Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“Prachtige telefoon”
Vidur ·
Goeie camera
Geen notch
Prachtig scherm
Geen 3,5mm ingang
De Sony Xperia xz3 is nu mijn derde Sony smartphone. Tot nu toe heb ik totaal geen spijt van mijn aankoop. De telefoon ziet er goed uit, mooi scherm en hij presteert niet slechter dan andere high end smartphones. Dus het is zeker een aanrader.
De Sony Xperia XZ3 is Sony's eerste Xperia-telefoon met helder OLED-scherm. Voordeel van dit scherm is dat de kleuren er van af lijken te spatten. Bovendien gaat het contrast er enorm op vooruit met diepere zwarttinten. Verder zien we vooral veel gelijkenissen met de half jaar oudere XZ2 maar er zijn nog wel wat extra verschillen. We sommen ze hier voor je op.
Eerste Xperia met OLED-scherm
Sony debuteert de OLED-schermen die we op sommige dure BRAVIA TV's al eerder zagen. Het exemplaar op deze XZ3 meet 6 inch wat groter is dan z'n voorganger maar in lijn met de concurrentie. De resolutie komt uit op QHD+ wat een PPI oplevert van 449. Wat betekent dit nou allemaal? Nou dat beelden erg scherp zijn, veel scherper dan op z'n voorganger. Je zult met het menselijk oog geen losse pixels zien. En doordat het hier om een HDR-scherm gaat dat veel meer kleuren kan weergeven worden beelden veel rijker. Daar heb je vooral hij HDR-content profijt van, maar hoe zit dat dan met content die dat niet is? Ook zogenaamde SDR-content (Standard Dynamic Range) wordt dankzij de X-Reality for Mobile engine omgezet naar het veel rijkere HDR. Onder het scherm bevinden zich verder nog een dubbele speaker; de zogenaamde S-Force Front Surround Sound speakers die bij de Xperia XZ3 maar liefst 20% krachtiger zijn. Geluid klinkt harder zonder te vervormen. Om je nog meer in de muziek te verliezen is ook Dynamic Vibration System weer van de partij. Hierbij trilt het toestel mee met muziek, films en games wat een extra multimedia-beleving moet geven.
Aanraakgevoelige randen met Side sense
Sony maakt net als bij de XZ2 gebruik van een licht gebold ontwerp. Het glas voor het scherm noemen ze 3D en loopt naadloos over in de randen. Die randen zijn vanaf nu aanraakgevoelig. Sony gebruikt kunstmatige intelligentie om te voorspellen wat je wilt doen aan de hand van hoe je de Xperia XZ3 beet hebt. Dit noemen ze Side sense en je opent het door twee keer op de rand te tikken. Vervolgens wordt daar een app-suggestie getoond of menu-opties. Het idee er achter is dat je niet hoeft te scrollen of je grip hoeft aan te passen. Verder zien we vooral veel gelijkenissen met z'n voorganger die nog maar een half jaar eerder werd aangekondigd. Verwacht dus dezelfde 19 megapixel Motion Eye-camera met voorspellende autofocus, 4K HDR-video en super slow motion. Wel een flinke upgrade krijgt de selfiecamera; die gaat van 5 naar maar liefst 13 megapixel met beeldstabilisatie over 5 assen. Daar schiet je scherpe en onbewogen selfies mee.
Belangrijkste Sony Xperia XZ3 specificaties
6.0 inch OLED-scherm met HDR-opwaardering
Selfiecamera met 13 megapixel grote sensor
Enkele 19 megapixel Motion Eye-camera achterop met super slow motion
Razendsnel mobiel 4G-internet onderweg tot 1,2 Gbit/s
Octacore-processor (Snapdragon 845) met 4 GB aan werkgeheugen
Stof- en spatdichte behuizing (IP65/68-rating)
64 GB aan ingebouwde opslag maar uitbreidbaar tot 512 GB
Aanraakgevoelige Side sense-randen met kunstmatige intelligentie
Draadloos Hi-Fi geluid
Sony zet met haar vlaggenschepen altijd in op het nodige multimediageweld. We hebben het scherm en de camera's al gehad dus nog even wat extra aandacht voor audio. Jammer is weliswaar dat je niet eenvoudig je eigen favoriete koptelefoon kunt inpluggen. Dat zal via de USB-C poort moeten gaan waarmee je hem ook oplaadt. Een adapter daarvoor zit in de doos. Muziek hoor je vooral draadloos te luisteren. Om ervoor te zorgen dat dat niet ten koste gaat van de kwaliteit ondersteunt de Xperia XZ3 de nodige technieken om toch Hi-Fi geluid naar je Bluetooth headset te sturen. Denk dan aan aptX HD, LDAC en DSEE HX. Nu zul je een draadloze koptelefoon moeten hebben die dat ook ondersteunt maar geluid klinkt dan wel zoals de muzikant het bedoeld heeft. Al met al klinkt dit haast te mooi om waar te zijn. Overweeg vooral de goedkopere en iets oudere XZ2 als je een Xperia XZ3 overweegt mocht je niet per se een OLED-scherm met aanraakgevoelige randen nodig hebben.
Altijd al willen weten waarom de Sony Xperia XZ3 juist in Forest Green, Bordeaux Red, White Silver en Black verkrijgbaar is? Sony geeft zelf antwoord
De Xperia XZ3 is de eerste Sony met Side sense; aanraakgevoelige randen met kunstmatige intelligentie (AI). Maar wat kun je daar nou precies mee? Dit filmpje schept duidelijkheid
Korte hands-on video over de nieuwe Sony Xperia XZ3 met OLED-scherm
Zie meer, hoor meer en voel meer met de Sony Xperia XZ3