Wiko View Prime review
Is deze Prime te pruimen?
Het Franse Wiko roert zich met name in het lage segment en waagt soms een uitstapje naar het middensegment. Zoals met de door ons geteste Wiko View Prime.
Wiko vond het hoog tijd dat ook goedkopere telefoons een voorkantvullend scherm kregen en daar is de View Prime een voortvloeisel van. Het toestel heeft net als de Samsung Galaxy S8 en inmiddels zelfs veel andere mid-range-toestellen een beeldscherm met een 18:9 verhouding.
De Prime beschikt verder over drie camera's waarvan er zich eentje aan de achterkant en twee aan de voorkant bevinden. Het toestel is standaard uitgerust met 4GB werkgeheugen en 64GB opslag dat nog kan worden uitgebreid met een geheugenkaartje.
Inhoud van de doos
Reislader (TN-050155E1)
Micro-USB kabel
In-ear oordopjes
Snelstartgids
Veiligheidsboek
Sleutelhanger
Momenteel is de Prime het 茅茅n na duurste model van Wiko. Wij zijn benieuwd hoeveel premium eigenschappen je krijgt voor een dergelijk prijs. Hij moet van goeden huize komen want in zijn prijsklasse moet hij het onder andere opnemen tegen de Nokia 6 2018 en de Huawei Mate 10 Lite. Verder kunnen de Nokia 6 uit 2017, Moto G5S Plus en de LG Q6, die ook een voorkantvullend scherm heeft, nog een optie zijn.
Plus- en minpunten Wiko View Prime
- Uitbreidbaar geheugen 茅n Dual-SIM
- Keurig uithoudingsvermogen
- Formaat en verhouding beeldscherm
- Te duur in vergelijking met de concurrentie
- Processor heeft het snel moeilijk
- Lage schermresolutie
- Wisselvallige resultaten camera's
Ontwerp
Een metalen achterkant is tegenwoordig meer regel dan uitzondering in het lagere middensegment en ook de View Prime is er van voorzien. Aan de boven- en onderkant is het toestel gehuld in plastic om de ontvangst niet te verstoren. Het kleurverschil is minimaal maar helaas zitten er wel zichtbare kieren tussen het metaal en het plastic. De achterkant is verder vlak en loopt lichtjes af naar de zijkanten toe. De vingerafdrukscanner ligt verzonken en de cameramodule steekt een klein beetje uit.
De zijkanten zijn een beetje gebold en bieden genoeg houvast. De enige fysieke knoppen van het toestel bevinden zich aan de rechterkant. Het zijn een geribbelde powerknop en gladde volumetoetsen. Links op het toestel is de lade geplaatst waarin plek is voor twee SIM-kaarten 茅n een microSD-geheugenkaart. Een headset kan bovenop worden ingestoken en onderop bevindt zich een microUSB-aansluiting met ernaast de luidspreker.
Aan de voorkant ligt de glasplaat er letterlijk behoorlijk dik bovenop. Er zit nog een plastic randje omheen en een richeltje in de overgang naar het metaal. Alleen boven het scherm zit er een uitsparing in met een rastertje voor de oorluidspreker. Rechtsboven zitten de twee selfiecamera's en aan de linkerkant is nog ruimte gevonden voor een notificatielampje. Met de schermverhouding is het scherm iets meer voorkantvullend maar toch zit er nog vrij veel ruimte rondom het scherm.
De Prime heeft nogal een dertien-in-een-dozijn-ontwerp. Zeker met het scherm uit is het geen in het oog springend toestel. Verder is hij wat aan de dikke kant. Het maakt hem niet minder gebruiksvriendelijk en met de kleuren waarin hij leverbaar is kan het nog wel een aantrekkelijke verschijning zijn. Tevens is de bouwkwaliteit netjes op orde en ligt het toestel prettig in de hand door de afgeronde randen en hoeken.
Prestaties
De accu van de View Prime heeft een capaciteit van 3000 mAh. Dat is niet bovengemiddeld veel, zeker niet voor een toestel met een schermformaat als de Prime. Toch is een gebruikstijd van twee dagen er wel uit te trekken. Daarbij hadden wij een scherm-aan-tijd van zes uur. Dit zijn dus niet de meest intensieve dagen waarbij wij redelijk gemiddeld gebruik maakten van nieuws-apps, social media en WhatsApp. Daarnaast gebruikten wij af en toe de camera en YouTube.
Vreemd genoeg is de standaardfunctie voor accubesparing van Android niet terug te vinden in het accugedeelte van de instellingen. Dat hij wel beschikbaar is blijkt wanneer je bij een laag accupercentage via een notificatie wordt gevraagd om het in te schakelen. Tevens kan hij via de snelle instellingen boven het notificatiescherm worden gevonden. Dat betekent helaas dat het niet mogelijk is om het automatisch in te laten schakelen bij een bepaald resterend accupercentage.
