat updates soms behoorlijk in omvang kunnen zijn. Helaas kwamen we van een koude kermis thuis en werden verzocht om de telefoon aan de computer te koppelen en het programma Sony PC Companion te downloaden. Nou hebben we sowieso een broertje dood aan omslachtige PC software maar bij Android is het al tijden mogelijk om firmware over-the-air te updaten, draadloos dus. Om een lang verhaal kort te maken; een paar uur later was het programma gedownload en ge眉pdate en de firmware-update gedownload en op het toestel ge茂nstalleerd.
Ondanks de update draait de Xperia T nog steeds op Android 4.0 Ice Cream Sandwich en er zijn geen grote visuele veranderingen. Alleen de media-applicaties van Sony kregen een verbeterd uiterlijk. Verder blijft de interface wat ons betreft een beetje saai en overheerst door grijstinten. Ook als je een ander thema selecteert zijn de wijzigingen niet verstrekkend. Wel zitten er mooie animaties en overgangen in die het wat extra's geven.
Omdat de Xperia T geen fysieke functietoetsen heeft bespreken we in dit gedeelte de sinds de komst van Android 4.0 beschikbare virtuele toetsen. In feite nemen deze een deel van het scherm in bezit en het is aan fabrikanten zelf of ze hier gebruik van willen maken. Van links naar rechts gaat het om een terug-, home, en multitasktoets. Ze bewegen mee als je het toestel kantelt of verdwijnen uit beeld wanneer ze niet nodig zijn. Als een bepaalt menu-onderdeel of applicatie daarom vraagt dan verschijnt er boven of onder in beeld een extra toets bestaande uit drie verticale stipjes. Dit is de optietoets.
Met de rechter knop kan je naast de laatst geopende apps bekijken ook kleine applicaties of widgets openen. Denk hierbij aan een rekenmachine of notitieblokje. Extra applicaties kunnen in de Play Store gedownload worden. Al werkt de link niet helemaal goed.
Sony heeft het originele Android verder redelijk in tact gelaten en ook wat handigheidjes toegevoegd. Achter de statusbalk zitten een aantal switches voor instellingen en een snelkoppeling naar het instellingenmenu. Helaas hebben ze het aantal startschermen van zeven naar vijf teruggebracht en de helikopterview van de startschermen is een rommelig geheel waarbij alle widgets door elkaar zweven.
Telefoonboek
Zoals eerder aangegeven maakt het telefoonboek deel uit van het grotere geheel van de telefoonapplicatie, of vice versa. In principe is de contactenlijst niet meer dan alfabetische verzameling van je contacten, en zo hoort het ook. Het mooie is dat je meerdere accounts kan synchroniseren en ook de manier van weergeven kan aanpassen.
Via de opties kan eenvoudig worden geselecteerd van welke accounts contacten moeten worden weergegeven. Bovendien is er de mogelijkheid om koppelingskandidaten te zoeken. Zodat je een telefoonnummer met een e-mailadres kan koppelen en contacten niet dubbel in de lijst staan. Standaard worden deze contacten niet gebundeld dus je zult bij meerdere account flink wat handmatig moeten koppelen.
Messaging
De eigen mailapplicatie toepassing van Sony lijkt in veel opzichten op de Gmail-app en dat is mooi. Een account is makkelijk toegevoegd, hij ziet er overzichtelijk uit en werkt goed. Eigenlijk ontbreekt alleen push-notificatie. Hiervoor moet je dan toch echt een Exchange-account hebben.
We waren in eerste instantie wel even onaangenaam verrast bij het opstellen van een bericht. Standaard is het toetsenbord erg kaal en ontbreken interpunctie- en cijfertoetsen. Gelukkig kunnen deze via de instellingen toegevoegd worden. Daarna was het toetsenbord een stuk vriendelijker in gebruik.
De spellingcontrole kan aan- of uitgezet worden maar het instellingenscherm blijft leeg en daar heb je dus verder geen invloed op. Met de specifieke toetsenbordinstellingen kan je nog wel het 茅茅n en ander wijzigen.
Zo is er naast gewoon typen ook de mogelijkheid om doormiddel van vegen/slepen over het toetsenbord woorden op te stellen. We kenden dit al van Swype, dat eerder op sommige Samsungs wordt geleverd en daar kan deze versie van Sony nog niet aan tippen. Vooral woordherkenning schiet soms nog wat tekort.
Connectivity
De Xperia T kan naast Bluetooth en WiFi met een heel scala aan andere technieken verbinding maken. Zo is er het steeds vaker opduikende Near Field Communication (NFC) dat langzamerhand meer praktische toepassingen krijgt. Daarnaast is er DLNA om te verbinden met media-apparaten, Smart connect voor het automatisch uitvoeren van acties als je een accessoire aansluit en Xperia Link om de internetverbinding te delen met een Xperia tablet.
