Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“Een mond vol, geen hand vol”
NieuweMobiel.NL ·
Uithoudingsvermogen
Beeldscherm
Standaard Android 8.0
Gedateerd uiterlijk en interface
Plaatsing fysieke knoppen
Veel ongevraagde apps
Wie op zoek is naar een kleine Android-telefoon met degelijke specificaties komt al snel uit bij Sony. De Japanners nieuwste creatie op dit vlak is de Xperia XZ1 Compact. De naamgeving van Sony is tegenwoordig niet echt makkelijk meer te volgen maar dit is inderdaad de compacte versie in de high-end reeks met de daarbij behorende krachtige hardware. Al enige tijd is Sony vrijwel de enige fabrikant die serieus werk maakt van compacte en premium Android-telefoons. Bij de Xperia X Compact pakten ze het een beetje anders aan maar met de XZ1 Compact pakken ze de draad weer op.
De Sony Xperia XZ1 Compact is een handzame smartphone met indrukwekkende camera. Het is op papier de ideale smartphone voor wie geen grote smartphone wil of juist van een kleine iPhone over wil stappen op Android. Eigenlijk kun je dan niet om deze XZ1 Compact heen. Of hij dat in de praktijk ook zo is gaan we voor je uitzoeken.
Evenveel energie als z'n grote broer
Al enige tijd is Sony vrijwel de enige fabrikant die serieus werk maakt van compacte en premium Android-telefoons. Andere fabrikanten krimpen ook wel eens een telefoon maar dat gaat dan vrijwel altijd ten koste van de specificaties. Je kunt er dan simpelweg minder mee dan met het grotere model. Sony doet hier niet aan en rust de XZ1 Compact daarom uit met precies dezelfde eigenschappen als de flink grotere XZ1. Denk dan aan dezelfde 19 megapixel camera (waarover later meer), krachtige Snapdragon 835-processor en zelfs de batterij heeft dezelfde capaciteit: 2.700 mAh. En doordat er een kleiner scherm in de XZ1 Compact zit van 4,6 inch, wat daardoor minder energie verbruikt, gaat de batterij van deze XZ1 Compact dus lang mee. Met enig gemak haal je het einde van de dag. En als het toch spannend wordt dan helpt de Stamina-modus om op een zuinige manier de dag vol te maken.
Motion Eye: het alziend oog
Nieuw aan deze Xperia XZ1 Compact ten opzichte van z'n voorganger is de waterdichte en stofvrije behuizing. Officieel noemt Sony het 'waterafstotend' dus we raden aan er niet mee te gaan zwemmen. Qua behuizing kiest Sony ook dit jaar voor de vertrouwde look die het al jarenlang toepast. Dat kan je opvatten als saai maar feit is wel dat het een tijdloos en premium ontwerp is. En toch draait het bij de XZ1 Compact niet echt om het uiterlijk maar om de camera. De Motion Eye-camera is namelijk voorzien van enkele opvallende trucjes. Zo legt deze bijvoorbeeld video tot 960 beelden per seconde vast zodat je prachtige slow motions kunt schieten. Ook aan het nemen van foto's is gedacht. Zo neemt de XZ1 Compact dankzij z'n voorspellende eigenschappen al foto's voordat jij op de sluiterknop drukt. Hierdoor schiet je ook als je net te laat bent dat perfecte plaatje. Andere kunstjes van de Motion Eye-camera is z'n lichtgevoeligheid 's nachts, z'n bewegingsstabilisatie (SteadyShot) en vele handmatige instellingen.
Belangrijkste Sony Xperia XZ1 Compact specificaties
Voorspellende 19 megapixel Motion Eye-camera + slow motion video
Ondersteuning voor snel 4G-internet onderweg
Krachtige Snapdragon 835-processor voor prima presaties
4.6 inch Triluminos-scherm voorzien van duurzaam Gorilla Glass 5
32 GB aan opslaggeheugen, uitbreidbaar tot 256 GB
Waterafstotende behuizing met IP65/68-rating
Selfiecam met 8 megapixel grote sensor en 120° lens
3D-beelden maken
Nu zou het eigenlijk tijd zijn om onze preview af te ronden maar er is nog zoveel te vertellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van stereo speakers, digitale geluidsonderdrukking, een vingerafdrukscanner in de zijkant of de 3D creator. Dat laatste is een app die je standaard vindt op de Xperia XZ1 Compact en waarmee je gezichten of voorwerpen in 3D kunt vastleggen. Deze opnames kun je op je Sony Xperia XZ1 Compact bewerken maar je kunt ze ook naar een 3D-printer sturen en vereeuwigen. Kent de Xperia XZ1 Compact dan helemaal geen nadelen? We kunnen er wel een aantal bedenken. Zo is het toestel met 9,3 millimeter niet echt dun te noemen. En ook het opslaggeheugen van 32 GB vinden we eigenlijk wat karig. Dit is overigens wel heel handig uit te breiden door een geheugenkaart te plaatsen. De XZ1 Compact slikt microSDXC-kaarten tot 256 GB.
Plus- en minpunten Xperia XZ1 Compact
Compacte behuizing, nergens afgeknepen
Waterdichte behuizing met stereo speakers
Camera schiet extreme slow motion-video
Maakt 3D-beelden van gezichten
Alleen verkrijgbaar met 32 GB opslag
Beknopte specificaties van de Sony Xperia XZ1 Compact