De Prime wordt aangedreven door de Snapdragon 430-processor. Daarvan is in het verleden al gebleken dat deze bij wat intensiever gebruik al snel tekortschiet. Vooral bij het veelvuldig openen en schakelen tussen apps is dat het geval. Het redelijk riante 4GB werkgeheugen kan dit maar gedeeltelijk ondervangen.
Scherm
Het scherm van de View Prime meet diagonaal 5,7 inch en heeft een verhouding van 18:9. Daarnaast zijn de hoekjes ook nog eens afgerond. Dat zagen we eerder bij aanzienlijk duurdere vlaggenschepen van andere fabrikanten en geeft het toestel een hedendaagse en premium uitstraling. Echter, de resolutie van 1440 脳 720 pixels doet de naam Prime geen recht. De pixeldichtheid komt uit op 282 pixels en dat zorgt voor een verre van scherp beeld. Kleurweergave en helderheid zijn wel van een goed niveau.
Er zijn twee opties om de schermhelderheid te optimaliseren voor de hoeveelheid omgevingslicht. Eentje kijkt naar de hoeveelheid beschikbaar licht en de andere naar sterk zonlicht. In hoeverre ze elkaar aanvullen is onduidelijk maar de tweede kan alleen gebruikt worden als je de eerste ook aan hebt staan.
Het scherm kan ook geactiveerd worden door er twee keer op te tikken. Dan komt wel gewoon het vergrendelscherm tevoorschijn. Het scherm uitschakelen is behalve met de powerknop ook mogelijk door twee keer op de hometoets te tikken. Door over de navigatieknoppen te vegen kan het beeld verkleind worden om het makkelijker te bedienen met 茅茅n hand.
Software
De Wiko View Prime draait op Android 7.1.2. Dit is dus geen Android 8.0 Oreo maar wel de meest recente versie van Android Nougat. Helaas is de laatste beveiligingspatch ook niet beschikbaar en zit deze op moment van schrijven nog op die van september 2017.
Wiko past de interface niet aan met een complete schil over Android maar gebruikt een eigen launcher. Deze verandert alleen het uiterlijk van de startschermen en het app-menu. De interface heeft redelijk wat gelijkenissen met standaard Android maar werkt niet helemaal zoals we gewend zijn van Android. Het app-menu is een redelijk standaard raster met ronde icoontjes waar verticaal doorheen gescrold kan worden. Bovenin staat een regel met recent gebruikte apps. Dit kan helaas niet uitgezet worden.
Met de komst van Android 7.1.1 werd het mogelijk om gebruik te maken van snelkoppelingen voor specifieke functies of onderdelen van apps door het icoontje langer aan te raken. In de Wiko launcher heb je deze mogelijkheid ook maar kunnen hiervan geen aparte snelkoppelingen worden geplaatst op een startscherm. Bovendien openen de snelkoppelingen niet het gewenste onderdeel van de app. Dit is het geval bij de apps van Google maar ook bij die van Wiko zelf. Daarnaast werken de snelkoppelingen alleen voor apps waarvan je een icoontje op een startscherm hebt staan en niet voor apps in het app-menu. Dit doet dus het idee van de snelkoppelingen grotendeels teniet en vereist een update van de Wiko.
Wiko levert een aantal aardige eigen apps mee, zoals bestandsbeheer en een geluidsrecorder, maar ook een paar minder bruikbare. Op de Prime zijn dat deels andere apps dan we eerder zagen op de WIM Lite. Wij troffen dit keer 360 Security, Fun Hub, telefoon assistent en WiLine aan. Telefoonassistent geeft om de zoveel tijd meldingen dat apps actief zijn op de achtergrond en er veel vuil gevonden is. Met dit laatste wordt bedoeld dat er tijdelijke databestanden in het geheugen staan. Gelukkig kunnen deze apps eenvoudig van het toestel verwijderd worden. Het verwijderen van apps werkt wel anders en onduidelijker dan normaal gesproken op Android.
Door op een startscherm naar beneden te vegen wordt een zoekvenster geopend waar je kunt zoeken in contacten, apps, SMS, bestanden, instellingen en op internet. Links naast de startschermen staat een extra scherm dat Wiko Smart Left Page noemt. Hierop kunnen vijf kaarten worden getoond met een overzicht van recente contacten, favoriete apps, nieuws, het weer en evenementen. De snelle instellingen boven het notificatiescherm en het instellingenmenu zien er vrijwel gelijk uit als op standaard Android. Er zijn alleen wat opties aan toegevoegd. In het instellingenmenu zelf kom je her en der weer wat vertaal- of spelfouten tegen.
De Prime heeft een functie die smart gesture/slim gebaar is genoemd. Wanneer je dit opent in de instellingen of per ongeluk activeert zal je er niet veel wijzer van worden want de help-tekst is opnieuw beroerd vertaald. Verderop in de instellingen blijkt dat je de linker bovenhoek van het beeld naar beneden moet slepen om een venster te openen waarin je een symbool kunt tekenen om een app te starten of iemand te bellen of sms'en.
