Wiko WIM Lite review

Betaalbaar met de Franse slag

· 1 reactie


Wiko WIM Lite review

Het Franse Wiko maakt vooral zeer betaalbare telefoons. Begin dit jaar presenteerden ze ook de duurdere WIM maar wij testen de scherp geprijsde WIM Lite.

Dit toestel is inmiddels verkrijgbaar voor minder dan 200 euro en daarmee bevindt hij zich in zwaarbevochten territorium. De Nokia 5, Moto G5 en Wileyfox Swift 2X zijn namelijk alle drie nog een fractie goedkoper en qua specificaties erg vergelijkbaar.

Inhoud van de doos
Oplader
Micro USB-kabel
In-ear oordopjes met microfoon

De WIM Lite werpt zich in de strijd met een 13-megapixelcamera en 16-megapixelselfiecamera, 5.0 inch Full HD-scherm, vingerafdrukscanner, octa-core Snapdragon 435-processor en 32 GB opslaggeheugen.

7 / 10

Plus- en minpunten Wiko WIM Lite

  • Ontwerp
  • Beeldscherm
  • Camera
  • Onduidelijkheden interface
  • Opdringerige apps
  • Vertaalfouten in software

Ontwerp

De WIM Lite is grotendeels een heruitgave van de Wiko Ufeel Prime in een nieuw jasje. Grootste uiterlijke verandering is de vingerafdrukscanner die naar de achterkant is verhuisd. Het toestel heeft ook wel wat weg van een iPhone 3GS met zijn glanzende plastic achterkant. Ons brandweerrode testexemplaar is een sprankelende verschijning.

Wiko WIM Lite voorkant

De voorkant is geheel bedekt met glas waarin alleen een kleine sleuf met rastertje voor de oorluidspreker is aangebracht. Daarnaast zit ook een piepklein notificatielampje. De randen van het glas zijn een beetje afgerond maar gaan net niet naadloos over in een chroomkleurig randje dat er omheen zit. Daardoor kan er vuil en stof tussen gaan zitten.

Wiko WIM Lite onderzijde

Rondom bestaat het toestel uit een metalen frame met daarin aan de rechterkant de enige hardwareknoppen. Deze knoppen zijn alle drie even groot en hebben hetzelfde ribbeltje. Dat maakt het er niet makkelijker op om onderscheid te maken tussen de volumeknoppen aan de bovenkant en powerknop daaronder. Aan de linkerkant zit de sleuf met lade voor SIM-kaart en microSD-kaart. Overigens ontbrak in ons doosje een prikker om deze te openen. De onderkant is voor een microUSB-poort met aan weerszijden een roostertje. Hiervan is er eentje voor een luidspreker en de andere voor de microfoon.

Wiko WIM Lite achterkant

De hoeken van het toestel zijn flink afgerond en ook naar de achterkant toe loopt het toestel mooi rond af. Het toestel ligt daardoor prettig in de hand. De achterkant bestaat geheel uit plastic. Dit is redelijk gevoelig voor krassen en een magneet voor vingerafdrukken. De ovalen cameramodule steekt een klein beetje uit en er zit een chroomkleurig randje omheen. Rond de vingerafdrukscanner zit een goedkoop en beetje scherp aanvullend randje.

Wiko WIM Lite vingerafdrukscanner

Prestaties

In eerste instantie haalden wij een gebruikstijd van net over de 24 uur met tussen de 4 en 5 uur scherm aan-tijd. Dat vonden wij niet echt riant voor een toestel met een 3000 mAh batterij. Echter, later kwamen we met 4 uur scherm aan-tijd tot een gebruikstijd van ruim 1,5 dag. Vreemd genoeg was ons gebruikspatroon niet rigoureus gewijzigd.

Wat opvalt is dat het toestel 's nachts, wanneer hij voor langere tijd niet gebruikt wordt, nog steeds een gestage afname in acculading vertoont. Dat is vreemd want met Android 7.1 zou een telefoon in een soort slaapstand met minimaal accuverbruik moeten schakelen. Uit het gebruiksoverzicht komt niet een specifieke app naar voren waaraan dit kan liggen. De WIM Lite wordt niet geleverd met een snellader maar dat verbaast ons niets; het toestel ondersteunt geen QuickCharge die snelladen mogelijk moet maken.

Het accubeheer op de WIM Lite is volledig gelijk aan standaard Android. Er is dus alleen de normale accubesparing die automatisch kan inschakelen bij 15 of 5 procent resterende acculading. Dit beperkt de prestaties van het toestel, locatieservices en achtergrondgegevens. Wij gebruiken het dan ook alleen om de laatste 5% nog zo lang mogelijk te benutten in geval van nood. De octacore processor van de WIM Lite is niet echt een krachtpatser. Openen van wat zwaardere apps duurt behoorlijk lang en animaties gaan soms opvallend schokkerig. Toch zal je het er in deze prijsklasse mee moeten doen want ook vrijwel alle concurrerende toestellen draaien erop.

