Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“Is één troef genoeg voor de Sony XA1?”
NieuweMobiel.NL ·
Onverwacht goed uithoudingsvermogen
Camerakwaliteiten
Schermresolutie blijft wat achter
Geen vingerafdrukscanner
Niet te wissen bloatware apps
Sony heeft naast de grote toptoestellen al geruime tijd compacter vormgegeven en vriendelijker geprijsde modellen in het assortiment. Eén van de nieuwste toestellen in dit segment is de Xperia XA1. De XA1 is bovendien uitgerust met de 23 megapixel camera van Sony die we eerder in een stuk prijziger modellen tegenkwamen. Om dit te kunnen realiseren voor de prijs van de XA1 zou je verwachten dat er op andere onderdelen moest worden bezuinigd. Toch beschikt het toestel beschikt onder andere over een 8 megapixel selfiecamera, octacore processor met 3 GB werkgeheugen en is het voorzien van 32 GB opslaggeheugen. Echter, een vingerafdruksensor ontbreekt en het scherm heeft een 720p-resolutie.
De Sony Xperia XA1 is een niet zo dure telefoon maar met toch een topcamera. Dit alles zit in een typische Sony-behuizing zonder noemenswaardige schermranden. Het maakt hem naast aantrekkelijk ook best handzaam. Ondanks dat dit een vrij aardige samenvatting van de XA1 is gaan we hieronder toch nog even wat dieper in op alle functies.
Hoge kwaliteit Exmor RS-camera
Sony is qua camera's hofleverancier van vele andere fabrikanten. Dat komt omdat de Sony-camera's zo goed zijn. De beste camera's vinden we uiteraard in de beste en daarmee ook duurste Sony-telefoons. De Xperia XA1 is een welkome uitzondering. Voor een iets aangenamere prijs beschikt je toch over de beste camera die Sony te bieden heeft. In dit geval een Exmor RS-camera van 23 megapixel en met een f/2.0 lens. Dat moet resulteren in scherpe opnames, rijk van detail en voldoende belicht zelfs in schemer. Scherpstellen gaat extra snel door de zogenaamde hybride autofocus en het binnen een seconde opstarten van camera is eveneens snel. Het camerageweld gaat aan de voorzijde nog even door. Daar vinden we een 8 megapixel camera, eveneens van het type Exmor RS. Interessant is dat Sony dezelfde 23 millimeter groothoeklens met maximale aperture van f/2.0 toepast. Daar schiet je foto's mee waar een hele groep mensen op passen. Zelfs wanneer de zon al onder is of binnenshuis zijn foto's dankzij de lichtsterke lens nog prima belicht.
Vrijwel randloos scherm
Dit alles moet natuurlijk wel in een leuk jasje zitten. Sony heeft haar best gedaan op een behuizing met strakke lijnen en dunne schermranden. Dat laatste maakt dat hij niet onnodig fors is. Dat zal trouwens wel meevallen want het scherm kent een doorsnede van 5 inch. Dat is ten tijde van z'n aankondiging al niet zo heel erg groot meer. Ga dus uit van een relatief compacte telefoon. Het beeldscherm kent een HD-resolutie en daarmee is het scherm minder scherp dan een telefoon met Full HD-scherm. De pixeldichtheid komt bij de XA1 uit op net iets onder de 300 waardoor je van erg dichtbij nog wel losse pixels kunt herkennen. Op normale afstand zijn beelden echter scherp en zal tekst niet rafelig overkomen. Sony heeft verder de randen van de Xperia XA1 netjes afgerond waardoor het toestel lekkerder in de hand ligt. In de rand past Sony nog wel eens een vingerafdrukscanner toe, bij de Xperia XA1 treffen we dit echter niet aan. Je zult een wachtwoord, pincode of patroon moeten kiezen om je toestel te beveiligen.
Belangrijkste Sony Xperia XA1 specificaties
23 Exmor RS-camera met lichtsterke F/2,0 lens
Hoge resolutie 8 megapixel selfiecam met precies dezelfde lens
32 GB opslaggeheugen, maximaal uit te breiden tot 256 GB
Categorie 4 LTE/4G voor extra snel mobiel internet
Compact randloos IPS-scherm van 5.0 inch groot
Relatief krachtige MediaTek-processor waarvan één helft op 2,3 en de andere op 1,6 GHz
Opvallend veel RAM-werkgeheugen (3 GB) voor deze prijs
Maximale batterijbesparing
Om kosten te besparen heeft Sony inkopen gedaan bij het Chinese MediaTek. Dat bedrijf levert de processor van de XA1. Daar kunnen we ons prima in vinden want de keuze is gevallen op de MediaTek Helio P20. Dat is een vrij krachtige processor die over maar liefst 8 verschillende cores beschikt. Het zorgt ervoor dat de Sony XA1 vlot en soepel apps opent en niet langzaam voelt. Sony voegt haar eigen Smart Cleaner-app mee die onnodige of ongebruikte apps schoont om ruimte te besparen. Minder onnodige apps betekent ook dat de batterij langer mee gaat. Sony doet op dat gebied al haar best dankzij de speciale STAMINA-modus die op een efficiënte manier met de batterij omspringt. Is die uiteindelijk toch leeg dan kan dankzij de ingebouwde snellaad-techniek extra snel opgeladen worden. Sony zorgt er daarbovenop dankzij Qnovo Adaptive Charging voor dat het opladen op zo'n manier gebeurt dat de batterij langer mee gaat. Zo moet je batterij zelfs na een jaar gebruik nog in topconditie zijn.