Hardware
Wanneer de powerknop wordt ingedrukt zijn wij gewend dat het scherm aangaat op het vergrendelscherm. Op de Prime wordt het scherm voor het ontgrendelpatroon of de ontgrendelcode geopend. Dat is niet erg handig als je alleen even snel de notificaties wil bekijken op het vergrendelscherm. Na enige tijd kwamen wij tot de ontdekking dat dit uitgezet kan worden in het gedeelte smart action van de instellingen.
De vingerafdrukscanner werkt niet echt soepel. Vaak geeft hij meldingen dat je vinger niet wordt herkend omdat de sensor niet goed is bedekt of andere onduidelijke redenen. Daarnaast is hij ook behoorlijk traag. Wanneer ontgrendelen met een vinger een paar keer is mislukt geeft een melding op het scherm aan dat je het binnen een aftellend aantal seconden nog eens moet proberen of een andere manier te gebruiken. Dat eerste is natuurlijk niet mogelijk want de vingerafdrukscanner is op dat moment juist geblokkeerd. De vingerafdrukscanner heeft ook nog een bedieningsfunctie. Aan vingerafdrukken kan een toepassing of contact gekoppeld worden die respectievelijk geopend of gebeld moet worden.
Camera
De Prime heeft aan de achterkant een 16 megapixel camera. Dit is een traditionele camera zonder al teveel toeters en bellen. Wiko heeft haar eigen interface wel voorzien van een paar extra functies. In het zoekervenster kunnen HDR, flitser en kleurenfilter worden ingesteld. Voor HDR is ook een automatische stand beschikbaar.
Er kan ook nog gekozen worden uit verschillende opname modi. De beschikbare opties zijn super pixel, gezichtsverfraaiing, professionele foto, panorama, nacht, QR code, tijd-verloop en portret. Met super pixel kan de resolutie softwarematig opgekrikt worden naar 52 megapixel. De foto maken duurt daarbij wel een stuk langer en je moet het toestel goed stil houden. In het menu voor de insellingen(sic) staan nog een aantal opties voor opnamefuncties zoals glimlach sluiter, fotorol, afbeelding grootte en antiflikkering.
Zoals gezegd heeft de View Prime twee selfiecamera's en hiermee is vanzelfsprekend wat meer mogelijk. Eentje is een vrij traditionele 20 megapixel exemplaar maar de andere is een 8 megapixel met groothoeklens van 120 graden. Daarmee is het dus mogelijk om groepsselfies te maken. De software kan herkennen wanneer er meer dan twee mensen in beeld zijn en hier automatisch naar overschakelen maar dit gaat niet altijd soepel.
Voor extra spectaculaire selfies is het natuurlijk ook mogelijk om de achtergrond wazig te maken; het zogenaamde bokeh-effect. Dit kan behoorlijk vergaand worden toegepast maar de software heeft er moeite mee om de contouren van je hoofd helemaal goed in te schatten. Met de beautymodus kun je je verschijning nog verder aanpassen. Je kunt dus heel wat aanklooien met de selfiecamera's maar het resultaat is niet altijd even realistisch of waarheidsgetrouw. Maar misschien is dat juist wel de bedoeling.
Ook de resultaten van de camera aan de achterkant zijn op zijn zachtst gezegd wisselvallig. Om maar niet te zeggen tegenvallend. Kleurweergave is in orde maar belichting en contrast schieten tekort. Erger nog is dat de focus niet gelijkmatig lijkt. Delen van een foto lijken niet scherp. Of dit met beeldstabilisatie, trage sluitertijd of software te maken heeft is ons niet duidelijk. Ook bij video zien we wazige en schokkerige beelden wanneer je het toestel beweegt.
Conclusie
Ben je verzot op selfies dan kan de Wiko View Prime een heel interessante optie lijken. De mogelijkheden zijn ook behoorlijk uitgebreid. Zeker voor een toestel in deze prijsklasse. Helaas vallen de resultaten nogal tegen en ben je waarschijnlijk beter af met een traditionele selfiecamera die wordt bijgestaan door betere software. De magere processor en schermresolutie vergen niet al teveel van de batterij waardoor het uithoudingsvermogen van de Prime aardig op orde is maar wij hadden dit best gedeeltelijk willen inruilen voor meer rekenkracht en een gedetailleerder beeld. Dat het beeldscherm een mooi formaat heeft en met zijn afgeronde hoeken er hedendaags uitziet weegt hier niet voldoende tegenop.
Op het eerste gezicht lijkt de View Prime een net en compleet toestel voor een aardige prijs. Echter, ga je kijken wat je voor dat geld bij de concurrentie kunt krijgen dan kom je er toch een beetje bekaaid vanaf bij Wiko. Vooral de nieuwe en de oudere 6 van Nokia en de Huawei Mate 10 Lite hebben meer in hun mars voor een vergelijkbare of lagere prijs.