Scherm

Het scherm van de WIM Lite heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels en dat is ruim voldoende voor een 5.0 inch scherm. Daarmee doet hij ook zeker niet onder voor de concurrentie. De kleur- en detailweergave zijn prima in orde. De automatische schermhelderheid lijkt niet helemaal goed afgesteld. Vaak is het scherm te fel of te donker. Het verandert bovendien ook van het ene extreme naar het andere terwijl je het toestel gebruikt en de lichtomstandigheden ongewijzigd blijven. Je kunt de helderheid wel bijstellen via de snelle instellingen maar het is niet echt prettig. Uiteindelijk hebben wij de automatische helderheid maar uitgezet. Dat was ook bevorderlijk voor de accuduur.

De WIM Lite beschikt over Smart Display. Wij weten niet wat dit inhoudt want de toelichting die erbij staat luidt letterlijk “Optimize smart display funciton(sic) for look under panel under glare”. Het uitzetten ervan leidde niet tot een verbetering in het functioneren van de automatische helderheid.

Software

De WIM Lite draait op Android 7.1.1 en alhoewel dat nog geen Android 8.0 Oreo is vinden wij dit best lovenswaardig. Wiko past de interface niet aan met een complete schil over Android maar gebruikt een eigen launcher. Deze verandert alleen het uiterlijk van de startschermen en het appmenu. De interface heeft redelijk wat gelijkenissen met standaard Android maar werkt niet helemaal zoals we gewend zijn van Android.

In de Wiko launcher heb je wel de mogelijkheid om snelkoppelingen te gebruiken voor specifieke functies of onderdelen van apps, zoals dat werd geïntroduceerd met Android 7.1.1, maar kunnen hiervoor geen aparte icoontjes worden geplaatst op eens startscherm. Daarnaast werken de snelkoppelingen alleen voor apps waarvan je een icoontje op een startscherm hebt staan en niet voor apps in het appmenu. Dit doet een beetje afbreuk aan het idee van de snelkoppelingen.

Het voordeel van een launcher is dat je deze eenvoudig kunt vervangen door een andere te installeren vanuit de Play Store. Bijvoorbeeld de standaard launcher van Android. Vreemd genoeg is daarbij de functie van de snelkoppelingen helemaal niet beschikbaar op de WIM Lite.

Vervolgens heb je nog wel te maken met de apps die Wiko meelevert en dat zijn er standaard al 40 in het menu van de WIM Lite. Daar zitten goede exemplaren tussen, zoals bestandsbeheer en een geluidsrecorder, maar ook een paar minder bruikbare. Onder deze laatste rekenen wij 360 Security, News Republic, telefoon assistent en WiView. Afgezien van de nieuwsapp zit hem dat vooral in het feit dat je niet goed weet wat de apps doen en waar ze voor dienen. Dit komt doordat veel functies belabberd vertaald zijn en de interface van de apps onoverzichtelijk is. Daarnaast hebben deze apps de onhebbelijke drang om met notificaties hun aanwezigheid en functies aan je op te dringen. Gelukkig kunnen ze allemaal eenvoudig van het toestel verwijderd worden. Het deïnstalleren van apps werkt wel anders en onduidelijker dan normaal gesproken op Android.

Het appmenu is een redelijk standaard raster waar verticaal doorheen gescrold kan worden. Bovenin staat een regel met recent gebruikte apps. Dit kan helaas niet uitgezet worden. Door op een startscherm naar beneden te vegen wordt een zoekvenster geopend waar je kunt zoeken in contacten, apps, SMS, bestanden, instellingen en op internet. Links naast de startschermen staat een extra scherm dat Wiko Smart Left Page noemt. Hierop kunnen vijf kaarten worden getoond met een overzicht van recente contacten, favoriete apps, nieuws, het weer en evenementen.

De snelle instellingen boven het notificatiescherm en het instellingenmenu zien er vrijwel gelijk uit als op standaard Android. Er zijn alleen wat opties aan toegevoegd. In de instellingen kom je her en der weer wat vertaalfouten tegen. Zo zijn de toelichtingen bij de opties van het notificatielichtje volledig in het Baskisch.

De WIM Lite heeft een functie die smart gesture/slim gebaar is genoemd. Wanneer je dit opent in de instellingen of per ongeluk activeert zal je er niet veel wijzer van worden want de help-tekst is opnieuw beroerd vertaald. Verderop in de instellingen blijkt dat je de linker bovenhoek van het beeld naar beneden moet slepen om een venster te openen waarin je een symbool kunt tekenen om een app te starten of iemand te bellen of sms'en.