Standaard komt de Xperia T met twee internetbrowsers. Er zat altijd al een browser in Android die ook nog eens met de tijd steeds beter werd maar daarnaast hebben we nu ook de Chrome-browser. Waarom ze allebei op het toestel staan is voor ons een raadsel.
De browser van Ice Cream Sandwich heeft een erg minimalistisch design met onder andere een automatisch uit beeld verdwijnende adresbalk. Wat betreft functionaliteit overlappen de twee browsers elkaar natuurlijk in grote mate. Bij beide kan je in meerdere tabbladen browsen en moeten ze het zonder Flash stellen, want Adobe is gestopt met de ondersteuning voor Android. Verder zie je dat steeds meer desktopfuncties doordringen naar mobiele apparaten.
Camera
De fysieke cameratoets van de Xperia T geeft goede feedback en heeft een korte reactietijd. Hij kan gebruikt worden om de camera te openen vanuit het vergrendelscherm en het is in te stellen dat de camera dan ook meteen een foto neemt. Ondanks dat de camera 13 megapixel te bieden heeft moet hij het nog steeds stellen met een beetje gedateerde en beperkte interface. Dat neemt niet weg dat de camera redelijk functioneert.
Het schieten van foto's met 13 megapixel kan alleen in een beeldverhouding van 4:3. Voor de normale verhouding van 16:9 is het maximum aantal megapixel 10. Het gebruikelijke scala aan instellingen is aanwezig, tot aan lachherkenning aan toe. In de automodus past de camera zich goed aan de omstandigheden aan. Scherpstellen kan door op het scherm te tikken.
Hoewel de detailweergave niet uitmuntend is, zijn de foto's verder van okey kwaliteit. Contrast en kleuren, hoewel licht oververzadigd, zien er goed uit. De LED-flitser is aan de kleine kant en dus niet erg krachtig. We hadden toch beter verwacht van een 13 megapixel exemplaar. Neemt niet weg dat deze camera slecht is.
De video instellingen vertonen vanzelfsprekend veel overeenkomsten met de fotocamera. Video's van de Xperia T hebben een maximale resolutie van 1080p en kunnen gefilmd worden met een doorlopende autofocus. De beelden zijn stabiel en van een redelijke kwaliteit.
Aanwezige programma's
Afgezien van de elders behandelde toepassingen of standaard Google-apps staan ook nog de programma's agenda, alarm en klok, back-up en herstel, burgeralarmen, downloads, EA games, Facebook, films, FM-radio, Google+, help, instellingengids, McAfee security, movie studio, NeoReader, nieuws en weer, notities, OfficeSuite, PlayNow, rekenmachine, Sony select, Timescape, TrackID, Update center, Walkman, Wisepilot for Xperia en YouTube op de Xperia T.
Zoals in eerdere reviews aangegeven kiezen fabrikanten er wel vaker voor om nog een lading apps op een toestel te installeren waar je als gebruiker niet om hebt gebruikt. Zo zijn EA Games, PlayNow en Sony select eigenlijk verkapte portals naar de Google Play Store en heb je er feitelijk geen bal aan. Gelukkig kan je deze en een aantal andere apps eenvoudig verwijderen.
Voor Wisepilot for Xperia geldt dat je alleen een 30-dagen trial krijgt voor de volledige functionaliteit. Daarna zul je zeer waarschijnlijk overstappen op vergelijkbare functies van Google Maps Navigatie.
Games
Ondanks dat EA Games en PlayNow op het toestel zijn ge茂nstalleerd, staan er geen spelletjes op. Die zijn dan ook in ruime mate voorhanden in de Play Store.
Conclusie
De Sony Xperia T heeft zeker niet de allure van een filmheld als James Bond. Het ontbeert hem aan echt overtuigende sterke punten en daardoor is het meer een grijze muis. Wat betreft beeld- en camerakwaliteit scoort de Xperia T hoog en kan zich met de beste meten maar als we kijken naar het hele pakket dan heeft hij ons niet kunnen overtuigen.
Ook wanneer je wat langer met de Xperia T werkt blijf je je ergeren aan het stof dat constant aanwezig is op het scherm en de eigenaardige groepering van de knoppen aan de zijkant. Over smaak valt te twisten en sommigen zullen het design juist strak vinden maar op dat terrein presteren een aantal andere toestellen wat ons betreft beter. Wellicht kan zijn iets schappelijker prijs mensen nog wel over streep trekken.