Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“Betaalbaar met de Franse slag”
NieuweMobiel.NL ·
Ontwerp
Beeldscherm
Camera
Onduidelijkheden interface
Opdringerige apps
Vertaalfouten in software
Het Franse Wiko maakt vooral zeer betaalbare telefoons. Begin dit jaar presenteerden ze ook de duurdere WIM maar wij testen de scherp geprijsde WIM Lite. Dit toestel is inmiddels verkrijgbaar voor minder dan 200 euro en daarmee bevindt hij zich in zwaarbevochten territorium. De Nokia 5, Moto G5 en Wileyfox Swift 2X zijn namelijk alle drie nog een fractie goedkoper en qua specificaties erg vergelijkbaar.
Met de Wiko WIM Lite haal je een smartphone in huis met een aantrekkelijke vormgeving, handige vingerafdrukscanner en bovenal een scherpe prijs. In deze bespreking gaan we ook nader naar z'n camera, prestaties en overige hoofdzaken kijken.
Keurige vormgeving van metaal en plastic
Wiko timmert nu alweer een poos aan de weg met betaalbare Android-smartphones die er ieder jaar weer aantrekkelijker uitzien. Deze WIM Lite mag er ook zeker zijn met een metalen behuizing met tal van rondingen en zelfs een chromen afwerking. Het resultaat is dat hij er vele malen duurder uitziet dan hij werkelijk is. Overigens is alleen het frame, dus de rand, van metaal en is de achterkant van plastic gemaakt. Heel erg vinden we dat niet want we vinden er tevens de vingerafdrukscanner. Zo ontgrendel je met een simpele aanraking veilig en snel je telefoon. Wiko heeft voor het paneel dat over het beeldscherm van de WIM Lite zit gebruik gemaakt van afgerond 2.5D glas. Doordat hier de randen afgerond zijn ligt het toestel lekker in de hand.
Camera krijgt hulp van DxO-experts
Van een telefoon van inmiddels minder dan 200 euro verwacht je geen hoogstaande camera-eigenschappen en toch doet Wiko juist daar een gooi naar. Als je hem voldoende tijd geeft en tijdens het schieten niet al te veel beweegt dan schiet de WIM Lite inderdaad hele aardige foto's. Daarvoor verantwoordelijk is een 13 megapixel camera. Dat het Wiko menens is bewijst wel dat ze de hulp van de experts van DxO hebben ingeschakeld. Het resultaat is zoals ook uit onze eigen test bleek prima, mits je niet teveel beweegt. Dat komt omdat de Wiko WIM Lite geen optische beeldstabilisatie heeft om deze bewegingen te compenseren. Beeldstabilisatie is wel aanwezig in de video-modus voor soepeler bewogen video's. Verder kent de WIM Lite functies zoals Portrait Blur waarbij je de achtergrond onscherp maakt en Live Filters voor extra creatieve selfies. Die selfiecamera kent een zelfs nog hogere resolutie van 16 megapixel en is voorzien van z'n eigen flitser. Er is dus geen reden meer voor onbelichte zelfportretten.
Belangrijkste Wiko WIM Lite specificaties
13 megapixel Sony-camera met videostabilisatie
5 inch IPS-scherm met Full HD-resolutie en 2.5D glas
Keurige octacore Snapdragon 435-processor met 3 GB aan werkgeheugen
Hoge resolutie selfiecamera van 16 megapixel + eigen flitser
Het is goed om te horen dat Wiko voor deze instap WIM Lite geen gebruik heeft gemaakt van een instap-processor maar juist van een middenmotor. De Snapdragon 435 moet gecombineerd met 3 GB aan RAM-werkgeheugen op papier voor aardige prestaties zorgen. Uit onze test bleek dat ook aardig te kloppen al zitten er wel tal van vertaalfouten in. Het standaard opslaggeheugen komt uit op 32 GB wat best netjes is en altijd nog uitgebreid kan worden door een apart geheugenkaartje te plaatsen. Deze WIM Lite accepteert kaarten tot 128 GB waardoor het totaal uit zou komen op 160 GB wat helemaal niet gek is. De ingebouwde batterij kent een capaciteit van 3000 mAh wat gelet op het schermformaat van 5 inch voor een redelijk lange accuduur moet zorgen. Opladen gaat met een oude vertrouwde USB-kabel. Aan snelladen doet de WIM Lite niet dus je zult geduld moeten hebben.