Wiko vindt het erg fijn als je je WIM Lite registreert en laat dat per notificatie nadrukkelijk weten. Om te registreren moet je je geslacht, naam, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer invullen. Dat vinden wij nogal veel van het goede maar als je dit niet wil doen kun je de notificatie alleen maar uitstellen met maximaal een week.

Hardware

Wanneer de powerknop wordt ingedrukt zijn wij gewend dat het scherm aangaat op het vergrendelscherm. Op de Wim Lite wordt het scherm voor het ontgrendelpatroon of ontgrendelcode geopend. Dat is niet erg handig als je alleen even snel de notificaties wil bekijken op het vergrendelscherm. Na enige tijd kwamen wij tot de ontdekking dat dit uitgezet kan worden in het gedeelte smart action van de instellingen.

Het scherm kan ook geactiveerd worden door er twee keer op te tikken. Dan komt wel gewoon het vergrendelscherm tevoorschijn. Het scherm uitschakelen is behalve met de powerknop ook mogelijk door twee keer op de hometoets te tikken.
Wanneer ontgrendelen met een vinger een paar keer is mislukt geeft een melding op het scherm aan dat je het binnen een aftellend aantal seconden nog eens moet proberen of een andere manier te gebruiken. Dat eerste is natuurlijk niet mogelijk want de vingerafdrukscanner is op dat moment juist geblokkeerd.

De vingerafdrukscanner heeft ook nog één bedieningsfunctie. Door hem kort aan te tikken ga je een stap terug in de interface. Aan vingerafdrukken kan ook een toepassing of contact gekoppeld worden die respectievelijk geopend of gebeld moet worden. Tot slot is nog noemenswaardig dat de trilmotor vrij zwak is.

Camera

De WIM Lite heeft aan de achterkant een 13 megapixel camera. De interface is aangepast door Wiko en voorzien van de nodige extra functies. In het zoekervenster kunnen HDR, flitser en kleurenfilter worden ingesteld. Voor HDR is ook een automatische stand beschikbaar. Er kan ook nog gekozen worden uit verschillende opname modi. De beschikbare opties zijn super pixel, gezichtsverfraaiing, professionele foto, panorama, nacht, QR code, tijd-verloop en portret. Met super pixel kan de resolutie softwarematig opgekrikt worden naar 52 megapixel. De foto maken duurt daarbij wel een stuk langer en je moet het toestel goed stil houden. In het menu voor de insellingen(sic) staan nog een aantal opties waarvan wederom niet voor allemaal direct even duidelijk is wat ze doen.

Voor de 16 megapixel selfiecamera is de portretmodus natuurlijk ook beschikbaar. Hiermee kan de achtergrond wazig gemaakt worden. Dit kennen we al van aanzienlijk duurdere toestellen en het werkt redelijk op de WIM Lite. Al is de overgang van scherp naar wazig wel wat slordig. Daarnaast is er ook gedacht aan uitgebreide schoonheidsopties waarmee je je huid gladder, ogen groter en gezicht smaller kan maken.

Over het algemeen schiet de WIM Lite heel behoorlijke foto's op een vlotte manier. Belichting en kleurweergave komen goed uit de verf. Details worden ook goed vastgelegd en de ruisvorming valt mee. De verschillende opnamemodi werken aardig al zijn ze niet allemaal van evenveel nut. Filmen kan de WIM Lite maximaal in 1080p met elektronische beeldstabilisatie.

Wiko WIM Lite voorbeeldfoto's
Klik hierboven voor meer foto's geschoten met de Wiko WIM Lite

Conclusie

Uit de opsomming van de plus- en minpunten van de Wiko WIM Lite zal direct wel het nodige duidelijk worden. Simpel gezegd heeft het toestel best heel aardige hardware maar deze wordt grotendeels tekort en teniet gedaan door de software. Er zitten ontzettend veel gebrekkige vertalingen die de bediening en functionaliteit niet ten goede komen. Daarnaast wordt je ook nog te pas en te onpas geconfronteerd met opdringerige functies en apps.

Bovendien hebben we weinig zicht op het updatebeleid voor Android van Wiko. Dat is bij toestellen van Nokia en Motorola een stuk beter geregeld omdat zij draaien op een grotendeels standaardversie van Android. In theorie zou Wiko door het gebruik van een launcher in plaats van een complete schil in staat moeten zijn om relatief snel updates voor Android uit te rollen. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren zal moeten blijken. Zeker de Moto G5 is voor 40 Euro minder dan de WIM Lite waarschijnlijk een veel betere koop. Voor dat toestel is de update naar Android 8.0 al toegezegd en de hardware is vrijwel gelijk aan de Wiko. De keuze om de WIM Lite boven de Moto G5 te verkiezen zal waarschijnlijk gebaseerd worden op de looks van de toestellen en dat is bij de WIM Lite ook heel aardig verzorgd.


Vermelde toestellen